Ce asteptari avem de la tine?

/Ce asteptari avem de la tine?

In relatia consultant-beneficiar, pentru a se ajunge eficient la un rezultat satisfacator pentru ambele parti, este nevoie de o colaborare intensa din partea ambelor tabere. Multi potentiali clienti ne contacteaza asteptandu-sa ca ei sa spuna ca isi doresc o afacere, iar un consultant precum un duh magic sa le puna in practica dorinta. In realitate lucrul acesta nu se intampla. Relatia dintre consultant si beneficar consta intr-un feedback recriproc constant, consultantul neavand rol decizional ci mai degraba punand in perspectiva lucrurile si asigurandu-se ca beneficiarul nu face greseli pe care nu le cunoaste.

De aceea, pentru a putea demara o colaborare cat mai profitabila cu un consultant, iti recomandam urmatoarele:

  • Sa-ti definesti nevoia financiara. Nu este nevoie de ceva final sau foarte elaborat, insa trebuie sa pui pe hartie cheltuielile pe care le estimezi in urmatoarele 12/24 de luni de activitate. Chiar daca ai un startup sau o afacere deja existenta.
  • Sa ignori finantarea. Nevoia financiara nu ar trebui sa fie determinata de obtinerea unei finantari nerambursabile. Din practica am observat ca de obicei atentia acordata finantarii in perioada de determinare a nevoii financiare duce la o alterare a acestuia din urma care se traduce doar in diminuarea eficientei implementarii
  • Sa iei in calcul si alte potentiale finantari: imprumut bancar, economii proprii, imprumut de la rude, credit furnizor, startul afacerii cu un minim de resurse.
  • Afla raspunsul la poate cea mai importanta intrebare dintr- afacere: de ce te-ar alege clientii pe tine si nu pe concurenta ta.

In momentul in care vei reusi sa-ti stabilesti informatiile mentionate mai sus, vei avea o baza de pornire. Nu uita, finantarea reprezinta doar 5% dintr-o afacere. Mai ai 95% din ea la care sa te gandesti: avantaj competitiv, HR, clienti, marketing, proceduri interne, vanzari, produse, furnizori, dotari, flux de productie, relatii clienti, garantie. Mult succes!

Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×