Informatii actualizate in: 12 februarie 2019. Programul Startup Nation 2018 s-a inschis. Asteptam editia pe 2019, la finalul acestui an. 

Programul pentru stimularea infiintarii intreprinderilor mici si milocii ”Start-up Nation Romania

Programul Romania Start-up Nation 2018 s-a modificat semnificativ fata de versiunea din anul 2017, de aceea va recomandam o lectura atenta a informatiilor de mai jos.

         Am sanse sa obtin finantare cu afacerea mea? 

Poți afla și singur foarte simplu. În primul rand trebuie sa citești foarte bine acest articol, nu iți ia mai mult de 3 minute. Trebuie sa stabilești eligibilitatea, care e data în primul rând de domeniul de activitate și de tipul de cheltuieli pe care vrei să le efectuezi. De asemenea, tine cont si de punctajul obtinut, pentru că banii se dau in funcție de punctaj, iar un punctaj mic (de exemplu anul trecut, in 2017, s-a putut obtine finantare doar cu minimum 90 de puncte, iar anul acesta e posibil sa fie nevoie chiar de 100 minimum) poate duce efectiv la imposibilitatea obținerii unei finanțări. Despre modul în care sa îți alegi finanțarea potrivită am vorbit și aici. Nu in ultimul rand, trebuie să știi ca dacă nu ai niciun ban nu poți implementa niciun program de finanțare. Am explicat mai bine de ce in linkul acesta. Acum, spor la citit.

        Cine poate să obţină aceşti bani?

Pentru accesarea programului Romania Startup Nation, firmele solicitante trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, dintre care, pe cele mai importante le enumărăm mai jos:

– Sunt SRL-D, SRL sau cooperatii.

– Sunt infiintate dupa data intrarii in vigoare a OUG-ului 10/30.01.2017.

– Nu au datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale.

– Au codul CAEN autorizat la ONRC in momentul depunerii primei cereri de tragere.

– Creeaza minim 1 loc  de  munca si il mentin pe o perioada de cel putin 2 ani dupa implementarea proiectului.

– Actionarul/actionarii nu au sau nu au avut calitatea de acționar sau asociat într-un alt IMM (SRL, SA sau SRLD) care desfășoară sau a desfășurat aceeași activitate autorizată pentru care aplică în cadrul programului în anul anterior înscrierii sau în anul înscrierii până la deschiderea sesiunii de înscriere.

Pentru a verifica eligibilitatea codului CAEN, puteti verifica fisierul de mai jos dedicat. In acelasi timp, puteti verifica si punctajul pe care il va primi codul CAEN cu care doriti sa aplicati. Atentia insa, lista de coduri CAEN este una propusa, este posibil ca in varianta finala sa exista mai multe sau mai putine coduri eligibile, deci trebuie verificata iar in momentul afisarii unor conditii finale de participare.

        Câţi bani pot să iau?

200.000 de lei (sau aproximativ 44.000 de euro) este suma primită maximum în cadrul programului. Aceasta reprezintă o contribuţie de maximum 100% din valoarea proiectului.

Atentie insa, chiar daca intreprinzatorul trebuie sa vina cu o contributie proprie de 0% in ceea ce priveste cheltuielile eligibile, este posibil sa existe cheltuieli neeligibile necesare, cheltuieli neprevazute si diferente de cheltuieli la decontare care daca nu pot fi acoperite de intreprinzator din alte surse pot duce la blocarea intregului proiect. De asemenea, avand in vedere ca va exista un numar maxim de  2 cereri de tragere pe an, e posibil ca intreprinzatorul sa trebuiasca sa suporte cateva cheltuieli operationale chiar si pana la cateva luni, pentru a fi ulterior decontate. Chiar daca in varianta propusa de program se specifica posibilitatea livrarii unui avans pentru efectuare unei parti din aceste cheltuieli, tot vor aparea alte cheltuieli de sustinut.

        Cum pot cheltui aceşti bani?

Cheltuielile eligibile sunt reprezentate de:

 • echipamente si utilaje
 • spatii de lucru
 • autoutilitare
 • autoturismele limitate insa la 36.000 si doar unul singur pe sociectate. Limitarile acestea nu sunt valabile pentru activitatile de taxi, scoala de soferi, rent-a-car
 • echipamente de climatizare/incalzire
 • echipamente de obtinere a unei economii de energie
 • echipamente IT
 • mobilier
 • birotica
 • chirii doar pentru spatii care nu au destinatie locativa
 • cheltuiala salariala completa in limita salariului mediu pe economie
 • realizare pagini web de prezentare – limita 4000 lei
 • francize
 • licente
 • cursuri de antreprenoriat
 • software
 • consultanta (limitata la 8000 lei).
 • In ceea ce priveste TVA-ul, aceasta este eligibila pentru firmele care nu sunt platitoare de TVA.

Bunurile achizitionate in cadrul programului trebuie sa fie noi, nu se accepta second hand precum nici variantele de finantare prin leasing.

Exista 3 modalitati prin care puteti lua banii. Prima varianta este aceea in care veti realiza toate cheltuielile din banii proprii si apoi depuneti cererea de decontare. Autoritatile de la stat analizeaza cererea de decontare, vin sa certifice executarea cheltuielilor (adica ati facut si platile inclusiv dar aveti si echipamentele puse in functiune) si apoi va vireaza banii din ajutorul financiar nerambursabil. A doua varianta este aceea in care in cadrul programului solicitati un credit punte la bancile partenere pentru a realiza cheltuielile si apoi depuneti cererea de decontare. Acum cei de la stat vor verifica cererea, cei de la banca vin sa certifice executarea cheltuielilor  si apoi statul vireaza banii cu care va puteti stinge creditul punte. A treia varianta, mai dificila, este posibila mai ales in cazul in care aveti cheltuieli formate in special de echipamente: trebuie sa gasiti furnizori de echipamente dispusi sa va dea factura fiscala finala, sa va livreze si sa va puna in functiune si echipamentele, urmand sa astepte plata dupa ce autoritatile de la stat vin sa verifice cheltuielile si apoi sa livreze banii.

         Cum mă înscriu?

Inscrierea se face online, din 27 decembrie, pe o perioada de 30 de zile LUCRATOARE. Aplicatia este una usor de completat, cu instructiuni la fiecare pas. Data inscrierii reprezinta un element de diferentiere, dar cu o importanta mai mica atunci cand vorbim de acelasi punctaj decat numarul de angajati, asa cum se poate vedea si din grila de mai jos.

          Cum se face evaluarea?

Evaluarea se face in ordinea punctajului, pe urmatoarea grila de punctaj (persoane defavorizate conform HG 799/2014):

Dupa perioada inscrierilor, urmeaza evaluarea proiectelor, in ordinea punctajului obtinut, perioada care e posibil sa dureze mai mult de o luna.  Spre exemplu, anul trecut, in 2017, programul a fost lansat in iunie, inscrierile au durat pana in iulie, primele raspunsuri au inceput sa vina in august insa semnarea contractelor de finantare s-a intins pana la finalul anului.

Conditia de eligibilitate este ca un proiect sa aiba minimum 50 de puncte. Dar evident, in realitate, a fi eligibil nu este acelasi lucru cu a avea sanse de a obtine finantare. Concurenta foarte mare pe program face ca punctajul necesar pentru a ajunge in primii 10.000 de aplicanti sa fie destul de mare.

In ceea ce priveste modalitatea de obtinere a banilor, va recomandam lectura urmatorului articol unde am descris mai pe larg procesul.

Mai jos regasiti spre download, toate documentele aferente programului. De asemenea, puteti downloada si un model de lista de cheltuieli pe care o puteti completa pentru a va putea pregati mai bine.

       Cat va dura perioada de inscrieri?

Programul va fi deschis timp de 30 de zile lucratoare. Intre timp puteti urmari pagina noastra de Facebook pentru ultimele noutati despre program sau va puteti inscrie in grupul de Facebook pentru a interactiona cu participantii de anul trecut din cadrul programului.

 • Cum putem sa te ajutăm noi? Click aici!
 • Vrei o cotaţie de preţ în ceea ce priveşte consultanţa acordată pentru realizarea planului de afaceri? Vezi oferta noastra de pret  si apoi mergi la Contact pentru a fi contactat de un consultant.
 • Vrei sa aplici singur la Romania Startup Nation 2018? Ti-am pregatit un serial cu 20 de episoade in care iti aratam ce trebuie sa faci!
 • Finanțarea aceasta nu ți se potrivește? Mergi pe prima pagină pentru a identifica o noua oportunitate sau poți intra pe tabelul centralizator cu finanțările disponibile.

Download model de lista de cheltuieli:

Download Documente Romania Startup Nation 2018: