Romania Start-up Nation

//Romania Start-up Nation
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Informatii actualizate in: 22 mai 2017. Data estimativa lansare: inceput de iunie cel mai devreme. 

Programul pentru stimularea infiintarii intreprinderilor mici si milocii ”Start-up Nation Romania

In momentul de fata, programul Romania Start-up Nation inca nu are conditii finale de participare. Pe data de 5 mai 2017 au fost publicate o serie de documente: normele de aplicare, modelul de plan de afaceri si lista de coduri CAEN eligibile, toate fiind disponibile spre download la finalul acestui articol. Informatiile pe care le veti regasi in continuare sunt obtinute in urma parcurgerii documentelor mentionate mai sus dar si folosindu-se informatiile actualizate din conferinta de mai jos.

Am sanse sa obtin finantare cu afacerea mea? 

Poți afla și singur foarte simplu. În primul rand trebuie sa citești foarte bine acest articol, nu iți ia mai mult de 3 minute. Trebuie sa stabilești eligibilitatea, care e data în primul rând de domeniul de activitate și de tipul de cheltuieli pe care vrei să le efectuezi. De asemenea, tine cont si de punctajul obtinut, pentru că banii se dau in funcție de punctaj, iar un punctaj mic poate duce efectiv la imposibilitatea obținerii unei finanțări. Despre modul în care sa îți alegi finanțarea potrivită am vorbit și aici. Nu in ultimul rand, trebuie să știi ca dacă nu ai niciun ban nu poți implementa niciun program de finanțare. Am explicat mai bine de ce in linkul acesta. Acum, spor la citit.

        Cine poate să obţină aceşti bani?

Pentru accesarea programului Romania Startup Nation, firmele solicitante trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, dintre care, pe cele mai importante le enumărăm mai jos:

– Sunt SRL-D, SRL sau cooperatii.

– Sunt infiintate dupa data intrarii in vigoare a OUG-ului 10/30.01.2017

– Nu au datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale

– Au codul CAEN autorizat la ONRC in momentul depunerii primei cereri de tragere.

– Creeaza minim 1 loc  de  munca (deci nu mai exista obligatia de minim 2 locuri) si il mentine pe o perioada de cel putin 2 (nu mai sunt 3 cum se anuntase initail) ani dupa implementarea proiectului.

– Actionarul/actionarii nu au sau nu au avut calitatea de acționar sau asociat într-un alt IMM (SRL, SA sau SRLD) care desfășoară sau a desfășurat aceeași activitate autorizată pentru care aplică în cadrul programului în anul anterior înscrierii sau în anul înscrierii până la deschiderea sesiunii de înscriere.

Pentru a verifica eligibilitatea codului CAEN, puteti verifica fisierul de mai jos dedicat. In acelasi timp, puteti verifica si punctajul pe care il va primi codul CAEN cu care doriti sa aplicati. Atentia insa, lista de coduri CAEN este una propusa, este posibil ca in varianta finala sa exista mai multe sau mai putine coduri eligibile, deci trebuie verificata iar in momentul afisarii unor conditii finale de participare.

        Câţi bani pot să iau?

200.000 de lei (sau aproximativ 44.000 de euro) este suma primită maximum în cadrul programului. Aceasta reprezintă o contribuţie de maximum 100% din valoarea proiectului.

Atentie insa, chiar daca intreprinzatorul trebuie sa vina cu o contributie proprie de 0% in ceea ce priveste cheltuielile eligibile, este posibil sa existe cheltuieli neeligibile necesare, cheltuieli neprevazute si diferente de cheltuieli la decontare care daca nu pot fi acoperite de intreprinzator din alte surse pot duce la blocarea intregului proiect. De asemenea, avand in vedere ca se vorbeste de nu numar maxim de 3 cereri de tragere pe an, e posibil ca intreprinzatorul sa trebuiasca sa suporte cateva cheltuieli operationala chiar si pana la 4 luni, pentru a fi ulterior decontate.

        Cum pot cheltui aceşti bani?

Cheltuielile eligibile sunt reprezentate de:

 • echipamente si utilaje
 • spatii de lucru
 • autoutilitare
 • autoturismele limitate insa la 36.000 fara TVA si doar unul singur pe sociectate. Limitarile acestea nu sunt valabile pentru activitatile de taxi, scoala de soferi, rent-a-car
 • echipamente de climtizare/incalzir
 • echipamente de obtinere a unei economii de energie
 • echipamente IT
 • mobilier
 • birotica
 • chirii doar pentru spatii care nu au destinatie locativa
 • cheltuiala salariala completa in limita salariului mediu pe economie
 • realizare pagini web – limita 8000 lei
 • francize
 • licente
 • cursuri de antreprenoriat
 • software
 • consultanta (limitata la ultimele discutii la 4%).
 • In ceea ce priveste TVA-ul, aceasta este eligibila pentru firmele care nu sunt platitoare de TVA.

Bunurile achizitionate in cadrul programului trebuie sa fie noi, nu se accepta second hand precum nici variantele de finantare prin leasing.

         Cum mă înscriu?

Inscrierea se face online (varianta offline nu mai este disponibila), pe o perioada de 30 de zile calendaristice. Avand in vedere totusi intarzierile din ultima vreme, e posibil sa mai exista intarzieri suplimentare.

          Cum se face evaluarea?

Evaluarea se face in ordinea punctajului, pe urmatoarea grila de punctaj (persoane defavorizate conform HG 799/2014):

Dupa perioada inscrierilor, urmeaza evaluarea proiectelor, in ordinea punctajului obtinut, perioada care e posibil sa dureze mai mult de o luna.  Conditia de eligibilitate este ca un proiect sa aiba minimum 50 de puncte. Se doreste sa se introduca metoda cererilor de plata: practic, beneficiarul va veni cu facturile fiscale (deci nu proforme), pe care le va depune online, furnizorul livreaza echipamentele, un partener de implementare al ministerului vine sa certifice faptul ca echipamentele sunt puse in functie si apoi statul realizeaza platitele. Inca sunt discutii daca se poate face cererea de plata si fara ca echipamentul sa fie livrat si verificat inaintea platii efective. Un calendar aproximativ gasiti si mai jos:

Stim ca mai exista numeroase aspecte de lamurit, insa  precum spuneam, pana la finalul lunii mai cel tarziu se doreste a fi publicate si conditiile finale de participare. Abia in acel moment vom putea vorbi despre lucruri concrete si sigure. Imediat cum sunt publicate noutati despre acest program, le veti gasi integrate in aceasta pagina de prezentare.

Mai jos regasiti spre download, Normele de aplicare in ultima varianta propusa pe data de 5 mai, lista de coduri CAEN eligibile (sa mergeti pana la final ca nu sunt afisate in ordine), Ordonanta de Urgenta 10/2017 care reglementeaza Programul Romania Startup Nation. De asemenea, puteti downloada si un model de lista de cheltuieli pe care o puteti completa pentru a va putea pregati mai bine.

 • Cum putem sa te ajutăm noi? Click aici!
 • Vrei o cotaţie de preţ în ceea ce priveşte consultanţa acordată pentru realizarea planului de afaceri? Vezi oferta noastra in acest link.
 • Finanțarea aceasta nu ți se potrivește? Mergi pe prima pagină pentru a identifica o noua oportunitate sau poți intra pe tabelul centralizator cu finanțările disponibile.

Download:

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Comentarii

comentarii

345 Comments

 1. Alex 22 mai 2017 at 19:34 - Reply

  Multumesc frumos pentru raspuns. Mai am o intrebare: Daca dintre cele 2 persoane angajate, nici una nu este persoana defavorizata, primesc punctaj de 20+20?

 2. Alex 22 mai 2017 at 18:08 - Reply

  Am patru intrebari:1. Un singur angajat cu norma intreaga(fara sa fie persoana defavorizata) se puncteaza?
  2. Asociatul unic poate fi angajat sau doar in cazul cu 2 asociati unul dintre ei?
  3. Cate puncte realizez pentru 2 persoane angajate, din care una defavorizata?
  4. Se poate achizitiona un autoturism mai scump decat limita impusa in norme?

  • CILV Consulting 22 mai 2017 at 18:12 - Reply

   1. Nu
   2. Poate
   3. 20 plus 20.
   4. Da, diferenta fiind suportata de beneficiar.

 3. Robert 22 mai 2017 at 16:51 - Reply

  Buna Ziua,

  Aveti idee daca comertul cu produse de tipul insecticide, erbicide, fungicide, raticide etc, s-ar incadra sub codul Caen 4675 – Comert cu produse chimice ?

  Multumesc

  • CILV Consulting 22 mai 2017 at 18:13 - Reply

   Intrebati la INS sfatul nostru.

 4. Liviu 22 mai 2017 at 12:56 - Reply

  1.Care sunt conditiile de a ma retrage din program dupa ce am fost acceptat ?
  2.Ma pot retrage din program dupa ce am fosta acceptat oricand in perioada de implementare daca nu am tras nici un ban din fond?

  • CILV Consulting 22 mai 2017 at 18:13 - Reply

   Da, va puteti retrage. E posibil sa nu mai puteti totusi dupa aceea accesa programe de finantare timp de 3 ani.

 5. Alexandra 22 mai 2017 at 10:36 - Reply

  Buna ziua,

  Daca intr-un proiect includ 3 angajati (2 persoane ce provin din categoria celor absolventi si 1 administrator ) cheltuielile salariale ale administratorului sunt eligibile ( avand in vedere ca nu face parte din categoriile de somaj sau dizabilitati)?
  Dar daca Administratorul se afla in momentul depunerii proiectului in somaj, atunci intra in categoria celor proveniti din somaj si se incadreaza si la punctaj?

  Multumesc.

  • CILV Consulting 22 mai 2017 at 18:16 - Reply

   Poate fi si administratorul platit. Detalierea conditiilor pentru a fi incadrate in persoane defavorizate le regasiti in HG 799/2014

 6. Tamas C 22 mai 2017 at 3:31 - Reply

  Buna ziua
  Eu nu inteleg poza cu punctajele
  1 Daca activez in productie si angajez 2 persoane defavorizate

  si am o pondere mai mare de 50 la suta la echipamente plus

  software si investitia mea are un caracter inovativ ce punctaj

  voi avea ? 40+25+10+5 =80 ?
  2 80 este punctajul maxim care se poate obtine ?Nu trebuia sa

  fie 100?
  3 sau poate ca se socoteste 40 -pentru ca e productie+20 ptr ca

  se angajeaza 2 persoane + 25 pentru ca persoanele sunt

  defavorizate + 10 pentru ca ponderea de echipamente si software

  este mai mare de 50 la suta + 5 pentru caracterul inovativ al

  investitiei = 100 ?
  4 ce punctaj se acorda pentru angajarea unei singure persoane

  nedefavorizate ? zero sau zece ?
  5 ce puntaj se acorda pentru angajarea unei persoane

  nedefavorizate si a uneia defavorizate ?
  6 Ce inseamna caracter inovativ al investitiei?Ce trebuie sa fac

  pentru ca investitia mea sa aiba un caracter inovativ?

  • CILV Consulting 22 mai 2017 at 18:18 - Reply

   Punctul 3 e corect. O singura persoana defavorizata 20 de puncte. Trebuie sa veniti cu un certificat de la furnizor.

 7. vasile 20 mai 2017 at 19:49 - Reply

  Bună ziua. Am deschis un SRL-d în noiembrie 2016 este vreo șansă să prind finantare.

  • CILV Consulting 22 mai 2017 at 18:10 - Reply

   Cu alt SRL.

 8. Laura 19 mai 2017 at 12:40 - Reply

  Buna ziua,
  Am o firma infiintata in martie 2017 pe design specializat si as vrea sa accesez fonduri pentru productie. Daca adaug acum codul caen de productie in actul constitutiv firma va fi eligibila pentru accesarea programului?
  Multumesc frumos!

  • CILV Consulting 22 mai 2017 at 18:09 - Reply

   Da

 9. Claudiu 17 mai 2017 at 19:46 - Reply

  Buna ziua,

  Sunt asociat unic intr-un SLR, si probabil nu voi fi in tara la momentul aprobarii(si respectiv semnarii) contractului de finantare. Poate administratorul societatii sa semneze contractul ca si reprezentat al firmei, sau este nevoie de o procura notariala in acest sens?

  Multumesc!

 10. Claudiu 17 mai 2017 at 2:04 - Reply

  Buna seara,

  Daca am un SRL neplatitor de TVA, asadar TVA eligibil pentru finantare, si fac o tragere de bani pentru achizitionarea unor echipamente din afara UE, dupa care cand ajung in tara platesc TVA din bani proprii, acest TVA poate fi decontat printr-o noua tragere de bani ?

  Multumesc

  • CILV Consulting 17 mai 2017 at 13:15 - Reply

   Da

 11. Ecaterina 16 mai 2017 at 11:21 - Reply

  Buna ziua, pina pe ce data se poate depune planul de afacere?

  • CILV Consulting 17 mai 2017 at 13:14 - Reply

   Nici macar nu a fost anuntata data de lansare.

 12. richard 15 mai 2017 at 20:01 - Reply

  Buna ziua.Ce parere aveti,mai am timp sa imi fac firma,toate actele etc pentru finantare daca incep de maine?…pana la sfarsitul lui mai?multumesc pentru ranspuns

  • CILV Consulting 16 mai 2017 at 8:35 - Reply

   Clar.

 13. Tudor 15 mai 2017 at 14:31 - Reply

  Bună,
  Aș dori să obțin bani de la programul Start-Up Nation pentru deschiderea unui bar într-o zonă urbană. Am terenul dar fără clădire. Intră, ca si cheltuială eligibilă construirea clădirii propriu-zise?

  • CILV Consulting 15 mai 2017 at 14:50 - Reply

   Nu

 14. Valentin 14 mai 2017 at 22:56 - Reply

  Daca exista doua firme ce primesc fonduri prin programul Start-Up Nation, acestea pot desfasura activitatea la acelasi sediu comercial? Se pot face doua contracte de inchiriere a spatiului la ANAF, astfel incat sa se poata deduca cheltuiala pentru spatiu (ex. 50 mp/firma la un spatiu de 100 mp) ?

  • CILV Consulting 15 mai 2017 at 7:59 - Reply

   Da

   • Valentin 19 mai 2017 at 18:07 - Reply

    Chiar daca desfasoara aceiasi activitate?

    • CILV Consulting 22 mai 2017 at 18:10 - Reply

     Da

 15. vlad 14 mai 2017 at 21:34 - Reply

  buna ziua.
  am deja un PFA care functioneaza in regula.
  stiu ca daca vreau sa beneficiez de programul start up trebuie sa detin un SRL.
  sunt elegibil daca am PFA si deschid in paralel si un SRL?
  sau trebuie sa inchid PFA ul si sa deschid numai SRL ul?
  multumesc

  • CILV Consulting 15 mai 2017 at 7:59 - Reply

   Puteti dechide un SRL. Nu se stie insa inca daca e ok sa deschideti un srl cu acelasi cod caen pe care il folositi la pfa.

 16. Badescu ionut 14 mai 2017 at 14:21 - Reply

  Buna ziua..as dorii sa infiintez o ferma pentru cresterea puilor de carne…ma pot incadra la programul start-up ?

  • CILV Consulting 15 mai 2017 at 7:58 - Reply

   Agricultura si zootehnia nu sunt eligibile.

 17. Razvan 12 mai 2017 at 15:00 - Reply

  Pentru cele 10 puncte in care trebuie facuta achizitia a peste 50% din valoarea eligibila, acea valoare e cu TVA sau fara?

  • CILV Consulting 14 mai 2017 at 9:42 - Reply

   Valoare eligibila. Daca tva e elibil e cu, daca nu e, e fara.

 18. paul 12 mai 2017 at 14:58 - Reply

  ‘Echipamente tehnologice si software peste 50% din valoarea proiectului ”- aici pe langa utilaje se incadreaza si amenajarea spatiilor de birou de ex mobilier, echipamente IT, licente etc sau vor fi considerate alte cheltuieli impreuna cu salariile? Si alta intrebare, pentru a primi 20 puncte trebuie sa angajam 2 persoane, iar pentru a primi inca 25 puncte trebuie sa mai angajam alte 2 persoane defavorizate, in total 4 noi locuri de munca, corect? Sau daca angajam direct 2 persoane defavorizate primim 45 puncte? Multumesc anticipat!

  • CILV Consulting 14 mai 2017 at 9:45 - Reply

   Doar utilaje. Nu, 2 sunt suficiente.

 19. Andreea Iulia 12 mai 2017 at 12:14 - Reply

  Buna ziua, Se pot achizitiona, in scop de testare si dezvoltare software, mai multe echipamente decat angajati? Concret: voi angaja 2 oameni. Pot sa cumpar 6 calculatoare ? Multumesc

  • CILV Consulting 14 mai 2017 at 9:44 - Reply

   Daca puteti justifica, da.

 20. Rares Colesniuc 12 mai 2017 at 1:03 - Reply

  Salve, as dori sa realizez o platforma prin intermediul careia sa prestez servicii it. Este in regula sa folosesc codul caen 6201 pentru un astfel de proiect?

  • CILV Consulting 14 mai 2017 at 9:44 - Reply

   Trebuie o descriere mai detaliata. Si eventual intrebat la INS.

 21. Adrian 12 mai 2017 at 0:53 - Reply

  Buna seara, Pot prinde in planul de afaceri si activitati care se regasec in codurile CAEN secundare, sunt eligibile cheltuielile? Va multumesc.

  • CILV Consulting 14 mai 2017 at 9:43 - Reply

   Puteti participa cu un singur cod caen, indiferent daca e principal sau secundar.

 22. Sorin 11 mai 2017 at 22:17 - Reply

  Daca activitatea este un atelier mobil,si se desfasoara intr-o autoutilitara N1,cum este considerata utilitara ,ca mijloc de transport sau ca echipament tehnologic?

  • CILV Consulting 14 mai 2017 at 9:43 - Reply

   Autoutilitarele in niciun scenariu nu pot fi considerare echipament tehnologic.

 23. Vali 11 mai 2017 at 20:31 - Reply

  Doresc a participa la proiectul Start-up Nation.

  Doresc sa am activitatea in Bucuresti, dar sa deschid firma intr-un alt municipiu (sediul social).

  Credeti ca voi intampina dificultati in accesarea fondurilor din aceasta cauza?

  • CILV Consulting 14 mai 2017 at 9:43 - Reply

   Nu

 24. Adriana 11 mai 2017 at 19:55 - Reply

  Buna ziua,

  am vazut in lista codurilor CAEN si 7410 – Activitate de design specializat. eu produc corpuri de iluminat din obiecte reinterpretate. problema este ca activez sub umbrela unui PFA.
  e obligatoriu sa o inchid si sa deschid SRL pt a accesa programul?

  multumesc.

  • CILV Consulting 14 mai 2017 at 9:42 - Reply

   Nu se stie inca exact daca o sa mai puteti.

 25. tibi 11 mai 2017 at 11:09 - Reply

  Este precizat undeva ce se incadreaza in echipamente tehnologice? Ma intereseaza daca intra serverele si autoutilitarele in aceasta categorie.

  • CILV Consulting 11 mai 2017 at 16:30 - Reply

   Da, in modelul de plan de afaceri aveti o descriere a categoriilor care intra la echipamente. Serverele intra, masinile nu.

 26. Andrei 11 mai 2017 at 10:57 - Reply

  Buna

  Aveti cumva mai multe informatii despre cum se vor face platile in cadrul Start-Up Nation?

  Adica, vom cauta furnizori care accepta plata la 30 de zile, in speranta ca statul va efectua platile pe baza cererii de plata?
  Sau, mai real, trebuie sa avem banii disponibili si vom face cereri de rambursare, in speranta ca statul ne va da banii inapoi ? 😞

  Este extrem de nerealist sa credem ca vreun furnizor ne va accepta livrarea de echipamente, mobilier, etc; pe baza unei promisiuni de plata de la stat.

  Deci, in concluzie, gresesc cand consider ca acest program se adreseaza DOAR celor care au deja cei 44.000 disponibili si nu ar fi o problema daca ii vor recupera la anul?

  • CILV Consulting 11 mai 2017 at 16:30 - Reply

   Nu se stie inca.

 27. […] Romania Start-up Nation […]

 28. Roxy 10 mai 2017 at 17:40 - Reply

  Buna ziua. Tamplaria PVC (termopanele) . sunt considerate mobilier sau renovare? la fel si dusurile, cazile ( mobilierul baii). in ce categorie intra?

  • CILV Consulting 11 mai 2017 at 9:49 - Reply

   Amenajare. Nu sunt eligibile.

 29. Laura 10 mai 2017 at 15:07 - Reply

  Buna ziua! Am o nelamurire, firma trebuie sa o infiintez acum sau o pot infiinta dupa ce primesc acceptul?Daca vreau sa achizitionez un utilaj pe cod CAEN 4312 trebuie sa fac un credit pt a fi achitat si apoi primesc decontarea?

  • CILV Consulting 10 mai 2017 at 17:08 - Reply

   Firma trebuie sa existe la inscriere. Modalitatea de primire a banilor nu este inca stabilita final.

 30. Adrian 10 mai 2017 at 0:24 - Reply

  Buna Ziua, in cazul unei afaceri de productie, daca produsul final nu se vinde iar firma nu are vanzarile preconizate ce se intampla ? Se returneaza banii statului pe utilajele cumparate ?

  • CILV Consulting 10 mai 2017 at 17:09 - Reply

   Nu. Trebuie doar sa indepliniti obligatiile legate de mentinerea locurilor de munca si a echipamentelor.

 31. Natalia 9 mai 2017 at 15:38 - Reply

  Buna ziua, Am o intrebare referitor la evaluarea proiectului. Spre exemplu daca o sa am un singur angajat (categoria absolventi dupa 2012) ce punctaj iau? Ma intereseaza anume daca iau punctaj pentru „Locuri de munca permanente nou-create minim 1 pentru maxim 200.000 lei”. Va multumesc

  • CILV Consulting 10 mai 2017 at 17:09 - Reply

   0 puncte. Si 20 pentru categoria defavorizati/absolventi.

 32. Mihaela Laura 9 mai 2017 at 13:46 - Reply

  Credeti ca exista vreo sansa pentru proiectele cu 75-80 de puncte?

  • CILV Consulting 9 mai 2017 at 17:36 - Reply

   Da

 33. Sebastian 9 mai 2017 at 11:10 - Reply

  Buna ziua,
  Am deschis in februarie 2017 o firma de contabilitate, fara sa apelez la finantare din vreo sursa.
  1. pot accesa prin STARTUP NATION finantare pentru dotare cu mobilier, calculatoare, soft specializat, site de prezentare, etc… ?
  Detin si un teren pe care vreau sa aduc din diferite zone ale tarii casute traditionale si sa ofer cazare pentru 10-20 turisti in stil romanesc
  Ce se considera eligibil:
  2. achizitia casutelor?
  3. dotarea lor cu mobilier, accesorii…?
  4. racordare la utlitati?

  multumesc, am incercat sa fiu cat mai succint!

  • CILV Consulting 10 mai 2017 at 17:10 - Reply

   1. Da
   2. Nu
   3. Da
   4. Nu

 34. Bledea Ana 8 mai 2017 at 17:35 - Reply

  Buna ziua,
  Va rog, intentionez sa infiintez un SRL-D, sediul social -domiciliul meu. Pot aplica ptr cumparare spatiu de lucru daca la momentul depunerii proiectului nu voi avea informatii complete referitoare la spatiu ce urmeaza a-l cumpara si in care se va desfasura actv SRLului? Ulterior va fi necesar s aschimb sediul social sau sa infiintez punct de lucru?
  multumesc frumos

  • CILV Consulting 8 mai 2017 at 21:31 - Reply

   Nu se stie inca.

 35. Tibi 8 mai 2017 at 15:12 - Reply

  In loc de un angajat cu norma intreaga pot fi doi angajati cu cate o jumatate de norma?

 36. Bledea Ana 8 mai 2017 at 15:11 - Reply

  Buna ziua. SRL-D poate benficia atat de 10000 euro (50% din val proiectului), cat si de 200000 lie start-up nation?
  multumesc

  • CILV Consulting 8 mai 2017 at 21:18 - Reply

   Nu mai exista proiectul SRLD. Puteti beneficia de mai multe ajutoare de minimis atata timp cat nu depasesc impreuna 200.000 de euro in trei ani fiscali.

   • Marian 21 mai 2017 at 18:27 - Reply

    …consecutivi

    • CILV Consulting 22 mai 2017 at 18:11 - Reply

     Corect.

 37. Cristina 8 mai 2017 at 8:48 - Reply

  Buna ziua, proiectul il face o firma de consultanta sau putem sa-l intocmim
  chiar noi?

  • CILV Consulting 8 mai 2017 at 11:37 - Reply

   Nu sunteti obligat sa il faceti cu o firma de consultanta.

 38. Alex 7 mai 2017 at 11:56 - Reply

  1. Perioada in care salariile pot fi platite din finantare este limitata doar de faptul ca decontarile trebuie depuse pana in sept 2018, sau mai exista o alta limita clara de max 6 luni cum se vehicula
  2. Salariile pot fi modificate ulterior? Trebuie mentinuta aceeasi suma pe toata perioada de 2 ani cat este obligatorie pastrarea locurilor de munca?
  3. Se pot face ulterior alte cheltuieli eligibile care nu au fost cuprinse in planul de afaceri?
  4. Se pot modifica cheltuielie din planul initial? De exemplu, daca in aplicatie chiria este trecuta la 2000, se poate deconta o chirie de 2200?

 39. cata 6 mai 2017 at 9:25 - Reply

  va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema. in norme ei zic ca firma trebuie sa fie noua si ca iti deconteaza si chiria spatiului unde se va implementa proiectul, iar in planul de afaceri iti cere sa descrii spatiul de implementare cu suprafata, acces la utilitati, vad…etc. Pai eu trebuie sa am spatiul inchiriat deja sau dupa ce primesc acceptul la finantre?

  • CILV Consulting 6 mai 2017 at 11:50 - Reply

   In plan treceti descrierea spatilui dorit.

 40. Bogdan 5 mai 2017 at 19:45 - Reply

  Angajarea unor persoane aflate in evidenta ANOFM ca persoane in cautarea unui loc de munca dar care nu sunt someri este punctata cu 20 (25) puncte?

  • CILV Consulting 8 mai 2017 at 6:54 - Reply

   Definitia persoanelor defavorizate este in HG-ul pe care l-am mentionat mai sus.

 41. […] a ne propune sa intram in detaliile acestui program, detalii ce pot fi gasite aici sau aici ori printr-o simpla cautare, venim in intampinarea […]

 42. Ioana 4 mai 2017 at 14:53 - Reply

  Buna ziua, detin un PFA cod CAEN-Alte activitati sportive, 1.pentru a putea beneficia de acest program pot sa imi deschid eu un SRL-D cu acelasi cod CAEN sau e mai bine sa-l deschid pe numele sotului(tin sa precizez ca amandoi suntem angajati, el cu norma intreaga si eu part-time? 2. In cazul in care il deschid pe numele sotului pot fi eu unul din angajati( chiar daca mai lucrez si in alta parte part-time)? 3. In cazul in care se poate ca eu sa fiu angajata si raman in concediu de maternitate, se poate sa angajeze pe altcineva in locul meu? 4.Echipamentele sportive(ex. Steppere, mingi, saltele etc)de care as avea nevoie pentru desfasurarea activitatii pot fi cheltuieli eligibile?

  • CILV Consulting 8 mai 2017 at 6:54 - Reply

   1. Nu se stie inca. 2. Da 3. Da 4. Da

 43. Alex 4 mai 2017 at 14:32 - Reply

  1. Care este limita chiriei despre care se discuta in momentul de fata?
  2. Sunt eligibile cheltuielile pt amanajari interioare sau mobila?(in cazul unui restaurant)
  3. Punctajul obtinut influenteaza suma primita sau doar sansele de a obtine finantare?

  • CILV Consulting 5 mai 2017 at 18:56 - Reply

   1. Nu exista
   2. Amenajarea nu. Mobilier da.
   3. Doar sansele.

 44. Andrei 2 mai 2017 at 20:51 - Reply

  Buna seara.Pana la urma pe ce perioada se vor putea face deduceri cu salariile? 6 luni sau 1 an?Multumesc.

  • CILV Consulting 3 mai 2017 at 5:50 - Reply

   Nu se stie inca.

   • Alina 3 mai 2017 at 22:14 - Reply

    Buna seara,

    Societatea pe care se aplica poate avea sediul social & punctul de lucru unde isi va desfasura activit DOAR in urban sau se accepta si in rural? Multumesc pentru raspuns

    • CILV Consulting 5 mai 2017 at 18:56 - Reply

     Nu conteaza rural/urban.

 45. Ruslan 2 mai 2017 at 14:48 - Reply

  Echipamentele fizice si online trebuie achizitionate de la firme din Romania sau nu conteaza tara?

  • CILV Consulting 2 mai 2017 at 19:48 - Reply

   Nu conteaza tara.

 46. camelia buturuga 2 mai 2017 at 13:47 - Reply

  Buna ziua.

  Spuneti-mi va rog daca se poate aplica pentru program cu o firma infiintata in luna martie 2016 avand doi asociati ? Niciun asociat nu a avut anterior firma

  • CILV Consulting 2 mai 2017 at 19:50 - Reply

   Recititi va rog acest articol.

 47. Tibi 1 mai 2017 at 22:28 - Reply

  In cazul infiintarii unei scoli de soferi, autoturismele achizitionate ( conform ARR minim 2) sunt considerate echipamente si se puncteaza?

  • CILV Consulting 2 mai 2017 at 19:47 - Reply

   Sa vedem normele finale.

 48. Cristina 30 aprilie 2017 at 22:40 - Reply

  Buna seara…se poate aplica si pt magazin de haine second?

  • CILV Consulting 1 mai 2017 at 9:01 - Reply

   Lista de coduri CAEN eligibile e chiar in aceasta pagina.

 49. Olivia Ivas 29 aprilie 2017 at 20:50 - Reply

  Buna seara. Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri la urmatoarele intrebari:

  1. Sediul la care infiintezi societatea poate fi schimbat ulterior obtinerii aprobarii proiectului sau acet fapt ar insemna ca s-au schimbat conditiile prezentate prin Planul afacerii?
  2. Se accepta ca si eligibilitate si o societate care va fi infiintata in luna mai, dupa aprobarea si anuntarea public a conditiilor finale ale Start-up-ului?
  3. Nivelul salariului mediu pe economie, vehiculat ca si cheltuiala eligibila, se refera la costul total cu salariul persoanei angajate(salariu brut plus taxe angajator) sau doar salariul brut al acesteia trebuie limitat la nivelul salariului mediu pe economie?
  4. Calculatoarele / echipamentele electronice, care, ca si costuri, sunt mai mici de 2.500 lei fiecare, sunt considerate obiecte de inventor. Sunt si acestea eligibile?
  5. La ce se refera eligibilitatea cand vorbim de punctul 4, mentionat de mine: la valoarea de achizitie sau la incadrarea din punct de vedere contabil? Adica acele echipamente care au valoare de obiecte de inventar, le-am putea incadra totusi ca si mijloace fixe, daca in aceasta situatie ele devin eligibile, in cazul in care obiectele de inventar, numite asa datorita valorii de achizitie sub 2500 lei, nu vor fi considerate cheltuieli eligibile.
  6. In prezent desfasor activitati de contabilitate si consultanta fiscala conform cod CAEN 6920, ca si Persoana fizica autorizata – Profesie libera – expert contabil. In aceasta situatie pot aplica in acest proiect, ca si microintreprindere, pe aceeasi activitate (cod 6920)? Vreau sa am o certitudine ca in acest caz – sunt PFI si nu actionar in alta societate care a mai desfasurat aceasta activitate,- pe aceeasi activitate-, pot aplica totusila Start-up-ul in discutie.

  Va multumesc anticipat! Numai bine!

  • CILV Consulting 1 mai 2017 at 9:02 - Reply

   1. Sa vedem ce zice procedura.
   2. Da.
   3. Costul integral.
   4. Da.
   5. Nu are importanta.
   6. Da.

 50. Madalina 29 aprilie 2017 at 11:09 - Reply

  Buna ziua! Este obligatoriu ca sediul sa fie in mediul urban?

 51. Veronica 28 aprilie 2017 at 23:34 - Reply

  Buna ziua!
  Momentan sunt in concediu de crestere copil, pana in septembrie 2017. Stiti sa-mi spuneti daca faptul ca beneficiez de indemnizatie de crestere copil la momentul solicitarii finantarii influenteaza decizia de acordare, eu avand rol de asociat si angajat unic in noul SRL-D? In cazul in care se obtine finantarea, stiti daca se sisteaza acordarea indemnizatiei? Va multumesc anticipat

  • CILV Consulting 2 mai 2017 at 19:49 - Reply

   Intrebati la cei care va dau indemnizatia

 52. valentin 27 aprilie 2017 at 11:20 - Reply

  Buna ziua!
  as vrea sa infiintez o firma cu obiect de activitate depanarea aparatelor electronice de uz casnic (CAEN 9521)
  pot aplica la programul Startup Nation , avand in vedere ca am fost asociat la o firma cu principal obiect de activitate servicii de alimentatie publica si secundar depanare audio -video ?
  multumesc!

  • CILV Consulting 27 aprilie 2017 at 22:20 - Reply

   Daca difera codurile caen, da.

 53. Andrei 27 aprilie 2017 at 10:27 - Reply

  Salut. pentru infiintare firma cu domeniul in inchierierea masinilor de tip rent-a-car, se pot achizitiona autoturisme?

  • CILV Consulting 27 aprilie 2017 at 22:20 - Reply

   Nu se stie inca.

 54. Paul 26 aprilie 2017 at 22:09 - Reply

  Bună ziua. Abia am înființat un SRL-D pot sa accesez aceste fonduri cod Caen 4631.
  Mulțumesc și aștept un răspuns.

  • CILV Consulting 27 aprilie 2017 at 22:20 - Reply

   Lista de coduri CAEN eligibile e postata chiar in aceasta pagina.

 55. florin 25 aprilie 2017 at 21:48 - Reply

  buna ziua

  pentru o firma cu caen 6201 achizitionarea unei autoutilitare este o cheltuiala eligibila?

  multumesc

  • CILV Consulting 26 aprilie 2017 at 7:15 - Reply

   Posibil sa nu.

 56. Daniel Guță 25 aprilie 2017 at 21:27 - Reply

  Buna ziua,
  Este eligibila achizitionare de microbuze pentru transport intern sau international de persoane sau pentru dotare agentie de turism, pentru efectuarea de transferuri sau excursii turisti?
  Multumesc.

  • CILV Consulting 26 aprilie 2017 at 7:15 - Reply

   Inca nu a aparut procedura finala. Au zis ca vor sa introduca aceste cheltuieli ca fiind eligibile.

 57. Vladimir 25 aprilie 2017 at 20:10 - Reply

  Buna seara! As dori sa adresez 2-3 întrebări! Suntem 3 persoane, am dori sa înființăm 3 firme, poate chiar in același domeniu! Rămâne de văzut! 1. Putem accesa, daca sediul firmei/punctul de lucru este in mediul rural?? 2. Am dori sa luam fiecare câte un utilaj, excavator,compactor.. se acorda finanțare pentru achiziții utilaje construcții?

  • CILV Consulting 26 aprilie 2017 at 7:16 - Reply

   Da si da.

 58. Vlad 25 aprilie 2017 at 18:56 - Reply

  Bună ziua.

  Firma trebuie să aiba orice fel de profit înainte sau clienți prestabiliți – sau putem să căutăm clienți după ce primim fondurile? Adică profiturile anterioare contează pentru eligibilitatea fondurilor sau sunt irelevante?

  Mulțumesc anticipat.

  • CILV Consulting 26 aprilie 2017 at 7:15 - Reply

   Irelevante.

 59. George 25 aprilie 2017 at 18:03 - Reply

  Bună ziua,
  Pentru o firma de închiriat biciclete,trotinete,atv este vreun cod caen eligibil?
  Mulțumesc.

  • CILV Consulting 25 aprilie 2017 at 18:55 - Reply

   Nu ne ocupam de infiintari de firme si nu stim sa va spunem ce cod caen vi se potriveste.

 60. Veronica 25 aprilie 2017 at 12:11 - Reply

  Buna ziua,
  Asociatul unic al firmei nou infiintate poate fi si unicul angajat al firmei, pentru indeplinirea conditiei referitore la nr angajatilor, sau trebuie sa fie o alta persoana? Realist vorbind, din experienta dumneavoastra, credeti ca termenul ramas pana la implementare, este suficient pntru infiintarea firmei, redactarea planuui de afaceri conform cerintelor, depunerea lui si indeplinirea celorlalte conditii (luund in considerare birocratia)? Va multumesc anticipat

  • CILV Consulting 25 aprilie 2017 at 18:58 - Reply

   Asociatul poate fi si angajat si punctat. Timp mai este.

   • Veronica 25 aprilie 2017 at 23:55 - Reply

    firma dumneavoastra poate acorda consultanta si pentru o societate din Constanta? sau ne puteti recomanda un partener local? multumesc

    • CILV Consulting 26 aprilie 2017 at 7:14 - Reply

     Acordam si in Constanta.

 61. Madalina 24 aprilie 2017 at 13:49 - Reply

  Buna ziua. Daca doresc infiintarea unei firme cu cod CAEN 2363 (fabricarea betonului), se acorda bani si pentru utilaje (ex cifa, pompa, etc) ? Va multumesc.

  • CILV Consulting 24 aprilie 2017 at 18:56 - Reply

   Da

 62. Costi 24 aprilie 2017 at 1:44 - Reply

  Buna seara. Exista o lista cu marca si modelul autoutilitarelor ce se incadreaza sigur in acest program ? As dori sa achizitionez un VW Caddy Kombi si nu stiu unde sa aflu daca se incadreaza sigur in acest proiect. Multumesc anticipat

  • CILV Consulting 24 aprilie 2017 at 18:55 - Reply

   Nu exista o lista.

  • Doru Radulescu 25 aprilie 2017 at 16:48 - Reply

   Nu, pentru ca nu face parte din categoria N – „concepute si construite in principal pentru transportul marfurilor” Ex. corect eligibil: Dokker Van.

   • florin 25 aprilie 2017 at 21:52 - Reply

    si daca acel vw Caddy Kombi are omologare N1 oferita de importatorul Porsche Romania si se va inscrie in circulatie ca si autoutilitara?atunci este cheltuiala eligibila?

    • CILV Consulting 26 aprilie 2017 at 7:14 - Reply

     Teoretic da, practic cei din oficii va pot refuza decontarea daca ei nu considera cheltuiala relevanta.

 63. ALEXANDRA 22 aprilie 2017 at 14:05 - Reply

  Buna ziua,
  Vreau sa imi deschid o firma cu CAEN 1052 (fabricarea inghetatei), taxele cu achitia aparatului si taxele vamale ( 16% impozit pe profit si 19% TVA -ul) sunt taxe eligibile ? De precizat faptul ca aparatul de inghetata il voi cumpara de pe un site care are produse din CHINA?

  Multumesc mult, o zi frumoasa!

  • CILV Consulting 22 aprilie 2017 at 19:20 - Reply

   Ce impozit pe profit? La achizitie?

 64. Andreea 21 aprilie 2017 at 6:56 - Reply

  Buna ziua.

  Spuneti-mi va rog daca se poate aplica pentru program cu o firma infiintata in luna martie avand doi asociati ? Niciun asociat nu a avut anterior firma

  • CILV Consulting 21 aprilie 2017 at 11:42 - Reply

   Da

 65. Radu 21 aprilie 2017 at 1:33 - Reply

  Achizitiile pentru un salon de infrumusetare,cu cid CAEN 9602 sunt eligibile?
  Posturi de lucru,mobilier adecvat,instrumente specifice,etc?
  Multumesc,

  • CILV Consulting 21 aprilie 2017 at 6:25 - Reply

   Da

 66. Alin 20 aprilie 2017 at 16:47 - Reply

  Buna ziua,

  Cam care ar fi totalul costurilor de implementare la care ar trebui sa ne asteptam?

 67. Cs 20 aprilie 2017 at 13:20 - Reply

  Buna ziua. Am o nelamurire. Cand deschid firma eu trebuie sa angajez cele doua persoane de care am nevoie pt acest proiect sau doar trebuie prezentat in proiect ca vor fi angajate doua persoane si daca este acceptat proiectul dupa aceea angajez oamenii respectivi? Va multumesc anticipat.

  • CILV Consulting 20 aprilie 2017 at 15:36 - Reply

   Da, ii angajati abia dupa ce obtineti finantarea.

 68. Ion 20 aprilie 2017 at 10:53 - Reply

  Buna, Vreau sa deschid o covrigarie si e nevoie de codurile CAEN : 1071 – productie si 4724 – comertul. Care dintre ele va da punctajul ? E diferenta mare intre 40 si 25 puncte. Multumesc.

  • CILV Consulting 20 aprilie 2017 at 11:16 - Reply

   Tipul de cheltuieli.

 69. mm 20 aprilie 2017 at 10:12 - Reply

  Am si eu niste intrebari care le supun dezbaterii, daca sunt persoane care au experienta in aplicarea programelor cu fonduri nerambursabile, ma gandesc ca poate nu am inteles eu bine.
  Cineva a afirmat mai jos ca nu conteaza varsta aplicantului, sau daca a mai avut un SRL chiar inactiv fara activitate si inchis, dar mergand pe firul legislatiei la care face referire nu prea reiese asa Totusi in proiectul OUG 10 / 2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici și mijlocii Start-up nation, se specifica ca intreprinderile beneficiare vor fi cele infiintate de persoane fizice ce indeplinesc conditile Legii societăților nr. 31/1990, (…) a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2011 (…) s.a.m.d. Citind conditiile de eligibilitate a unui beneficiar in OUG 6/2011 la care se face referire, la art. 2 avem asa:

  citez:
  „Art. 2
  (1) In intelesul prezentei ordonante de urgenta, intreprinzatorul tanar, beneficiar al programului, denumit in continuare intreprinzator debutant, este persoana fizica majora care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
  a) are capacitate juridica deplina de exercitiu, are varsta de pana la 35 de ani, impliniti cel mai tarziu in ziua inregistrarii cererii de inmatriculare a societatii cu raspundere limitata in registrul comertului;
  b) anterior datei inmatricularii societatii in registrul comertului nu a mai detinut si nu detine calitatea de actionar, asociat sau membru al organelor de conducere ale unei intreprinderi constituite in Spatiul Economic European;
  c) infiinteaza pentru prima data o societate cu raspundere limitata in conditiile Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale prezentei ordonante de urgenta;
  d) completeaza o declaratie pe propria raspundere, sub sanctiunea legii penale, ca indeplineste conditiile prevazute la lit. b), pe care o depune la registrul comertului odata cu cererea de inmatriculare a societatii.
  (2) Daca la data inregistrarii cererii de inmatriculare a societatii cu raspundere limitata in registrul comertului conditia referitoare la varsta este indeplinita, aceasta se considera indeplinita pe intreaga perioada de acordare a facilitatilor. ”

  Deci intrebarile mele sunt:
  1) Exista vreo derogare de la acest articol privind varsta de max 35 ani cum srie la alin a) ?
  2) la alin b) si c) nu se specifica clar ca trebuie sa nu fi detinul calitate de asociat / actionar, sau sa infiintezi pentru prima data un SRL? Mai exista vreo completare ulterioara?
  3) se va tine cont de legea asta ? pentru ca la alin c) mai trebuie sa mai dai si declaratie pe propria raspundere la registrul comertului ca ai respectat conditiiile alin b). Deci nu poti face fals in declararatii ca mai intri si la puscarie.

  va rog , daca puteti comenta.

  • CILV Consulting 20 aprilie 2017 at 11:18 - Reply

   Aveti o sursa invechita. S-a scos prevederea cu cei 35 de ani de vreo 3 ani.

 70. Alin 19 aprilie 2017 at 21:17 - Reply

  Buna ziua,

  Firma are obiect principal de activitate 6201 (software orientat catre client). Printre domeniile secundare se regaseste si cod caen 4791 (comert online). Doresc sa va intreb:

  1. Pentru comert online de obiecte personalizate (tricouri, cani etc) am nevoie si de coduri caen pentru productia acestora? Eu voi cumpara un produs de la furnizorul x, il voi personaliza si il voi vinde online (este productie?). Daca aleg sa adaug acum codurile caen necesare, imi va afecta in vreun fel eligibilitatea la acest proiect?
  2.Daca voi pastra totusi obiectul principal de activitate (software orientat catre client) dar doresc accesarea banilor pentru partea de productie/vanzare produse personalizate este in regula? Pe scurt, pot accesa banii pentru un cod caen secundar?

  • CILV Consulting 20 aprilie 2017 at 11:16 - Reply

   1. Pentru identificarea corecta a codurile caen va recomand sa contantati INS-ul.
   2. Da

 71. Alin Popa 19 aprilie 2017 at 15:38 - Reply

  Buna ziua. Achizitia unui apartament si inchirierea in regim hotelier pe codul caen (5520-Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata) este eligibila ? Multumesc anticipat!

  • CILV Consulting 20 aprilie 2017 at 11:15 - Reply

   Nu se stie inca.

 72. Laurentiu 19 aprilie 2017 at 14:51 - Reply

  Buna ziua, sunt interesat de acest proiect, insa am o mare nelamurire, spuneti-mi va rog ca in cazul in care pe perioada de monitorizare (cea de 3ani) firma este pe minus profit sau in caz de incapacitate de plata , ce se intampla cu cei 200.000roni primiti de la stat? Sunt nevoit sa inapoiez acesti bani plus alte dobanzi ? Sau se executa echipamentele ?
  Multumesc anticipat

  • CILV Consulting 19 aprilie 2017 at 15:10 - Reply

   Performantele financiara, din ce se stie momentan, nu au importanta. Totusi, daca nu mentineti locurile de munca sau vindeti echipamentele in acea perioada, trebuie sa dati banii inapoi.

 73. Mihaela 19 aprilie 2017 at 12:35 - Reply

  Buna ziua! pot accesa programul pentru achizitionarea unui boldoexcavator?il pot inchiria ulterior altor firme?

  • CILV Consulting 19 aprilie 2017 at 14:22 - Reply

   Cel mai probabil nu il veti putea inchiria 🙂

 74. Radu 18 aprilie 2017 at 21:52 - Reply

  Am 2 intrebari:
  1. Este suficient ca firma sa fie infiintata pentru a aplica in program,sau trebuie facute angajarile anterior precum si contractele de inchiriere ale eventualelor puncte de lucru?
  2. Este eligibil codul CAEN 8533 si se pot face achizitii pentru un salon de coafura,frizerie?
  Multumesc,

  • jo 21 aprilie 2017 at 19:54 - Reply

   dar daca faci firma dejeaba si nu intri in program?

   • CILV Consulting 21 aprilie 2017 at 20:41 - Reply

    E un risc asumat. Nu exista afaceri fara riscuri.

 75. Matheus Block 18 aprilie 2017 at 11:42 - Reply

  Sediul social poate fi in Bucuresti -Ilfov sau acesta este exclus?

  • CILV Consulting 18 aprilie 2017 at 20:02 - Reply

   Se poate.

 76. Flori 17 aprilie 2017 at 15:39 - Reply

  Buna ziua.
  Detin un SRL care functioneaza ,iar daca infiintez o alta firma cu un alt CAEN ,iar punctul de lucru al firmei noi este inchiriat de la firma actuala beneficiez de chirie si de programul Start Up?

  • CILV Consulting 18 aprilie 2017 at 20:04 - Reply

   Nu

 77. Marius 16 aprilie 2017 at 0:28 - Reply

  Se poate o firma care realizeaza cursuri contra cost?

  • CILV Consulting 19 aprilie 2017 at 8:51 - Reply

   Lista de coduri CAEN eligibile e disponibila spre consultare chiar in aceasta pagina.

 78. Fcc 14 aprilie 2017 at 18:02 - Reply

  Buna. Cumpararea unui spatiu comercial cu destinatia magazin alimentar este o cheltuiala eligibila?

  • CILV Consulting 19 aprilie 2017 at 8:49 - Reply

   Momentan da, insa trebuie sa vedem varianta finala a ghidului.

 79. Cristina 13 aprilie 2017 at 21:44 - Reply

  Buna ziua, rog indrumare pentru alegerea codului CAEN principal cei mai potrivit dintre 7410, 7311 sau 5819, pt un SRL de creatie grafica multimedia avand urmatoarele activitati: design de produs/ambalaje/produse(2d&3d), design grafica publicitara pt printuri de mici si mari dimensiuni (creatie grafica pentru materiale publicitare), design/machetare carti, cataloage, design materiale/produse pt evenimente speciale (nunti,conferinte,etc), creatie campanii de imagine multimedia (online si DTP pt tiparituri,(re)branding, design grafic web pagini de prezentare (utilizand programul Adobe Muse – fara abilitati de programare). Multumesc anticipat!

  • CILV Consulting 19 aprilie 2017 at 8:35 - Reply

   Nu ne ocupam de asa ceva. Dar va recomandam sa va adresati institutiei abilitate: Institutul national de statistica.

   • Ralu 19 aprilie 2017 at 15:23 - Reply

    Buna ziua,
    Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie, pentru constructii – codul 1623- este eligibil si pt mobila la comanda?
    Multumesc!

    • CILV Consulting 20 aprilie 2017 at 11:15 - Reply

     Fabricarea de mobila are cod caen separat.

 80. [email protected] 13 aprilie 2017 at 9:54 - Reply

  Buna ziua,

  Avem rugamintea sa ne raspundeti la urmatoarele intrebari:

  1. Daca o firma este infiintata dupa 30 ianuarie 2017 si avut angajati poate sa aplice pe START UP NATION 2017?

  2. Pentru depunerea unui proiect pe START UP NATION 2017 este nevoie de semnatura electronica?

 81. Mihaita 12 aprilie 2017 at 18:43 - Reply

  Buna ziua.am infiintat un Srl D –
  pe data de 09.03.2017 cu codul caen 9604 si am angajat doua persoane pt aceasta activitate.pot obtine finantare?
  -pe data de 07.04 2017 am adaugat un alt cod caen pt o afacere in alt oras.
  intrebarea este pot aplica la start up nation cu ambele coduri caen si sa obtin finantare separat?sau doar pt unul singur? Sunt coduri caen diferite ,puncte de lucru in orase diferite.Multumesc anticipat

  • CILV Consulting 13 aprilie 2017 at 6:28 - Reply

   O firma poate aplica pentru o singura activitate la finantare, o singura data

 82. Constantin 12 aprilie 2017 at 18:43 - Reply

  Buna ziua,

  In prezent am un PFA, pot deschide un SRL-D cu acelasi cod CAEN si sa obtin finantare?

  • CILV Consulting 13 aprilie 2017 at 6:20 - Reply

   Cica da, dar sa vedem conditiile finale.

 83. Alin 11 aprilie 2017 at 23:20 - Reply

  Buna seara, vreau sa aplic la program dar am cateva nelamuriri:
  1. Daca firma nu are punct de lucru fizic, ci este autorizata la terti, se poate aplica la program?
  2. Dar daca sediul social este la un birou de avocatura, si de asemenea punctul de lucru este autorizat la terti?
  Astept cu interes raspunsurile dvs.
  Va multumesc anticipat!

  • CILV Consulting 13 aprilie 2017 at 6:30 - Reply

   1. Da
   2. Da, dar trebuie sa va faceti apoi un punct de lucru la care sa implementati.

 84. Danut Mihai Paparau 11 aprilie 2017 at 22:44 - Reply

  Buna seara,

  Exista in acest moment o propunere de limitare maxima a valorii chirii/mp,a spatiului ce urmeaza sa fie inchiriat ,in vederea implementarii proiectului ?
  Exista posibilitatea incadrarii la cheltuieli eligibile ,la categoria echipamente tehnologice , a unui tartan din cauciuc ,in cazul amenajarii unui spatiu inchiriat,pentru o sala de fitness ?

 85. Andrei 11 aprilie 2017 at 15:31 - Reply

  Buna ziua,

  1. Daca am avut un PFA (CAEN 6202) pe care am avut activitate insa care este inchis din anul 2016, voi obtine finantare pe acelasi cod CAEN pentru o firma infiintata in aprilie 2017?

  2. Sa presupunem ca infiintez o firma in aprilie 2017 cu CAEN 6202, pot adauga ulterior alt CAEN pentru a factura si alte servicii? In principii consultanta IT respectiv consultanta management

  multumesc

  • CILV Consulting 11 aprilie 2017 at 16:07 - Reply

   1. Se spune ca da
   2. Da

 86. Adriana 11 aprilie 2017 at 11:30 - Reply

  Buna ziua! Calculatoarele intra in echipamente tehnologice?

  • CILV Consulting 11 aprilie 2017 at 16:00 - Reply

   Trebuie sa vedem procedura finala.

 87. andrei 9 aprilie 2017 at 16:49 - Reply

  Pot accesa ptoiectul pt achizitionarea unui microbuz pt transport persoane in regim de maxi taxi?

  • CILV Consulting 9 aprilie 2017 at 20:48 - Reply

   Ramane sa vedem conditiile finale de participare.

 88. Andreea 9 aprilie 2017 at 14:14 - Reply

  Buna ziua,as vrea sa deschid un bar pe pamatul meu unde am si casa asta la tara ,cu sala de biliard si ping pong + o camera separat unde voi pune 2 televisoare si un x box..este eligibil pot obtine fondurile…?nu am mai avut nici o firma deschisa pana acum..am început deschiderea dar nu am duso pana la sfarsit pt anumite motive fimanciare. Dar ei deja î-mi acceptase numele pt firma care vroiam sa o deschid….doar…repet nu am continuat…asta a fost prin ianuarie.Va multumesc astept raspuns!

  • CILV Consulting 9 aprilie 2017 at 20:48 - Reply

   Daca nu aveti bani de implementare, degeaba aplicati la program.

 89. Daniela Copaci 8 aprilie 2017 at 17:45 - Reply

  Bună ziua. Care sunt riscurile nerespectării planului de afaceri? Exista un coeficient de creștere al afacerii care trebuie respectat? Care este perioada monitorizării de către finanțator a proiectului? Mai precis, ce se întâmplă dacă dai faliment după 2 ani de la începerea proiectului? Mulțumesc.

  • CILV Consulting 8 aprilie 2017 at 21:11 - Reply

   Se vor executa bunurile firmei existente la momentul acela si cam atat.

 90. Danut Mihai Paparau 8 aprilie 2017 at 14:49 - Reply

  Care este varsta minima a unui adolescent,cu are o initiativa, si ar dori sa infiinteze o societate comerciala ,in vederea inscrierii in start-up Nation ?
  Ce se intelege prin absolvent ?
  Referirea la punctajul obtinut prin calitatea de absolvent,dupa 2012, se face strict ,la absolvirea invatamantului superior ,sau in cazul unui adolescent ,cu varsta de 17 ani, cu o initiativa deosebita,acesta ar putea fi considerat absolvent ,conform varstei, a 8 clase sau 10 clase,etc.?

  • CILV Consulting 8 aprilie 2017 at 17:18 - Reply

   Penrtu a infiinta o firma trebuie sa aveti 18 ani minimum. Care sunt categoriile de absolventi eligibili urmeaza sa fie detaliate in procedura finala.

 91. Tibi 7 aprilie 2017 at 13:20 - Reply

  Am postat urmatoarea intrebare” Daca doresc sa infintez o firma de productie, cheltuiala cu materia prima esto o cheltuiala eligibila?” va rog daca stiti sa-mi dati un raspuns.
  Va multumesc

 92. Madalina 7 aprilie 2017 at 11:41 - Reply

  La momentul aplicarii Srl ul trebuie sa fie deja infiintat? Sau il putem deschide dupa aprobarea proiectului? Multumesc!

  • CILV Consulting 7 aprilie 2017 at 16:10 - Reply

   Trebuie sa fie infiintat.

 93. Cami 6 aprilie 2017 at 21:31 - Reply

  Daca doresc sa accesez acest program si infiintez o firma Impreuna cu o alta persoana, ca si asociati, ne putem trece si considera si doi angajati in acelasi timp? Multumesc

  • CILV Consulting 7 aprilie 2017 at 7:36 - Reply

   Da

 94. mihaela 6 aprilie 2017 at 20:13 - Reply

  Buna seara,

  Se stie daca pot angaja pe cineva din familie care a avut societate cu acelasi cod caen ca activitate secundara?

  Multumesc

 95. marius 6 aprilie 2017 at 14:13 - Reply

  buna ziua, daca am un PFA, pot infiinta un srl cu acelasi cod caen si sa particip la program ?

  • CILV Consulting 7 aprilie 2017 at 7:35 - Reply

   Da

 96. Bogdan 6 aprilie 2017 at 13:16 - Reply

  Buna ziua este o limita de varsta pentru aplicarea la proiect ?

  • CILV Consulting 7 aprilie 2017 at 7:34 - Reply

   Nu

 97. Radu 6 aprilie 2017 at 11:55 - Reply

  Din pacate,mai sunt aproximativ 3 saptamani pana la lansarea acestui program,si inca mai sunt atat de multe lucruri neclare. Nu se cunoaste cu exactitate metoda de livrare a banilor(pt ca este aproape imposibil pentru un tanar sa realizeze investiile din fonduri proprii si apoi sa faca decontul),eligibilitatea TVA- ului este in discutii,la fel si plata salariilor si a chiriilor. Un proiect ambitios in ansamblu,dar foarte prost gandit,si inca neclar. Ma intreb oare cati vor reusi in aceste conditii si in timp record sa infiinteze firma,sa faca rost de fonduri pentru demararea investitiilori in cazul in care nu vor primii banii anticipat,sa depuna proiectul,etc?
  Intrebarea este retorica. Nu doresc un raspuns. As dori doar ca cei care pun in aplicare acest program sa citeasca atent ceea ce se scrie aici.

 98. Florin G 6 aprilie 2017 at 11:12 - Reply

  Buna ziua,
  Pentru cod caen 7112 , achizitia unei autoutilitare N1 pentru transport la santier in vederea desfasurarii activitatii, poate fi o cheltuiala eligibila ?
  Multumesc.

  • CILV Consulting 7 aprilie 2017 at 7:36 - Reply

   Sa vedem normele finale.

 99. Catalin 6 aprilie 2017 at 10:03 - Reply

  Buna ziua,

  Am vazut in comentarii ca statul iti ia tot in caz de faliment si incearca sa recupereze din paguba. Am 2 nelamuriri vizavi de acest subiect.
  1- daca am sediul social pe un apartament care sunt mostenitor eu si 2 frati(am inteles ca se poate) si punctul de lucru in alta parte , poate executa statul si acel apartament sau partea mea din el?
  2-statul sa zicem ca recupereaza jumatate din bani din utilaje..etc. Voi ramane cu restul datoriei pana o vor recupera?

  • CILV Consulting 6 aprilie 2017 at 10:20 - Reply

   1. Se intoarce doar impotriva activelor firmei.
   2. Iese cu pierdere.

 100. iuliana gheorghe 5 aprilie 2017 at 18:17 - Reply

  Un salon de infrumusetare este elegibil?
  Dar un magazin mixt in mediu rural?
  Se accepta facturi de la chirie sau plata salarii?
  Sau doar facturi pentru dotarea salonului?
  Multumesc

  • CILV Consulting 6 aprilie 2017 at 7:41 - Reply

   Deja aveti raspunsul in articol.

 101. Ecaterina Silistru 5 aprilie 2017 at 11:31 - Reply

  buna ziua,

  daca doresc ca afacerea mea sa fie o sala de aerobic/pilates/yoga, este o afacere eligibila pentru acets program?

  multumesc.

  • CILV Consulting 5 aprilie 2017 at 12:09 - Reply

   Ce cod CAEN vreti sa folositi?

   • Ecaterina Silistru 6 aprilie 2017 at 15:09 - Reply

    9312 sau 9313 sau 9604.
    si este in mediul rural. este eligibil?

 102. Elena 5 aprilie 2017 at 10:09 - Reply

  In cazul infiintarii unei spalatorii auto pr un spatiu inchiriat, se acorda finantarea

  • CILV Consulting 5 aprilie 2017 at 12:06 - Reply

   Da

 103. Razvan 4 aprilie 2017 at 23:32 - Reply

  Buna seara, persoanele care vor vi angajate trebuie sa aiba salarul mediu pe economie? multumesc anticipat

  • CILV Consulting 5 aprilie 2017 at 7:10 - Reply

   Pot fi angajate cu orice salariu legal.

 104. tibi 4 aprilie 2017 at 21:46 - Reply

  Daca doresc sa infintez o firma de productie, cheltuiala cu materia prima esto o cheltuiala eligibila?

 105. Doru Radulescu 4 aprilie 2017 at 14:28 - Reply

  Buna ziua,
  Stiu ca puteti estima, nu stiu daca o veti si face, va intreb: care credeti ca va fi punctajul minim ptr. care se va acorda finantarea?

  Multumesc

 106. Razvan Ghenu 4 aprilie 2017 at 13:02 - Reply

  Persoanele din categoriile defavorizate ce acte doveditoare trebuie sa aduca?

  • CILV Consulting 5 aprilie 2017 at 7:10 - Reply

   Urmeaza sa fie detaliat acest aspect.

 107. Horia 4 aprilie 2017 at 12:56 - Reply

  Salut,
  Daca am o idee buna, un plan de afaceri, facultate de management (in curs) si am doar varsta de 20 de ani pot sa particip la acest program?

  Multumesc in avans!

  • CILV Consulting 4 aprilie 2017 at 13:01 - Reply

   Da

   • Horia 4 aprilie 2017 at 13:01 - Reply

    Care ar fi sansele sa fiu acceptat? (procentual zic)

 108. Claudiu 4 aprilie 2017 at 12:18 - Reply

  buna ziua,

  pot aplica in cadrul proiectului daca fac doar rezervarea de nume la registrul comertului, sau este obligatorie infiintarea acesteia?

  multumesc

 109. Mihaela 3 aprilie 2017 at 19:03 - Reply

  Buna seara,

  Spuneti-mi va rog, daca ma incadrez in situatia in care firma este inregistrata la Registrul Comertului pe data de 31.01, insa contractele de comodat pentru sediul social, respectiv punctul de lucru au fost incheiate inainte de aceasta data.

  Va multumesc anticipat.

  • CILV Consulting 4 aprilie 2017 at 11:56 - Reply

   Conteaza data infiintarii firmei.

 110. Daniela 3 aprilie 2017 at 14:35 - Reply

  Buna ziua!Pe codul caen 4312(lucrari de pregatire a terenului)pot achizitiona un buldoexcavator,in cadrul acestui program?Daca pretul de achizitie al utilajului depaseste 200000 lei si pun eu restul de bani,poate fi eligibil proiectul?

  • Mede Stanis 5 aprilie 2017 at 13:12 - Reply

   As fi direct interesat de un raspuns la aceast solicitare mulțumesc!

   • CILV Consulting 6 aprilie 2017 at 7:43 - Reply

    Da

 111. Smochina Anca 2 aprilie 2017 at 21:01 - Reply

  Buna seara!

  Este dezamagitor ca se infiinteaza programe pentru firme nou infiintate, dar nu si de sustinere pentru cele care cu chiu cu vai au fost deja infiintate si au o oarecare activitate si un istoric, dar ar avea nevoie de fonduri pentru dezvoltare. Suntem doi tineri sot si sotie care au deschis un cabinet veterinar (cod caen 7500) in 2014, firma merge pe profit, insa am avea nevoie de fonduri pentru achizitie de aparatura performanta absolut necesara bunei functionari. Din cate am citit in comentariile de mai sus, inchiderea firmei existente si infiintarea acum a unei noi firme cu acelasi cod caen ar fi practic inutila?!
  Multumesc.

  • CILV Consulting 3 aprilie 2017 at 7:24 - Reply

   Exista programul de servicii si comert, este deja prezentat pe pagina noastra.

 112. Loredana Argesanu 2 aprilie 2017 at 14:36 - Reply

  Bună ziua aș dori să știu daca acest program este pe baza de proiect, si daca da, unde trebuie sau la cine trebuie să apelez să scrie proiectul pentru Startup NATION.
  Va multumesc.
  O zi buna va doresc.

  • CILV Consulting 3 aprilie 2017 at 7:23 - Reply

   Ne puteti contacta pe noi.

 113. Daniela 2 aprilie 2017 at 12:55 - Reply

  Pe codul caen 4312(lucrari de pregatire a terenului)pot achizitiona un buldoexcavator?Daca pretul de achizitie depaseste 200000 pot sa vin eu cu restu de bani?

 114. adi 1 aprilie 2017 at 21:50 - Reply

  in primul rand zicea dragnea ca va fi intens mediatizat acest program. nu prea vad asta si in plus timpul este foarte scurt pentru a infiinta firma si a aduce pe masa un plan de afaceri adevarat.
  in al doilea rand, daca ar fi vrut sa faca cu adevarat ceva , ar fi trebuit sa vii doar cu planul de afaceri plus celelalte detalii si daca iti aproba, abia dupa aceea sa infiitezi firma.asa, multi renunta din start caci se gandesc ca daca nu primesc aprobare, vor ramane cu niste cheltuieli inutile plus o firma pe cap, care genereaza cheltuieli fie ca ai ceva activitate fie ca nu.

 115. […] Romania Start-up Nation […]

 116. […] Romania Start-up Nation […]

 117. Doru Radulescu 31 martie 2017 at 11:24 - Reply

  Buna ziua,
  1. Cine se incadreaza in categoria „angajat defavorizat”? Cineva care n-a avut vreodata carte de munca este?
  2. 20 puncte pentru crearea unui loc de munca suplimentar. Suplimentar fata de ce?

  Multumesc

 118. [email protected] 31 martie 2017 at 10:16 - Reply

  Buna ziua,

  Avem rugamintea sa ne ajutati cu raspunsuri pentru urmatoarele intrebari:

  1. Daca in prezent avem acum o firma pe un cod CAEN principal, putem
  infiinta un start up pe acelasi cod CAEN?

  2. In cazul in care declar un punct de lucru in cadrul unui proiect pe
  START UP, ulterior depunerii proiectului putem deschide si alte puncte
  de lucru functionale si in alte orase (de exemplu birouri regionale-
  dintre care unul in Bucuresti?)

  3. Aplicatiile IT sunt eligibile?

  4. In cazul in care dorim sa infiintam un START UP (ce are ca obiect
  de activitate: realizare activitati de training) – sunt eligibile
  cheltuielile legate de certificarea firmei (de exemplu certificare
  ANC)

  5. In situatia in care dorim sa infiintam o firma noua – si avem
  urmatoarea situatie: 24% din actiuni le detine o persoana fizica A
  care este actionar 100% la o intreprindere mare. Alt actionar B are
  24% si mai detine o intreprindere mijlocie. Altul, C, cel majoritar cu
  52% detine o microintreprindere. Acesta firma noua cu cei 3 actionari
  poate fi eligibila?

  6. Legat de cheltuielile aferente chiriei, ne puteti spune daca
  locatia de implementare va trebui declarata la momentul scrierii
  proiectului (ceea ce implica din start si cheltuieli) sau se va
  declara dupa semnarea contractului de finantare si tot atunci se va
  prezenta si contractul de inchiriere aferent locatiei?

  7. In cazul in care doresc sa depun un proiect pe codul CAEN de
  realizarea activitati de training si dorim achizitionarea unor
  echipamente specifice, acestea pot fi incadrate la echipamente
  tehnologice – avand in vedere ca in grila actuala se puncteaza: doar
  daca ai echipamente tehnologice in valoare de peste 50%,

  8. In afara de cursul de antreprenoriat nu mai este eligibila nici o
  alta certificare/curs?

  In asteptarea raspunsurilor dumneavoastra, va multumim frumos!

  • CILV Consulting 1 aprilie 2017 at 6:44 - Reply

   1. Se doreste sa nu
   2. Da
   3. Da
   4. Sa vedem ghidul final
   5. Daca se respecta criteriile de minimis da.
   6. Dupa
   7. Sa vedem care va fi definitia echipamentelor tehnologice
   8. Se doreste sa fie.

 119. [email protected] 31 martie 2017 at 10:06 - Reply

  Buna ziua,

  Va rog sa ne spuneti daca regiunea Bucuresti Ilfov va fi exclusa de la finantare in cadrul proiectelor START UP NATION 2017?

  Multumesc anticipat!

  • CILV Consulting 31 martie 2017 at 10:34 - Reply

   Nu.

 120. Richard S 30 martie 2017 at 22:47 - Reply

  Buna ziua.2 saptamani mai sunt pana cand trebuie sa te inregistrezi cu actele?daca de luni incep(infiintez firma etc…)in 2 saptamani pot sa fac toate actele necesare…?Multumesc frumos pentru raspuns

  • CILV Consulting 31 martie 2017 at 10:34 - Reply

   Firma trebuie sa fie infiintata oricand dupa 1 februarie 201.

 121. Richard S 30 martie 2017 at 22:04 - Reply

  Buna ziua.daca vreau sa deschid un restaurant.se incadraza restaurantul in productie,deci pot obtin punctajul maxim nu?multumesc frumos.

  • CILV Consulting 31 martie 2017 at 10:34 - Reply

   Vedeti in aceasta pagina lista de coduri caen.

 122. Barbu 30 martie 2017 at 17:26 - Reply

  Buna seara pentru un magazin mixt in zona rurala se poate aplica?Va multumesc.

 123. Ovidiu 30 martie 2017 at 14:16 - Reply

  Daca am un PFA care e in derulare si il inchid, urmand sa deschid un SRL pe acelasi cod CAEN, este ok? Va fi acceptat?

  • CILV Consulting 30 martie 2017 at 16:58 - Reply

   Da

 124. Sorin Mursa 30 martie 2017 at 11:25 - Reply

  Buna ziua,
  Daca vreau sa infiintez 2 sau 3 firme si sa accesez acest program pentru fiecare firma? Este posibil?

  • CILV Consulting 30 martie 2017 at 14:09 - Reply

   Cele 3 firme trebuie sa aiba asociati diferiti.

 125. Marian A 30 martie 2017 at 10:29 - Reply

  Buna ziua,

  Startup-ul meu este in CAEN 6201/02 dar soft-ul va fi vandut afara online (CAEN 4791).

  Pe care CAEN aplic?

  Multumesc,

  • CILV Consulting 30 martie 2017 at 14:12 - Reply

   Pe cel care va poate acoperi cele mai multe cheltuieli.

 126. Florin 30 martie 2017 at 1:54 - Reply

  Salut! Am un srl infiintat in 2015 cu activitate intre martie 2015 si iunie 2016 cod caen 4520. Din iunie 2016 este inactiva. Sunt asociat unic. Daca o las inactiva sau o inchid si deschid un nou srl pot accesa acest program start up tot cu codul caen 4520?

  • CILV Consulting 30 martie 2017 at 14:12 - Reply

   Cel mai probabil nu.

 127. Barbu 29 martie 2017 at 20:26 - Reply

  Buna seara pentru un magazin mixt in zona rurala se poate aplica?Va multumesc

 128. Radu 29 martie 2017 at 1:38 - Reply

  In cazul in care proiectul este selectat pentru finantare,iar costurile cu achizitia de utilaje si aparaturi precum si amenajarea punctului de lucru in vederea noii activitati se ridica la peste 50% din cele 200000 Ron,adica o investitie de peste 100000 Ron,beneficiarul trebuie sa faca aceasta investitie din fonduri proprii,si ulterior se vor deconta?
  Daca da,ma intreb si va intreb de unde vor face rost tinerii de asemenea sume? Pentru ca nicio banca nu va credita o firma nou infiintata….

  • Silviu Draganescu 29 martie 2017 at 6:34 - Reply

   Metoda de livrare a banilor este inca in discutii.

 129. Gaidas Gheorghe 28 martie 2017 at 20:31 - Reply

  Buna ziua
  Doresc sa fac o spalatorie auto ,se poate incadra in actiunea startup.
  Multumesc

  • Silviu Draganescu 29 martie 2017 at 6:33 - Reply

   Da

 130. Ioana 28 martie 2017 at 20:16 - Reply

  Pot aplica pt firma de taxi si pot primi finantare pt achizitii 3 masini si eu jurist? Trebuie sa deschid eu firma, dar cat ma costa? Sediul social poate fi locuinta mea?

  • Silviu Draganescu 29 martie 2017 at 6:33 - Reply

   Autoturismele inca nu sunt eligibile dar se doreste sa fie introduse in lsita de cheltuieli eligibile. Sediul social poate fi la propria locuinta.

 131. Cosmin 28 martie 2017 at 20:10 - Reply

  Buna ziua sunt eligibile si inteprinderile individuale pentru start up nation?

  • Silviu Draganescu 29 martie 2017 at 6:30 - Reply

   SRL, SRLD si intreprinderi cooperative. Scrie chiar in acest articol.

   • cosmin 1 aprilie 2017 at 9:10 - Reply

    am vazut insa nu stiu ce inseamna inteprindere cooperativa sau daca e acelasi lucruri cu I.i

    • CILV Consulting 2 aprilie 2017 at 6:36 - Reply

     Nu este.

 132. Mihai 28 martie 2017 at 16:54 - Reply

  Buna ziua,

  daca se face un calcul simplu pentru 100.000 finantare trebuie sa platesti salarii timp de 3 ani la doi angajati 86.400 RON. Va dati seaman ca trebuie sa faci o activitate calumea sa poti duce afacerea ca start up mai departe. Deaceea mai toti cred ca o sa aplice pentru maximum de finantare.
  E o utopie ca poti mentine 2 angajati timp de trei ani ..daca fura, daca nu sunt buni ce faci trebuie sa ii platesti in continuare?

  Intrebarea mea este: daca firma falimenteaza dupa al doilea an ce se intampla cu fondurile care au fost obtinute? Contractul se v-a face intre o firma si stat. Firma falimenteaza si trebuie sa inchida. De unde da banii inapoi daca nu are de unde? Vorbim totusi de start-upuri create de persoane care nu au neaaparat idee de busines si posibil ca 50% din aplicanti sa inchida pentru ca nu le merge activitatea. Oare s-a gandit cineva la acest aspect?

  • Silviu Draganescu 29 martie 2017 at 6:32 - Reply

   In primul rand pentru 100.000 de lei finantare aveti obligatia realizarii unui loc de munca. Unul singur, nu 3. De asemenea, sunteti obligat sa mentineti locul de munca, nu persoana, aceasta poate fi schimbata. Daca firma de faliment, statul va executa bunurile companiei incercand sa recupereze, cel putin partial, din paguba.

 133. Nicoleta 28 martie 2017 at 16:54 - Reply

  Buna ziua, m-ar interesa daca sunt eligibila pentru o firma noua in conditiile in care sunt asociat unic la un SRL-D.
  SRL-D va expira anul acesta in octombrie, daca fac o alta firma pot pierde statutul de SRL-D aceasta cauza?
  Daca am trecut ca activitati secundare pentru SRL-D se considera active cu toate ca nu am scos nici o factura pentru ele si nu am avut activitate, pot sa le folosesc la firma noua?.
  Pot merge cu SRL-D in continuare pana in octombrie cand expira fara sa fie afectat de faptul ca imi fac o firma noua pentru Start-up nation?
  multumesc

 134. Carmina 28 martie 2017 at 14:46 - Reply

  Buna ziua. As dori sa infiintez o firma cu domeniul de activitate servicii- transport marfuri. Imi pot achizitiona pe program un autoturism de marfuri?

  • Silviu Draganescu 28 martie 2017 at 16:35 - Reply

   Nu

 135. Andrei 28 martie 2017 at 14:04 - Reply

  Bună ziua,

  1. Pot achiziționa autoutilitară de transport marfa pentru o firmă de transport? Trebuie sa fie nouă sau se poate și second hand?

  2. În categoria ”echipamente și utilaje” de la punctaj pot fi incluse și realizarea paginilor web, hostingul si echipamentele IT (laptop, imprimanta, etc) ? Este un soft mai complex care costa aprox. 10.000 euro

  Mulțumesc anticipat! Succes!

  • Silviu Draganescu 28 martie 2017 at 16:42 - Reply

   1. Nu. Oricum trebuia sa fie noua.
   2. Doar grupele 2.1 si 2.2 din clasele de amortizare, deci nu.

 136. Tudor Popa 28 martie 2017 at 12:18 - Reply

  Buna ziua. Am caut in lista codul CAEN 7721 (activitati de inchiriere si leasing de bunuri recreationale si echipament sportiv) si nu l-am gasit… Inseamna ca trebuie sau caut alt cod care sa mi se potriveasca, sau pot aplica pentru acest cod. Multumesc anticipat.

  • Silviu Draganescu 28 martie 2017 at 16:40 - Reply

   Daca el nu se afla in lista de coduri eligibile nu puteti aplica. Daca aplicati cu un alt cod caen, desi cheltuielile au legatura cu alt cod caen, neeligibil, veti fi respins.

 137. Daniela 28 martie 2017 at 11:12 - Reply

  Pot sa achizitionez doua microbuze si sa fac un contract de prestari servicii trasport cu o alta firma?

 138. Robert 28 martie 2017 at 9:50 - Reply

  Buna ziua,
  Doresc sa infiintez un SRL cu domeniu principal de activitate CAEN 8020.
  1. Se poate obtine finantare prin acest proiect ? Mentionez ca 8020 nu se regaseste in lista codurilor caen PROPUSE.
  2. Ma pot adresa cuiva pentru propunerea integrarii codului 8020 in lista codurilor eligibile ?
  3. Daca infiintez srl-ul cu activitate principala pe un cod caen considerat eligibil si adaug si codul 8020 secundar, finantare pot primi doar pentru codul caen principal, respectiv eligibil ?

  Multumesc anticipat !

  • Silviu Draganescu 28 martie 2017 at 16:41 - Reply

   1. Nu, evident.
   2. http://www.aippimm.ro
   3. Codul CAEN nu trebuie sa fie principal, ci trebuie sa fie eligibil, adica sa se regaseasca in lista de coduri eligibile.

 139. Doru Radulescu 28 martie 2017 at 8:37 - Reply

  Buna dimineata,
  Lui Tibi, mai jos, raspunsul legat de asimilarea cu echipamente a unjei autoutilitare („nu”), nu este altul? Eu am citit, tot pe aici (ma intereseaza si pe mine), ca autoutilitara, daca este din categoria N1, N2, N3, cu unele exceptii, si este folosita pentru activitatea eligibila, nu pentru transport marfa contra cost, intra in procentul de achizitie echipamente.Ex. daca ai un magazin si folosesti autoutilitara petru transportul marfii ptr. magazin, este o achizitie eligibila. Gresesc?
  Multumesc

 140. Tibi 27 martie 2017 at 21:28 - Reply

  Buna ziua,
  As avea cetava intrebari: angajatul poate fi si pensionar? in loc de un angajat cu norma intreaga se poate angaja 2 persoane a cate jumatate de norma? pentru achizitia unei autoutilitare se primesc puncte se pot asimila cu echipamentele? aceasi intrebare ar fi si in cazul achizitionarii unor servere si a altor echipamente IT, se acorda punctaj in cazul achizitionarii acestora din fonduri? Multumesc

  • Silviu Draganescu 28 martie 2017 at 7:36 - Reply

   Poate. Inca nu, dar se doreste sa fie posibil. Nu. Da.

   • Doru Radulescu 28 martie 2017 at 8:26 - Reply

    Am sa intreb si eu , ca ma intereseaza, dar cred ca autoutilitara intra la un loc cu echipamentele eligibile, daca este din categoria N1,N2, N3, cu unele exceptii, daca nu sunt folosite pentru transport marfa contra cost, si e folosita pentru activitatea desfasurata si eligibila. Eu asa am citit pe aici, desi vad ca ati primit raspunsul nu!

 141. Gabriela 27 martie 2017 at 19:06 - Reply

  Buna ziua .am deschis o firma in 2012 dar activa este din decembrie 2016 si am angajati 50 . Fabrica confectii productie. Nu beneficiez de acest program?

  • Silviu Draganescu 28 martie 2017 at 7:22 - Reply

   Trebuie doar firma noua infiintata dupa 1 februarie 2017.

 142. Doru Radulescu 27 martie 2017 at 16:22 - Reply

  Buna ziua,
  Daca sunt pfa, o inchid si deschid SRL, pastrind codul CAEN, pentru a imbunatatii activitatea si a mai angaja pe cineva plus eu administrator, se considera 2 angajati? Pot accesa Start Up-ul?
  Multumesc

  • Silviu Draganescu 28 martie 2017 at 7:22 - Reply

   Da

 143. ana 27 martie 2017 at 12:54 - Reply

  Sediul firmei + punctul de lucru poate fi Bucuresti?

  • Silviu Draganescu 28 martie 2017 at 7:21 - Reply

   Da

 144. Daniela 27 martie 2017 at 12:44 - Reply

  Pentru codul caen 4941(transport marfuri)pot sa achizitionez doua microbuze sa sa le inchiriez+sofer altei firme de transport?

  • Silviu Draganescu 28 martie 2017 at 7:35 - Reply

   Nu

 145. mihaela 27 martie 2017 at 12:10 - Reply

  Buna ziua.Pentru un restaurant in zona sibiului as putea accesa la aceste fondurit.Locuiesc inca in Grecia ,deci nu am nici ofirma deschisa in Romania

  • Silviu Draganescu 28 martie 2017 at 7:22 - Reply

   In principiu da.

 146. Geta Dobrota 27 martie 2017 at 8:43 - Reply

  Buna dim, am spatiu in suprafata de aproxm 500mp in mediul rural deasemeni si domiciliul ,as vrea sa infiintez o activitate de organizare evenimente ,nu am nicio firma pana acum ,….este tarziu ?! o infiintez sau mai asteptam pana avem toate informatiile legat de acest program …forma de finantare ,deduceri tva. … multumesc frumos!

  • Silviu Draganescu 28 martie 2017 at 7:36 - Reply

   Puteti astepta pana cand apar conditiile de finantare.

 147. Lucian 27 martie 2017 at 0:40 - Reply

  Vă salut.

  Doresc să înființez o societate care va activa în domeniul IT și se dorește achiziția de echipament IT, software și obiect ca mobilier birou, birotică, etc.
  Care ar fi tipul de societate cel mai potrivit la înființare, neplătitoare sau platitoare de TVA? Luând în considerație și care ar fi metoda cea mai favorabilă pentru acele achiziții cu fonduri din programul Start Up, de la o firmă din România cu TVA sau intracomunitar fără TVA?

  Vă mulțumesc pentru răspuns.

  • Silviu Draganescu 28 martie 2017 at 7:37 - Reply

   Nu puteti infiinta firma platitoare de tva. Daca programul va avea tva eligibil, este profitabil sa ramaneti, cel putin pana cand implementati, neplatitor de tva.

 148. Stefan 26 martie 2017 at 21:54 - Reply

  Buna seara, vreau sa deschid o benzinarie, detin terenul si jumătate din investitie pe persoana fizica. Pot acesa fonduri start up nation? Multumesc!

  • Silviu Draganescu 26 martie 2017 at 23:40 - Reply

   Ce cod CAEN folositi? Se regaseste in lista atasata acestui post?

   • Stefan 2 aprilie 2017 at 17:48 - Reply

    Buna ziua. Tocmai nu stiu care ar putea fi codul caien pentru o statie distributie carburanti. Ma gindeam ca puteti sa ne dati d-voastră acest amanunt. Multumesc. Dar pentru a deschide o ciypercarie, detin doua hale mari dar am nevoie de echipamente. Se poate?

    • CILV Consulting 3 aprilie 2017 at 7:23 - Reply

     Nu ne ocupam de infiintari de firme si de identificari de coduri CAEN. Nici de agricultura.

 149. George 26 martie 2017 at 18:25 - Reply

  Buna ziua. Francizele sunt luate în calcul pentru acest program? Mulțumesc!

  • Silviu Draganescu 26 martie 2017 at 23:40 - Reply

   In principiu da, depinde cum detaliaza francizorul pe factura costurile pe care vi le transmite.

 150. Dobre Florentina Daniela 21 martie 2017 at 14:21 - Reply

  Buna ziua,
  Am o întreprindere individuală cu datorii la Anaf, dacă infiintez un SRL pot aplica pentru start up nation?

  • Silviu Draganescu 21 martie 2017 at 17:52 - Reply

   Daca va platiti datoriile pe II, da.

 151. Mihai 21 martie 2017 at 9:40 - Reply

  Buna ziua. Va rog, as dori sa infiintez o punct de lucru pentru procesarea de legume-fructe, dulceturi, zacusca etc in zona Ilfov. Pot accesa acest program? Multumesc

  • Silviu Draganescu 21 martie 2017 at 17:53 - Reply

   Ce cod CAEN folositi?

 152. Lupu Mihai 21 martie 2017 at 2:22 - Reply

  Buna Ziua!! Daca infiintez firma cu sediul social in Giurgiu iar puntul de lucru in Bucuresti pot accesa fondurile?

  • Silviu Draganescu 21 martie 2017 at 9:15 - Reply

   Da

 153. MG 20 martie 2017 at 0:05 - Reply

  Buna seara. Pentru deschiderea unui salon de coafor se poate aplica ?
  Mulțumesc

  • Silviu Draganescu 21 martie 2017 at 9:15 - Reply

   Da

 154. […] si IN ACELASI TIMP sa imi minimizez costurile aferente? O sa dau aici un exemplu pe programul Romania Startup Nation care prin punctaj acorda mai multe puncte celor care angajeaza persoane in situatii defavorizate: […]

 155. Gabi 17 martie 2017 at 1:50 - Reply

  Pentru o fabrica de muraturi pot aplica fonduri ?

  • Silviu Draganescu 17 martie 2017 at 16:49 - Reply

   Daca in lista de coduri CAEN se regaseste si codul cu care doriti sa accesati, da.

 156. Melania 14 martie 2017 at 21:58 - Reply

  Salut
  Cum se returneaza banii ?
  Si cand ?

  • Silviu Draganescu 17 martie 2017 at 16:48 - Reply

   Inca nu s-a stabilit.

 157. Lucia 14 martie 2017 at 19:26 - Reply

  Daca sunt student pot aplica programul?

  • Silviu Draganescu 17 martie 2017 at 16:48 - Reply

   Da

 158. Sorin 14 martie 2017 at 9:06 - Reply

  Buna ziua,

  Am o intrebare legat de codurile caen. Firma trebuie sa foloseasca doar un cod caen sau poate fi acest cod caen principal plus alte coduri caen secundare?
  Multumesc

  • Silviu Draganescu 17 martie 2017 at 16:48 - Reply

   Finantarea se poate obtine pe unul singur. Dvs puteti desfasura mai multe, dar bani luati pe unul singur.

 159. doina 13 martie 2017 at 15:25 - Reply

  buna ziua,daca am mai avut firme si am fost unic asociat mai pot aplica programul

  • Silviu Draganescu 13 martie 2017 at 17:34 - Reply

   Da, dar e posibil sa va limiteze sa folositi alte coduri caen decat cele pe care ati mai avut inainte firma.

   • Alexa 5 aprilie 2017 at 16:18 - Reply

    Deci dacă acum am un srl cu o listă interminabila de CAEN-uri este posibil să nu le mai pot folosi acum pentru program. Ce distractiv….not!

    • CILV Consulting 6 aprilie 2017 at 7:42 - Reply

     Daca nu ati desfasurat activitate pe cel pe care vreti finantare puteti da o declaratie pe propria raspundere.

 160. Andreea 13 martie 2017 at 15:09 - Reply

  Buna ziua!
  Nu am inteles concret trebuie sa ai o firma infintata pentru a putea obtine fonduri ?

  • Silviu Draganescu 13 martie 2017 at 17:34 - Reply

   Da

 161. Florin 13 martie 2017 at 12:19 - Reply

  Buna ziua ! Daca am participat la programul Start SRL-D in 2014, că asociat, mai pot participa la acest program? Mulțumesc .

  • Silviu Draganescu 13 martie 2017 at 17:35 - Reply

   Daca faceti o firma noua cu o alta activitate, da.

 162. radu81212 12 martie 2017 at 23:52 - Reply

  As dori sa stiu daca o persoana care detine in momentul de fata o Intreprindere Individuala cu cod CAEN 01(agricultura),si care a beneficiat de sprijin nerambursabil de 40000 euro in 2016 prin sm 6.1 Instalare tineri fermieri,poate aplica pentru programul Start Up Nation cu un nou cod CAEN sau este nevoit sa isi deschida o firma noua? Din cate am inteles,dupa noile reglementari,pot aplica si firmele existente,doar locurile noi de munca create sa fie cu angati noi…
  Multumesc,

  • Silviu Draganescu 13 martie 2017 at 17:36 - Reply

   Trebuie firma noua.

 163. MIhai Izbaste 11 martie 2017 at 21:57 - Reply

  Buna ziua,

  As dori sa stiu daca am dreptul sa beneficiez de acest program daca am cazier judiciar.

  Multumesc.

  • Silviu Draganescu 12 martie 2017 at 20:30 - Reply

   Daca va puteti infiinta o firma, probabil ca da.

 164. Maria 9 martie 2017 at 12:52 - Reply

  Buna as dori sa stiu ce cod caen este pentru organizarea de evenimente in mediul rural(brunch la tara) si daca pentri acest cod caen se poate achizitiona o masina pentru trasnportul persoanelor pana la eveniment.Multumesc

  • Silviu Draganescu 12 martie 2017 at 20:34 - Reply

   Microbuzele nu sunt momentan eligibile.

 165. Adriana 8 martie 2017 at 20:06 - Reply

  Buna ziua,
  As dori sa deschid o firma de transport,daca e deschia de putin timp pot obtine fonduri?? Adica o luna innainte de luna mai?

  • Silviu Draganescu 12 martie 2017 at 20:33 - Reply

   Masinile nu sunt cheltuieli eligibile. Si in cazul asta, nu prea mai aveti pentru ce sa solicitati finantare si sa si merite.

 166. omar 8 martie 2017 at 18:28 - Reply

  programul este si pentru cetatean strain care a infiintat societatea si are toate conditii mai sus? este obligat sa fi cetatean Roman asociatul unic?

  • Silviu Draganescu 12 martie 2017 at 20:32 - Reply

   Se poate si strain.

 167. Popescu Florin 7 martie 2017 at 15:36 - Reply

  Buna ziua,

  Daca detin o firma cu datorii pot infiinta o firma noua cu care sa aplic la Startup NATION?

  Multumesc!

  • Silviu Draganescu 12 martie 2017 at 20:32 - Reply

   Trebuie sa platiti datoriile si dupa.

 168. Catalin Marius 6 martie 2017 at 17:46 - Reply

  Buna ziua,in vedera obtinerii punctujului de 10% in cazul in care urmez facultatea de economie si administrarea afacerilor este considerat ca si curs de antreprenoria?

  • Silviu Draganescu 12 martie 2017 at 20:32 - Reply

   Inca nu exista norme de aplicare care sa explice acest aspect.

 169. Catalin 6 martie 2017 at 3:52 - Reply

  Buna ziua, in urma afirmatiilor care stiu ca nu sunt definitive, in cazul in care achizitia de echipamente noi ( utilaje panificatie) este suportata din finantare tva-ul este platit de intreprinzator avand in vedere ca utilajele si/sau echpamentele fac parte din categoria cheltuielilor eligibile? Daca tva nu este eligibil asta inseamna ca antreprenorul are de suportat o cota de 20% din totalul finantarii? Care sunt conditiile in care tva-ul poate varia de la 0 % la 20%? Va multumesc!

  • Silviu Draganescu 12 martie 2017 at 20:31 - Reply

   Nu se stie inca daca TVA-ul va fi eligibil.

   • ELA 15 mai 2017 at 12:22 - Reply

    In caz de faliment care sunt consecintele asupra intreprinzatorului?

    • CILV Consulting 15 mai 2017 at 14:17 - Reply

     Sa vedem contractul de finantare.

Leave A Comment

Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×