Romania Diaspora Start Up – Te ajutam sa iei cei 40.000 de euro

//Romania Diaspora Start Up – Te ajutam sa iei cei 40.000 de euro

 In 2018, avem mai multe programe destinate firmelor de tip start-up, la inceput de drum. Pe langa Romania Startup Nation, finantat din fonduri de stat, avem si Romania Start-up Plus din fonduri europene, dar si Romania Diaspora Start-up destinat romanilor din Diaspora. Despre acesta vom da mai multe detalii mai jos.        

         Cine poate să obţină aceşti bani?

Programul Romania Diaspora Start-up este destinat solicitanţilor persoane fizice din regiunile de dezvoltare ale Romaniei, cu exceptia zonei Bucuresti/Ilfov si care pot face, de asemenea, dovada domiciliului sau rezidentei in strainatate in ultimele 12 luni pana la momentul incrierii in grupul tinta. Sunt inclusi si cetatenii din Republica Moldova, care au obtinut cetatenia romana si locuiesc in Romania. Programul in sine are o organizare asemanatoare cu aceea a programului Romania Startup desfasurat in anul 2015 pentru beneficiarii finali. Astfel, o serie de intermediari de tip ONG, administratii publice, persoane juridice au aplicat in toamna lui 2016 la Programul Operational Capital Uman 2014-2020 pentru o finantare pe proiect de pana la 5 milioane de euro. Dupa evaluarea tehnica si financiara, au fost aprobate spre finantare 32 de cereri in valoare de aproximativ 76 de milioane de euro.

Intermediarii isi vor face propriile proceduri pe care beneficarii finali trebuie sa le respecte pentru a obtine ajutorul financiar nerambursabil. Pensionarii si tinerii NEETs (care nu urmeaza nicio forma de invatamant si nici nu au un loc de munca) cu varsta intre 16 si 24 de ani nu fac parte din grupul tinta al Programului.

Persoanele care vor sa-si finanteze planurile de afaceri prin intermediul acestui Program trebuie sa demonstreze experienta antreprenoriala sau capacitatea tehnica si profesionala sau cunostintele de specialitate in domeniul in care doresc sa initieze afacerea.

        Cum se desfasoara proiectul?

In cadrul schemei de antreprenoriat, exista trei etape cadru de implementare:

Etapa I – Formare antreprenoriala

In cadrul acestei etape beneficiarul contractului de finantare va selecta cel putin 200 de persoane care sa participe la programe de formare profesionala cu module teoretice si practice. Dintre cele 200 de planuri de afaceri rezultate la finalul cursurilor, minimum 20 de planuri vor trebui aprobate pentru a fi finantate. Durata de implementare a acestei etape este de maximum 12 luni de la data de incepere a proiectului.

Etapa a-II-a – Implementarea planurilor de afaceri

Dupa infiintare, intreprinderile nou create trebuie sa-si continue activitatea pentru o perioada de minimum 18 luni, dintre care minim 12 luni in etapa a doua. Toate platile aferente infiintarii si functionarii intreprinderilor nou create trebuie efectuate in cadrul primelor 12 luni de functionare. In perioada ulterioara de sustenabilitate (minim 6 luni), se va asigura continuarea functionarii afacerii si mentinerea locurilor de munca nou create. Durata de implementare a acestei etape este de maximum 18 luni de la data finalizarii primei etape.

Etapa a-III-a – Monitorizarea functionarii si dezvoltarii afacerilor finantate

In aceasta etapa se va urmari atingerea tuturor obiectivelor si indicatorilor asumati prin proiect. Durata maxima de implementare a acestei etape este de maximum 6 luni de la data finalizarii celei de-a doua etape cadru.

       Câţi bani pot să iau?

Se oferă PANA LA 40.000 de euro,  sub formă de ajutor financiar NERAMBURSABIL, fiecărui solicitant ce respectă procedura de obţinere a acestora. Cei 40.000 de euro reprezintă o contribuţie de 100% din valoarea întregului proiect, insa precum la Romania Startup, nu e exclus ca la implementare sa se solicite o contributie proprie de pana la 5%, in functie de tipul de intermediari la care se aplica. Banii se acorda in doua transe: 30.000 de euro la inceput si restul de 10.000 de euro dupa ce beneficiarul va putea sa dovedeasca faptul ca a realizat o cifra de afaceri de cel putin 30% din valoarea primei transe de bani. In cazul in care acest termen nu este respectat, a doua transa nu se mai acorda.

      Cum pot cheltui aceşti bani?

Lista de cheltuieli eligibile este una extinsa, beneficiarii putand cheltui banii pentru dezvoltarea propriei afaceri. Ei trebuie totusi sa creeze minimum 2 locuri de munca, dupa maxim 6 luni de la semnarea contractului de finantare. Persoanele ce vor fi angajate in noile firme vor putea avea domiciliul sau resedinta oriunde pe teritoriul Romaniei, cu exceptia regiunii Bucuresti-Ilfov. Se doreste ca minim 3000 de romani care se intorc in tara sa participe la programe de formare antreprenoriala, urmarindu-se deschiderea a cel putin 300 de mici afaceri. Firmele nou infiintate trebuie sa aiba si/sau punctul de lucru in mediul urban, intr-una dintre regiunile mai putin dezvoltate.

       Cum mă înscriu?

Asa cum spuneam, fiecare intermediar, dupa ce va fi declarat castigator isi va face propria procedura care trebuie urmata pentru a te putea inscrie. Programul in sine cuprinde si cursuri de antreprenoriat, in functie de alegerile intermediarilor, inscrierile pentru obtinerea finantarii urmandu-se a se face abia dupa absolvirea cursurilor. Din experienta programului Romania Startup de acum cativa ani, vor exista diferente importante intre intermediari, mai ales la nivelul de detaliu al planului de afaceri care se va solicita. De asemenea, este importanta alegerea intermediarului, pentru ca unii pot sa faca rost mai usor de beneficiari si acolo concurenta va fi mai mare, in timp ce altii se vor chinui sa-si gaseasca beneficiari, iar concurenta pe locurile lor va fi mai mica. De asemenea, odata inscris la un intermediar, nu vei putea sa te muti la altul cand descoperi ca altul are conditii mai bune.

In linkul de aici puteti gasi o lista pe care am creat-o cu intermediarii disponibili si cele mai relevante informatii existente pentru fiecare proiect in parte.

     Cum se face evaluarea?

Evaluarea depinde si ea de fiecare intermediar in parte. Grilele de punctaj au fost extrem de variate in trecut. In momentul de fata ele nici macar nu sunt realizate, pentru ca fiecare intermediar inca este ocupat cu procedurile de lansare ale programului.

Totusi, dacă planul de afaceri este unul corect realizat, respectă cheile de verificare, este realist şi respectă criteriile esenţiale şi are şi un punctaj suficient de mare, atunci se va obţine finanţare.

Momentan insa, asteptam ca tot mai multi intermediari sa-si publice conditiile de participare, pentru ca procedura de aplicare poate sa difere destul de mult de la un intermediar la altul.

Lista intermediarilor pentru Programul Diaspora StartUp o poti vedea aici.

Nu uita nici de lista de articole dedicate acestui program:

Cum putem sa vă ajutăm noi? Click aici pentru a afla mai multe! Sau vreţi să ve înscrieţi singuri la finanţare? Avem aici un ghid de la care aţi putea începe. De asemenea, dacă vreţi o cotaţie de preţ în ceea ce priveşte consultanţa acordată pentru realizarea planului de afaceri, puteţi merge direct la Contact.

53 Comments

 1. Elena 15 iunie 2019 at 19:42 - Reply

  Buna , sunt de 2 ani in Germania( asistenta medicală) și vreau sa ma intorc in Ro, sa deschid un cămin ptr batrani , (zona Neamt) as avea acces la aceste Fonduri! Multumesc

  • CILV Consulting 3 august 2019 at 9:32 - Reply

   Puteti incerca Startup Nation cand se va dechide.

 2. Eugen Toader 10 mai 2019 at 23:37 - Reply

  Buna seara,sunt Eugen, locuiesc in Italia de 10 ani cu sotia, dorim sa revenim acasa, doresc sa deschid o moara si un cuptor _vatra, intrun cuvânt panificatie.Ma pot incastra in acest program?

  • CILV Consulting 13 mai 2019 at 9:01 - Reply

   Programul nu mai este deschis. Puteti incerca la Romania Startup Nation.

 3. Tudorache Monica Daniela 31 martie 2019 at 12:11 - Reply

  Buna ziua! Se mai poate accesa fondurile pt start-up diaspora?

  • CILV Consulting 2 mai 2019 at 20:19 - Reply

   Nu

 4. Anna 21 martie 2019 at 5:38 - Reply

  Nu inteleg de ce e nevoie de intermediari. De ce nu pot solicita acesti bani direct de la guvern, daca e program guvernamental. Presupun ca fondurile europene sunt gestionate de guvern.

  • CILV Consulting 2 mai 2019 at 20:18 - Reply

   Statul nu are capacitatea administrativa.

 5. Bianca Pauna 18 martie 2019 at 0:30 - Reply

  Buna,eu lucrez in domeniul hotelier , in Germania de peste 6 ani ,as dori totuși sa revin in țara și sa deschid o mică afacere cu ajutorul programului diaspora start up . Afacere pe care doresc sa o deschid nu are totuși legătura cu profesia mea actuala ! Un loc de joaca pentru copii ar fii ideea mea. As putea totuși sa aplic pt fonduri ?

  • CILV Consulting 2 mai 2019 at 20:17 - Reply

   Programul nu mai este valabil.

   • Ina 15 mai 2019 at 13:15 - Reply

    Buna ziua!Dar ,aici,in Italia ,au spus pe un post de televiziune,intr-un reportaj despre Romania despre acest program Start-Up Diaspora.Dumneavoastra spuneti ca nu mai este valabil,ei spun altceva.Reportajul a fost transmis in aceste zile,ceea ce inseamna ca asa li s-a spus in Romania celor ce l-au realizat.Atunci ,de ce se incearca inducerea in eroare?Este doar o lauda,asa de ochii lumii?!

    • CILV Consulting 3 august 2019 at 9:34 - Reply

     Programul inca e in desfasurare. Dar perioada de inscriere s-a terminat. Acum se implementeaza.

 6. Valentin Nicolae Vartan 24 octombrie 2018 at 10:03 - Reply

  Buna ziua, lucrez in Anglia si vreau sa ma intorc acasa si sa incep o afacere in transport, doresc sa achizitionez un camion pot beneficia de acest ajutor de 40000€? Va multumesc

  • CILV Consulting 28 octombrie 2018 at 13:00 - Reply

   Nu exista fonduri nerambursabile care sa se dea pentru achizitia de mijloace de transport.

 7. Danieo Ion 13 octombrie 2018 at 13:19 - Reply

  As dori sa ma intorc si sa deschid o brutarie artezanala in Bucuresti,este pos8bil,am17ani in Spania

  • CILV Consulting 16 octombrie 2018 at 8:54 - Reply

   IN principiu da, trebuie sa contactati unul dintre intermediari.

 8. lisa 20 iulie 2018 at 13:07 - Reply

  Buna ziua, locuiesc in Ungaria de aproape 7 ani. Doresc sa incep o afacere in turism, mai precis sa lucrez ca si ghid local/national in Oradea. Pentru inceput as face Budapesta, si in week-end Oradea. As fi singura angajata ca si ghid, dar as dori sa mai angajez pe parcurs persoane sa lucreze pentru mine. As fi eligibila? Va multumesc anticipat.

  • CILV Consulting 24 iulie 2018 at 13:56 - Reply

   Alegeti un intermediar si aflati toate detaliile de la el.

 9. Bogdan Pirvan 3 iulie 2018 at 2:20 - Reply

  Buna ziua. As dori sa infiintez o firma de constructii cu 5, 6 angajati. Pot accesa programul. In vederea achizitionarii unor utilaje? Pot plati salariatii o perioada din banii respectivi? Multumesc!

  • CILV Consulting 3 iulie 2018 at 13:37 - Reply

   In principiu, da. Intrebati toate datele concrete la intermediarul ales.

 10. Ionut 13 iunie 2018 at 21:15 - Reply

  Buna locuiesc in Anglia de 5 ani , si am in Romaniea o Simigerie Covrigarie deschisa de 8 ani ,am experienta in domeniu
  . Asi dori sa mai deschid 1 sau 2 covrigarii (puncte de lucru ), ar fii legibil ?.Multumesc

  • CILV Consulting 14 iunie 2018 at 11:09 - Reply

   Trebuie sa nu fiti actionar majoritat in alta firma in momentul in care primiti finantarea. Daca deveniti actionar minoritar, nu ar trebui sa fie o problema.

 11. nic 25 mai 2018 at 22:40 - Reply

  Buna ziua,
  In momentul de fata locuiesc in Germania si am acumulat o experienta de 10 ani in domeniul metalmecanic, mai precis in slujba de strungar CNC. Am varsta de 31 de ani si as dori sa ma intorc in tara anul viitor (Timisoara) si sa infiintez propria mea afacere in domeniul respectiv. As dori sa stiu daca pot fi ajutat de vreun proiect european pentru realizarea acestei intreprinderi si in ce fel.
  Va multumesc.

  • CILV Consulting 26 mai 2018 at 12:08 - Reply

   Puteti contacta intermediarii si va puteti inscrie in programul Diaspora StartUp.

 12. George Cojocaru 16 mai 2018 at 0:36 - Reply

  Salut! Sunt de 3 ani in Anglia si vreau sa revin in tara pentru a deschide o mica afacere in zona mea, cine ma poate ajuta cu informatii?
  Multumesc!

 13. Eugen 12 mai 2018 at 15:23 - Reply

  Buna ziua sant an spania de 12 ani si am o firma de transport si un camion .as dori sa stiu daca beneficiez de finantare europeana ,daca ma antorc an tara si anscriu firma an romania.sant silea eugen tlf 0034643016686 multumesc.

  • CILV Consulting 13 mai 2018 at 18:33 - Reply

   Buna ziua! Pentru firme de transport marfa nu se acorda astfel de finantari.

 14. Andreea 8 mai 2018 at 21:53 - Reply

  Buna seara, sunt interesata sa aplic pt acest program. Lucrez de aprox 6 ani in Austria in domeniul ingrijire batrani, am si un curs de antreprenoriat de prin 2010 cred, de pe vremea cand lucram in tara in sistemul bugetar. Ma intereseaza sa deschid o afacere in domeniul handmade, confectii artizanale, etc. Locuiesc in Timis dar nu in mediul rural. Ma incadrez pt acest program, ati putea sa-mi oferiti mai multe detalii legate de costurile aplicarii, mai bine zis la ce costuri ar trebui sa ma astept pt intocmirea unui dosar? Multumesc

  • CILV Consulting 8 mai 2018 at 23:22 - Reply

   Buna seara! Programul este pentru afaceri nonagricole urbane, dar trebuie sa aveti experienta in strainatate in domeniul in care doriri sa deschideti afacerea.

 15. Maria 7 mai 2018 at 15:13 - Reply

  Buna ziua ma numesc maria si de 12 ani locuiesc in Italia unde profesez meseria de asistent medical generalist as dori sa ma intorc in Romania si sa deschid un azil de batrani .se poate obtine baniii.Mulțumesc.

  • CILV Consulting 7 mai 2018 at 21:37 - Reply

   Daca puteti dovedi resedinta si aveti experienta in domeniul in care doriti sa deschideti afacerea, atunci va puteti inscrie.

 16. Elvira Bobriuc 27 martie 2018 at 19:33 - Reply

  Buna momentan locuim in Spania si ne duce gandu sa ne intoarcem in Ro suntem dim Maramures si as dori sa stiu daca am putea beneficia de o finantare in domeniu Confectii Metalice

  • CILV Consulting 28 martie 2018 at 16:56 - Reply

   Buna ziua!
   Da, puteti obtine finantare. Contactati-ne la nr de telefon afisat si va putem oferi toate detaliile.

  • CILV Consulting 29 martie 2018 at 21:47 - Reply

   Buna ziua!
   Exista aceasta posibilitate; contactati-ne pentru a putea afla detaliile.

 17. samson 12 martie 2018 at 14:45 - Reply

  buna ziua
  as dorii sa vad lista cu cheltuielile eligibile in programul romania diaspora startup

  • CILV Consulting 16 martie 2018 at 6:31 - Reply

   Fiecare intermediar are propriile conditii. In general lista de cheltuieli eligibile este una destul de larga, insa exista si exceptii precum produsele sh.

 18. gaby 27 februarie 2018 at 23:52 - Reply

  imi puteti spune..daca eu am obtinut un certificat in spania de ospatar-ajutor de bucatar,as putea deschide o gogoserie in tara..in braila? si unde pot sa ma inscriu,daca eu locuiesc in provincia barcelona?

  • CILV Consulting 28 februarie 2018 at 15:21 - Reply

   Va rugam sa ne contactati folosind sectiunea de contact pentru a discuta mai pe larg.

 19. Mihaela 26 februarie 2018 at 23:50 - Reply

  Buna ziua …ma numesc Mihaela si locuiesc in Italia din 2004 in momentul de fata am o afacere propie (in Italia)de aproximativ 7 ani in comert dar as dori sa ma intorc in Romania si sa deschid un magazin alimentar in Iasi -Rediu(in momentul de fata magazinul este in constructie pe terenul pe care il detin impreuna cu sotul) intrebarea mea este daca sunt obligata sa fac cursul de anteprenoriat ?si daca pot beneficia de acest finanziament in aceste conditii?

  • CILV Consulting 27 februarie 2018 at 10:41 - Reply

   Nu sunteti obligata sa faceti cursul, exista si locuri pentru cei care nu au facut cursul, dar sunt extrem de putine. Veti avea mult mai multe sanse daca faceti si cursul.

 20. Silviu 17 februarie 2018 at 12:25 - Reply

  Buna ziua,
  O vulcanizare mobila pentru traficul greu este eligibila prin acest program?
  Multumesc

 21. janina 4 februarie 2018 at 14:56 - Reply

  Foarte multa ipocrizie!!! deci sunt eligibili cei care au stat in ultimul an in strainatate… dar noi care avem 10 sau 20 de ani in strainatate si care vrem sa ne intoarcem nu suntem eligibili pentru ca nu mai avem dreptul la buletin din moment ce avem domiciliu in strainatate

  • CILV Consulting 5 februarie 2018 at 8:13 - Reply

   Va rog sa ne contactati pentru a putea discuta mai pe larg.

   • Ema Neagu 9 martie 2018 at 11:03 - Reply

    Buna ziua, eu mai am aproape un an de “grado superior” in Spania si así vrea sa stiu daca inscríbete a se poate face cateva luni inainte sau trebuie terminat acera an si abea atunci sa ma pot inscrie.
    Multumesc!

    • CILV Consulting 16 martie 2018 at 6:31 - Reply

     Va puteti inscrie si inainte. Doar ca acele cursuri nu vor fi considerate drept experienta relevanta.

 22. Dana 20 ianuarie 2018 at 16:33 - Reply

  Buna ziua, sunt de acord pentru stimularea persoanelor cu experienta de a se intoarce acasa, dar nu inteleg de ce un tanar care locuieste in Ilfov si lucreaza in Italia nu poate accesa aceste fonduri?……asta e discriminaree…Care e diferenta intre Bucuresti, Ilfov si Cluj, Timisoara etc?

  • CILV Consulting 29 ianuarie 2018 at 18:30 - Reply

   Dar el poate accesa asemenea fonduri. Doar ca implementarea trebuie facuta in afara Bucuresti/Ilfov pentru ca acestea se considerate zone deja dezvoltate.

 23. Carla 6 decembrie 2017 at 23:51 - Reply

  As dori sa aflu daca in cadrul proiectului DIASPORA RESTART este eligibil transportul de marfa cu autoutilitara de 7,5 tone?!

  • CILV Consulting 14 decembrie 2017 at 8:19 - Reply

   Da, dar nu se dau bani de masini.

 24. […] Romania Diaspora Start Up – Te ajutam sa iei cei 40.000 de euro […]

Leave A Comment

Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×