PLANUL DE AFACERE RURAL
Update 208: Programul a fost desfiintat. Puteti aplica in schimb la Romania Startup Nation pentru start-up-uri, sau pentru firme existente, la Microindustrializare sau Servicii si Comert.
Programul national multianual pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii in mediul rural.
Programul este unul de încurajare şi stimulare a înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii in mediul rural, principalul obiectiv al acestuia fiind de îmbunatățire a performanțelor economice ale întreprinderilor din mediul rural.
Am sanse sa obtin finantare cu afacerea mea?
Poți afla și singur foarte simplu. În primul rand trebuie sa citești foarte bine acest articol, nu iți ia mai mult de 3 minute. Trebuie sa stabilești eligibilitatea, care e data în primul rând de domeniul de activitate și de tipul de cheltuieli pe care vrei să le efectuezi. De asemenea, tine cont si de punctajul obtinut, pentru că banii se dau in funcție de punctaj, iar un punctaj mic de obicei duce efectiv la imposibilitatea obținerii unei finanțări. Despre modul în care sa îți alegi finanțarea potrivită am vorbit și aici. Nu in ultimul rand, trebuie să știi ca dacă nu ai niciun ban nu poți implementa niciun program de finanțare. Am explicat mai bine de ce în linkul acesta. Acum, spor la citit.
Cine poate să obţină aceşti bani?
Pentru accesarea programului Rural, firmele solicitante trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, dintre care, cele mai importante, le enumerăm mai jos:
– Sunt IMM-uri, PFA sau II.
– Au cel putin 3 ani fiscali consecutivi la data completării online a formularului de inscriere.
– Au sediul social sau punctele de lucru in mediul rural si implementează proiectului in mediul rural.
– Accesează programul pe un cod CAEN eligibil si autorizat de cel puțin 3 ani.
– Nu au datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale
De asemenea, există şi o listă de coduri CAEN care sunt excluse, aceasta regăsindu-se în procedura de implementare, disponibilă pentru download în partea de jos a acestei pagini.
Câţi bani pot să iau?
125.000 de lei este suma primită maximum în cadrul programului. Aceasta reprezintă o contribuţie de maximum 90% din valoarea proiectului.
Restul, cei 10% trebuie suportaţi din surse proprii de către întreprinzător. De asemenea, la momentul semnării contractului de finanțare trebuie făcută dovada deținerii acestora.
Cum pot cheltui aceşti bani?
Următoarele categorii de cheltuieli sunt eligibile:
– Echipamente tehnologice
– Aparate şi instalaţii de măsură
– Mijloace de transport (autoutilitare din categorie N1, N2, N3) în strictă legătură cu activitatea pe care s-a accesat programul
– Licenţe, brete, francize, software
– Spații de lucru
– Achiziţionarea de echipamente IT (inclusiv licenţe necesare desfăşurării activităii şi sisteme audio-video)
– Mobilier, aparatură birotică, sistem de protecţie a valorilor umane şi materiale
– Realizarea unui site de prezentare (inclusiv costul domeniului şi achiziţionarea softului pentru comerţul online)
– Instalaţii specifice în scopul obţinerii unei economii de energie
– Consultanţă pentru intocmirea documentaţiei (planul de afaceri)
Banii se cheltuiesc prin intermediul unei singure trageri, efectuate la cel mult 45 de zile calendaristice din momentul semnării contractului cu cei de la Agenţie. Beneficiarul trebuie sa faca dovada la momentul semnarii contractului de finantare că are în posesie cei 10%, contribuție proprie.
Cum mă înscriu?
Procedura de înscriere se derulează în felul următor:
– Cu 5 zile înainte de deschiderea înscrierilor online, se anunţă acest lucru pe site-ul Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri.
– Perioada de înscriere durează 10 zile, timp în care firmele trebuie să completeze online un plan de afaceri. Template-ul de plan de afaceri pentru anul acesta îl găsești la finalul paginii.
Mai multe detalii despre procedura de inscriere în Programul Rural poți regăsi în documentul ataşat la finalul acestei pagini.
Cum se face evaluarea?
Evaluarea planurilor de afaceri aferente Programului Rural se face în două etape:
– Etapa 1 – Evaluarea din punct de vedere administrativ şi al eligibilităţii al documentaţiei depuse. Practic, se atestă dacă toate cheltuielile sunt eligibile, dacă toate documentele necesare sunt incluse in dosar şi dacă evident, codul CAEN este unul corect.
– Etapa 2 – Evaluarea efectivă a planului de afaceri. Fiecare secţiune a acestuia are un punctaj. Punctajul total disponibil este de 100 de puncte. Acesta va fi afişat in mod transparent incă din momentul in care se completează planul de afacere online. Se ordonează planurile de afaceri în funcţie de punctajul primit, iar cele mai bune primesc finanţare. În limita bugetului disponibil.Mai jos regasiti si grila de punctaj:
Tot mai jos ai ataşate spre download, procedura de implementare a Programului Microindustrializare 2016 in ultima variantă precum si modelul de plan de afaceri
- Cum putem să te ajutăm noi? Click aici!
- Vrei o cotaţie de preţ în ceea ce priveşte consultanţa acordată pentru realizarea planului de afaceri? Poți merge direct la Contact.
- Finanțarea aceasta nu ți se potriveste? Mergi pe prima pagină pentru a identifica o noua oportunitate sau poți intra pe tabelul centralizator cu finanțările disponibile.
STATUS: Program incetat.
este 5 august data limita?am un atelier de confectii cu sediul in mediul rural,mar interesa sa achizitionez utilaje noi,
-85 pcte,,firma din 2008,datorii buget 0,10% din valoarea proiectului in cont,pct lucru si sediu in mediul rural
Ma intereseaza daca pot sa deschid o fabrica de hamburgeri sau un strand
Programul acesta este dedicat firmelor mai vechi de 3 ani.
Buna ziua!
As dorii sa stiu daca pe acest program se pot achizitiona ATV-uri, si daca da, TVA-ul aferent lor ar trebui sa il suport din banii mei?
Multumesc anticipat.
Da, TVA-ul trebuie suportat din banii proprii.
Buna ziua,
daca am un SRL -D cod caen 4690 cu sediul social in mediul urban ,
1.daca deschid un punct de lucru in mediul rural unde se va desfasura activitatea efectiva se primeste finantare ?
2. se spune de un fond de garantare FMCG,FMGC care garanteaza creditul 80 % ,
a. cat trebuie sa fie contributia proprie 10 sau 20 % ?
b. acest fond cere garaantii imobiliare, unde aflu conditiile impuse de ei ?
Ce scrie pe aceasta pagina la conditii de participare? Sa aiba inclusiv sediul. Mai jos va prezinta inclusiv contributia proprie. Sunt cateva paragrafe de citit, o investitie de 5 minute in cititul unui program de finantare nu mi se pare foarte mare.
Pentru o ferma de iepuri , cu un srl-d s-ar putea obtine fonduri in mediul rural
Nu se pot creste animale pe SRLD si nici nu e eligibila activitatea pe acest program de finantare.
Buna seara!cheltuielile trebuiesc facute din bani proprii si dupa aceea se face decontul?
Da
activez cu codul caen 0149-crestera altor animale. iar firma este una nou infiintata
Nu este eligibila.
pot obtine fonduri pentru apicultura pentru acest program?cheltuielile trebuiesc facute din bani proprii si dupa aceea primesc decontul?
Cod caen folosit?
Primeste finantare proiectul anul asta de la uniune?
Proiectul va fi finantat din bugetul de stat.
Buna seara,
Vad ca acest program e nebugetat inca pe 2015, asta inseamna ca nici nu va fi anul acesta sau e vorba doar de o intarziere de 2-3 luni? Intreb pentru ca am citit chiar ieri un articol cum ca in luna martie se va aproba neoficial PNDR.
Multumesc.
Programul implementat prin ministerul economiei nu va fi bugetat anul acesta. PNDR-ul este cu totul altceva.
Buna seara!
Felicitari pentru eforturile Dvs!
As dori sa va intreb urmatoarele:
1.Daca doresc sa achizizionez echipamente (eventual din import,cu plata in avans) primesc finantarea in momentul in care fac plata (eu venind in acel moment cu partea de 10%) sau trebuie sa platesc eu toata suma si apoi recuperez cei 90% din finantarea nerambursabila?
2.Cheluielile pentru achizitia unor mici ambarcatiuni (barci,hidrobiciclete) pentru agrement sunt eligibile?
3.Aveti noutati cu privire la derularea acestui program?
Din pacate programul acesta nu a primit finantare anul acesta.