Am fost la Consiliul Consultativ pentru dezvoltarea IMM-urilor

//Am fost la Consiliul Consultativ pentru dezvoltarea IMM-urilor

Am fost la Consiliul Consultativ pentru dezvoltarea IMM-urilor

În data de 21.01.2016 am participat la Reuniunea Comitetului Consultativ pentru Dezvoltarea IMM-urilor, la care au fost prezenți Secretarul de Stat Claudiu Vrînceanu, Directorul Direcției Generale Antreprenoriale Adrian Panait, precum și reprezentați ai tuturor oficiilor teritoriale din țară și reprezentanți din partea sectorului bancar, Registrului Comerțului, Consiliului Concurenței, asociațiile patronale și ai mai multor ministere.

Scopul întâlnirii a fost acela de a discuta necesitatea, eficienta și modul de aplicare în mediul antreprenorial a finanțărilor de la bugetul de stat. Astfel, discuția s-a axat pe dezbaterea problemelor ivite la accesarea și implementarea proiectelor de finanțare și pe propunerea de idei care să vină în sprijinul mediului de afaceri.

 În rândurile de mai jos îți prezentăm aspectele discutate cu privire la programele de finanțare MICROINDUSTRIALIZARE, RURAL, START, Servicii și Comerț și Târguri, cu mențiunea că programul SRL-D va beneficia de o sesiune specială, întrucât rata scăzută de absorbție pentru anul 2015, de doar 30%, a ridicat probleme importante care necesită alocarea unui timp mai mare de discuție.

Menționăm că cele de mai jos sunt temele dezbătute, de care se vor ține cont în vederea modificării procedurii și grilelor de punctaj, fără a fi agreate în mod oficial. Acestea sunt în continuare subiectul analizei și necesită aprobări din punct de vedere legislativ.

Informații generale, care se doresc a fi aplicate la toate programele discutate:

·       Se dorește deschiderea aplicațiilor de înscriere începând cu aprilie 2016, însă termenul este unul optimist întrucât sunt necesare aprobări din partea mai multor instituții (Consiliul Concurenței, Ministerul de Finante etc).

·       În ceea ce privește cheltuiala pentru firmele de consultanță pentru pentru planul de afaceri,  s-a propus includerea printre acestea și a ONG-urilor care se ocupă de acest lucru, astfel încât să poată fi decontată și această cheltuială.

·       Înscrierea proiectelor se va face tot online. În ceea ce privește secțiunea financiară, se are în vedere includerea printre documentele procedurii și a unui document în format excel cu tabelele financiare (situația cash-flow-ului, bilanțul previzionat etc), care să fie urcate ulterior completării în format pdf – acest lucru ar ușura procedura de înscriere din punct de vedere al timpului dedicat înscrierii și ar diminua riscul erorilor de scriere efectivă a cifrelor.

·       De asemenea, se are în vedere și instalarea unui buton de descărcare în format pdf a întregului plan de afaceri odată ce a fost trimis către înregistrare, astfel că cei care doresc să aplice cu planul de afaceri la o altă finanțare sau în următorul an, sa obțină mult mai ușor, fără solicitarea din partea celor de la oficiul teritorial  vizat.

·       S-a discutat și posibilitatea de a încărca în format electronic, asemenea aplicației pentru încărcarea planului de afaceri, de către beneficiar, și a documentației necesare pentru verificarea administrative (anexe, declarații etc), etapă ce are lor în termen de 10 zile de la data închiderii înscrierilor pentru finanțare.

·       Pentru a elimina diferențele de conținut ale certificatelor constatatoare prin care se dorește afișarea codurilor CAEN autorizate, s-a discutat și posibilitatea accesării acestor informații chiar de către reprezentanții oficiilor teritoriale care evaluează documentațiile și planurile, dar și un schimb de informații mai eficient cu Registrul Comerțului.

·       De asemenea, tot în ceea ce privește documentația, s-a propus depunerea dosarelor de decontarea nu în 3 exemplare (1 original și 2 copii), ci doar în 2 exemplare (1 original și 1 copie), in cazul în care acestea nu se pot trimite online.

·       S-a propus eliminarea obligativității de a ștampila toate documentele, inclusive copiile, mai ales că scoaterea ștampilei este reglementată prin lege încă de anul trecut.

 Microindustrializare

·       Se inlocuieste conditia de 5 ani vechime pentru firmele aplicante cu vechime de minim 2 ani, argumentul fiind ca firmele cu ceva experienta pot manageria finantarile primite intr-un mod mai productiv si cu mai multe rezultate decat o firma recent infiintata.

·       Se va puncta suplimentar aportul propriu adus de firme; astfel, se vor acorda puncte in plus pentru contributie suplimentara de 15%, 20%, spre exemplu.

·       Se inlocuieste criteriul ponderii profitului reinvestit in urmatorii ani cu valoarea profitului reinvestit (spre exemplu, se acorda punctaj pentru asumarea obligatiei de a investi 20.000 lei din profitul obtinut).

·       Se vor elimina echipamentele IT si de tehnica de calcul de la categoria 2.2.

Rural

·       Se doreste scoaterea intreprinderilor familiale de la categoria beneficiarilor eligibili, intrucat acestia nu pot face angajari, iar membrii familiei fac parte deja din intreprinderea familiala

·       Se vor scoate constructiile de la categoria cheltuielilor eligibile.

·       Se va mentiona angajat cu norma intreaga, iar norma intreaba poate fi realizata si de 2 angajati cu 4 ore.

START

·       Se vor acorda puncta suplimentare pentru societatile care activeaza in industriile creative.

Empretec

·       Pentru alocarea eficienta a bugetului acordat acestui program de finantare, se are in vedere negocierea de catre fiecare oficiu territorial cu cei care furnizeaza aceste servicii.

By | februarie 2nd, 2016|Blog - Planul de afaceri|6 Comments

About the Author:

6 Comments

 1. SURLAN ECATERINA 17 februarie 2016 at 20:02 - Reply

  Buna ziua,
  Daca o societate este infiintata in februarie 2016, poate aplica pentru Programul START 2016? domeniul de activitate este de prelucare, trebuie sa aiba si punct de lucru inregistrat la momentul aplicarii, sau este valabil numai sediul social, punctul de lucru pentru desfasurarea activitatii, declarandu-se ulterior?
  va multumesc!

  • admin 18 februarie 2016 at 10:10 - Reply

   Da si poate sa aiba doar sediu social.

 2. Apavaloaie Tudor 13 februarie 2016 at 6:56 - Reply

  Buna ziua,

  Pentru a face un proiect ,pentru mai multe detalii unde pot intreba?

  • admin 14 februarie 2016 at 20:42 - Reply

   Pe numerele de telefon din pagina de contact.

 3. Florina 2 februarie 2016 at 10:48 - Reply

  Buna ziua ! va rog sa ma ajutati sa inteleg mai bine un aspect ! sunt SRL-D infiintata in 2015 !, LA 31.12.2015 am realizat cifra de afaceri de 633946 lei ! practic am trecut de la impozit pe microintreprindere la impozit pe profit ! mai pot pastra statutul de SRL-D , pana la implinirea a 3 ani ??? Va multumesc pentru ajutor !

  • admin 2 februarie 2016 at 15:04 - Reply

   Da, statutul de microintreprindere specific SRLD-ului se refera din punct de vedere administrativ, nu fiscal.

Leave A Comment

Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×