Episodul 19: Cum si cand ma inscriu la Romania Start-Up Nation 2018?

//Episodul 19: Cum si cand ma inscriu la Romania Start-Up Nation 2018?

Episodul 19: Cum si cand ma inscriu la Romania Start-Up Nation 2018?

Odata finalizat planul de afaceri, dilema urmatoare este cum si cand te inscrii la Romania Startup Nation. Recomandarea noastra este sa mai treci o data prin serialul nostru despre cum sa aplici si singur la Romania Startup Nation, pentru a verifica daca nu ai uitat aspecte importante ale afacerii tale.

La partea de cum, raspunsul este destul de simplu. Inscrierea se face online, folosindu-se o aplicatie online, disponibila pe www.aippimm.ro. Aplicatia este un formular online, pe mai multe pagini, relativ simplu si intuitiv de completat. De altfel, anul acesta pentru prima data, Ministerul de resort a pus la dispozitia potentialilor beneficiari si un Ghid al Solicitantului, in care se explica destul de bine care sunt pasii dar si regulile de urmat pentru inscrierea online, furnizand inclusiv print-screen-uri cu aplicatia. Mai mult decat atat, daca vor respecta obiceiul de anul trecut, e posibil sa vedem aplicatia online deschisa pentru teste timp de cateva zile, inainte de lansarea programului, astfel incat fiecare poate intra, sa-si faca un cont, sa completeze aplicatia de test, pentru ca in momentul in care aceasta se lanseaza oficial sa nu aiba probleme.

Intrebarea importanta insa e, cand sa te inscrii la Romania Startup Nation 2018? Raspunsul este, evident, depinde. Anul acesta, avand in vedere lectia invatata de anul trecut dar si punctarea similara a serviciilor cu activitatile de productie, se estimeaza ca foarte multi participanti vor avea 100 de puncte. Mai multi de 10.000. La punctaje egale, diferentierea va fi data de numarul de angajati. Insa daca si acolo va fi egalitate, diferenta va fi data de data si ora inscrierii in program. Evident, in toata aceasta evaluare, cheia va consta in estimarea zonei de criterii unde diferentierea va fi facuta de data si ora inscrierii in program. 

De exemplu, sa consideram ca la finalul programului, dupa evaluare, se va trage linie dupa participantul care a avut 3 angajati, din care 2 din categoria persoanelor defavorizate si s-a inscris in a 4-a zi de la deschiderea inscrierilor la ora 8.40. In cazul in care tu ai 3 angajati si 3 din categoria defavorizatilor, te poti inscrie chiar si in ultima secunda a programului, pentru ca vei fi deasupra liniei. De asemenea, daca vei avea doar 2 angajati, te poti inscrie chiar si in prima secunda, din pacate tot nu vei putea sa ajungi peste linie.

Daca te inscrii in prima zi, evident vei avea un avantaj in ceea ce priveste departajarea in cadrul acelorasi conditii indeplinite.

Dar ce te faci, daca te-ai inscris in prima zi, si observi cum in ultima zi, asa cum s-a intamplat anul trecut, se tripleaza numarul de participanti. Multi consultanti, care au luat clienti fara avans, speriati ca nu vor ajunge sa fie platiti, au facut presiuni mari pe clienti pentru a creste numarul de locuri de munca angajate prin program, astfel ca e foarte probabil sa se ia finantare doar cu minimum 4 angajati. Iar tu te-ai inscris in prima zi, doar cu 3. Si nu iei finantare.

Daca nu esti dispus sa iti schimbi numarul de angajati, chiar si cu pretul pierderii finantarii, atunci te poti inscrie fara probleme in prima zi. Daca ai multi angajati in plan, peste 4/5, atunci cel mai probabil o poti face linistit din nou din prima zi dar si in ultima zi. Dar daca ai nevoie doar de 2 angajati? Vei astepta sa vezi cum evolueaza programul pentru a putea creste la 3/4 angajati cu riscul de a pierde usor prin data inscrierii la program? Este un joc riscant si tu decizi daca merita sau nu sa astepti. Sa fii intreprinzator inseamna sa iei decizii in fiecare zi. Iar calitatea lor dicteaza succesul tau. Iata ca vei incepe antrenamentul devreme.

In decizia de a mari numarul de angajati peste numarul necesar in afacere, nu uita sa parcurgi iar articolul dedicat costurilor programului, pentru a vedea daca mai este rentabila participarea la program. Daca luam in calcul o cheltuiala salariala lunara minima de 2250 lei, 2 ani in plus se traduc in 54.000 lei cheltuiti in plus, o diminuare cu aceeasi valoare a finantarii. Si ai putea avea surpriza sa ajungi sa iti dai seama ca beneficiul net al finantarii poate sa fie chiar mai mic decat jumatate din cat crezi.

Daca insa te-ai hotarat cand aplici, verifica-ti planul de afaceri, eventual il mai poti imbunatati pana la deschiderea inscrierilor si nu uita sa verifici site-ul oficial al Ministerului in momentul in care lansarea programului este oficial anuntata. Iti recomandam sa folosesti doar documente oficiale aparute odata cu lansarea oficiala. De exemplu, au fost cazuri in trecut, cand oameni au folosit modele de anexe lansate spre consultantare si nu variantele finale (diferite usor) publicate odata cu lansarea programului iar planul de afaceri a fost respins pe motiv de neconformitate.

Si daca acum credeai ca ai terminat, nu uita, ca mai exista un episod final al serialului nostru: Ce sa faci dupa te-ai inscris, care va fi oferit in zilele urmatoare.

 

 

 

 

By | decembrie 12th, 2018|Planul de afaceri|3 Comments

About the Author:

3 Comments

  1. […] Romania Startup Nation. Dupa ce am invatat impreuna cum sa realizezi un plan de afaceri, iar in penultimul episod cum sa si completezi aplicatia online, mai avem un singur hop de trecut: sa astepti primirea raspunsului de […]

  2. mihaela lupascu 15 decembrie 2018 at 17:09 - Reply

    Va rugam sa precizati ce relevanta ar putea avea, la analizarea proiectului, informatia solicitata in primul modul, DATE GENERALE/ CERERE DE FINANTARE:
    Mentionati daca reprezentantul legal (asociat sau actionar) s-a intors in Romania din diaspora pentru deschiderea unei afaceri prin intermediul StartUP Nation Da/Nu

    Cu stima,
    Lupascu Mihaela

    • CILV Consulting 18 decembrie 2018 at 14:35 - Reply

      Valaore statistica.

Leave A Comment

Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×