Ce pasi trebuie urmati pentru a lua finantare in Diaspora Startup

//Ce pasi trebuie urmati pentru a lua finantare in Diaspora Startup

Ce pasi trebuie urmati pentru a lua finantare in Diaspora Startup

Daca locuiesti in strainatate si doresti sa demarezi o afacere nonagricola intr-o zona urbana din Romania, poti accesa o finantare nerambursabila de maximum 40.000 de euro in cadrul Programului Diaspora StartUp. Pe scurt, acest program se adreseaza persoanelor care au avut rezidenta in strainatate cel putin 12 luni pana la momentul inscrierii si doresc sa devina antreprenori intr-un domeniu in care au experienta sau studii relevante.

Proiectul presupune trei etape cadru de implementare (Formare antreprenoriala, Implementarea planurilor de afaceri si Monitorizarea functionarii si dezvoltarii afacerilor finantate) si include o serie de pasi. Iata cum poti obtine finantare in cadrul Diaspora StartUp!

1.Primul pas consta in completarea unui formular de inscriere preliminara (online), pe care intermediarii il au deja pe siteul proiectului sau il vor realiza in viitorul apropiat. Sunt necesare date personale pentru stabilirea eligibilitatii preliminare, precum nume, domiciliu, contact, tara de resedinta, ocupatie, studii, domeniul si locul in care doresti sa deschizi afacerea etc. Persoanele eligibile trebuie sa aiba varsta de minimum 18 ani, sa aiba cetatenie romana, sa aiba resedinta/domiciliul intr-una dintre cele 7 regiuni de dezvoltare ale Romaniei (in afara de Bucuresti-Ilfov), sa faca dovada domiciliului/rezidentei in strainatate in ultimele 12 luni pana la momentul inscrierii si sa demonstreze experienta/studii de specialitate in domeniul in care doresc sa deschida afacerea. Exista mai multi intermediari la care te poti inscrie, iar noi te putem ajuta sa-l alegi pe cel cu care vei avea partea de cea mai buna implementare.

2.Al doilea pas presupune pentru transmiterea unor documente pe baza carora sa se poata realiza selectia pentru grupul tinta. In principal, documentele solicitate sunt: CV (in format Europass), Copie dupa cartea de identitate, Dovada resedintei sau domiciliului in strainatate, Carte de munca, contract de munca sau certificate de inregistrare firma, Acte studii, Declaratie pe proprie raspundere cu privire la angajamentul de participare la activitatile proiectului etc. In prima faza, aceste documente vor fi transmise in format electronic, iar ulterior vor trebui prezentate si in original.

3.Al treilea pas este reprezentat de participarea la cursurile de formare in domeniul antreprenoriatului (min. 40 de ore), organizate conform planurilor fiecarui intermediari n parte. Este important de mentionat ca acestea vor putea fi realizate si online (prin intermediul platformelor de e-learning), nefiind obligatorie prezenta fizica in tara a persoanelor din grupul tinta. Dupa obtinerea unui certificat de absolvire a acestui curs, fiecare participant va realiza cate un plan de afaceri. Toate aceste planuri vor intra in competitie si vor fi evaluate de catre un juriu, urmand ca aproximativ 10% dintre planurile de la fiecare intermediar sa primeasca o finantare de pana la 40.000 de euro. Precum vezi, concurenta este foarte ridicata, si desi vei avea parte de consiliere din partea administratorului, cea mai buna solutia pentru a diferentia de restul concurentilor este sa ai parte de consultanta de specialitate dedicata doar tie.

4.Dupa ce stii ca ai obtinut finantarea, urmeaza sa iti deschizi firma si sa pui in aplicare planul de afaceri castigator. Banii se vor acorda in doua transe: 75% din suma la inceput, iar restul de 25% dupa ce beneficiarul va putea sa dovedeasca faptul ca a realizat o cifra de afaceri de cel putin 30% din valoarea primei transe de bani. In cazul in care acest criteriu nu este respectat, transa finala nu se mai acorda. Fiecare beneficiar al finantarii va trebui sa angajeze, la cel tarziu 6 luni de la semnarea acordului de finantare, cel putin doua persoane in firma nou infiintata.

5.Ultimul pas vizeaza monitorizarea functionarii si dezvoltarii afacerilor finantate, pentru asigurarea sustenabilitatii acestora. Dupa infiintare, intreprinderile nou create trebuie sa-si continue activitatea si sa mentina locurile de munca nou create pentru o perioada de minimum 18 luni. In aceasta etapa, intermediarul va monitoriza atingerea tuturor rezultatelor asumate prin proiect de catre antreprenorul care a obtinut finantarea.

Cum putem sa te ajutam noi? Click aici pentru a afla mai multe! De asemenea, daca vreti o cotatie de pret în ceea ce priveşte consultanta acordata pentru realizarea unui plan de afaceri competitiv, poti merge direct la Contact sau poti completa formularul de inscriere pe care il vom lansa in curand.

By | noiembrie 16th, 2017|Planul de afaceri|3 Comments

About the Author:

3 Comments

 1. Danciu Liliana 17 mai 2019 at 18:17 - Reply

  BUNA ziua !
  Vreau sa deschid o casa de batrani cu fonduri europene ..

  • CILV Consulting 3 august 2019 at 9:35 - Reply

   Nu exista programare pentru asa ceva.

 2. Dumitru 19 aprilie 2018 at 18:19 - Reply

  Vă mult rog asa un moment :
  Fiind cetatean al republicii Moldova detin cetătenia Română dar actele ( buletinul Român ) sunt in proces si le voi avea in jumatate de an asi putea să aplic ?
  Dacă da cum dacă nu atunci ce asi putea face fară decât sa am actele Românesti perfectate ?!
  Am proiect care e deja compatibil si interesant pentru spatiul roman si detine inclusiv valori artistice cu potential de valoare patrimonială ( din scanările prealabile sunt mari sanse de a creste un brand national chiar cu impact international ).
  Vă rog foarte mult să mă ajutati ca să revărsam măcar puțină lumină asupra căii pe care tind să o iau !

Leave A Comment

Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×