Cum iti alegi si singur finantarea nerambursabila potrivita

//Cum iti alegi si singur finantarea nerambursabila potrivita

Cum iti alegi si singur finantarea nerambursabila potrivita

Punctul de plecare in alegerea unei finantari neramsurabile sta in 3 informatii de baza de care ai nevoie, necesare nu doar pentru obtinerea unei finantari dar si pentru creionarea ideii de afaceri sau a directiei de dezvoltare pe care trebuie sa te axezi.

Cele 3 informatii de baza corespund celor mai importante 3 criterii de eligibilitate intr-un program de finantare si sunt urmatoarele:

Activitatea pe care vrei sa o desfasori/dezvolti de preferat sub forma de cod CAEN, acesta fiind instrumentul prin care se delimiteaza domeniile de finantare. Identificarea codului CAEN te ajuta sa verifici foarte usor daca activitatea este eligibila sau nu, de multe ori furnizandu-se in ghidul solicitantului o lista de coduri CAEN eligibile/neeligibile. Sfatul nostru este sa alegi activitatea inainte de a cauta o finantare, tinand cont de aspecte precum: oportunitatea ideii de dezvoltare, cunostintele in domeniu, noutate in domeniu, sansele de a o face sa mearga, avantajul competitiv pe care il puteti crea. Alegerea unei idei de afaceri doar de dragul de a obtine o finantare sau de a te incadra in anumit program, poate avea ca efect imediat obtinerea finantarii dar pe termen mediu si lung in marea majoritate a cazurilor duce la faliment tocmai pentru ca sunt neglijate aspectele de mai sus.

Cheltuielile necesare pentru pornirea/dezvoltarea afacerii. Sfatul nostru este urmatorul: intotdeauna porniti de la nevoia financiara reala pe care o aveti si realizati de preferat un tabel intr-un Excel cu TOATE tipurile de cheltuieli pe care estimati ca le veti face in urmatoarele 12 luni. Incepeti cu cheltuielile investitionale de genul echipamente, utilaje si terminati cu cele operationale de tipul salarii, chirii. Si treceti elemente de toate valorile, de la echipamente de zeci de mii de euro pana la agrafe de birou si topuri de hartie. Ideea este sa previzionati cat mai bine necesarul financiar pentru urmatorul an. Evident, exista intrebarea, de exemplu, daca eu vreau sa-mi deschid un supermarket, imi previzionez cheltuieli pentu un butic intr-o scara de bloc sau pentru un hypermarket. Ideal este sa va stabiliti o dimensiune a afacerii cu care sunteti oarecum confortabil dar care va si motiveaza. La acest pas este foarte important sa fie trecute TOATE cheltuielile, adica orice ban care iese din firma pentru a va putea face o imagine clara de ansamblu asupra necesarului de bani. Foarte multi pornesc de la cheltuielile eligibile ale unui program dar ignora restul cheltuielilor si nu isi dau seama de ceea ce pierd din vedere cu rezultatele negative puternice in momentul implementarii. Finantarile nerambursabile de cele mai multe ori se dau pe un singur cod CAEN, astfel ca toate cheltuielile din program trebuie sa fie in legatura DIRECTA cu acesta, de aceea, daca se doreste a se aplica pe doua activitati diferite integrate, e bine ca lista de cheltuieli sa fie facuta in doua variante.

Suma de bani contributie proprie cu care poti veni in cadrul unei finatari. Despre aceasta am scris mai multe aici. Evident si in acest caz poate varia, pentru ca putem vorbi de banii cash disponibili lichizi in momentul evaluarii dar si de banii care pot fi atrasi din diverse surse. Sfatul nostru este sa se porneasca de la toti banii care pot fi atrasi intr-un timp relativ scurt de 1-3 luni, inclusiv cei care pot fi returnati in cateva luni daca programul este cu decontare.

Asadar, odata ce este stabilita activitatea pe care se doreste a fi accesata finantarea se poate face o filtrare preliminara a finantarilor care se pot accesa. Apoi, din fiecare program de finantare se pot determina cheltuielile eligibile si in combinatie cu cat esti dispus sa vii in materie de contributie proprie se pot alege unul sau mai multe programe de finantare.

Evident, in alegerea finantarii mai depind si alte criterii de eligibiltate, precum zona de implementare, perioada de implementare, tipul de furnizare a banilor precum si alte detalii, insa aplicand practic cei 3 pasi de mai sus poti sa te pregatesti suficient de bine pentru a putea filtra eficient majoritatea finantarilor.

Nu in ultimul rand, trebuie sa te inarmezi cu rabdare pentru ca finantarile nerambursabile din Romania au o predictibilitate extrem de slaba. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca in majoritatea cazurilor, conditiile exacte de participare la un program precum si data inceperii inscrierilor se anunta cu doar 1-2-3 saptamani inainte de lansarea efectiva a programului de finantare. Au exista si cazuri in care cu o luna inainte de lansarea unui program nici macar public nimeni nu stia de existenta lui. De aceea, procesul de obtinere a unei finantari include si un efort cel putin saptamanal de urmarire a site-urilor de specialitate in special pentru stiri legate de noi programe de finantare. Si fiecare program de finantare trebuie trecut prin filtrul celor 3 informatii de baza prezentate mai sus pana in momentul in care se gaseste o solutie de finantare potrivit.

 

 

By | februarie 5th, 2016|Blog - Planul de afaceri|5 Comments

About the Author:

5 Comments

  1. Ion Ion 16 august 2018 at 19:10 - Reply

    Imi plac oamenii care stiu sa transpuna o idee in limbaj simplu, denota ca inteleg ce implica nu doar citesc din „dictionar”. Desi e poate evident pentru unii, e un criteriu de baza dupa care imi aleg colaboratorii. Acestea fiind spuse, sarumana, foarte util articolul.

  2. […] unei finanțări. Despre modul în care sa îți alegi finanțarea potrivită am vorbit și aici. Nu in ultimul rand, trebuie să știi ca dacă nu ai niciun ban nu poți implementa niciun program […]

  3. […] Punctajul obținut este deosebit de important. Spre exemplu, anul trecut nu s-au putut obține finanțări pentru proiectele care au primit mai puțin de 90 de puncte și care aveau mai puțin de 3 angajați. Despre modul în care să îți alegi finanțarea potrivită poți afla mai multe și aici. […]

  4. Dan 28 februarie 2018 at 20:07 - Reply

    Eficient!

  5. […] Poți afla și singur foarte simplu. În primul rand trebuie sa citești foarte bine acest articol, nu îți ia mai mult de 3 minute. Trebuie să stabilești eligibilitatea, care e data în primul rând de domeniul de activitate și de tipul de cheltuieli pe care vrei să le efectuezi. De asemenea, e important să ții cont și de punctajul obținut, pentru că banii se dau in funcție de acesta, iar un punctaj mic poate duce efectiv la imposibilitatea obținerii unei finanțări. Despre modul în care sa îți alegi finanțarea potrivită găsești informații aici. […]

Leave A Comment

Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×