Cum sa devii un consultant bun?

//Cum sa devii un consultant bun?

Cum sa devii un consultant bun?

Avantul pe care l-au luat fondurile europene dar si magnitudinea programului Romania Startup Nation au dus la o crestere insemnata a numarului de consultanti in fonduri europene pe piata. Noi credem ca o concurenta sanatoasa este buna pentru mediul antreprenorial din Romania si vrem sa-i ajutam pe cei aflati la inceput de drum in acest domeniu cu cateva sfaturi de care sa tina cont.

Vom porni in primul rand de la ceea ce inseamna un consultant bun. Sunt doua scenarii diferite, care uneori pot fi in conflict de interese. Poti fi un consultant foarte bun pentru clientul tau sau poti fi un consultant foarte bun pentru tine. Ca sa dam un exemplu relevant, un consultant foarte bun pentru client, poate sa-l convinga pe acesta sa nu aplice la finantare si sa-l piarda de client, daca va considera ca beneficiarul nu va avea multe beneficii de pe urma finantarii, iar un consultant bun pentru el, va convinge un client sa aplice la o finantare chiar daca poate aceasta nu e cea mai buna solutie pentru el, doar pentru ca i-ar aduce consultantului un venit usor si facil.

Asadar, primul pas ar fi ca fiecare sa se decida ce fel de consultant vrea sa devina. In randurile de mai jos am tratat situatia in care consultantul va pune pe primul loc interesul clientului si nu interesul propriu, considerand ca aceasta este o varianta sustenabila si care este armonizata cu viziunea noastra de consultanta.

Iata asadar mai jos, cateva aspecte de care un consultant incepator trebuie sa tina cont:

  • Stabilirea asteptarilor inca de la primul contact – Este foarte important ca inca de la prima interactiune consultantul sa afle ce isi doreste beneficiarul exact dar si cum doreste sa ajunga la obiectivele pe care le are.
  • Sa in considerare nivelul de pricepere al beneficiarului in antreprenoriat – Foarte multi clienti, mai ales incepatori au experienta foarte redusa in antreprenoriat, iar comunicarea va trebui sa contina si aspecte care nu sunt legate neaparat de o finantare insa si de actiuni elementare de conducere a unei afaceri
  • Sa cunoasca foarte bine programul de finantare – Multi clienti, chiar daca apeleaza la un consultant, isi citesc si singuri conditiile de participare si nu ti-ai dori ca acesta sa cunoasca anumite lucruri mai bine decat tine
  • Atentie la detalii – De cele mai multe ori proiectele sunt respinse pe mici detalii. Atentie foarte mare la procedura, uneori chiar si un cuvant poate sa faca diferenta.
  • Trateaza clientul la fel pe toata perioada colaborarii – Odata obtinuta finantarea exista tendinta de a acorda o atentie mai mica beneficiarului. Daca iti doresti o rata mai mare de recomandari ulterioare, iti recomandam sa rezisti acestei tentatii.
  • Concentreaza-te pe beneficiile finale ale clientului. Finantarea niciodata nu trebuie sa fie un scop pentru beneficiar, ci doar un instrument prin care acesta isi va atinge un scop mult mai important: dezvoltarea unei afaceri sustenabile. Asadar, incearca sa-i oferi clientutului consultanta legata nu doar de obtinerea finantarii, dar mai ales de integrare a acelei finantari intr-un mod armonios cu dezvoltarea afacerii lui.

Acestea sunt doar cateva elemente de care poti tine cont cand iti incepi cariera de consultant. Daca mai ai insa intrebari, nu ezista sa ne contactezi si te vom ajuta cu cea mai mare placere.

 

By | februarie 1st, 2018|Planul de afaceri|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×