De cati bani e nevoie pentru a accesa programul Romania Startup Nation?

//De cati bani e nevoie pentru a accesa programul Romania Startup Nation?

De cati bani e nevoie pentru a accesa programul Romania Startup Nation?

Programul Romania Startup Nation se apropie de data lansarii si tot mai multe informatii incep sa devina finale. Desi pana acum a fost puternic promovat ca fiind un program fara contributie proprie, lucrurile in realitate nu stau tot timpul asa.

Sunt mai multe aspecte de discutat si le vom lua pe rand:

 • Programul va fi implementat cu 3 cereri de trageri. Asta inseamna ca poti avea pe perioada de implementare chiar si pana la 4 luni intre fiecare cerere de tragere. Daca ai un proiect care cere bani de salarii si chirie, trebuie sa acoperi primele 4 luni aceste cheltuieli din banii proprii pentru ca dupa aceea statul sa va deconteze banii. Sigur, poti gasi un proprietar care sa accepte sa fie platit dupa 4-5 luni (putin probabil totusi) iar ca angajati o sa fii tu si un prieten si banii platiti vor fi doar pe hartie. Insa taxele la stat aferente salariilor tot trebuie sa le platiti, iar in 4 luni, o sa prindeti cel putin o plata chiar daca optati pentru plata contributiilor trimestrial.
 • Momentan, se accepta doar cereri de plata cu certificare preliminara platii efective sau cereri de decontare. In cazul cererii de decontare, e clar, trebuie sa efectuati platile initial din banii proprii. In cazul cererii de plata cu certificare, trebuie sa gasiti furnizori dispusi sa va livreze un echipament, sa-l puneti in functiune, sa fie certificat de un organism partener in finantare (banca cel mai probabil) si abia apoi statul sa elibereze banii si sa ajunga in contul furnizorilor. Poate unii furnizori nu vor accepta acest lucru decat cu un avans, care trebuie platit initial din banii proprii sau poate nu veti gasi deloc, caz in care trebuie sa platiti integral echipamentul din banii proprii.
 • Se doreste sa se ofere posibilitatea unui credit punte, prin care sa puteti face platitile ca mai apoi sa-l stingeti cu cererile de decontare. Creditul are costuri cu dobanzile si comisioanele. De asemenea, este foarte probabil sa fie nevoie de o garantie, de multe ori un cash colataral ce poate ajunge la minimum 20% din credit.
 • Bunurile trebuie asigurate in cadrul programului, cheltuiala care nu este eligibila.
 • Serviciile de contabilitate nu sunt eligibile.
 • Materia prima nu este eligibila, consumabilele nu sunt eligibile, costurile cu promovarea sunt limitate in program si de cele mai multe ori e posibil sa nu fie suficienta pentru a asigura un start puternic al afacerii
 • La implementare vor aparea cheltuieli neprevazute. Din experienta, acestea se ridica in medie la 10% din valoarea proiectului.
 • Fondurile nerambursabile in Romania sunt vestite pentru intarzierile aferente platilor din partea statului roman. Cate luni va puteti permita sa asteptati banii de la stat? Ce costuri genereaza aceste luni pe care trebuie sa le suportati integral sau temporar?
 • Poate cel mai important aspect, de multe ori neglijat: o afacere de obicei nu devine profitabila din prima luna. Asta inseamna ca pana in luna in care devina profitabila, fiecare pierdere lunara, trebuie suportata din banii proprii de catre intreprinzator. Iar la majoritatea firmelor, profitabiltiatea vine abia dupa primul an.

Asadar, pentru implementare, in cel mai rau caz e nevoie si de 110-120% din valoarea proiectului contributie proprie iar in cel mai bun caz, tot va fi necesara o suma de bani importanta. Am realizat acest articol pentru ca noi credem foarte puternic in faptul ca obiectivul vostru ar trebui sa fie o afacere sustenabila si de succes, nu doar obtinerea unei finantari nerambursabile. Nu are niciun sens sa obtineti o finantare si sa va blocati la implementare pentru ca nu ati tinut cont de toate lucrurile de mai sus.

De aceea va recomandam ca la fiecare din punctele de mai sus sa estimati concret, pe hartie, contributia proprie si sa vedeti la ce total ajungeti. Si apoi sa-l mariti cu inca 20% si sa analizati daca vi-l puteti permite. Si puteti determina astfel si ce sanse aveti nu doar sa accesati ci sa si implementati cu succes Programul Romania Startup Nation.

By | mai 19th, 2017|Planul de afaceri|2 Comments

About the Author:

2 Comments

 1. […] si multe cheltuieli neprevazute. Ai bani sa le acoperi sau te vei bloca la implementare? Avem si un articol mai lung unde tratam acest […]

 2. Robert 19 mai 2017 at 8:54 - Reply

  Este de departe cel mai pertinent articol pe care il citesc despre finantari nerambursabile. Din pacate, in Romania suntem sau cel putin am fost obisnuiti sa primim suficient pentru un efort mic iar aceasta mentalitate incercam sa o aplicam inconstient in afaceri iar acest lucru este pur si simplu imposibil. Trebuie sa dai, mult, mult mai mult decat iti imaginezi inainte de a primi.

  Initial am fost atras de idee mai ales ca la inceput de drum orice afacere are nevoie de sprijin (cel mai frumos este sa fii ajutat de cel care incaseaza mult din profitul tau = statul) dar dupa ce am vazut sistemul si implicatiile acestuia mi-am dat seama ca in loc sa ajute un antreprenor debutant mai mult il incurca si-l face sa alerge cu hartii si probleme peste tot in loc sa-l ajute sa se concentreze pe cresterea afacerii.

  Un lucru este sigur, cine este capabil nu are nevoie de „bani pe gratis” de la stat!

  Susteabilitatea pe termen lung nu se construieste cu „fumigene” sau „obligatii asumate” ci cu proiecte sanatoase.

Leave A Comment

Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×