Daca te-ai grabit sa raspunzi la intrebare, poate ai raspunde ca e simplu, vorbim de 200.000 lei. Dar daca ai citit deja articolele din serialul nostru, cred ca deja te-ai prins ca lucrurile nu sunt atat de simple in cadrul Romania Startup Nation 2018.
Ca o definitie elementara, putem spune ca beneficiul net este compus din beneficiul brut din care scazi costurile aferente. Beneficiul brut este alcatuit in principal din cei 200.000 lei pe care ii primesti din finantare. Si din pacate, cam aici se opresc beneficiile. Cei 200.000 lei. Daca vrem totusi sa extindem un pic sensul de beneficiu, am putea sa mai adaugam ca atunci cand aplici la o finantare, toata procedura aferenta prin care treci poate deveni o lectie importanta pentru tine, care te poate ajuta pe viitor daca mai vrei, sau nu, sa aplici la o finantare nerambursabila.
In ceea ce priveste costurile, aici lucrurile incep sa devina complicate. Si pot varia foarte mult de la afacere la afacere. Noi vom incerca in cele ce urmeaza sa enumeram cat mai multe costuri posibile, iar tu va trebui sa alegi din ele pe cele care sa aplica afacerii tale. Sa le cuantifici in bani pentru ca in final, sa poti efectua operatia de scadere sa-ti dai seama care este beneficiul net, daca mai exista vreun beneficiu net.
Asadar, cele mai importante costuri vor fi reprezentate de:
- Comisioanele/garantiile bancare daca aplici cu credit. In functi de banca, de ce cumperi, de cum vrei sa garantezi creditul dar si de alte detalii, vei ajunge sa platesti cateva mii lei pentru ele. O suma medie ai putea considera-o in jurul sumei de 6000 lei.
- Asigurarile pentru echipamente – obligatorii in cadrul programului, putem vorbi de o cheltuiala anuala in medie de 1000 lei, dar suma poate varia foarte mult in functie de ceea ce cumperi. De exemplu, daca vei lua o autoutilitara, doar un Casco poate ajunge usor peste 3000 lei. Daca vrei sa-ti asiguri echipamente foto la terti, sumele ajung la valori pe care nici nu vrem sa le amintim in acest articol.
- Consultanta aferenta proiectului. Dar stai, asta e eligibila, o platesc din finantare, cum e ea un cost pentru mine? Daca esti tentat sa zici asta, ai grija, esti pe cale sa cazi in iluzia finantarii gratuite si a detasarii de responsabilitate. Da, consultanta este eligibila, dar daca ti-ai facut bugetul si el trece de 200.000 lei, atunci consultanta pe care o introduci in finantare vine doar sa inlocuiasca alt cost pe care il aveai. Exemplu: ai de cumparat 1 echipament de 192.000 lei, unul de 8000 lei si consultanta de 8000 lei. Daca decizi sa introduci consultanta in proiect, atunci echipamentul de 8000 lei il vei achizitiona in afara finantarii, deci tot vei avea o cheltuiala de 8000 lei. De asemenea, daca scoti consultanta din proiect si vei introduce echipamentul, tot vei avea 8000 lei de plata in plus peste finantare. Deci atentia mare la gandirea ”eh, nu ma costa, ca oricum platesc din proiect”.
- Traduceri/legalizari/certificate constatoare necesare la implementare.
- Limitarile legate de achizitii: trebuie sa gasesti doar furnizori autorizati (poate ai gasit un furnizor care nu e autorizat, dar are un pret bun, diferenta e o cheltuiala pentru tine), trebuie sa cumperi doar echipamente noi (nu second hand, nu refurbished), trebuie sa cumperi obligatoriu cu factura pe firma, poate un echipament il gasisei la un pret bun la un privat. Sau poate un leasing operational ar fi mai flexibil si mai potrivit pentru ceea ce vrei tu sa faci
- Costul de oportunitate: acesta reprezinta alternativele la care tu renunti pentru a aplica la Romania Startup Nation. Exemplu 1: Este luna februarie 2018. Vrei sa deschizi o gogoserie in orasul tau natal, nu mai este nimeni acolo cu asa ceva, deci vei avea un avantaj. Orasul s-a dezvoltat, cererea a inceput sa apara pe piata. Ai ceva bani economisiti, ai putea sa demarezi afacerea cu un mic efort. Dar decizi sa astepti Romania Startup Nation 2018 pentru ca ai auzit ca ai sanse mari sa implementezi. Aplici la program. In septembrie esti declarat castigator si astepti evident sa iei si creditul. Prin februarie primesti creditul, incepi sa faci achizitiile si pana vin echipamentele si implementezi ai ajuns deja in luna mai. Totul a durat 1 an si 3 luni. Dar in acest interval de timp s-a intamplat altceva. In luna septembrie anul trecut, in acelasi complex comercial unde voiai tu sa deschizi, s-a mai deschis o gogoserie. Ba mai mult, cu o saptamana inaintea ta, un alt beneficiar al programului a deschis si el, in acelasi oras, inca o gogoserie. Orasul e mic, nu poate sustine 3 gogoserii. Asta inseamna ca mai devreme sau mai tarziu, 2 dintre ele vor da faliment. Costul de oportunitate este reprezentat de situatia in care in februarie 2018 ai fi deschis gogoseria din banii tai si cu pravalia deja deschisa, deja cei doi competitori cel mai probabil nu ar mai fi intrat pe piata. Si tu te-ai fi bucurat de un mic monopol. Exemplu 2: Ai 10.000 de euro si poti demara afacerea la un nivel redus si cu echipamente SH. In februarie 2018. Si o demarezi. Pana in mai 2019, reusesti sa faci profit 34.000 de euro. Diferenta care ar fi fost acoperita de finantare. Dar fara bataia de cap cu finantarea. Sigur, daca nu ai niciun ban, alternativele sunt reduse, insa asa cum explicat si intr-un articol precedent, nu prea poti implementa fara niciun ban. Insa inainte de a aplica la finantare, vezi care e totusi costul de oportunitate. Ai putea ramane surprins.
- La final, am lasat cel mai important cost: timpul tau. Sa inveti procedura, sa fii la curent cu stirile programului, cu noutatile care apar zi de zi, discutiile pe care le ai pe marginea lui, tot timpul dedicat dosarelor de achizitie, verificarilor lor. Poate ti se va parea putin, dar fa niste exercitii referitoare la costul de oportunitate. Cum ar fi daca cele 10-20-100-200 de ore acordate programului, le-as dedica gasirii de clienti. Unor intalniri cu potentiali clienti. As putea face mai multi bani decat beneficiul net?
Acum, dupa ce ai trecut prin toate cheltuielile de mai sus, la ce rezultat net poti ajunge? Mai ai 200.000 lei? Mai merita sa aplici la finantare? Daca raspunsul e da, te asteptam si maine sa vedem ce sanse ai si sa obtii finantarea!
[…] decizia de a mari numarul de angajati peste numarul necesar in afacere, nu uita sa parcurgi iar articolul dedicat costurilor programului, pentru a vedea daca mai este rentabila participarea la program. Daca luam in calcul o cheltuiala […]
[…] Sunt peste 50.000 lei pe care ii scazi din beneficiul net al finantarii, de care am vorbit deja in articolul dedicat. Mai merita sa aplici? Si putem vorbi desigur si de cealalta extrema, in care oricum iti programezi […]
[…] Episodul 9: Ce costuri am faca aplic la Romania Startup Nation? […]