Ghidul de supravietuire dupa ce ai obtinut finantare

//Ghidul de supravietuire dupa ce ai obtinut finantare

Ghidul de supravietuire dupa ce ai obtinut finantare

Ai aplicat la un program de finantare, ai obtinut acordul de finantare, ai semnat contractul si dupa indelungi eforturi birocratice, ai reusit sa obtii si banii nerambursabili. Felicitari! Greul insa abia acum incepe!

In randurile ce urmeaza vom prezenta cateva aspecte de luat in considerare care sunt valabile in special pentru intreprinzatorii aflati la inceput de drum, dar care noi credem ca ar fi de ajutor sa fie amintite si celor cu experienta.

Primul lucru pe care insa ar trebui sa il stii este faptul ca pregatirea pentru supravietuire trebuie inceputa chiar inainte sa aplici la finantare. Elementele prezentate mai jos, ideale trebuie stiute inca din momentul in care infiintezi firma, dar daca nu ai reusit sa faci asta, pentru unele, e posibil sa nu fie prea tarziu sa le citesti. Iata care sunt cele mai importante sfaturi de care trebuie sa tii cont:

  1. Niciun program de finantare nu iti da banii si apoi te lasa in pace. Trebuie sa indeplinesti cateva obligatii. Citeste foarte bine contractul de finantare (cand aplici sau cel tarziu cand il semnezi) in special si vezi toate obligatiile care ti se cuvin in perioada de implementare dar si de monitorizare. E posibil sa trebuiasca sa mentii un numar de locuri de munca. Sa nu vinzi echipamentele. Sa nu schimbi actionariatul. Sa indeplinesti anumite criterii de performanta. Sa trimiti o serie de rapoarte. Si fii atent care sunt penalitatile pentru neindeplinirea acestora. Ele pot varia de la interdictia de a participa la alte programe de finantare pana la returnarea completa a banilor, cu penalitatile aferente. Deci este un aspect extrem de important de care trebuie sa tii cont. Nu te baza pe firma de consultanta si citesti tu contractul de finantare.
  2. Invata din finantare. Cel mai probabil o sa-mi mai doresti pe viitor sa iei si alta finantare. De aceea, vezi ce a mers bine, ce nu a mers bine la actuala finantare, ce ai facut bine si ce nu ai facut bine si noteaza-ti undeva pentru a sti pe viitor la ce sa fii mai atent. Niciun consultant nu te poate invata mai bine decat ceea ce ai invatat tu din propria experienta.
  3. Sincronizeaza-ti afacerea cu finalizarea implementarii. Planifica-ti implementarea astfel incat, atunci cand ai reusit sa o termini, sa ai deja clienti pentru afacerea ta, sa ai materia prima necesara, sa ai deja procedurile necesare pentru operationalizare astfel incat sa poti livra deja primele produse/servicii. Nu astepta finalizarea implementarii fara sa nu lucrezi la toate celelalte aspecte ale afacerii. De prea multe ori am vazut afaceri in care intreprinzatorul a fost atat de absorbit de finantare incat la finalul implementarii, si-a dat seama ca a neglijat toate aspectele afacerii.
  4. Care sunt aspectele principale ale afacerii? Sunt raspunsurile urmatoarelor intrebari: Care este avantajul tau concurential? Ai deja oamenii potriviti? Marketingul este pus la punct? Ai relatii stabilite cu furnizorii? Ai o strategie a afacerii? Stii unde vrei sa ajungi? Stii la ce riscuri te supui in urmatoarea perioada? Iti cunosti foarte bine concurentii?
  5. Daca ai terminat de implementat si ti s-a parut dificil, avem o veste proasta pentru tine: o afacere este de 10 ori mai dificila decat o finantare. Vezi cum te-ai descurcat in implementare, ce probleme ai avut si unde ai reusit sa te descurci si vezi cum performanta ta va afecta pe viitor performanta afacerii tale. Daca te-ai simtit coplesit de munca depusa in implementare, inseamna ca e timpul sa delegi si sa te concentrezi pe coordonarea intregii activitati.

Acesta sunt doar cateva din aspectele de care trebuie sa tii cont, insa in final sfatul nostru este sa inveti si sa te pregatesti cat mai bine, fara sa uiti evident si de cel mai important aspect: actiunea! Mult succes in afacerea ta iti dorim!

 

 

 

By | februarie 13th, 2018|Planul de afaceri|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×