Infiintare firma: SRL sau SRL-D?

/, SRL-D/Infiintare firma: SRL sau SRL-D?

Infiintare firma: SRL sau SRL-D?

          Ce sa infiintez?

Update 2018: Ca urmare a desfiintarii programului SRLD si a disparitiei scutirii de la plata CAS-ului (prin transferul contributiilor de la angajator la angajat), SRLD-ul a ramas fara niciun avantaj semnificativ. Inclusiv infiintarea gratuita devine o piedica peste 3 ani cand va trebui facuta schimbarea de nume si se vor plati oricum taxele pe care le platesti prima oara la infiintarea unui SRL. 

Răspunsul la întrebare este mai complicat: tine de propria decizie. Teoretic,  înfiinţarea unui SRL-D este aproape oricând preferabilă înfiinţării unui SRL normal. Dacă nu ai mai avut până acum o firmă, un SRL-D vine cu o serie de avantaje deloc de neglijat: scutire de la plata taxelor la Registrul Comertului aferente finantarii (desi acum si un SRL se poate infiinta cu sub 100 lei), scutire de la plata contribuţiilor de pensie din partea angajatorului pentru 4 angajaţi (pe perioada nedeterminata), garantarea în proporţie de 80% a unui credit de până la 100.000 de euro plus o serie de avantaje pe care unele firme de consultanta le ofera societatilor de tip SRLD. Din pacate programul de finantare de 10.000 de euro nu mai este valabil, insa SRLD-urile se pot inscrie la noua varianta imbunatatita de program de finantare, Romania Startup Nation.

Este adevărat, există şi o serie de obligaţii, dintre care cele mai importante ţin de reinvestirea a 50% din profit (va dorim ca aceasta sa fie cea mai mare problema, sa aveti 1 milion de euro profit si sa nu aveti in ce sa investiti 50%). SRLD-ul nu este obligat sa aiba minimum 2 angajati, aceea fiind o obligatie ce intra in vigoare doar daca se accesa programul de finantare dedicat SRLD, care insa nu mai este de actualitate.

Practic, înfiinţarea unui SRL-D, merită chiar şi dacă se economisesc doar taxele de înfiinţare, putând fi administrat în rest ca un SRL normal. Nici scutirea de CAS nu este de neglijat, daca vor exista angajati bine platitit putandu-se ajunge la economii de cateva mii de euro in perioada de 3 ani. Atentie, sunteti SRL-D pana la finalul anului in care impliniti 3 ani de la infiintare, dupa care trebuie sa mergeti iar la Registrul Comertului sa efectuati modificarile de schimbare de nume. Practic, ce ati economisit la infiintare ii cheltuiti la momentul schimbarii de forma de organizare, din SRL-D in SRL.

Din punct de vedere al accesarii finantarilor, SRLD-urile in general nu sunt dezavantajate sau discriminate intr-un fel, avand aceleasi sanse ca un SRL normal. Daca vor exista in viitor diferente, sansele sunt ca acestea sa fie in favoarea SRLD-urilor, eforturile in general fiind facute spre ajutorul celor care sunt debutanti in afaceri.

În final, sfatul nostru este simplu: Informează-te corect, vezi care sunt condiţiile, gândeşte-te cât de mult se pretează afacerii tale şi ia o decizie. Dacă mai ai nelămuriri şi nu le-ai găsit rezolvarea în paginile site-ului, nu ezita să ne contactezi.

By | martie 6th, 2013|Blog - Planul de afaceri, SRL-D|361 Comments

About the Author:

361 Comments

 1. Daniel 23 noiembrie 2016 at 17:26 - Reply

  Buna,

  Am o singura nelamurire: daca am avut in trecut un PFA, mai pot sa deschid SRL-D?

  Multumesc

  • Silviu Draganescu 29 noiembrie 2016 at 12:28 - Reply

   Da. Am mai raspuns deja la intrebarea aceasta pe site de mai multe ori.

 2. moni 3 octombrie 2016 at 19:36 - Reply

  Buna ziua.As avea posibilitatea sa fac import daca infiintez un srl-d?

  • Silviu Draganescu 12 octombrie 2016 at 9:16 - Reply

   Da

 3. Ana 22 septembrie 2016 at 14:07 - Reply

  Buna ziua. Cei 10.000 eur trebuie accesati la infiintare, sau nu conteaza? De exemplu, pot crea SRL-D – ul azi si la anul sa aplic pentru finantare? Multumesc!

  • Silviu Draganescu 25 septembrie 2016 at 10:41 - Reply

   Puteti aplica oricand cat timp sunteti SRLD si perioada de inscriere e deschisa.

 4. Bogdan 23 august 2016 at 21:19 - Reply

  Cei 10.000 de euro se acorda indiferent de codul CAEN? In caz ca se acorda, asta se intampla in anumite perioade din an ( gen: semestru, trimestru ), sau nu conteaza?

  • Silviu Draganescu 26 august 2016 at 9:48 - Reply

   Cand sunt inscrierile deschise.

 5. alexandra 23 august 2016 at 16:11 - Reply

  buna , ce as avea de plati pe luna la un srl d ?
  inchiriez o rulota fast food pe perioada de un an , nu pot avea acces la fondurile , nu ? ?

  • Silviu Draganescu 26 august 2016 at 9:52 - Reply

   Regismul fiscal este cel normal pentru o microintreprindere. Va rog intrebati un contabil.

 6. Catalin 23 august 2016 at 12:04 - Reply

  Buna ziua, daca sunt eligibil sa infiintez un srl-d, in care sa fiu administrator si asociat, dar totusi as vrea sa.mi iau un asociat (are deja firma lui), ce conditii trebuie sa indeplineasca asociatul? Im speta ma intereseaza daca deja are o firma (nu stiu statutul) poate sa fie asociat in srld? Conteaza si ce procente i se aloca? In gradul de implicatie in srl.d adica daca are 49 % deja e minoritar, sau daca are 50% exista vreo diferenta de eligibilitate de asociere in srld? multumesc

  • Silviu Draganescu 26 august 2016 at 10:25 - Reply

   Orice asociat din SRLD indiferent de participare trebuie sa nu mai fi avut firma vreodata.

 7. Alexandru 19 mai 2016 at 14:04 - Reply

  Buna ziua,

  Daca am mostenit un SRL, care momentan este in proces de lichidare (initiat de catre mine) si nu am facut deloc activitate economica cu el, ma mai incadrez pentru SRL-D?

  Multumesc anticipat,
  Alex

  • Silviu Draganescu 22 mai 2016 at 22:03 - Reply

   Daca ati devenit asociat in acel srld, nu mai puteti face alt srld. Nu il mai lichidati si folositi-l pe cel mostenit.

 8. alexandru cosmin 20 aprilie 2016 at 0:44 - Reply

  Buna ziua. am si eu o nelamurire , imi deschid un SRL-D , depun proiect pt fonduri europene , se aproba , dupa 3 ani cand trebuie trecut SRL D in SRL poti intampina vreo problema schimband forma ????

  • Silviu Draganescu 20 aprilie 2016 at 19:55 - Reply

   Nu

 9. Emma Marcu 15 aprilie 2016 at 16:03 - Reply

  O noua firma poate sa introduca stimulente salariale precum bonurile de masa? Daca are doar 4 angajati? http://ro.benefits-rewards.sodexo.com/solutii-optimizare-fiscala-bugete/gusto-pass-tichete-de-masa-electronice-card

  Multumesc,
  Emmanuela

  • Silviu Draganescu 19 aprilie 2016 at 13:53 - Reply

   Nu stim, intrebati un contabil.

 10. Maria 11 aprilie 2016 at 14:37 - Reply

  Va rog mult sa ma indrumati….vreau sa-mi deschid o afacere si sa accesez fonduri….ce este mai rentabil….SRL simplu sau SRL-D?…va multumesc!

  • Silviu Draganescu 12 aprilie 2016 at 23:38 - Reply

   Raspunsul e chiar in pagina la care ati postat. Ce va asteptati sa va spun in plus fata de ce am scris deja pe site? In conditiile in care nici macar nu ati furnizat o speta specifica ci doar un caz generalist, tratat deja in acest articol.

 11. lore 31 martie 2016 at 18:58 - Reply

  Am luat rezervarea pentru nume iar actul constitutiv l’am facut acasa iar apoi am depus capitalul social la banca . Acum am inteles ca acest act constitutiv nu il poate elibera decat camera de comert ,si trebuie sa ma duc sa fac unul acolo . Intrebarea mea este imi ia in consideratie ca am depus capitalul social?

  • admin 3 aprilie 2016 at 9:59 - Reply

   Registrul Comertului, nu Camera Comertului!!! Urmariti tutorialul de pe acest site si nu o sa fie foarte greu.

 12. bia 31 martie 2016 at 18:18 - Reply

  buna ziua vreau sa inchiriez un spatiu pt a deschide o cafenea sa imi fac srl d pot beneficia de fonduri pt cafenea?si cine mi-l ofera unde trebuie sa merg?trebuie sa am si eu banii mei propri pt a beneficia?multumesc

  • admin 3 aprilie 2016 at 9:58 - Reply

   Aveti deja raspunsurile pe site. Spor la citit.

 13. Dobrica Anamaria 18 martie 2016 at 13:52 - Reply

  Buna ziua, fiica mea de 20 de ani in prezent studenta, poate infiinta un srl-d in asociere cu mine( eu avand 42 de ani?)

  • admin 19 martie 2016 at 7:29 - Reply

   Da, dar nu are sens. Mai bine un singur SRLD. Am mai explicat de ce, spor la citit.

 14. orban janos 13 martie 2016 at 17:01 - Reply

  buna ziua.daca am avut deja un PFA ,pot sa mai descid un srl-d si sa beneficies de 10000 euro

  • admin 14 martie 2016 at 8:57 - Reply

   Da

 15. Alex 3 martie 2016 at 18:36 - Reply

  Salut, Ma puteti lamuri in legatura cu urmatoarele? Doresc sa imi deschid firma in martie si nu stiu exact ce sa aleg

  1. infiintare firma (srl-d, microintreprindere, etc) fara angajati dar cu posibilitatea de a angaja pe viitor 1 angajat cu 4ore sau 2 angajati cu fractie (eu si inca o persoana).
  2. la cat s-ar ridica cheltuielile catre stat pentru acesti angajati daca ei ar fi angajati cu cate 4ore fiecare, sau pentru un singur angajat cu 4ore.
  3. Fara angajati, la cat s-ar ridica cheltuielile catre stat/an
  4. Eu as fi administrator (posibil sa lucrez si in alta parte cu 4ore si in acest caz pe viitor poate o sa am doar un angajat cu 4ore).
  5. La srl-d am citit precum ca in urmatorii ani as trebui sa investex minim 30%din profit, lucru ce nu ar fi ok pentru mine deoarece nu cred ca as putea deconta foarte mult si as avea profitul destul de mare.
  6. Pentru decontare intra si contributiile la stat sau numai ce cumpar eu pe firma, ex: abonament telefon, internet, curent, apa, impozit, hartie xerox?
  7. Conform noilor legi, daca locuiesc intr-un ap cu 3camere in Calarasi, as plati foarte mult impozitul?

  Activitate: creare intretinere si promovare site-uri web, realizare teme site si punerea in vanzare a acestora; in viitor posibilitatea de a deschide un magazin online cu vanzarea de produse.

  Estimare din creare intretinere si promovare site-uri web : 4-5000 euro/an

  Firma neplatitoare de TVA
  Sediu: in apartamentul parintilor si sa pot declara o camera sau o parte dintr-o camera
  Decontarile vor fi foarte putine, nu prea o sa am ce deconta.

  Multumesc

  • admin 7 martie 2016 at 6:15 - Reply

   2. Cautati calculator salariu pe net
   3. Intrebati un contabil
   5. 50%
   6. Sunt si acelea eligibile
   7. Intrebati un contabil

 16. Ionut 3 martie 2016 at 12:26 - Reply

  Buna ziua,
  Imi puteti raspunde va rog ce ar fi mai bine sa imi deschis: Microintreprindere sau SRL D? Nu doresc finantare. Am 30ani, sunt angajat cu 4ore in alta parte si ma gandeam sa imi deschid o firma pt webdesign. Insa nu stiu daca se merita si ce sa aleg pentru a plati cat mai putin la stat. Deasemeni ma gandesc sa ma angajez cu inca 4ore ca in total sa fiu full time, la un salariu minim as plati mult la stat /luna?

  Multumesc

  • admin 3 martie 2016 at 14:35 - Reply

   Microintreprinderea nu e o forma de organizare. Discutia e un pic mai complexa si va recomand sa va gasiti un contabil, el este mai in masura sa va dea un raspuns.

 17. capanu 16 februarie 2016 at 11:22 - Reply

  As vrea sa stiu daca un SRL-D poate functiona fara niciun angajat si daca am angajat deja doua persoane cum as putea sa ii „dezangajez”. Totodata, as vrea sa stiu ce se intampla daca vreau sa renunt la activitatea SRL-D-ului in mai putin de 3 ani? Trebuie sa platesc in urma catre stat sumele aferente facilitatilor de care am fost scutita? Este obligatoriu sa imi reinvestesc jumatate de profit in firma, chiar daca nu am luat ajutor de la stat de 10 mii euro?

  • admin 16 februarie 2016 at 14:28 - Reply

   Deja am raspuns la toate intrebarile. Spor la citit.

 18. Petru bogdan 13 februarie 2016 at 10:37 - Reply

  va salut!

  pentru a face export cu un srl-d, trebuie sa te înregistrezi ca plătitor de tva?

  pe noul cod fiscal a rămas în vigoare obligativitatea reinvestit obligatoriu a 50% din profit chiar dacă nu se aplica pentru finantate?

  • admin 14 februarie 2016 at 21:00 - Reply

   Noi suntem o firma de consultanta pentru obtinerea de fonduri nerambursabile. Nu avem expertiza pentru a da consultanta fiscala. Deci pentru partea de export, va recomand sa cautati un contabil sau sa vorbiti la ANAF. Reinvestirea profitului este reglementata de legea speciala dedicata SRLD-urilor, nu de codul fiscal. Deci ramane.

 19. Alina 3 februarie 2016 at 19:39 - Reply

  Buna ziua! 🙂

  Exista o limita de varsta pentru a aplica la SRL-D?

  Multumesc frumos si va doresc o zi frumoasa in continuare!

  • admin 3 februarie 2016 at 22:55 - Reply

   Nu

 20. Catalin Buhnea 29 ianuarie 2016 at 19:04 - Reply

  Buna seara! As vrea sa va intreb daca pot deschide un SRL-D in conditiile in care tatal meu a avut o Asociatie Familiala.
  Multumesc!

  • admin 31 ianuarie 2016 at 18:46 - Reply

   Nu conteaza ce au facut rudele dvs, ci doar ce ati facut dvs.

 21. Razvan 27 ianuarie 2016 at 19:37 - Reply

  Ma scuzati daca a mai scris asta mai sus, am citit foarte multe raspunsuri si n-am reusit sa gasesc.

  Ce se intampla in cazul in care nu poti plati salariile (in conditia de obtinere a finantarii) si trebuie sa concediezi oamenii inainte de a termina cei 3 ani?

  • admin 28 ianuarie 2016 at 8:25 - Reply

   Daca ati luat finantare, banii din finantare inapoi.

 22. Oana 27 ianuarie 2016 at 15:28 - Reply

  Ma intereseaza daca pot sa mi deschid un SRL D pentru un magazin de haine second hand, desi sunt in concediu de crestere copil. Eu doar in calitate de administrator si sa angajez pe cineva pana termin concediul( IN LUNA august 2016) dupa care sa ma trec pe mine ca angajat. Nu ma intereseaza sa accesez bani.
  Multumesc

  • admin 27 ianuarie 2016 at 19:39 - Reply

   Intrebati la institutia care va acorda indemnizatia de concediu, interpretarea ei poate sa varieze.

 23. Cojocaru florin 21 ianuarie 2016 at 11:03 - Reply

  Pentru a infiinta o firma in mediu rural unde am o proprietate trebuie sa am domiciliu , mutatie acolo sau nu ?

  • admin 22 ianuarie 2016 at 9:21 - Reply

   Nu.

 24. andrei 20 ianuarie 2016 at 12:09 - Reply

  Doresc sa infintez o firma, SRL – D daca se poate intrucat am sub 35 ani si nu am mai avut firma pana in prezent. Pot sa deschid SRL -D cu cod CAEN necesar activitatii de iintermediere in asigurari agent de asigurari/agent in brocheraj?

  • admin 20 ianuarie 2016 at 18:18 - Reply

   Codurile CAEN interzise se regasesc in ghidul solicitantului disponibil pe acest site.

 25. Ana 14 ianuarie 2016 at 21:41 - Reply

  Buna seara!! In caz ca mi-am facut rezervarea de nume pentru un srl-d si mi-am programat consultanta mai pot sa renunt, cum procedez? Multumesc!!

  • admin 15 ianuarie 2016 at 18:14 - Reply

   Rezervarea e valabila un numar de luni. Nu inteleg la ce consultanta va referiti.

 26. Bogdan Tilescu 8 ianuarie 2016 at 15:53 - Reply

  Buna ziua! Va multumesc foarte mult pentru informatiile bine structurate. Sunt de profesie medic si intrebarea mea este urmatoarea: Imi permite legislatia deschiderea unui SRL cu profil medical, avand ca activitate prestarea de servicii medicale specializate pentru terti (clinici private)? Mentionez ca nu doresc sa deschid un cabinet/clinica privata, ci doar sa colaborarare cu alta clinica in baza unui contract de colaborare (acordarea de servicii medicale de specialitate pacientilor clinicii, folosind patrimoniul clinicii respective). Sediul social ar fi adresa de domiciliu, iar punctul de lucru clinica cu care colaborez. Apreciez raspunsul Dvs.!

  • admin 8 ianuarie 2016 at 17:25 - Reply

   Nu stiu sa va spun, e mai multe o intrebare care tine de consultanta juridica, la care noi nu avem expertiza necesara.

 27. Prioteasa Gabriel 6 ianuarie 2016 at 17:51 - Reply

  Buna seara,

  As avea si eu o nelamurire..as dori sa deschid un srl-d in scopul desfasurarii unei activitati de comert intern-extern si nu stiu exact daca este posibil! Mentionez ca sunt student si este pt prima oara cand deschid o societate…exista posibilitatea obtinerii acelei subventii de la stat daca nu am venit?!Si inca ceva..daca pe parcursul acestei perioade de 3 ani cat dureaza societatea..sunt admis la M.A.I as putea incredinta firma tatalui mei..deoarece exista incompatibilitate??

  • admin 6 ianuarie 2016 at 22:12 - Reply

   Pe partea de incompatabilitate trebuie sa vorbiti la MAI.

 28. Valentin Zaharia 1 ianuarie 2016 at 19:44 - Reply

  Buna ziua,

  As dori sa stiu daca pot functiona in paralel cu un SRL (SRL-D) in Romania si un PFA in Norvegia. Mutumesc !

  • admin 3 ianuarie 2016 at 22:28 - Reply

   Ar trebui. Verificati insa la ONRC.

 29. Pic 29 decembrie 2015 at 23:30 - Reply

  Buna ziua,
  Doresc sa deschid un SRL-D cu un asociat. Asociatul are infiintat un ONG. Poate fi asociat in SRL-D?

  • admin 3 ianuarie 2016 at 22:24 - Reply

   Da

 30. Nicoleta 14 decembrie 2015 at 9:26 - Reply

  Buna ziua, detin un srl-d de cca un an si doresc sa stiu daca mai pot adauga grupe caen (mentionez ca am doar 3 grupe caen in actul constitutiv) si daca pot modifica si denumirea societatii.. va multumesc.

  • admin 15 decembrie 2015 at 7:08 - Reply

   Da

 31. Stefania 29 noiembrie 2015 at 23:09 - Reply

  Buna seara,
  Felicitari pentru site…si am si eu o intrebare…daca sunt asociata intro firma doar cu numele..si renunt la asociere pentru a-mi face un srl-d?sau daca optez direct pentru un srl pot sa iau startup?
  L
  Mu

  • admin 2 decembrie 2015 at 7:43 - Reply

   Ce intelegeti prin asociata doar cu numele?

 32. Anda 27 noiembrie 2015 at 17:16 - Reply

  Buna seara.îndeplinesc toate conditiile pt deschiderea unui srl-d.Pot deschide de ex un atelier auto (avand 2-3)angajati si sa obtin acel credit pt a achizitiona uneltele de lucru necesare care sunt cam costisitoare?(pentru a incepe afacerea?)

  • admin 2 decembrie 2015 at 7:36 - Reply

   Da

 33. Andra 19 noiembrie 2015 at 20:59 - Reply

  Buna seara.

  Felicitari pentru site, este foarte util celor neinitiati in domeniul acesta (cum sunt eu).
  Am citit sectiunea dedicata comentariilor si o parte din articolele dvs., insa nu am gasit raspunsul la intrebarea mele. Doresc infiintarea unui SRL-D (indeplinesc toate criteriile) fara finantare si angajarea unei persoane careia sa ii atribui drept de semnatura si toate celelalte astfel incat activitatea sa se desfasoare fara contributia mea propriu-zisa (se vor semna frecvent contracte, se vor elibera chitante, facturi etc.; domeniul este constructii – alpinism utilitar in mare parte). Practic doar SRL-D va fi pe numele meu, de restul se va ocupa angajatul. Intrebarea este – ma expun in vreun fel (legal vorbind)? Care este gradul meu de raspundere in cazul unui incident daca el figureaza ca director executiv?

  Sper sa nu imi fi scapat si sa se mai fi discutat despre subiectul acesta fara sa fi vazut. Daca este asa… scuze.

  Cu multumiri,
  Andra

  • admin 21 noiembrie 2015 at 11:09 - Reply

   Puteti angaja un manager care sa se ocupe de partea executiva. Insa in ceea ce priveste raspunderea, trebuie sa intrebati un jurist.

 34. Anca 16 noiembrie 2015 at 13:01 - Reply

  PFA-ul este considerat firma? Adica daca am/am avut PFA, mai pot avea SRL-D?

  • admin 18 noiembrie 2015 at 8:33 - Reply

   Nu e considerata firma.

 35. Anca 12 noiembrie 2015 at 19:14 - Reply

  Buna ziua

  Daca am avut un PFA inainte si acum as dori sa ma asociez cu cineva care are un SRL-D, se poate, fara a modifica statutul firmei?
  SRL-D se poate transforma in SRL inainte ca cei 3 ani de functionare sa expire? Adica dupa 2 ani, asociatul unic doreste sa mareasca numarul asociatilor. Este nevoie sa se astepte pana la expirarea celor 3 ani sau se poate face modificarea acum?

  • admin 16 noiembrie 2015 at 9:23 - Reply

   Puteti intra in actionariatul SRLDului daca nu ati mai avut nicio firma pana acum, insa evident cu modificarea actului constitutiv. SRLD se poate trasnforma inainte de termen, dar pierdeti avantajele aferente.

 36. Robert 7 noiembrie 2015 at 15:51 - Reply

  Buna ziua,

  Daca am avut in trecut un srl,mai pot infiinta o alta firma fara a ma asocia si se poate sa fie un srl-d?

  • admin 9 noiembrie 2015 at 6:24 - Reply

   Nu

 37. Moldovan Bogdan 25 octombrie 2015 at 13:43 - Reply

  Buna ziua ,

  Pt a obtine facilitatea de garantare cu 80% a unui credit mai trebuie depus planul de afaceri in momentul lansarii programului pe site sau respectiva aplicare se face doar pt cei 10000 de euro.
  Va multumesc.

  • admin 26 octombrie 2015 at 7:25 - Reply

   Concomitent.

 38. Alex 15 octombrie 2015 at 23:03 - Reply

  buna.pentru import export se poate deschide un SRL-D?

  • admin 16 octombrie 2015 at 12:07 - Reply

   Da

 39. Alex 5 octombrie 2015 at 19:47 - Reply

  Buna seara!
  As vrea sa infiintez un srl-d pt revanzarea materiilor prime de panificatie. Deoarece majoritatea posibililor clienti sunt platitori de tva, as avea nevoie ca eu sa fiu platitor de tva. Se poate ca la infiintarea srl-d-ului sa fiu direct platitor de tva? Si care ar fi procedurile.
  Multumesc anticipat!

  • admin 6 octombrie 2015 at 12:00 - Reply

   Nu va puteti infiinta direct platitor. Ci dupa infiintare mergeti la ANAF. Va vor spune ei exact procedurile.

 40. Andrei Sorin 25 septembrie 2015 at 16:39 - Reply

  Tinand cont ca incepand cu 01.01.2016 codul fiscal se modifica drastic intrebarea este: 1. SRL-D’urile vor fi obligate sa plateasca impozit forfetar in cazul in care nu au acces la fondurile de finantare ?
  Apoi,este ok ca nu se platesc taxe de, deschidere (desi ma indoiesc vis a vis de taxa de timbru..)
  2. cum ramane cu sediul social? Vor fi scutiti cei cu SRL-D de „legile ce vor urma” pe durata celor 3 ani ?
  3. Daca punctul 2. se aplica si la SRL-D se pot considera impozitele mici „investitii”?

  Punctul 3 , stiu ca suna aiurea, dar daca doar 500 firme au acces la fonduri/an , iar pana acum sunt cel putin 3000 infiintate mai are sens sa intreb care sunt avantajele intre un D sau Normal ?

  • admin 28 septembrie 2015 at 5:30 - Reply

   Nu exista diferentiere in regimul fiscal intre SRLD si SRL in afara de scutirea aceea de cas pentru srld.

 41. Doru 21 septembrie 2015 at 21:47 - Reply

  Buna seara,
  In conditiile in care am depus dosar pentru indemnizatie de somaj si doresc sa infiintez un SRL-D in care sa figurez ca si administrator si nu angajat, mai pot beneficia de ajutorul de somaj?

  • admin 22 septembrie 2015 at 10:20 - Reply

   intrebati la Agentia de somaj.

 42. Pop Raul 19 septembrie 2015 at 18:00 - Reply

  Intrebarea mea este, daca vreau sa imi deschid un SRL-D iar peste un timp, aproximativ un an , sa accesez fonduri europene pentru ferma de curcani , in acel interval de timp, trebuie sa platesc ceva taxe ? Momentan sunt student .

  • admin 21 septembrie 2015 at 8:16 - Reply

   Cititi va rog comentariile de pe acest site, am mai raspuns deja.

 43. Ionut 14 septembrie 2015 at 15:02 - Reply

  Buna ziua,
  Pentru Trasnport rutier de marfuri, pot deschide un SRL-D, pentru care sa beneficiez de prima de la stat?

  • admin 15 septembrie 2015 at 9:58 - Reply

   Da

 44. Bogdan 11 septembrie 2015 at 22:43 - Reply

  Buna ziua!
  Daca detin parti sociale(50%) intr-o societate comerciala, dar acestea au fost obtinute prin mostenire, mai pot deschide SRL-D?

  • admin 14 septembrie 2015 at 6:14 - Reply

   Nu.

 45. Anca 21 august 2015 at 8:26 - Reply

  Buna ziua
  Pot deschide un SRL-D care sa aiba ca obiect de activitate organizarea de traininguri, animatie socio-educativa, traduceri si meditatii? Iar sediul social poate sa fie pe adresa din buletin? (adica in locuinta personala). Multumesc!

  • admin 24 august 2015 at 9:32 - Reply

   Daca activitatile nu sunt printre cele interzice in ghidul solicitantului, da. Puteti face sediu acasa.

 46. bogdan nicolae 19 august 2015 at 23:56 - Reply

  Revin cu o intrebare citandu-l si pe domnul ALEXANDRU daca eu detin suma de 10.000 euro
  de la activitatea pe care o am in Italia ( daca ii iau ca imprumut )pot usufrire de cei 10000 de la srld ???
  Va multumesc anticipat

  • admin 20 august 2015 at 11:25 - Reply

   Da

 47. bogdan nicolae 15 august 2015 at 17:12 - Reply

  Buna ziua,
  In cazul in care detin un II in Italia pot sa fiu asociatul sotiei intr-un srld …In ceea ce priveste importul si exportul de detergentii si bauturii carbogazoase si alcoolice se platesc aceleasi taxe si accize ca la un srl normal… Daca as dori sa obtin fondul as putea sa il utilizez pt amenajarea magazinului s-au dupa caz pt achizitionarea spatiului . va multumesc anticipat

  • admin 16 august 2015 at 20:24 - Reply

   Puteti fi. Dar nu are sens sa faceti un singur srld cand ati putea facea fiecare propriul srld. Amenajarea spatiului in sensul de var pe pereti gen nu este cheltuiala eligibila.

 48. Vica 6 august 2015 at 8:16 - Reply

  Pot infiinta un SRLD pentru a face o activitate de agent Provident?

  • admin 6 august 2015 at 11:46 - Reply

   Pai identificat codul CAEN specific pentru acea activitate. Daca nu se afla intre cele interzise din ghidul solicitantului, atunci e eligibil.

 49. Ovidiu L 5 august 2015 at 15:30 - Reply

  Bună ziua
  Dețin un srld de aproape 1 an. În ce condiții mai pot aduce un asociat(maxim 10% actiuni) în firma,dar care nu îndeplinește condițiile de varsta (are 42 ani)? Menționez ca viitorul asociat are un pfa și deține licenta de taxi. Motivul asocierii este ca eu sa pot cumpăra oarecum acea licenta de taximetrie.Am înțeles că este singura metoda legala prin care eu sa pot cumpăra acea licenta.
  Va mulțumesc anticipat

  • admin 6 august 2015 at 11:48 - Reply

   Nu mai exista limita de varsta. Trebuie doar sa nu mai fi avut firma pana acum.

 50. Bogdan T 23 iulie 2015 at 8:55 - Reply

  Buna ziua , in trecut am detinut un numar de actiuni la Banca Transilvania SA , cumparate de pe bursa (sub 0.0001% din actiunile societatii) , mai pot infiinta un srl-d?

  • admin 23 iulie 2015 at 9:44 - Reply

   Daca nu au fost nominale, da.

 51. Stoica Ileana 4 iulie 2015 at 11:03 - Reply

  Se poate deschide un SRL-D, pentru comercializarea de GPL (Gazul Petrolier Lichefiat),eventual si un fast food.
  Multumesc,

  • admin 5 iulie 2015 at 11:21 - Reply

   Da

 52. claudiu 3 iulie 2015 at 21:04 - Reply

  Buna seara,

  Va rog, daca se poate sa imi spuneti pentru infiintarea unui SRL-D in vederea deschiderii unui Pub pot sa am un asociat si amundoi sa accesam cei 10000 euro si in ce conditii..
  Va multumesc frumos,

  • admin 4 iulie 2015 at 10:33 - Reply

   Activitatea e eligibila, dar conditiile exacte de participare pentru anul acesta inca nu au fost publicate.

 53. Laura Aioani 19 mai 2015 at 0:25 - Reply

  Buna seara,
  As dori sa aflu daca, in cazul infiintarii unei SRL-D, daca sediul social este intr-un apartament de bloc, este necesar acordul tuturor vecinilor, ca in cazul SRL.
  Va multumesc

  • admin 19 mai 2015 at 8:07 - Reply

   Evident.

 54. Diana 2 mai 2015 at 19:40 - Reply

  Mai exista avantaje daca deschid SRL-D in mediul rural?

  • admin 3 mai 2015 at 10:33 - Reply

   Nu prea.

 55. bogdan 30 aprilie 2015 at 10:49 - Reply

  daca am actiuni la Fondul Proprietatea si alte firme din Romania (max 1000euro), pot sa-mi fac SRL-D? Daca le vand si nu mai am nimic?

  • admin 3 mai 2015 at 10:27 - Reply

   Daca actiunile sunt nominale, nu mai puteti face SRLD.

 56. Stella 28 aprilie 2015 at 11:34 - Reply

  Bună ziua
  Pot să deschid un SRL-D dacă nu am studii soperioare??
  ( numai cu liceu-bacalaureat)
  Multumesc

  • admin 29 aprilie 2015 at 7:55 - Reply

   Da

 57. Udrea Gabriel 28 aprilie 2015 at 0:58 - Reply

  La un SRL-D esti scutit de CAS Angajator pt salariati, dat nu si pentru Sanatate Angajator. Este corecta informatia?

  • admin 28 aprilie 2015 at 8:04 - Reply

   Da

 58. Chirvase Ionela 24 aprilie 2015 at 15:06 - Reply

  ce trebuie sa fac pt a ma angaja propia firma un srl-d daca am calitatea de administrator?
  multumesc

  • admin 26 aprilie 2015 at 12:21 - Reply

   Contract de munca si inregistrare la ITM.

 59. DORU 21 aprilie 2015 at 22:17 - Reply

  Buna seara. Am citit la conditiile de infiintare a unui SRL-D ca taxele sunt 0. Insa cand am dat jos Cererea de verificare a disponibilitatii numelui firmei , de pe site-ul Reg. Comertului mi-au aparut niste taxe in josul documentului si anume suma de plata de 72 lei. Asa este?
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • admin 22 aprilie 2015 at 7:02 - Reply

   Cererea e pentru un SRL normal.

 60. Catalin 26 martie 2015 at 12:19 - Reply

  Buna ziua,
  In primul rand, felicitari pentru acest site, este foarte util.

  Din pacate, pentru ca nu prea cunosc rezolvarea unei situatiii am o nelamurire. Evident, doresc sa infiintez un SRL-D pe adresa bunicului de la tara insa respectivul din pacate e decedat. Pe actul de proprietate sunt trecuti copii lui, fara nevasta (nu e bunica mea). Tatal meu urmeaza a fi proprietar de drept pentru ca s-a inteles din anumite motive cu restul. Persoanele in cauza sunt stabilite in strainatate si nu cred ca prea curand vor face actele de proprietate pentru tatal meu, asa ca, m-am gandit sa fac un contract de comodat cu ei (3 la numar). Pot face acest contract cu ei avand in vedere ca bunicul meu e proprietar de drept inca?
  Va multumesc.

  • admin 27 martie 2015 at 11:54 - Reply

   Consultanti va rog un avocat, noi nu avem specializare juridica.

 61. Mihai 10 martie 2015 at 21:42 - Reply

  Buna seara
  se poate infiinta un SRL-D pentru import utilaje si tractoare second-hand?

  Multumesc!

  • admin 11 martie 2015 at 14:33 - Reply

   Da

 62. Veronica 4 martie 2015 at 20:26 - Reply

  In actul constitutiv se pot introduce maxim 5 grupe. Insa fiecare grupa contine mai multe clase. Spre exemplu grupa 310 (fabricarea de mobila), cuprinde 4 clase din care 3 ma intereseaza. Pe langa asta, SRL-D-ul pe care urmeaza sa il infiintez vizeaza si alte activitati. In total, nr de grupe introduse de mine ar fi 5, insa numarul de clase 7. Ma incadrez astfel ?

  Multumesc!

  • admin 5 martie 2015 at 9:36 - Reply

   Sunt coduri cele la care va referiti. Clasele sunt cele cu doar 2 cifre. Puteti pune toate codurile dintr-o grupa.

 63. Laura 3 martie 2015 at 13:59 - Reply

  Buna ziua,
  Daca ma puteti ajuta cu o intrebare, am fost angajata intr-un srl-d. Am nascut si am facut actele pt indemnizatie crestere copil. Astazi la depunere mi s-a spus ca daca nu s-a platit nimic la fondul de pensii este posibil sa nu imi acorde nimic. Este doar firma scutita? Doamna nu intelegea ce inseamna srl-d.multumesc

  • admin 4 martie 2015 at 8:15 - Reply

   Daca nu intelegea nimic, foarte probabil sa va fi oferit si informatii gresite. Nu inteleg totusi ce sa nu vi se acorde?

 64. Alexandru 21 februarie 2015 at 21:58 - Reply

  Buna seara,

  Impreuna cu un prieten as dori sa infiintez un SRL-D.
  Din cate am citit in raspunsurile la alte intrebari vom putea, chiar daca el a avut un PFA pana acum cateva luni.

  1) „Mai mult, conform proiectului de procedura pentru 2015, intreprinzatorul trebuie sa faca dovada că deține cei 10.000 de euro”
  Putem sa imprumutam banii (10.000 EUR) si sa ii dam inapoi dupa ce este aprobat ajutorul financiar nerambursabil ? Doar ca nu vom putea cheltui mai mult decat avem noi.
  De exemplu: Daca mai avem 10000 Ron , vom putea folosi inca 10000 din cei de la stat in luna respectiva.

  2. Vom mai putea beneficia de o finantare din partea unui „Angel Investor” ? Presupunand ca investitorul va dori sa devina asociat (cu 5% – 10% – 15%).

  3. Daca investitorul are deja un SRL si vrea sa devina asociat pierdem statutul de SRL-D ?

  4. Aveti pe site o sectiune cu preturile pentru consultanta in realizarea unui plan de afaceri ?

  • admin 23 februarie 2015 at 1:11 - Reply

   1. Posibil. Nu se stie exact momentan.
   2. Trebuie ca si el sa respecte conditia sa nu mai fi avut firma pana acum.
   3. Da. Si finantarea.
   4. Trebuie sa ne contactati telefonic pentru o oferta personalizata.

 65. mihaela 17 februarie 2015 at 12:36 - Reply

  Buna ziua!pentru a deschide SRL-D pt un magazin cu haine se poate? Multumesc!

  • admin 17 februarie 2015 at 23:04 - Reply

   Da

 66. Iulia 14 februarie 2015 at 1:03 - Reply

  Ce studii sunt necesare pentru deschiderea unei firme SRL-D?

  • admin 14 februarie 2015 at 10:38 - Reply

   In principiu cele necesare pentru a putea citi informatiile macar de pe site-ul acesta.

 67. Bogdan 11 februarie 2015 at 0:24 - Reply

  Daca infiintez un srl d doar pentru a fi scutit de taxa aceea de 600-700 lei sau cat e pt un srl …fara sa aplic pentru cei 10.000 de euro si fara sa am angajati(imi deschid un magazin alimentar si vand eu), singura conditie ar fi sa investesc 50% din profit….intrebarea e urmatoarea :
  Cei 50 %din profit ii pot investi in plata facturilor (adica sa platesc marfa furnizorilor sau chirie+curent) sau trebuie sa i investesc in ceva anume (si in ce)?

  • admin 11 februarie 2015 at 9:15 - Reply

   Vorbiti cu propriul contabil pentru a stabili in cazul propriei afaceri in ce se poate face reinvestirea.

 68. Ionut 10 februarie 2015 at 22:41 - Reply

  Buna seara,
  am nevoie de cateva raspunsuri in legatura cu srl-d :
  1. care sunt beneficiile infiintarii sediului social la sat fata de municipiu,
  ma refer la impozit, contributii, plati, etc.
  2. pot opta intre plata a 16 % din profit si 3 % din rulaj ?
  3. la 3 & din rulaj se ia in considerare rulajul net ?
  4. avand srl-d pot face achizitii intracomunitare fara tva, cu plata tva in Romania ?
  5. care ar fi costurile infiintarii srl-d de catre dvs. in Cluj-Napoca ?
  6. acestea din urma le pot deconta pe srl-d ca si cheltuieli eligibile ?
  7. chiria pt spatiul sediului social, renovarea acestuia sunt cheltuieli eligibile ?
  8. achizionarea unuei autoutilitare pt. transportul marfii din UE in Ro este cheltuiala eligibila ?

  Va multumesc anticipat

  • admin 11 februarie 2015 at 9:14 - Reply

   1. Niciuna
   2. Nu
   3. Venitul total.
   4. Daca sunteti platitor de tva in Romania
   5. Nu ne ocupam de infiintare. Daca urmariti pasii din acest articol va puteti descurca si singur
   6. Nu exista costuri. Scrie deja in acest articol. Va rugam sa cititi mai bine site-ul
   7. Chiria da, renovarea nu
   8. Depinde de domeniul de activitatea, din nou, raspunsul deja e pe site.

 69. bogdan 10 februarie 2015 at 21:23 - Reply

  1.Cum imi dau seama daca primesc sau nu cei 10.000 de euro nerambursabili?

  • admin 11 februarie 2015 at 9:08 - Reply

   Va inscrieti la program.

 70. andronic adrian 5 februarie 2015 at 22:11 - Reply

  Buna ziua! As vrea sa infiintez un srl-d la domiciliul parintilir mei.am acelasi domiciliu cu al parintilor, mai am nevoie de contract de comodat?

  • admin 6 februarie 2015 at 10:18 - Reply

   Da

 71. sergiu 4 februarie 2015 at 13:53 - Reply

  vreu sa fac o firma de distributie cu produse alimentare din tara dar si din afara tarii am 30 de ani pot sa deschid un srl d sau sa beneficiez de cei 10000 euro

  • admin 5 februarie 2015 at 8:33 - Reply

   Da

 72. Adi 12 ianuarie 2015 at 19:20 - Reply

  Buna ziua,
  sunt interesat de deschideea unui srl-d pentru infiintarea unui magazin mixt, doresc sa stiu daca faptul ca am fost asociat 5% intr-o intreprindere familiala imi anuleaza dreptul de a deschide un srl-d

  • admin 13 ianuarie 2015 at 10:39 - Reply

   Puteti deschide srld.

 73. Florina 12 ianuarie 2015 at 10:44 - Reply

  Buna ziua,am srl-d din 2012, si am 2 angajati dintre care unul este in concediu crestere copil, iar cel de-al doilea doreste concediu fara plata pe o perioada de 7 luni, fapt pt. care trebuie suspendat raportul de serviciu. Este in regula sa am ambii angajati suspendati? Mentionez ca am obtinut finantare (AFN).
  De asemenea, pana in prezent nu am obtinut profit,iar in iunie anul acesta se implinesc 3 ani de la infiintarea srl-d-ului, este o problema in acst caz, va trebui sa restitui banii primiti?

  Va multumesc

  • admin 12 ianuarie 2015 at 16:53 - Reply

   In orice moment trebuie sa aveti cel putin 2 posturi ocupate, la care platiti la stat taxe. Daca nu le aveti, iar cei de la OTIMMC se prind de asta, vi se vor face banii de AFN inapoi.

 74. dodu 12 ianuarie 2015 at 3:32 - Reply

  Buna ziua!Am deschis un srl-d in 2013,dar nu am facut absolut nimic cu firma…se inchide ea de la sine dupa 2 ani sau trebuie personal sa o radiez?Cat sunt taxele pt.asta?Multumesc!

  • admin 12 ianuarie 2015 at 9:22 - Reply

   Trebuie sa o inchideti. Costul il obtineti de la ONRC.

 75. gina 6 ianuarie 2015 at 19:02 - Reply

  Buna seara. Va rog sa imi spuneti daca acele actiuni pe care unii dintre noi le-am primit de la stat prin anii ’90 si pe care le-am depus pe la SIF-uri sau SA-uri ne pot impiedica acum sa deschidem un SRL – D. Multumesc.

  • admin 7 ianuarie 2015 at 8:57 - Reply

   Daca ati avut acela actiuni, nu mai puteti infiinta srl-d.

 76. Andrei 29 decembrie 2014 at 14:50 - Reply

  Buna ziua! Pentru infiintarea unui magazin de haine si incaltaminte, cumpararea marfurilor(hainele, incaltamintele) este considerata cheltuiala eligibila?

  • admin 5 ianuarie 2015 at 9:28 - Reply

   Da

 77. Vlad 7 decembrie 2014 at 17:38 - Reply

  Bună ziua. Pot deschide un SRL-D având ca principală activitate: consultanță IT? Vă întreb asta deoarece am văzut că un SRL-D trebuie să fie o microîntreprindere, iar pentru a fi o microîntreprindere trebuie ca venitul firmei să fie maxim 20% din consultanță, iar restul de 80% din alte domenii. Dacă vreau să deschid o firmă din care venitul să fie 100% din consultanță IT, poate fi SRL-D? Mulțumesc 🙂

  • admin 8 decembrie 2014 at 8:30 - Reply

   Faceti confuzie intre statutul de microintreprindere din punct de vedere fiscal si cel din punct de vedere al formei de organizare. Sunt independente. Deci puteti face consultanta si sa fiti si srl-d.

 78. Mihail 4 decembrie 2014 at 11:22 - Reply

  Buna ziua! am si eu o intrebare, daca infiintez un srl-d cu un asociat, putem beneficia de cei 10000 de euro, atat eu cat si asociatul meu>? va multumesc!!

  • admin 8 decembrie 2014 at 8:27 - Reply

   Nu. Trebuie fiecare sa-si faca un srl-d pentru a beneficia fiecare de 10.000 de euro.

 79. cristian 26 noiembrie 2014 at 6:06 - Reply

  Buna ziua,
  Se poate deschide un srl-d cu profilul agentie imobiliara, in cazul in care nu doresc cofinantarea de la stat , ci doar facilitatile asociate acestui tip de firma? Sau si in cazul acesta ramane pe lista de caenuri interzise?

  • admin 27 noiembrie 2014 at 7:53 - Reply

   Nu merge nici macar deschis.

 80. Luciana O 25 noiembrie 2014 at 12:49 - Reply

  Buna ziua.
  As dori sa infiintez un SRL-D, si nu stiu sa astept 2015, sau sa fac demersurile de acum. Daca fac demersurile si ies actele cu anul 2014, asta inseamna ca din 2015 sunt in al doilea an de activitate?
  Nu as avea nevoie pentru inceput de doi angajati, vreau sa vad cum merge treaba, si din al doilea an sa pot sa accesez si fonduri si sa angajez minim doua persoane, si nu as vrea sa pierd ca si activitate un an.
  Multumesc.

  • admin 25 noiembrie 2014 at 23:06 - Reply

   Exact. Mai bine il infiintati in ianuarie, pentru a nu pierde 1 an in care nu platiti cas-ul.

 81. tudora alina 23 noiembrie 2014 at 17:55 - Reply

  pentru deschiderea uei pescarii,se poate infinta un SRL D ?,pot fi atat angajat cat si administrator?

  • admin 23 noiembrie 2014 at 21:08 - Reply

   Nu se poate.

 82. anca 20 noiembrie 2014 at 15:12 - Reply

  Buna ziua,am o nelamurire in legatura cu înființarea unui srl-d..
  vreau sa deschid un bar in mediul rural eu având domiciliu in alt judet.
  1 Pot avea sediul firmei in interiorul barului sau la domiciliul
  meu din buletin fiind in alt judet?

  2 Dosarul pt înființarea firmei trebuie întocmit la registrul comertului
  din judetul satului in care va fi barul?
  Multumesc!

  • admin 23 noiembrie 2014 at 20:52 - Reply

   1. Da
   2. De unde va fi sediul social.

 83. Popa Stepanov Antonio 12 noiembrie 2014 at 12:22 - Reply

  Pentru proiectul SRL-D cu finantare nerambursabila de 10.000 de euro, cand se pot face inscrieri in 2015, din ce perioada? Si unde mai exact?

  • admin 16 noiembrie 2014 at 8:28 - Reply

   Inca nu se stie momentul in care se vor da drumul la inscrieri. Probabil undeva in februarie martie. Pe aippimmm.ro.

 84. Aurica Hanganu 11 noiembrie 2014 at 23:37 - Reply

  Buna ziua,
  1- As vrea sa stiu daca doresc sa fac obiect de activitate altre activitati anexe a transporturiolr terestre, ma refer la insotirea transporturilor „Gabarit depasit” indeplinesc conditiile necesare pentru a beneficia de credit pentru a cumpara masinile de insotire?
  2 Daca sotul meu este cetatean strain poate fi asociat ?
  Multumesc

  • admin 16 noiembrie 2014 at 8:32 - Reply

   1. Nu
   2. Da

 85. Adrian 8 noiembrie 2014 at 16:58 - Reply

  Buna ziua, foarte folositor ajutorul dumneavoastra. Ce vreau sa va intreb : dupa cei trei ani, in care am lasat cate 50 % profit in firma, putem sa retragem banii stransi cand devine srl normal prin plata impozitului pe profit pt banii respectitivi?

  • admin 11 noiembrie 2014 at 21:54 - Reply

   Legea spune ca trebuie anual sa reinvestiti jumătate din profit. Atat. Restul e interpretabil 🙂 Obtineti un raspuns de la ANAF-ul de care apartineti.

 86. SAVULESCU GABRIELA 17 octombrie 2014 at 13:24 - Reply

  ce inseamna „o tragere pe luna”
  daca din cei 10.000 e platim mai multi furnizori si salarii,cum facem numai o tragere pe luna

  • admin 19 octombrie 2014 at 22:58 - Reply

   O cerere de tragere poata sa contina mai mult cheltuieli.

 87. Robert 15 octombrie 2014 at 14:26 - Reply

  Buna ziua!Daca as vrea sa infiintez un SRL-D dar vreau sa il fac doar ca sa spac de eventualele cheltuieli de infiintare pe care la presupune un SRL(cel putin momentan doar pentru aceste beneficii vreau sa imi deschid un SRL-D),tot va mai trebui sa „reinvestesc” 50% din profitul anual?Din cate am citit cel putin 2 angajati ar trebuii sa am doar daca beneficiez de cei 10.000 euro sau de scutirea de taxe si impozite nu?Va multumesc!

  • admin 16 octombrie 2014 at 22:21 - Reply

   Reinvestirea tot e obligatorie. Dar asta sa fie ultima problema. Sa fie profitul prea mare si sa nu aveti in ce sa-l investiti 🙂

 88. Sergiu 13 octombrie 2014 at 22:27 - Reply

  Buna seara. Pot infiinta un srl-d pentru tranzactii imobiliare? CAEN 683?

  • admin 15 octombrie 2014 at 7:33 - Reply

   Nu. In ghidul solicitantului de pe acest site puteti regasi lista de coduri caen neeligibile. Iar 683 se regaseste printre ele.

 89. Stefan 6 octombrie 2014 at 15:18 - Reply

  Buna ziua. Am sub 35 de ani si doresc infintarea unui SRL-D. Precizez ca sunt si membru fondator in cadrul unei asociatii de drept privat (ONG non profit). In aceste conditii, pot infinta acest SRL-D? Va multumesc.

  • admin 6 octombrie 2014 at 22:16 - Reply

   Da

 90. Raluca 3 octombrie 2014 at 13:30 - Reply

  Buna ziua,
  imi spuneti va rog daca deschid un SRL-d si unul din salariati sunt eu, cu norma intreaga iar al doilea angajat este o persoana cu handicap cu jumatate de norma, contributiile pentru sanatate si somaj sunt platite de catre stat? a doua persoana nu poate munci mai mult de jumatate de norma .

  multumesc

  • admin 5 octombrie 2014 at 0:52 - Reply

   Singura scutire de care beneficiati e CAS-ul din partea angajatorului.

 91. Lenuta 27 septembrie 2014 at 12:13 - Reply

  Buna ziua,

  Am 30 de ani , pot deschide un srl-d sediu in romania si activitate in austria sau pot deschide direct cu sediul in austria?

  • admin 28 septembrie 2014 at 10:23 - Reply

   SRLD-ul se poate deschide doar în România. Dar puteți avea activitate în altă țară.

 92. Constantin Io 19 septembrie 2014 at 16:46 - Reply

  Doresc sa infiintez un srl d pentru distributie de diverse produse alimentare si nealimentare Intrebarea mea este: 1. Daca infiintez Srl d -ul si nu prea am activitate si prin urmare nici profit, fara sa accesez cei 10.000 euro cat voi avea de platit la stat? 2. Daca voi face pe firma doua angajari, eu si sotia mea, nu voi mai plati darile pentru salarii? Ce se plateste si ce nu se plateste?

  • admin 21 septembrie 2014 at 11:11 - Reply

   3% impozit pe vneit. Nu se plateste cas-ul din partea angajatorului.

 93. andreea 4 septembrie 2014 at 9:46 - Reply

  Multumesc de raspuns, dar nu pierd indemnizatia? fac firma pe mine si il angajez pe sotul se poate?

  • admin 4 septembrie 2014 at 22:08 - Reply

   Nu stiu daca ramâneti fara indemnizatie. Pe sot il puteti angaja.

 94. Daniel 4 septembrie 2014 at 8:36 - Reply

  Buna ziua, am si eu o intrebare, din cei 10000 euro nerambursabili pot sa accesez si mai putin? De exemplu daca am doar 5000 euro pot sa accesez doar 5000? Iar un alt aspect care ma intereseaza este daca pot deschide un SRL D daca am cazier. Multumesc.

  • admin 4 septembrie 2014 at 22:07 - Reply

   Puteti accesa si mai putin. De cazier va trebui sa intrebati la ONRC.

 95. andreea 2 septembrie 2014 at 12:31 - Reply

  Buna ziua, pot deschide srl-d dc sunt in concediu crestere copil?

  • admin 3 septembrie 2014 at 21:32 - Reply

   Da

 96. Alexandra 24 august 2014 at 12:37 - Reply

  Buna ziua,

  As dori sa stiu daca o afacere ce consta in comercializarea de produse naturiste (seminte, nuci), indeplineste toate conditiile pentru obtinerea fondurilor nerambursabile? Multumesc anticipat

  • admin 26 august 2014 at 13:44 - Reply

   Da

 97. Valentina 15 august 2014 at 15:39 - Reply

  Buna ziua,
  dorim sa deschidem un SRL-D, nu imi este clar in ce trebuie reinvestit cei 50% din profit. Se poate investi si in dezvoltarea personala, diverse cursuri, scoala de soferi?
  Multumesc

  • admin 15 august 2014 at 21:09 - Reply

   Reinvestirea a 50% din profit se traduce mai degraba in a nu scoate din firma 50% din profit sub forma de dividente.

 98. Adrian 13 august 2014 at 19:19 - Reply

  Buna ziua,vreau sa imi deschid un srl-d pentru un magazin de piese auto ,indeplinesc conditiile si vreau sa va intreb,in cazul in care nu vreau sa ma folosesc de beneficiile srl-d ului,decat doar de a infiinta fara costuri;
  -daca am inteles bine,e obligatoriu sa reinverstesc 50% din profit?asta ce inseamna,sa cumpar din profitul obtinut,in cazul meu,piese auto,sau cum anume trebuie sa reinvestesc?
  Va multumesc

  • admin 14 august 2014 at 9:53 - Reply

   Reinvestirea e obligatorie. Inseamna sa nu scoateti din firma mai mult de 50% din profit.

 99. Dumitru Alin 13 august 2014 at 9:31 - Reply

  mai exact cat la suta?

 100. Dumitru Alin 12 august 2014 at 0:27 - Reply

  Se acorda si pentru o firma de stingatoare si accesorii online,si daca banii ii pot investi prin a cumpara materie prima,adica stingatoare si alte accesorii legate de asa ceva?Mai precis ce pot face cu banii si daca trebuie sa am eu cash o parte din ei?.o alta intrebare e daca am un asociat si ne facem o singura firma,luam cei 10.000 sau pot sa iau si mai mult?sa presunem ca nu am nicio suma de bani la ora actuala,cine mi ar da mie un credit bancar cand nu as avea niciun fel de venit?

  • admin 13 august 2014 at 8:45 - Reply

   Trebuie sa faceti si investitii. Evident ca trebuie sa aveti si o contributie proprie. Daca sunteti 2 asociati, tot 10.000 puteti lua. Daca nu aveti nicio suma de bani, e spre imposibil sa dati drumul la afacere.

 101. Gherghinescu Crina 7 august 2014 at 23:42 - Reply

  Buna ziua,
  As dori si eu sa infiintez un SRL-D(domeniu de activitate vanzare articole pt copii).
  Nu ma intereseaza fondurile (stiu ca s-au terminat pt anul 2014) si as dori sa stiu ce avantaje am fata de un SRL normal?
  Mentionez ca sunt angajata si in alta parte si as dori sa lucrez in contiunuare.
  Pot sa lucrez si la firma mea fara acte,daca sunt angajata in alta parte?
  Si as dori sa angajez o fata part-time?
  Este suficent o fata la 4 ore si in rest sa ma ocup eu?Si impozitul,cei 3 % cum se plateste lunar sau?
  Multumesc!

  • admin 8 august 2014 at 8:44 - Reply

   Avantajele sunt descrise chiar in articolul la care ati comentat. Puteti lucra la firma din calitatea de asociat, fara sa fiti angajata. Puteti angaja pe cineva part time. 3% din venit se plateste trimestrial.

 102. marian 27 iulie 2014 at 0:45 - Reply

  Buna seara!
  Detin o agentie de publicitate in Austria care functioneaza de 4 ani. Poate fi deschisa o filiala in Romania sub forma unui SRL-D sau trebuie inchisa firma de aici si deschisa una „proapata” in RO?!
  Va multumesc frumos!

  • admin 27 iulie 2014 at 22:34 - Reply

   Daca ati detinut deja o societate in spatiul economic european nu mai puteti infiinta un SRL-D.

 103. Angela 23 iulie 2014 at 12:07 - Reply

  Bună ziua,
  Am înfiinţat un SRL-D acum 2 luni şi am înţeles că societatea astfel infiintata este obligatoriu o microintreprindere (platitoare de impozit pe venit 3%) care functioneaza pe perioada nedeterminata.
  Ulterior infiintarii, una din obligatiile unei SRL-D sunt: să angajeze cu contract de muncă pe durată nedeterminată şi să menţină în activitate cel puţin un salariat chiar daca incepand cu 1 februarie calitatea de microintreprindere pentru un SRL nu mai presupune angajarea a cel putin un salariat. Pentru SRL-D aceasta conditie este inca necasara.
  Până la urmă sunt obligată să am angajaţi sau nu? Pot avea un singur angajat cu jumătate de normă (implicit pe mine)? Sunt obligată să-l angajez în primele 60 de zile de la înfiinţare?
  Mulţumesc

  • admin 23 iulie 2014 at 12:40 - Reply

   Exista o diferentiere clara intre statuul de microintreprindere din punct de vedere organizatoric si fiscal. Atata timp cat aveti sub 9 angajati si o cifra de afaceri sunt 2 milioane de euro, organizatoric, sunteti microintreprindere. Asta conteaza pentru a ramane SRL-D. Si doar asta. Departajarea facuta de fisc e alta. Asadar, puteti angaja pe cine vreti, cand vreti, cat vreti. Atata timp cat evident nu aplicati sa obtineti finantarea de 10.000 de euro.

 104. Dragos 18 iulie 2014 at 19:39 - Reply

  4 intrebari:

  1) Daca firma nu obtine profit in primul an sau in oricare altul, ce se intampla, se pierde calitatea de societate debutanta?

  2)Daca, dupa cum spuneti mai sus intr-un comentariu, firma trebuie sa fie infiintata inaiinte de a aplica la acest program de finantare, in ce se concretizeaza sustinerea prin acoperirea costurile de infiintare a SRL-D?

  3) Pot fi externalizate unele servicii din cadrul unei SRL-D?

  4) Care sunt criteriile de evaluare ale planului de afaceri in vederea obtinerii finantarii acestuia?

  • admin 20 iulie 2014 at 16:32 - Reply

   1. Nu
   2. Nu va costa nimic la ONRC.
   3. Da
   4. Le gasiti in Modelul de plan de afaceri de pe pagina dedicata programului.

 105. EuEu 8 iulie 2014 at 15:01 - Reply

  Buna ziua,

  Am o intrebare in legatura cu SRL-D.

  1. As dori sa angajez DOAR pentru o perioada de 1 luna de zile PART-TIME cativa angajati, credeti ca se poate? Daca da, cum? Ce fel de acte? Unde trebuie sa caut mai multe informatii? Unde gasesc mai multe informatii?

  Va rog sa ma ajutati.Astept raspuns.

  • admin 9 iulie 2014 at 22:45 - Reply

   Da, se poate. Procedura de inregistrare a angajatilor o puteti discuta cu propriul contabil.

 106. Felicia 3 iulie 2014 at 17:46 - Reply

  buna ziua am si eu cateva intrebari…as dori sa mi fac un srl d si as dori sa stiu daca este posibil daca am o intreprindere familiara care nu a functionat niciodata.si daca imi trebuie contract de comodat daca fac sediul firmei la adresa de pe buletin dar proprietari sunt parintii mei?multumesc

  • admin 5 iulie 2014 at 13:06 - Reply

   Puteti face un SRL-D cu contract de comodat cu parintii.

 107. anca 2 iulie 2014 at 13:18 - Reply

  Buna ziua
  As dori sa infiintez un srl-d costurile infintarii sunt suportate de mine ?Anul acesta nu se mai poate accesa fondul?Firma daca o infiintez anul acesta si nu mai sunt fonduri cum se procedeaza?
  Multumesc

  • admin 3 iulie 2014 at 8:44 - Reply

   Scrie chiar in acest articol ca nu va costa nimic sa-l infiintati. Anul acesta nu se mai poate accesa, insa puteti infiinta firma acum daca aveti nevoie de ea si sa solicitati bani anul urmator.

 108. ioana 25 iunie 2014 at 20:44 - Reply

  Buna ziua! As dori sa imi fac un srl d pentru vanzare de haine second hand si produse hand made (gablonturi) pe care sa le fac eu (achizitionez materie prima pe care o prelucrez in vederea obtinerii produsului finit ) . Nelamuririle mele ar fi :
  1. Se incadreaza activitatile acestea la srl d?
  2. Nu vreau sa am angajati, vreau sa lucrez doar eu, in conditiile acestea daca imi fac carte de munca pot sa beneficiez de scutirea de plata de cas si contributii sociale?
  3. Cei 50% din profit trebuie reinvestiti la sfarsitul anului sau se poate si pe parcurs prin diferite investitii care la finalul anului sa reprezinte 50% ?

  • admin 26 iunie 2014 at 11:27 - Reply

   1. Da
   2. Da
   3. Anul urmator chiar. Dar daca faceti acum investitii, se diminueaza profitul de la finalul anului si trebuie sa reinvestiti mai putin.

 109. DIANA 25 iunie 2014 at 19:11 - Reply

  Buna ziua.
  Ma numesc Diana si nu sunt hotarata daca sa deschid un PFA sau un SRL-D. Am 28 de ani si de curand mie si logodnicului meu ne-au fost propuse locuri de munca in Romania(noi locuim in Italia), insa inconvenientul este ca va trebui sa deschidem firma noastra pt a trece facturile lunare(salariile noastre). Ce tip de firma ar fi rantabil pt noi? Ar fi mai bine sa fim asociati (logodnicul meu are 40 de ani si e cetatean italian) sau sa-l iau ca muncitor la firma mea? Daca deschis un SRL-D voi di obligata sa iau mai mult de o persoana la munca? Ce bunuri se vor putea descarca pr firma?
  Va multumesc mult

  • admin 26 iunie 2014 at 11:22 - Reply

   Puteti sa va deschideti un SRL-D. Mai rentabil e cu un singur asociat. Si il puteti angaja pe logodnic. Nu aveti un numar minim obligatoriu de angajati. Partea cu descarcatul nu am inteles-o.

 110. anamaria banu 21 iunie 2014 at 19:20 - Reply

  buna seara,
  suntem doi asociati si vrem sa deschidem un after-school.Ne gandeam initial la O Asociatie nonprofit dar ulterior am auzit de SRL-D.CE NE SFATUITI.Avem sanse sa beneficiem de cei 10000 nerambursabili?
  multumim

  • admin 22 iunie 2014 at 10:00 - Reply

   Sansele de obtine finantare sunt destul de mari.

 111. diana 20 iunie 2014 at 12:17 - Reply

  Buna ziua,

  Doresc sa-mi deschid un coafor in Bucuresti si sa beneficiez de finantare prin „Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri „, cei 10.000 de euro. Intrebarea mea este in momentul in care aplic pentru program si realizez planul de afaceri trebuie sa am infiintata firma? sau o pot infiinta in functie de raspunsul primit de la stat? va multumesc

  • admin 22 iunie 2014 at 9:58 - Reply

   Trebuie sa aveti infiintata firma.

 112. STAN BOGDAN 17 iunie 2014 at 5:47 - Reply

  Buna Ziua
  As vrea sa imi deschid un SRL-D cu doi asociati. am ceva nelamuriri
  1. eu si prietenul meu indeplinim criteriile de varsta in el mai are un PFA din care a solicitat fonduri europene domeniul de activitate este apicultura. mai poate fi asociat SRL-D?
  2. daca imi deschid acest SRL-D cu doi asociati putem fi noi si ancajatii full-time timp de 3 ani pentru indeplinirea crriteriului de finantare pana la 10 000 e nerambursabil?
  3. Pot avea sediu social si administrativ intr-o cladire de birouri?
  4. De exemplu eu vreau sa deschid un SRL-D avand domeniul de activitate comert cu jucarii. codul este 4765 – Comert cu amanuntul al jocurilor si jucariilor in magazine , iar planul pt finantare ar fi pentru indeplinirea unui lant de magazine in tara dar si pentru serviciu de service al jucariilor. este posibil sa ma incadrez cu acest plan?

  • admin 17 iunie 2014 at 13:40 - Reply

   1. Da
   2. Da
   3. Da
   4. Se poate aplica doar pentru un singur cod CAEN.

 113. radu 13 iunie 2014 at 15:51 - Reply

  Buna ziua, va deranjez cu cateva intrebari!
  1. Daca deschid un SRL-D pe numele sotiei care este in concediu de crestere copil, fara a se angaja la SRL-D, ea pierde indemnizaţia pentru creşterea copilului?
  2. Daca SRL-D nu are profit in primii 2 ani (eventual merge pe minus), ce se intampla cu profitul reinvestit?
  3. Daca SRL-D nu este rentabil dupa primii 2 ani si am profitat de avantajele lui (neplata contributiei CAS) mai pot inchide SRL-D?
  4. Cei 2 angajati trebuie sa aiba cel putin salatul minim pe economie, cu norma intreaga? Sau se poate si 4 ore?
  Va multumesc anticipat!

  • admin 15 iunie 2014 at 14:50 - Reply

   1. Da
   2. Daca nu are profit, ce se reinvesteasca?
   3. Da.
   4. Cate ore vreti.

 114. Andreea BECA 12 iunie 2014 at 18:37 - Reply

  Dupa trecerea celor 3 ani de la infiintare inteleg ca trebuie facute demersuri pentru a trece de la SRL-D la SRL, stiti cumva care ar fi aceste demersuri? Adica trebuie facute doar cateva modificari la registrul comertului, sau se reia procesul ca la infiintarea unui SRL normal?

  • admin 13 iunie 2014 at 8:49 - Reply

   La Registrul Comertului trebuie cerute mai multe detalii. In principiu se schimba numele in SRL.

 115. ionut 12 iunie 2014 at 12:50 - Reply

  buna ziua daca imi deschid un magazin de mobila sh import austria beneficiez de acceasta finantare? multumesc mult astept un raspuns.

  • admin 13 iunie 2014 at 8:46 - Reply

   Da

 116. alina 6 iunie 2014 at 17:10 - Reply

  Buna ziua.Doresc sa ma ajutati cu o informatie.Sunt deja unic asociat al unui srl-d infiintat anul acesta si as dori sa stiu daca este posibil sa mai deschid un srl,fie el debutant sau nu,sau daca pot fi asociat intr-un alt srl.Am incercat sa gasesc raspunsul in legislatie dar nu am reusit.Va multumesc anticipat.

  • admin 7 iunie 2014 at 20:15 - Reply

   Puteti.

 117. Cristian 2 iunie 2014 at 10:48 - Reply

  Buna ziua
  Doresc sa infiintez un SRL-D. Se poate pune ca domeniu de activitate si import -export. Este vorba de produse destinate industiei auto.
  Va multumesc

  • admin 4 iunie 2014 at 22:12 - Reply

   Se poate.

 118. mihai 22 mai 2014 at 20:40 - Reply

  buna seara, a-s dori sa stiu daca infiintez un srl-d si nu beneficiez nici de credit nici de scutirea de la impozite, atunci mai trebuie sa reinvestesc 50% din profit anual?

 119. Sebastian 20 mai 2014 at 12:32 - Reply

  Buna-ziua, am citit mai sus ca ma pot angaja la firma la mine.Deci practic daca eu imi deschid firma SRL-D si iau 10000 de euro, ma pot angaja la firma la mine, si o sa mai am nevoie de inca un angajat.Daca isi mai deschide si un prieten de-al meu o firma SRL-D si ia si el 10000 de euro il pot angaja si pe el la firma la mine si o sa fim 2 angajati nu? si vice versa ca sa il ajut si pe el cu firma.Se poate face acest lucru?

  • admin 20 mai 2014 at 12:37 - Reply

   Hehe. Teoretic da.

 120. Oana Cristina 9 mai 2014 at 15:55 - Reply

  Buna ziua,
  Doresc sa infiintez un SRL-D, o cofetarie in care sa vand si bauturi racoritoare, cafea si ceai. Imi permite legislatia in ceea ce priveste SRL-D sa fac acest lucru? Problema este ca nu exista un cod caen pentru aceste tipuri de bauturi si sa le excluda pe cele alcoolice care sunt interzise la un SRL-D. Ce as putea sa fac in aceasta situatie?
  Multumesc.

  • admin 11 mai 2014 at 15:53 - Reply

   Folositi un cod generalist. Si nu cel specializat pe vanzarea pe alcool.

 121. romeo 8 mai 2014 at 11:33 - Reply

  buna ziua !! daca imi deschid un depozit de materiale de constructii as putea sa beneficiez de aceste facilitati ?? daca da cu acei 10.000 euro pot sa cumpar marfa sau ce pot sa fac cu ei .??? multumesc mult!

  • admin 11 mai 2014 at 15:51 - Reply

   Activitatea e eligibila. Lista de cheltuieli eligibila o gasiti in articolul dedicat programului.

 122. Anamaria Pop 3 mai 2014 at 10:14 - Reply

  Buna! as dori sa stiu daca m-as putea incadra pentru un SRL-D avand obiectul de activitate, vanzare cu amanuntul (magazin mixt), tin sa precizez ca marfa o cumpar din banii mei, fara nici un credit, etc. Pot beneficia de acei banuti pe care ii ofera statu, fara a face un credit?

 123. Dana 23 aprilie 2014 at 18:50 - Reply

  Buna ziua,asi dori sa deschid si eu un srl-d cu produse lucrate manual de mine cum le pot scoate la vanzare neavand un act de provenienta? si daca pot beneficia si de cei 10000euro?multumesc!

  • admin 24 aprilie 2014 at 9:58 - Reply

   Pai daca aveti cod caen de productie, dvs le produceti. Nu e nevoie de un act de provenienta. Puteti beneficia si de cei 10.000 de euro.

 124. Duminicescu Emilia 15 aprilie 2014 at 23:36 - Reply

  Buna seara! Spuneti-mi va rog daca pot infiinta un srl-d care sa aiba ca obiect de activitate functionarea unui echipament de distractie in parc, si daca pentru 2014 se mai pot obtine cei 10000 de euro.

  • admin 16 aprilie 2014 at 12:17 - Reply

   Activitatea este eligibila. Pentru 2014 inscrierile inca sunt deschise.

 125. Popescu Daniel 7 aprilie 2014 at 20:27 - Reply

  Buna seara,
  Doresc sa infiintez un srl-d pentru comert online cu piese si accesorii auto. Intrebarea mea este: pot desfasura activitatea de comert online in conditiile in care srl-d nu are angajati? este necesara plata cas si cass daca srl-ul are incasari insa nu are angajati?
  Va multumesc!

 126. Sofron Cosmin 4 aprilie 2014 at 15:45 - Reply

  Buna ziua,

  Daca doresc ca sediul social sa fie in alt oras decat in cel in care prestez serviciile, (ex. sediul social in Piatra Neamt, iar punctul de lucru in Cluj-Napoca), trebuie sa merg la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul judeţului Neamt pentru rezervarea numelui firmei sau judetului Cluj?

  • admin 5 aprilie 2014 at 12:13 - Reply

   La Neamt.

 127. Lucian 3 aprilie 2014 at 12:16 - Reply

  Buna ziua,

  Este posibila crearea unui SRL-D daca unul dintre asociati a avut o societate individuala?

  • admin 3 aprilie 2014 at 22:38 - Reply

   Daca va referiti la II, da, se mai poate.

 128. Vasile 3 aprilie 2014 at 10:04 - Reply

  Buna.as vrea sa im deschid o firmint colaborez cu un neamt si mai am nevoie de 2-3 angajati cu mn 4 ! Care ar fi cea mai avantajoasa? Eu si angajati mei sa prestam servici un germania! Mai de inteles sa fie valabila in intreaga europa!

  • admin 3 aprilie 2014 at 22:36 - Reply

   Puteti infiinta un srl-d, nu exista restrictii in ceea ce priveste prestarea in Germania.

 129. Dana 2 aprilie 2014 at 13:29 - Reply

  buna ziua,

  as dori sa deschid un srl-d – realizarea si vanzarea de invitatii de nunta si alte printuri (art print), vanzarea se va face atat in tara, cat si in UE si extracomunitar.
  1. Se pot accesa fonduri pentru aceasta activitate? de ex achizitionarea de imprimante, etc.
  2. daca nu scoti mai mult de 50% din profit anual, ce se intampla anul urmator sau la sfarsitul celor 3 ani cu profitul, daca nu ai in ce sa il investesti pe tot?
  3. pt a indeplini conditia de 2 angajati, e ok sa ma angajez eu plus un contabil?
  4. pt a beneficia de scutirea de la plata contributiilor la pensie, e ok daca ma angajez eu plus un contabil?

  Multumesc anticipat de raspuns

  • admin 2 aprilie 2014 at 19:27 - Reply

   1. Da
   2. E practic mai mult un fel de a nu scoate banii din firma. Se pot cheltui insa pe diverse lucruri chiar si cheltuieli.
   3. Se poate
   4. Idem

 130. Iulia 31 martie 2014 at 12:41 - Reply

  Buna ziua! Vreau sa-mi deschid un kids parking si after school pt copii. Este un domeniu eligibil? As putea accesa acest credit pt afacere? Va multumesc!

  • admin 31 martie 2014 at 23:59 - Reply

   Da

 131. Blow 30 martie 2014 at 21:22 - Reply

  Buna seara, am si eu o intrebare, putem sa deschidem o firma cu 2 asociati, mentionez -> cetateani straini, unul este tara care face parte ale Uniunii Europene, al doilea este cetatean non UE. Putem sa deschidem SRL-D, fara angajati. Suntem studenti in Romania avem mai putin de 30 ani, si vrem sa stim daca putem sa benificiam de aceasta oportunitate. Va multumesc anticipat.

  • admin 31 martie 2014 at 7:49 - Reply

   Teoretic da. Puteti verifica si la registrul comertului.

 132. Cristian 30 martie 2014 at 13:01 - Reply

  Sunt student la zi la stat si as dori impreuna cu familia sa imi deschid o taraba in piata cu legume,fructe,oua si branza de tara.Exista posibilitatea sa accesez acest credit pentru aceasta afacere ?

  • admin 31 martie 2014 at 7:48 - Reply

   In prinicipiu da. Dar trebuie sa si respectati conditiile de participare.

 133. gelu ilies 23 martie 2014 at 9:43 - Reply

  am 25 de ani si lucrez in constucti particular. Vreau sa infintez un SRL-D dar nu prea stiu pe unde sa ma interesez. De ce suma trebuie sa dispun ca sa imi pot deschide SRL-D? Va multumesc anticipat!!

  • admin 23 martie 2014 at 19:01 - Reply

   Deschiderea unui SRL-D e gratuita. Se specifica si in acest articol.

 134. Silviu 20 martie 2014 at 10:36 - Reply

  Buna ziua,cu scurta intrebare ,pot deschide un bar cu Srl-d ? Multumesc

  • admin 21 martie 2014 at 11:57 - Reply

   Da

 135. maria 19 martie 2014 at 14:36 - Reply

  Buna ziua ,
  as vrea sa deschid un SRL-D in Romania
  am 27 de ani dar am deja o firma in Italia
  pot sa deschid in romania sau trebuie sa trec direct la SRL
  MULTUMESC

  • admin 19 martie 2014 at 18:07 - Reply

   Nu se mai poate srl-d

 136. Raluca 14 martie 2014 at 23:00 - Reply

  MI S-A SPUS CA DACA AM SRL-D NU MAI POT LUA FONDURI EUROPENE . ESTE ADEVARAT?
  NU MA REFER LA CEI 10 000 DE EURO OFERITI DE STAT SAU DE BANII PE CARE II POT PRIMI PRIN PROGRAMUL START.
  MA REFER LA REALIZAREA UNUI PROIECT PRIN CARE SA OBTN BANI DE LA UNIUNEA EUROPEANA.
  UN EXEMPLU : PENSIUNILE CONSTRUITE CU BANI DE LA U.E.
  MULTUMESC.

  • admin 15 martie 2014 at 8:23 - Reply

   Nu este adevarat. SRL-D-ul nu va impiedica sa obtineti fonduri europene.

 137. Flavia Lupp 13 martie 2014 at 21:16 - Reply

  Cu privire la cei 50% din profit, puteti sa imi spuneti mai exact cum si in ce trebuie reinvestiti?
  Va multumesc 🙂 !

  • admin 15 martie 2014 at 8:26 - Reply

   Practic nu trebuie sa scoateti mai mult de 50% din firma sub forma de dividente.

 138. marius 12 martie 2014 at 21:50 - Reply

  Buna seara ! Cu un SRL D se poate investi in agricultura ? Doresc sa plantez cateva hectare de nuci. Pot cumpara cu cei 10000 de euro puieti, sa platesc lucrarile agricole, sau sa platesc firma de paza ? Pot cumpara teren agricol ? Sau pot plati chiria terenului pe o perioada in avans de 5 10 ani . Multumesc.

  • admin 13 martie 2014 at 13:38 - Reply

   Nu se poate.

 139. cristian 6 martie 2014 at 20:24 - Reply

  Buna ziua, am si eu o intrebare. Cu un srl-d imi pot deschide un cafe bar? Multumesc

  • admin 7 martie 2014 at 5:10 - Reply

   Da

 140. Cristian 6 martie 2014 at 18:17 - Reply

  Buna ziua,

  As dori sa infiintez un srl-d. Indeplinesc conditiile.
  Intrebarea mea este: care sunt atributiunile de administrator pe care pot sa le transfer unei alte persoane prin „delegare de atributiuni” in cazul in care lipsesc din localitate pentru perioade mai lungi de timp. (studii superioare in alt oras)?
  Care ar fi atributiunile care nu se pot delega?
  Permite delegarea atributiunilor accesarea de AFN.
  Multumesc?

  • admin 6 martie 2014 at 19:08 - Reply

   Nu stiu sa va raspund. Vorbim de o speta la care va poate raspunde un avocat. Noi nu dam consultanta juridica, ci doar manageriala pentru obtinerea finantarii.

 141. George 3 martie 2014 at 16:55 - Reply

  Buna ziua, as dori sa va intreb:

  1) Daca imi deschid un SRL-D in care domeniul de activitate o sa fie legat de conceperea unui software, pot accesa fondul de 10.000, bani cu care sa realizez softwareul?
  2) Domeniul meu de activitate este Med. Dentara, pot sa ma angajez in cadrul unei clinici cu ajutorul SRL-D, de obicei medicii au PFA?

  Va multumesc.

  • admin 4 martie 2014 at 17:26 - Reply

   1. E nevoie de o lista exacta de cheltuieli pentru a va putea raspunde
   2. Puteti obtine venituri pe srl-d. O firma nu se poate „angaja”.

 142. Costin 28 februarie 2014 at 16:50 - Reply

  Buna ziua,

  In cazul infiintarii unui SRL-D, servicii de consultanta informatice , este necesara existenta a minim 1 angajat ?

  Multumesc,

  • admin 28 februarie 2014 at 16:53 - Reply

   Puteti functiona fara niciun angajat. Doar daca vreti sa cheltuiti cei 10.000 de euro nerambursabili, trebuie sa aveti minimum 2.

 143. Bszekely 26 februarie 2014 at 9:44 - Reply

  Buna ziua, ajutati-ma va rog cu o nelamurire…Pentru deschiderea unei placintarii care ar fii cea mai buna alegere, de a deschide o afacere…un srl, srl-d sau pf?

  • admin 27 februarie 2014 at 9:14 - Reply

   Raspunsul il gasiti in acest articol. Dvs cantariti fiecare aspect in parte si luati o decizie.

 144. andreea 24 februarie 2014 at 21:49 - Reply

  buna ziua, doresc sa infiintez un srl-d avand ca domeniu de activitate consultanta in mediu. Pot presta servicii in calitate de administrator sau director fara a avea carte de munca( srl-d poate functiona cu 0 angajati- am inteles bine?) Daca vreau sa accesez cei 10 000 euro, domeniul meu de activitate este elegibil? imi da statul bani pentru achizitionare de spatiu comercial, mobilier, consumabile???
  Multumesc

  • admin 25 februarie 2014 at 19:49 - Reply

   Da la toate intrebarile.

 145. emil 24 februarie 2014 at 1:17 - Reply

  DACA ACUM 5 ANI AM FOST ASOCIAT INTR-UN SRL CARE NU A FUNCTIONAT DE LOC(NU S-A EFECTUAT NICI O INTRARE,NICI O IESIRE)SI L-A PRELUAT ALTA PERSOANA,MAI POT INFIINTA ACUM UN SRL-D?

  • admin 24 februarie 2014 at 17:04 - Reply

   Nu se mai poate.

 146. Ivancescu 20 februarie 2014 at 14:03 - Reply

  Buna ziua! As vrea sa infintez un SRL-D in Timisoara si vreau sa stiu care sunt costurile de infintare ,si care sunt obligatiile mele catre stat,impozite ,taxe,etc.Domeniul in care vreau sa activez este cel al constructiilor(amenajari interioare)
  0

  • admin 20 februarie 2014 at 21:39 - Reply

   SRL-D-ul e gratuit de infiintat, iar pentru inceput veti avea de plata impozit pe venit, de 3%.

 147. admin 19 februarie 2014 at 8:25 - Reply

  In cazul in care nu veti putea mentine locurile de munca declarate timp de 3 ani, inainte sa dati faliment, ei vor incerca sa-si recupereze banii prin monetizarea activelor ramase in cadrul firmei.

 148. Gabriel 19 februarie 2014 at 8:22 - Reply

  Revin cu inca o nelamurire. Dupa ce obtin cei 10 000 sa spunem ca intr-o perioada de 1 an eu nefiind bun in afaceri sau poate nu am ales o afacere asa de profitabila pentru tara noastra statul ma obliga sa inapoiez cei 10 000 sau pur si simplu dau falimen iar banii respectivi se pierd ?
  Imi cer scuze pentru dublu post.
  Multumesc, inca odata !

 149. Gabriel 17 februarie 2014 at 17:18 - Reply

  Buna ziua,
  Sunt student, anul inatai, si doresc sa-mi deschid o mica afacere, inca nu stiu exact cu ce o sa ma ocup.
  1) Nelamurirea mea este in legatura cu cei 10.000 de euro primiti din bugetul de stat, din ce am citit prin alte parti am constatat ca bugetul alocat pentru aceste Startup-uri s-a terminat in urma cu 4 luni, este adevarat?
  2) Am inteles insa ca or sa se aloce in 2014 alti bani pentru aceste Intreprinderi mici si mijlocii, dar ca sa obtin cei 10.000 de euro trebuia mai intai sa vin cu un proiect pe hartie sau doar ma hotaras la una din ideile de afaceri pe care le am si ma duc si infiintez SRL-D-ul ?
  3) Chiar daca nu beneficiez de cei 10.000 de euro tot sunt scutit de la plata contribuţiilor de pensie din partea angajatorului pentru 4 angajaţi ?
  Multumesc !

  • admin 17 februarie 2014 at 18:57 - Reply

   1. Incorect. Se aloca anual buget pentru 550 de firme
   2. Trebuie infiintat un srl-d si sa va inscrieti online cand se da drumul la inscrieri.
   3. Da, beneficiul cu scutirea taxelor e independente de obtinerea finantarii.

 150. cristina 17 februarie 2014 at 15:06 - Reply

  buna ziua !
  am si eu o intrebare, vreau sa deschid impreuna cu un asociat o firma de comercializare produse fitosanitare, ambii indeplinim conditiile srl-dului, insa am anumite neclaritati.
  ce inseamna sa reinvestim 50% din profit, putem achizitiona bunuri necesare unei activitati mai bune , stiu si eu o reamenajare spatiu , achizitionare calculator?etc

  • admin 17 februarie 2014 at 18:54 - Reply

   Da, evident. De fapt reinvestirea celor 50% poate fi interpretata mai degraba in „sa nu scoateti mai mult de 50% din profit din firma in fiecare an”

 151. Popescu Ramona 10 februarie 2014 at 16:00 - Reply

  Buna ziua,
  Ma gandesc sa deschid un SRL-D. E posibil ca pentru inceput sa fac sediul social sa fie stabilit printr-un contract de comodat, iar ulterior sa il achizitionez si sa beneficiez de AFN?
  Multumesc

  • admin 13 februarie 2014 at 9:38 - Reply

   Da. Dar nu trebuie sa aiba destinatie locativa.

 152. razvan 10 februarie 2014 at 1:31 - Reply

  Buna ziua.As vrea sa deschid un magazin de haine,sediul firmei il pot face in locul in care imi desfasor afacerea? Ce acte imi trebuiesc de la propietar?(mentionez k spatiul este cu chirie).

  • admin 13 februarie 2014 at 9:34 - Reply

   Da, se poate. Trebuie sa aveti un contract de inchiriere si dovada proprietarii spatiului de catre proprietar.

 153. Mihai 7 februarie 2014 at 10:34 - Reply

  Buna ziua. As vrea sa deschid un SRL-D, insa pentru a cumpara o franciza. Pot fi folositi cei 10 000 euro in acest scop ? daca da, in ce conditii? Multumiri

  • admin 7 februarie 2014 at 12:44 - Reply

   Franciza este o cheltuiala eligibila. Conditiile de obtinere sunt deschise pe larg pe pagina dedicata programului SRL-D.

 154. roxana 3 februarie 2014 at 20:30 - Reply

  buna ziua.in primul rand vreau sa va multumesc pt ca ati creat acest web site si ca raspundeti la intrebarile noastre.In al doilea rand ma bucur sa vad ca la noi in tara incep lucrurile sa mearga mai bine si tinerii sunt incurajati sa isi deschida mici afaceri care in viitor pot fi mari intreprideri ce pot oferi locuri de munca si o dezvoltare reala a economiei tarii.
  Sunt deasemenea interesata de acest program insa nu stiu foarte multe lucruri in domeniul „afaceri”.As vrea sa deschid un amanet si schimb valutar,as putea sa beneficiez in acest caz de cei 10.000 de euro?imi puteti explica la ce se refera 50% contributie propie?adica trebuie sa am si io alti 10 mii de euro?daca dupa 1 an imi deschid un alt magazin sub aceeasi firma se poate spune ca am reinvestit profitul?va multumesc astept cu nerabdare raspunsul dvs.

  • admin 4 februarie 2014 at 12:12 - Reply

   Aveti email.

 155. Teodor 30 ianuarie 2014 at 1:15 - Reply

  Buna ziua.
  Exista posibilitatea ca un SRL-D sa fie fondat (asociat unic) de catre un cetatean strain? Nu am gasit specificat daca este obligatoriu ca fondatorul unui SRL-D sa fie cetatean roman.

  • admin 30 ianuarie 2014 at 10:07 - Reply

   Se poate.

 156. Anca 28 ianuarie 2014 at 23:34 - Reply

  Buna ziua! Doresc infiintarea unui SRL-D impreuna cu un asociat. Amandoi intrunim criteriul de varsta. In ce priveste cel de debutant, eu nu am mai avut calitatea de asociat intr-o alta firma. Spre deosebire, viitorul meu asociat a mai detinut aceasta calitate. Data fiind aceasta situatie, se poate infiinta SRL-D? Daca nu, exista totusi o alternativa care ne-ar facilita accesul la program?

  • admin 30 ianuarie 2014 at 10:06 - Reply

   Ambii asociati trebuie sa indeplineasca acele conditii. Deci puteti face firma doar cu asociat unic.

 157. maria 27 ianuarie 2014 at 13:53 - Reply

  buna ziua.anul asta fac 34 de ani si as vrea sa stiu daca pot sa deschid srld si eventual sa beneficiez de finantare dupa ce implinesc varsta de 35 de ani?va multumesc

  • admin 27 ianuarie 2014 at 15:34 - Reply

   Daca va infiintati firma pana sa impliniti 35 de ani, da, ea ramane srl-d timp de 3 ani.

 158. Marian 20 ianuarie 2014 at 12:54 - Reply

  Am 28 de ani si sunt ing. proiectant,pot sa infintez un srl-d si sa deschid un birou de proiectare in mediu rural ?Pot beneficia de finantare ?Cum ma sfatuiti sa procedez ?Multumesc !

  • admin 20 ianuarie 2014 at 14:26 - Reply

   Se poate infiinta un birou in mediul rural. In al doilea rand cititi foarte bine articolele de pe acest site. O sa gasiti majoritatea raspunsurilor. Daca doriti sa obtineti finantare si aveti nevoie de ajutor, ne puteti contacta telefonic pentru a discuta mai pe larg.

 159. Crystyan 12 ianuarie 2014 at 3:38 - Reply

  As putea deschide un SRL-D in care pricipala activitate sa fie administrarea unui site web,mai precis un site pay to click,in care doar eu sa fiu angajat?(Paid To Click este un model de afacere online, care atrage trafic on-line de la oameni cu scopul de a câștiga bani de acasa. Paid-to-click, sau pur și simplu site-uri PTC, acționează ca intermediari între agenții de publicitate și consumatori, agentul de publicitate plateste pentru afișarea de reclame pe site-ul PTC, și o parte din această plată duce la privitor, atunci când el vede reclama.)

  • admin 12 ianuarie 2014 at 9:08 - Reply

   Da, se poate.

 160. Monica 10 ianuarie 2014 at 12:01 - Reply

  Buna.As dori sa fac un srl-d si sa accesez cei 50% din investitie de la stat,pana in 10.000 euro.Intrebarea mea este daca declar sediul social in mediul rural,intr-un sat,trebuie obligatoriu acolo sa fac investitia sau pot sa cumpar teren din acei bani plus banii mei sau credit,in alt sat si sa modific dupa aceea sediul?A doua intrebare este legata de distanta in timp dintre creearea srl-d`ului si depunerea dosarului sa fie maxim de cat timp,si cand se deschide sesiunea de depunere a planului de afaceri la Agentie pentru anul 2014?

  • admin 10 ianuarie 2014 at 14:29 - Reply

   Sediul social si punctul de lucru sunt independente. Din bani nu prea se poate cumpara un teren. Dupa ce ati infiintat firma aveti 3 ani in care sa depuneti dosarul, daca vreti. Iar sesiunea se va deschide estimativ pe 15 februarie.

 161. Mihai 7 ianuarie 2014 at 21:00 - Reply

  Buna ziua

  Intentionez sa infiintez un SRL-D impreuna cu un asociat. De asemenea ma gandesc sa apelez la cei 10 mii de euro. Ca sa indeplinesc conditiile, putem figura noi ca si angajati? Avem pana in 35 de ani si nu am figurat in vreo alta firma pana acum.

  Ca si obiect de lucru, vom avea o activitate de divertisment care implica o legatura directa cu copii, cat si crearea, comercializarea si (in viitor) livrarea unor obiecte create manual de catre noi.

  Imi puteti da niste referinte despre ce trebuie sa fac exact pentru a obtine acesti bani? Unde ma pot informa ce implica exact acest SRL D cat mai ales ce conditii trebuie sa indeplineasca dosarul ca sa pot primi acesti bani

  Va multumesc

  • admin 8 ianuarie 2014 at 11:12 - Reply

   Asociatii unici ai companiei se pot angaja in cadrul ei. In ceea ce priveste informatii legate de obtinerea celor 10.000 de euro, am incercat sa explicam pe acest site intr-un mod cat mai simplu procedura de obtinere a acestora. Daca aveti intrebari punctuale sau doriti consultanta completa in realizarea planului de afaceri va rugam sa ne contactati telefonic sau pe mail.

 162. Andreea 27 decembrie 2013 at 10:55 - Reply

  Buna ziua! as vrea sa cumpar o duba pe care sa o folosesc la transport marfa international. pot infiinta un SRL-D? Daca sunt angajata, am nevoie de documente de la serviciu, sau trebuie sa anunt ca imi deschid o firma? Ce impozite plateste un SRL-D? POt obtine fonduri nerambursabile pentru acest tip de firma(transport marfa)? Multumesc!

  • admin 27 decembrie 2013 at 18:41 - Reply

   Daca indeplinitii conditiile (pana in 35 de ani si fara sa mai fi avut firma) puteti infiinta un SRL-D. Nu este nevoie de anuntati la serviciu ca va veti deschide o firma. Impozitele platite sunt cele clasice ale unui SRL. Se pot obtine si fonduri nerambursabile, insa acestea se acorda doar pentru active noi, si din pacate, in multe, mijloacele de transport pentru firmele de transport nu sunt cheltuieli eligibile.

   • Bogdan 15 ianuarie 2014 at 23:25 - Reply

    Puteti detalia putin afirmatia „mijloacele de transport pentru firmele de transport nu sunt cheltuieli eligibile” ?!
    Si eu as fi interesat tot pentru achizitionarea unei autoutilitare pentru activitatea de curierat international.
    As vrea sa stiu daca cheltuiala cu achizitia acesteia este eligibila sau nu ?

    Va multumesc.

 163. paul 25 decembrie 2013 at 19:26 - Reply

  buna ziua, daca am fost actionar minoritar (5%) intr o firma srl, cum pot deschide un srl d ? multumesc.

  • admin 27 decembrie 2013 at 18:40 - Reply

   Din pacate nu se mai poate infiinta un srl-d.

 164. Bogdan 16 decembrie 2013 at 17:03 - Reply

  Stiti cumva cand se deschide sesiunea 2014 la SRL-D ?

  • admin 18 decembrie 2013 at 16:00 - Reply

   Sesiunea va fi anuntata pe site-ul Directiei pentru IMM-uri cu 7 zile inainte de deschidere. In anii precedenti, de obicei s-a deschis pe 15 februarie.

 165. tiberiu 12 decembrie 2013 at 21:39 - Reply

  am un cabinet medical individual, forma de organizare cmi, un fel de pfa.
  pot sa infiintez un srl-d?

  • admin 13 decembrie 2013 at 17:11 - Reply

   Da, puteti!

 166. Mihai Dela 26 noiembrie 2013 at 16:00 - Reply

  As vrea sa stiu daca o data cu infiintarea SRL-D beneficiem de scutirea CAS sau e nevoie sa specificam acest lucru si sa avem minim 2 angajati cu norma intreaga ?

  Din cate am citit mai sus, e nevoie de minim 2 angajati pentru a beneficia de scutirea CAS, si atunci nu e mai putin costisitor daca nu avem nici un angajat sau doar unul cu part-time ?

  • admin 26 noiembrie 2013 at 16:03 - Reply

   Nu trebuie să angajati oameni doar de dragul de a obtine o scutire de impozite si taxe. Sfatul nostru e sa angajati oamenii de care afacerea are nevoie, si daca din intamplare, indepliniti si conditiile de scutire de taxe e un beneficiu binevenit, daca nu, nu 🙂

 167. Ana 13 noiembrie 2013 at 20:09 - Reply

  Buna ziua,

  As dori sa stiu daca pot sa infiintez acest SRL-D si pentru magajun second hand (haine, electronice, IT depanare )

  • admin 14 noiembrie 2013 at 13:48 - Reply

   Se poate. Insa nu puteti achizitiona produsele pe care le vindeti prin intermediul programului de finantare.

 168. Cristina 12 noiembrie 2013 at 11:35 - Reply

  Buna ziua,

  Doresc sa stiu daca pot infiinta totusi un srl-d daca am implinit 35 de ani in 3 sept 2013. MULTUMESC.

  • admin 13 noiembrie 2013 at 10:15 - Reply

   Din pacate nu se mai poate.

   • Cristina 14 noiembrie 2013 at 13:40 - Reply

    Si daca o va face altcineva sub 35 ani, pot deveni asociat doar dupa cei 3 ani sau am o sansa mai repede? Multumesc

    • admin 14 noiembrie 2013 at 13:46 - Reply

     Asociat puteti deveni doar dupa 3 ani, cand SRL-D-ul se transforma in SRL.

 169. Madalin 27 octombrie 2013 at 10:48 - Reply

  Buna ziua,

  Am observat ca nu ar mai fi pentru moment disponibile fondurile nerambursabile. Astfel, mai poate fi infiintat un SRL-D oricand, la orice ora?
  O alta intrebare ar fi, in cazul in care am putea accesa la anul acele fonduri, se aplica si in cazul unui magazin online?

  Multumesc!

  • admin 29 octombrie 2013 at 7:09 - Reply

   SRL-D-ul poate fi infiintat oricand, indiferent daca sunt sau nu fonduri. Si le puteti accesa anul viitor cand va exista un nou buget. Pana in 2020, in fiecare an trebuie asigurat un buget pentru 500 de firme. Si puteti aplica si pentru comert online.

 170. Ramona 29 august 2013 at 15:00 - Reply

  Sunt obligat sa imi aleg doar 5 grupe CAEN la infintare, dar ulterior pot sa mai adaug?

  • admin 30 august 2013 at 1:38 - Reply

   Mai mult de 5 grupe CAEN puteti avea doar dupa 3 ani, cand nu mai sunteti SRL-D.

 171. Cosmin 20 august 2013 at 17:11 - Reply

  Buna ziua,

  Cand spuneti „grupa CAEN” va referiti la acel grup de cateva coduri, corect? Spre exemplu grupa „Activitati Agricole” cuprinde mai multe coduri CAEN: 0111, 0112, 0113, etc.
  Pot opta pentru infiintarea unui SRL-D dar fara solicitarea celor 10.000 euro? In acest caz sunt obligat sa reinvestesc 50% din profit? In principiu ma intereseaza pentru inceput doar infiintarea gratuita a societatii, apoi pe viitor vreau sa am posibilitatea optarii pentru acel fond de 10.000 euro.

  Multumesc!

  • admin 20 august 2013 at 17:40 - Reply

   O grupa de cod CAEN contine toate codurile caen, cu primele 3 cifre identice. Puteti infiinta un SRL-D fara a solicita finantare, insa reinvestirea profitului este obligatorie.

 172. Ana 14 august 2013 at 14:04 - Reply

  Buna ziua, este foarte util articolul. Am o intrebare – in actul constitutiv se pot introduce maxim 5 grupe caen. asta inseamna 5 activitati legate de experienta si educatia fondatorilor sau pot fi 5 clase complet diferite, care corespund mai multor directii de activitate pe care si le doreste srl-d? de exemplu 582, 620, 855 si 910?
  va multumesc!

  • admin 15 august 2013 at 7:12 - Reply

   Se pot introduce 5 grupe CAEN, ce pot fi complet diferite. in functie de nevoile intreprinzatorilor. Nu trebuie sa aiba legatura cu experienta si educatia fondatorilor.

 173. corina 12 august 2013 at 13:26 - Reply

  Buna ziua ,se poate deschide un srl d chiar daca sunt angajat si nu vreau sa renunt la locul de munca?Multumesc

  • admin 13 august 2013 at 6:42 - Reply

   Da, se poate deschide un SRL-D, chiar daca sunteti angajata in alta parte

 174. miti 5 iulie 2013 at 22:48 - Reply

  as vrea sa demarez deschiderea unui SRL-D cu principala activitate legata de instalatiile electrice (bransamente la abonatii noi,intretinere iluminat public etc)muncesc la electrica sa ,,,,si aud zvonuri ca e concurenta neloiala sa am firma si ca ar trebui facuta pe altcineva si sa fie obligatoriu platitoare de TVA?????nu stiu unde sa mai caut detalii,,,

 175. miti 3 iulie 2013 at 14:15 - Reply

  Buna ziua!vreau sa imi fac un SRL-D ,indeplinesc conditiile de varsta,vreau sa urmez pasii sa deschid o firma de instalatii electrice ,retele de internet,cablu tv si reparatii auto(in caen)mentionez ca am sculele ,masinile ,si tot ce imi trebuie pentru functionarea firmei,inclusiv sediu ,vreau sa fie SRL-D ,se poate face firma (srl-d) fara a benefiacia de fonduri,doar urmand pasii pentru infiintare?as fi scutit macar la infiintare,mentionez ca vreau sa respect conditiile de SRL-D…va multumesc !

 176. Irina 3 iulie 2013 at 13:44 - Reply

  Eu si sotul meu vrem sa ne asociem pentru un srld, el are un ii pe numele lui. Se mai poate incadra la conditia de infiintare a unui srld? Problema e ca in 4 luni voi naste si trebuie sa ies din firma pentru a beneificia de indemnizatia de crestere a copilului. Pot sa fac transferul srld doar pe numele lui ca asociat unic apoi?

  • admin 3 iulie 2013 at 16:17 - Reply

   Chiar daca a avut II, poate sa infiinteze un SRL-D. Sfatul meu este de la inceput sa infiintati firma pe numele dansului. In plus, dupa ce iesiti din concediu, va puteti infiinta dvs un SRL-D si mai puteti beneficia de alti 10.000 de euro.

 177. miti 3 iulie 2013 at 9:18 - Reply

  Buna ziua!sa imi deschid un srl-d ,nu are nimic ca sunt angajat la o firma de stat,mentionez ca vreau sa imi pastrez serviciul la stat in continuare da vreau sa muncesc si pe firma (srl-d),doresc infintarea unei srl-d cu obiectul constructiilor si interventiilor in instalatiile electrice,sunt autorizat A.N.R.E,pot deschide un srl-d,neplatitor de TVA,,si care ar fi demersurile,pentru infintarea firmei?va multumesc

 178. Stanciu Adrian 2 iulie 2013 at 18:41 - Reply

  Dupa expirarea celor 3 ani de functionare, ce se intampla cu societatea comerciala? Se transforma de drept in S.R.L. simplu?Multumesc.

  • admin 3 iulie 2013 at 7:33 - Reply

   Dupa cei 3 ani, aveti obligatia sa incepeti demersurile pentru a va transforma in SRL normal.

 179. Gaspar Vsile-Vlad 10 iunie 2013 at 14:49 - Reply

  POT SI MAI MULTI ASOCIATI ?

  • admin 3 iulie 2013 at 7:52 - Reply

   SRL-D-ul poate fi infiintat de mai multi asociati, insa toti trebuie sa fie mai tineri de 35 de ani si sa nu mai fi fost actionari in cadrul unei intreprinderi in spatiul UE.

 180. adrian 24 mai 2013 at 10:58 - Reply

  CAT MA COSTA PROIECTUL PE SRLD?

  • admin 3 iulie 2013 at 7:54 - Reply

   Costul cu planul de afaceri depinde de momentul in care vreti sa faceti plata, tipul de afacere, daca veti lua credit sau nu, valoarea proiectului si de alte costuri diverse neprevazute care pot aparea in momentul discutarii afacerii.

 181. Cristea Viorel 13 mai 2013 at 18:13 - Reply

  Buna ziua. Am de gand sa imi fac un SRL. Am cautat pe net si am dat de dumneavoastra. Tin sa precizez ca auzisem ceva asa foarte vag despre acest SRL-D. Am citit mai multe acum insa as mai avea cateva intrebari pentru dumneavoastra daca se poate:
  – Daca imi fac un SRL-D, dar nu apelez la nici una din beneficiile lui (10.000 euro, credit sau neplata contributiilor sociale) tot sunt obligat sa reinvestesc 50% din profit?
  – Cat timp sunt obligat sa reinvestesc profitu? 3 ani?
  – Daca suntem 2 insi care vrem sa deschidem SRL-D, iar unul dintre noi (adica eu) nu lucreaza si imi fac carte de munca, tot mai trebuie sa angajez pe cineva?
  Va multumesc foarte mult, o zii buna!

  • admin 3 iulie 2013 at 7:36 - Reply

   – Daca va faceti un SRL-D, indiferent daca beneficiati sau nu de AFN, credit sau neplata contributiilor sociale tot trebuie sa reinvestiti anul 50% din profit.
   – Obligatia aceasta este valabila cat ramaneti SRL-D, deci 3 ani.
   – SRL-D-ul poate functiona fara niciun angajat, sau doar cu unul. In momentul in care veti beneficia de AFN, credit sau neplata contributiilor sociale, va trebui sa aveti minimum 2 angajati cu norma intreaga si sa mentineti acest numar timp de 3 ani.

 182. Infiintare SRL-D – Acte si documente, pasi, costuri | Planul de afaceri 18 martie 2013 at 10:34 - Reply

  […] de până la 35 de ani, care-şi deschid prima lor afacere. De ce, am explicat mai bine în acest articol. Actele necesare deschiderii unui SRL-D, documentele pe care trebuie să le aibă tânărul […]

Leave A Comment

Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×