Intrebari frecvente despre Programul Diaspora StartUp
Pot obtine finantare daca nu particip la cursurile antreprenoriale organizate de intermediari?
Da. Numărul de persoane care beneficiază de ajutor de minimis fără să fi participat la programul de formare antreprenorială organizat în cadrul proiectului nu va putea depăși 30% din numărul total de persoane beneficiare de ajutor de minimis acordate în cadrul proiectului. Totusi, numarul este limitat si este posibil ca unii intermediari sa nu mai accepte inscriri.
Ce tip de firme/activitati nu sunt admise?
Nu vor putea fi selectate în vederea finanțării planuri de afaceri ce se adresează activităților economice care presupun pescuit si acvacultura, productia primara a produselor agricole, activitati legate de export, activitati din sectorul carbonifer si a celor pentru achizitia vehiculelor rutiere de transport marfa in contul tertilor.
Numărul planurilor de afaceri care prevăd activități economice ce se încadrează în CAEN, Secțiunea G – Comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor, cu excepția Grupei 452 – Întreținerea și repararea autovehiculelor nu va putea depăși 20% din numărul total al planurilor de afaceri finanțate prin intermediul aceluiași proiect.
Pot fi si beneficiar al finantarii si furnizor de servicii pentru alte afaceri care obtin finantare in cadrul Programului?
În calitatea lor de administratori ai schemelor de antreprenoriat, nici solicitanții, nici partenerii acestora din proiect nu pot încheia contracte de prestări servicii, furnizare de bunuri sau execuție de lucrări cu beneficiarii ajutorului de minimis în cadrul aceluiași proiect.
Cine poate aplica?
Persoane ce au avut domiciliul/resedinta in strainatate in ultimele 12 luni, vor sa infiinteze o afacere nonagricola in mediul urban si pot demonstra experienta sau cunostinte in domeniul noii afaceri.
Este o varsta limita pentru aplicanti?
Varsta minima a grupului tinta este de 18 ani, iar limita de varsta este de 65 de ani, intrucat pensionarii nu fac parte din grupul tinta. De asemenea, nici tinerii NEETs (care nu urmează nicio formă de învăţământ şi nici nu au un loc de muncă) cu vârsta între 16 – 24 ani nu pot face parte din grupul tinta.
Persoanele cu cetatenie romana care au locuit in Republica Moldova pot aplica pentru finantare?
Da, atat timp cat indeplinesc in mod cumulativ toate conditiile de acces in cadrul grupului tinta.
Bucuresti-Ilfov este zona eligibila?
Finantarea se adreseaza exclusiv regiunilor mai putin dezvoltate din Romania, regiunea Bucuresti-Ilfov fiind exceptata de la finantare.
Sediul social sau punctul de lucru pot fi in mediul rural?
Nu, intreprinderile nou înființate vor trebui să aibă sediul social și, după caz, punctul/ punctele de lucru în mediul urban, într-una din regiunile mai puțin dezvoltate.
Persoanele angajate pot fi din regiunea Bucuresti-Ilfov?
Nu. Persoanele angajate în cadrul întreprinderilor nou înființate vor avea, în mod obligatoriu, domiciliul sau reședința într-una din regiunile mai puțin dezvoltate, în mediul urban sau rural.
Cum pot aplica?
Primul si cel mai important pas este alegerea intermediarului pentru participarea la cursurile de antreprenoriat si selectia planurilor de afaceri care vor obtine finantare. Inscrierea se poate realiza si online, cu trimiterea documentelor in format electronic, iar ulterior, toate actele doveditoare vor ajunge si in format fizic la intermediar.
Care este suma pe care o pot obtine?
In functie de intermediarul ales, se poate obtine o finantare nerambursabila de maximum 40.000 de euro.
Ce pot achizitiona?
In principiu, lista de cheltuieli ar trebui sa includa echipamente, spatii de lucru, autoutilitare, autoturisme, cursuri, echipamente IT, mobilier, chirii, salarii, pagina web, francize, software, consultanta etc. Fiecare intermediar poate ajusta aceasta lista in functie de perspectiva abordata in proiectul sau.
Sunt eligibile francizele?
Conform procedurii, da. Prin excepție, pot fi selectate planuri de afaceri de tip franciză.
Cum se primesc banii?
Banii se vor acorda in doua transe: 75% din suma la inceput, iar restul de 25% dupa ce beneficiarul va putea sa dovedeasca faptul ca a realizat o cifra de afaceri de cel putin 30% din valoarea primei transe de bani. In cazul in care acest criteriu nu este respectat, transa finala nu se mai acorda.
TVA este eligibila?
Daca firma ramane neplatitoare de TVA, da.
Am o afacere deja pot să aplic cu alta?
Categoria „persoane care au un loc de muncă și înființează o afacere în scopul creării de noi locuri de muncă” include și persoanele care desfășoară o activitate independentă (persoane fizice autorizate, titulari ai întreprinderilor individuale și membri ai întreprinderilor familiale).
Cand pot sa aplic?
Pentru unii intermediari, inscrierile online au inceput deja, acestea urmand sa se desfasoare pana aproximativ la finalul verii anului 2018.
Care sunt criteriile după care se selectează castigatorii?
Evaluarea va depinde de fiecare intermediar in parte. Grilele de punctaj au fost extrem de variate in trecut, fiecare avand o oarecare libertate in intocmirea acestora. Totusi, dacă planul de afaceri este unul corect realizat, respectă cheile de verificare, este realist şi respectă criteriile esenţiale şi are şi un punctaj suficient de mare, atunci se va obţine finanţare.
De unde as putea culege mai multe informatii despre programul Diaspora StartUp?
Cele mai noi informatii despre programul Diaspora StartUp le poti obtine de pe siteul nostru www.planul-de-afaceri.com , precum si din pagina de Facebook Diaspora Start-up by CILV Consulting si din grupul Participanti Diaspora Start-up al paginii CILV Consulting.
Ce fac daca nu am un plan de afaceri construit?
Aceasta finantare se adreseaza afacerilor nou infiintate, deci nu te preocupa de faptul ca la momentul inscrierii in grupul tinta nu ai deja elaborat un plan de afaceri. Insa, pentru a te diferentia de restul planurilor de afaceri realizate de cei din grupul tinta, poti apela la serviciile de consultantaale firmei noastre, motivele pentru care sa faci aceasta alegere putand sa le gasesti aici.
Ce trebuie sa cuprinda planul de afaceri?
Planurile de afaceri supuse procesului de selecție vor include minimum următoarele elemente:
- a) descrierea afacerii și a strategiei de implementare a planului de afaceri (obiective, activități, rezultate, indicatori);
- b) analiza SWOT a afacerii;
- c) schema organizatorică și politica de resurse umane;
- d) descrierea produselor/ serviciilor/ lucrărilor care fac obiectul afacerii;
- e) analiza pieței de desfacere și a concurenței;
- f) strategia de marketing;
- g) proiecții financiare privind afacerea.
Ce obligatii am daca obtin finantarea?
Principalele obligatii dupa obtinerea finantarii sunt:
-Crearea a min. 2 locuri de munca, la 6 luni de la semnarea contractului.
-Pentru a doua transa din finantare, e necesara realizarea unei cifre de afaceri de min. 30% din valoarea primei transe acordate.
-Mentinerea activitatii firmei min. 18 luni dupa infiintare.
Mai multe datalii cum pot avea?sunt de 3 saptamani in tara, am fost 11 ani in strainatate…
S-a incheiat programul acesta.
Fiind o romanca cu domicilul in strainatae,daca am inteles bine,voi avea nevoie de INTERMEDIAR in Romania pntru inlocuirea
absentei mele in tara.
Cum pot sa aleg un intermediar de incredere ,ce garantie legala pot avea?
Va rog sa ne contactati pentru a discuta mai pe larg.