Intrebari frecvente Diaspora Start-up

//Intrebari frecvente Diaspora Start-up

Intrebari frecvente Diaspora Start-up

Intrebari frecvente despre Programul Diaspora StartUp

Pot obtine finantare daca nu particip la cursurile antreprenoriale organizate de intermediari?

Da. Numărul de persoane care beneficiază de ajutor de minimis fără să fi participat la programul de formare antreprenorială organizat în cadrul proiectului nu va putea depăși 30% din numărul total de persoane beneficiare de ajutor de minimis acordate în cadrul proiectului. Totusi, numarul este limitat si este posibil ca unii intermediari sa nu mai accepte inscriri.

Ce tip de firme/activitati nu sunt admise?

Nu vor putea fi selectate în vederea finanțării planuri de afaceri ce se adresează activităților economice care presupun pescuit si acvacultura, productia primara a produselor agricole, activitati legate de export, activitati din sectorul carbonifer si a celor pentru achizitia vehiculelor rutiere de transport marfa in contul tertilor.

Numărul planurilor de afaceri care prevăd activități economice ce se încadrează în CAEN, Secțiunea G – Comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor, cu excepția Grupei 452 – Întreținerea și repararea autovehiculelor nu va putea depăși 20% din numărul total al planurilor de afaceri finanțate prin intermediul aceluiași proiect.

Pot fi si beneficiar al finantarii si furnizor de servicii pentru alte afaceri care obtin finantare in cadrul Programului?

În calitatea lor de administratori ai schemelor de antreprenoriat, nici solicitanții, nici partenerii acestora din proiect nu pot încheia contracte de prestări servicii, furnizare de bunuri sau execuție de lucrări cu beneficiarii ajutorului de minimis în cadrul aceluiași proiect.

Cine poate aplica?

Persoane ce au avut domiciliul/resedinta in strainatate in ultimele 12 luni, vor sa infiinteze o afacere nonagricola in mediul urban si pot demonstra experienta sau cunostinte in domeniul noii afaceri.

Este o varsta limita pentru aplicanti?

Varsta minima a grupului tinta este de 18 ani, iar limita de varsta este de 65 de ani, intrucat pensionarii nu fac parte din grupul tinta. De asemenea, nici tinerii NEETs (care nu urmează nicio formă de învăţământ şi nici nu au un loc de muncă) cu vârsta între 16 – 24 ani nu pot face parte din grupul tinta.

Persoanele cu cetatenie romana care au locuit in Republica Moldova pot aplica pentru finantare?

Da, atat timp cat indeplinesc in mod cumulativ toate conditiile de acces in cadrul grupului tinta.

Bucuresti-Ilfov este zona eligibila?

Finantarea se adreseaza exclusiv regiunilor mai putin dezvoltate din Romania, regiunea Bucuresti-Ilfov fiind exceptata de la finantare.

Sediul social sau punctul de lucru pot fi in mediul rural?

Nu, intreprinderile nou înființate vor trebui să aibă sediul social și, după caz, punctul/ punctele de lucru în mediul urban, într-una din regiunile mai puțin dezvoltate.

Persoanele angajate pot fi din regiunea Bucuresti-Ilfov?

Nu. Persoanele angajate în cadrul întreprinderilor nou înființate vor avea, în mod obligatoriu, domiciliul sau reședința într-una din regiunile mai puțin dezvoltate, în mediul urban sau rural.

Cum pot aplica?

Primul si cel mai important pas este alegerea intermediarului  pentru participarea la cursurile de antreprenoriat si selectia planurilor de afaceri care vor obtine finantare. Inscrierea se poate realiza si online, cu trimiterea documentelor in format electronic, iar ulterior, toate actele doveditoare vor ajunge si in format fizic la intermediar.

Care este suma pe care o pot obtine?

In functie de intermediarul ales, se poate obtine o finantare nerambursabila de maximum 40.000 de euro.

Ce pot achizitiona?

In principiu, lista de cheltuieli ar trebui sa includa echipamente, spatii de lucru, autoutilitare, autoturisme, cursuri, echipamente IT, mobilier, chirii, salarii, pagina web, francize, software, consultanta etc. Fiecare intermediar poate ajusta aceasta lista in functie de perspectiva abordata in proiectul sau.

Sunt eligibile francizele?

Conform procedurii, da. Prin excepție, pot fi selectate planuri de afaceri de tip franciză.

Cum se primesc banii?

Banii se vor acorda in doua transe: 75% din suma la inceput, iar restul de 25% dupa ce beneficiarul va putea sa dovedeasca faptul ca a realizat o cifra de afaceri de cel putin 30% din valoarea primei transe de bani. In cazul in care acest criteriu nu este respectat, transa finala nu se mai acorda.

TVA este eligibila?

Daca firma ramane neplatitoare de TVA, da.

Am o afacere deja pot să aplic cu alta?

Categoria „persoane care au un loc de muncă și înființează o afacere în scopul creării de noi locuri de muncă” include și persoanele care desfășoară o activitate independentă (persoane fizice autorizate, titulari ai întreprinderilor individuale și membri ai întreprinderilor familiale).

Cand pot sa aplic?

Pentru unii intermediari, inscrierile online au inceput deja, acestea urmand sa se desfasoare pana aproximativ la finalul verii anului 2018.

Care sunt criteriile după care se selectează castigatorii?

Evaluarea va depinde de fiecare intermediar in parte. Grilele de punctaj au fost extrem de variate in trecut, fiecare avand o oarecare libertate in intocmirea acestora. Totusi, dacă planul de afaceri este unul corect realizat, respectă cheile de verificare, este realist şi respectă criteriile esenţiale şi are şi un punctaj suficient de mare, atunci se va obţine finanţare.

De unde as putea culege mai multe informatii despre programul Diaspora StartUp?

Cele mai noi informatii despre programul Diaspora StartUp le poti obtine de pe siteul nostru www.planul-de-afaceri.com , precum si din pagina de Facebook Diaspora Start-up by CILV Consulting si din grupul Participanti Diaspora Start-up al paginii CILV Consulting.

Ce fac daca nu am un plan de afaceri construit?

Aceasta finantare se adreseaza afacerilor nou infiintate, deci nu te preocupa de faptul ca la momentul inscrierii in grupul tinta nu ai deja elaborat un plan de afaceri. Insa, pentru a te diferentia de restul planurilor de afaceri realizate de cei din grupul tinta, poti apela la serviciile de consultantaale firmei noastre, motivele pentru care sa faci aceasta alegere putand sa le gasesti aici.

Ce trebuie sa cuprinda planul de afaceri?

Planurile de afaceri supuse procesului de selecție vor include minimum următoarele elemente:

 1. a) descrierea afacerii și a strategiei de implementare a planului de afaceri (obiective, activități, rezultate, indicatori);
 2. b) analiza SWOT a afacerii;
 3. c) schema organizatorică și politica de resurse umane;
 4. d) descrierea produselor/ serviciilor/ lucrărilor care fac obiectul afacerii;
 5. e) analiza pieței de desfacere și a concurenței;
 6. f) strategia de marketing;
 7. g) proiecții financiare privind afacerea.

Ce obligatii am daca obtin finantarea?

Principalele obligatii dupa obtinerea finantarii sunt:

-Crearea a min. 2 locuri de munca, la 6 luni de la semnarea contractului.

-Pentru a doua transa din finantare, e necesara realizarea unei cifre de afaceri de min. 30% din valoarea primei transe acordate.

-Mentinerea activitatii firmei min. 18 luni dupa infiintare.

By | noiembrie 17th, 2017|Planul de afaceri|4 Comments

About the Author:

4 Comments

 1. Emilia 14 aprilie 2019 at 8:43 - Reply

  Mai multe datalii cum pot avea?sunt de 3 saptamani in tara, am fost 11 ani in strainatate…

  • CILV Consulting 2 mai 2019 at 20:16 - Reply

   S-a incheiat programul acesta.

 2. MARILENA 24 ianuarie 2018 at 14:59 - Reply

  Fiind o romanca cu domicilul in strainatae,daca am inteles bine,voi avea nevoie de INTERMEDIAR in Romania pntru inlocuirea
  absentei mele in tara.

  Cum pot sa aleg un intermediar de incredere ,ce garantie legala pot avea?

  • CILV Consulting 29 ianuarie 2018 at 18:29 - Reply

   Va rog sa ne contactati pentru a discuta mai pe larg.

Leave A Comment

Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×