Episodul 8: Care este contributia proprie la Romania Startup Nation?

//Episodul 8: Care este contributia proprie la Romania Startup Nation?

Episodul 8: Care este contributia proprie la Romania Startup Nation?

Programul Romania Startup Nation a fost promovat ca fiind un program la care contributia proprie este zero. Cu toate acestea, lucrurile in realitate nu stau chiar asa. Iti vom povesti in cele ce urmeaza ce alte cheltuieli vor aparea, pe care trebuie sa le acoperi din banii tai, altfel riscand sa te impotmolesti inainte sa termini de implementat proiectul.

 • Programul a fost implementat anul trecut cu 3 cereri de trageri. Asta inseamna ca poti avea pe perioada de implementare chiar si pana la 4 luni intre fiecare cerere de tragere. Daca ai un proiect care cere bani de salarii si chirie, trebuie sa acoperi primele 4 luni aceste cheltuieli din banii proprii pentru ca dupa aceea statul sa iti deconteze banii. Sigur, poti gasi un proprietar care sa accepte sa fie platit dupa 4-5 luni (putin probabil totusi), iar ca angajati o sa fii tu si un prieten si banii platiti vor fi doar pe hartie. Insa taxele la stat aferente salariilor tot trebuie sa le platite, iar in 4 luni, o sa prindeti cel putin o plata chiar daca optati pentru plata contributiilor trimestrial. Chiar daca optati pentru un credit bancar cu care sa acoperiti aceste cheltuieli, au fost necesare intre 2 si 4 luni sa se obtina acest credit.
 • In cazul alegerii cererii de plata cu certificare, trebuie sa gasiti furnizori dispusi sa va livreze un echipament, sa-l puneti in functiune, sa fie certificat de un organism partener in finantare (banca) si abia apoi statul sa elibereze banii si sa ajunga in contul furnizorilor. Poate unii furnizori nu vor accepta acest lucru decat cu un avans, care trebuie platit initial din banii proprii sau poate nu veti gasi deloc, caz in care trebuie sa platiti integral echipamentul din banii proprii.
 • Daca aplicati la finantare si doriti obtinerea unui credit, acesta are costuri cu dobanzile si comisioanele. Care pot fi cheltuieli eligibile, dar trebuie initial platite din banii proprii. De asemenea, este posibil  sa fie nevoie de o garantie, de multe ori un cash colataral ce poate ajunge la 20% din credit.
 • Bunurile trebuie asigurate in cadrul programului, cheltuiala care nu este eligibila.
 • Serviciile de contabilitate nu sunt eligibile.
 • Infiintarea firmei nu este cheltuiala eligibila.
 • Materia prima nu este eligibila, consumabilele nu sunt eligibile, costurile cu promovarea sunt limitate in program si de cele mai multe ori e posibil sa nu fie suficienta pentru a asigura un start puternic al afacerii. Ia vezi, ce alte cheltuieli neeligibile mai ai? Verifica bugetul pe care ai lucrat in ultimele zile.
 • La implementare vor aparea cheltuieli neprevazute. Din experienta, acestea se ridica in medie la 10% din valoarea proiectului.
 • Fondurile nerambursabile in Romania sunt vestite pentru intarzierile aferente platilor din partea statului roman. Cate luni va puteti permita sa asteptati banii de la stat? Ce costuri genereaza aceste luni pe care trebuie sa le suportati integral sau temporar?
 • Poate cel mai important aspect, de multe ori neglijat: o afacere de obicei nu devine profitabila din prima luna. Asta inseamna ca pana in luna in care devina profitabila, fiecare pierdere lunara, trebuie suportata din banii proprii de catre intreprinzator. Iar la majoritatea firmelor, profitabilitatea vine abia dupa primul an. Intreaba-te, cand ai terminat banii de la stat, vei ajunge la break even? Sau vei fi tot in perioada in care trebuie sa compensezi pierderile? La cat se vor ridica toate acestea?
 • Nu uita nici de cheltuielile eligibile dar care depasesc cei 200.000 lei pe care ii acopera statul roman, care vor trebui acoperite tot din banii tai.

Odata ce ai trecut prin toate punctele de mai sus, incearca sa faci o cuantificare in bani a tuturor cheltuielilor de mai sus. Si vezi la ce suma ajungi. Iar apoi asigura-te ca o poti acoperi. Atlfel, riscul sa te blochezi la finantare este foarte mare.

By | mai 30th, 2018|Planul de afaceri|2 Comments

About the Author:

2 Comments

 1. […] cu finantarea. Sigur, daca nu ai niciun ban, alternativele sunt reduse, insa asa cum explicat si intr-un articol precedent, nu prea poti implementa fara niciun ban. Insa inainte de a aplica la finantare, vezi care e totusi […]

 2. […] Episodul 8: Care este contributia proprie la Romania Startup Nation? […]

Leave A Comment

Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×