Programul Romania Startup Nation a fost promovat ca fiind un program la care contributia proprie este zero. Cu toate acestea, lucrurile in realitate nu stau chiar asa. Iti vom povesti in cele ce urmeaza ce alte cheltuieli vor aparea, pe care trebuie sa le acoperi din banii tai, altfel riscand sa te impotmolesti inainte sa termini de implementat proiectul.
- Programul a fost implementat anul trecut cu 3 cereri de trageri. Asta inseamna ca poti avea pe perioada de implementare chiar si pana la 4 luni intre fiecare cerere de tragere. Daca ai un proiect care cere bani de salarii si chirie, trebuie sa acoperi primele 4 luni aceste cheltuieli din banii proprii pentru ca dupa aceea statul sa iti deconteze banii. Sigur, poti gasi un proprietar care sa accepte sa fie platit dupa 4-5 luni (putin probabil totusi), iar ca angajati o sa fii tu si un prieten si banii platiti vor fi doar pe hartie. Insa taxele la stat aferente salariilor tot trebuie sa le platite, iar in 4 luni, o sa prindeti cel putin o plata chiar daca optati pentru plata contributiilor trimestrial. Chiar daca optati pentru un credit bancar cu care sa acoperiti aceste cheltuieli, au fost necesare intre 2 si 4 luni sa se obtina acest credit.
- In cazul alegerii cererii de plata cu certificare, trebuie sa gasiti furnizori dispusi sa va livreze un echipament, sa-l puneti in functiune, sa fie certificat de un organism partener in finantare (banca) si abia apoi statul sa elibereze banii si sa ajunga in contul furnizorilor. Poate unii furnizori nu vor accepta acest lucru decat cu un avans, care trebuie platit initial din banii proprii sau poate nu veti gasi deloc, caz in care trebuie sa platiti integral echipamentul din banii proprii.
- Daca aplicati la finantare si doriti obtinerea unui credit, acesta are costuri cu dobanzile si comisioanele. Care pot fi cheltuieli eligibile, dar trebuie initial platite din banii proprii. De asemenea, este posibil sa fie nevoie de o garantie, de multe ori un cash colataral ce poate ajunge la 20% din credit.
- Bunurile trebuie asigurate in cadrul programului, cheltuiala care nu este eligibila.
- Serviciile de contabilitate nu sunt eligibile.
- Infiintarea firmei nu este cheltuiala eligibila.
- Materia prima nu este eligibila, consumabilele nu sunt eligibile, costurile cu promovarea sunt limitate in program si de cele mai multe ori e posibil sa nu fie suficienta pentru a asigura un start puternic al afacerii. Ia vezi, ce alte cheltuieli neeligibile mai ai? Verifica bugetul pe care ai lucrat in ultimele zile.
- La implementare vor aparea cheltuieli neprevazute. Din experienta, acestea se ridica in medie la 10% din valoarea proiectului.
- Fondurile nerambursabile in Romania sunt vestite pentru intarzierile aferente platilor din partea statului roman. Cate luni va puteti permita sa asteptati banii de la stat? Ce costuri genereaza aceste luni pe care trebuie sa le suportati integral sau temporar?
- Poate cel mai important aspect, de multe ori neglijat: o afacere de obicei nu devine profitabila din prima luna. Asta inseamna ca pana in luna in care devina profitabila, fiecare pierdere lunara, trebuie suportata din banii proprii de catre intreprinzator. Iar la majoritatea firmelor, profitabilitatea vine abia dupa primul an. Intreaba-te, cand ai terminat banii de la stat, vei ajunge la break even? Sau vei fi tot in perioada in care trebuie sa compensezi pierderile? La cat se vor ridica toate acestea?
- Nu uita nici de cheltuielile eligibile dar care depasesc cei 200.000 lei pe care ii acopera statul roman, care vor trebui acoperite tot din banii tai.
Odata ce ai trecut prin toate punctele de mai sus, incearca sa faci o cuantificare in bani a tuturor cheltuielilor de mai sus. Si vezi la ce suma ajungi. Iar apoi asigura-te ca o poti acoperi. Atlfel, riscul sa te blochezi la finantare este foarte mare.
[…] cu finantarea. Sigur, daca nu ai niciun ban, alternativele sunt reduse, insa asa cum explicat si intr-un articol precedent, nu prea poti implementa fara niciun ban. Insa inainte de a aplica la finantare, vezi care e totusi […]
[…] Episodul 8: Care este contributia proprie la Romania Startup Nation? […]