La prima vedere, probabil sunteti usor contrariati de intrebare. Cum adica diferenta? Nu este acelasi lucru?
Ei bine, in realitate, nu, nu este acelasi lucru. Si o sa facem o paralela cu lumea afacerilor. Foarte multe lume percepe finantarea nerambursabila ca pe un beneficiu net, precum profitul intr-o companie. Insa in realitate, acest lucru nu se intampla, orice finantare are costuri atasate. Si acestea sunt foarte multe: contributia proprie, costul aferent consultantei, cheltuielile neprevazute, cheltuielile neeligibile, costul de oportunitate, tot profitul pe care nu il faci asteptand banii de la finantare, timpul dedicat accesarii/implementarii.
Si atunci, preluand definitia profitului, putem spune ca solutia de finantare reprezinta diferenta intre banii din finantare si costurile aferente accesarii acelei finantari, asa cum profitul unei companii e diferenta intre venituri si costuri.
Reluam: finantare=venituri, solutia de finantare=profit.
Intr-o companie, strategiile centrate pe maximizarea profitului sau pe maximizarea cifrei de afaceri sunt de foarte multe ori diferite, insa in practica, de cele mai multe ori se doreste maximizarea profitului. Si la finantare se intampla la fel, esti interesat ca obtinerea finantarii sa-ti aduca un beneficiu net cat mai mare si nu neaparat obtinerea unor bani si atat. O sa dam mai jos doua exemple des intalnite in practica, in care, daca tineti cont de diferentele intre finantare si solutia de finantare puteti sa va maximizati sansele ca la finalul unui an sa ramaneti cu mai multi bani in buzunar.
Un prim exemplu este cel in care va ganditi la alternative si va puneti urmatoarele intrebari: oare, de contributia propria cu care trebuie sa vin eu, nu pot eu oare sa dau drumul la afacere acum? Da, cu niste echipamente second hand, cu o serie de cheltuieli mai mici, cu strans cureaua. Dar in cele 6-12 luni pana cand as primi banii, eu incep deja sa produc, sa fac profit, poate chiar sa ajung cu un profit la suma pe care oricum o luam de la finantare. Si atunci de ce se ma mai leg la cap cu finantarea? De ce sa pierd zeci/sute de ore cu finantarea? Daca pierd oportuntiatea pe piata pana iau banii? Este ok sa stau cu stress-ul obligatiei de a mentine un numar de angajati? Dar daca nu iau finantare si deci pierd oricum timpul? Nu mai bine faceam ceva intre timp? Daca pot oare sa-mi testez ideea la un nivel mai mic si poate sa iau finantare ulterior, cand deja mi-am testat ideea? Oare nu ajung in cei 3 ani cat trebuie sa mentin angajatii, doar la taxe la stat mai mult decat iau eu acum de la stat? Am alternative mai bune?
Un al doilea exemplu trateaza situatia accesarii finantarii cu cele mai mici costuri: cum pot sa-mi maximizez sansele de a obtine finatnare si IN ACELASI TIMP sa imi minimizez costurile aferente? O sa dau aici un exemplu pe programul Romania Startup Nation care prin punctaj acorda mai multe puncte celor care angajeaza persoane in situatii defavorizate: absolventi sau someri. Persoana concentrata pe finantare, va selecta ca se va angaja in acest lucru, fara sa-si dea seama ca este foarte greu sa gasesti si sa mentii astfel de persoaane (un cost in plus). Mai mult, daca aceste persoane vor pleca in cei 3 ani, trebuie gasite unele din aceeasi situatie pentru a le inlocui. Persoana concentrata pe solutia de finantare va gandi in felul urmator: voi astepta perioada de 30 de zile de inscrieri, voi urmari ritmul de inscriere si voi estima cati oameni se vor inscrie. Pentru ca daca pe 10.000 de locuri estimez ca se vor inscrie 15.000 de firme, daca iau in calcul si proiectele respinse, sunt sanse foarte mari sa se ia finantare si cu punctaj minim, atata timp cat planul de afaceri este bine facut, evident. Si atunci, de ce se ma leg suplimentar la cap cu locuri de munca greu de acoperit, cand finantare pot lua si cu 80 de puncte, nu doar cu 90? Persoana concentrata pe finantare s-a inscris din prima zi, nici nu mai poate sa-si modifice optiunele, chiar daca vede ca ar fi putut lua finantare si cu mai putini bani. Sigur, situatia cu 15.000 de inscrieri este cu titlu de exemplu, in lipsa unor conditii de participare finale nu prea se poate estima un numar de participanti. Insa principiul ramane, situatia e una posibila si nu trebuie ignorata.
De asemenea, o persoana concentrata pe finantare si nu pe solutia de finantare este si mai usor de manipulat de foarte multi consultanti, care au grija sa le exploateze frica de a pierde finantarea sau eventual siguranta de a o obtine, solicitandu-le bani inca de la semnarea contractului si apeland de multe ori la minciuni pentru a convinge oamenii sa incheie un contract.
Asadar, precum se poate vedea mai sus, comportamentul se poate modifica destul de mult intre cele doua cazuri, iar recomandarea noastra evident este sa va concentrati pe solutia de finantare. Asteptati conditiile finale de participare si luati decizii in conostinta de cauza. Daca va grabiti, este cel mai probabil ca cel care are cel mai mult de pierdut sa fiti chiar dumneavoastra. Informati-va corect, analizati situatia, luati in considerare toate variantele si abia apoi actionati!
[…] – Ce iti doresti sa achizitionezi si estimativ cat vor costa toate. Lista de cheltuieli este un factor important in proiectul tau. Trebuie sa fii atent la toate costurile pe care le vei avea pe acest proiect. Nu te grabi sa faci lista si calculeaza fiecare scenariu La final, iti poti da seama ca finantarea nu a reprezentat o solutie de finantare pentru tine. […]