Ce sanse am sa obtin finantare in cadrul Romania Startup Nation cu afacerea mea?

//Ce sanse am sa obtin finantare in cadrul Romania Startup Nation cu afacerea mea?

Ce sanse am sa obtin finantare in cadrul Romania Startup Nation cu afacerea mea?

Aproape orice aplicant isi pune acum intrebarea aceasta. Sansele de a obtine finantare in cadrul Romania Startup Nation depind in general de 3 factori: ce punctaj obtii cu afacerea proprie, cate locuri sunt disponibile si cati oameni se vor inscrie si in ce structura?

Daca primul factor se poate calcula iar al doilea este stiut, problema apare la estimarea numarului de oameni care se vor inscrie. Acesta depinde insa de mai multe lucruri:

 • In primul rand numarul de participanti este determinat de atractivitatea programului. Cu cat apar facilitati noi in program, care chiar ar putea sa te ajute, cu atat iti scad sansele sa obtii finantare. In acelasi timp insa, limitari precum doar 3 cereri de plata care te obliga sa vii cu bani proprii ca sa poti sustine cheltuielile lunare limiteaza destul de mult atractivitatea.
 • Promovarea programului: cu cat este mai cunoscut programul, cu atat mai multi oameni vor aplica. O parte din promovare e vizibila, aceea din presa, de pe internet sau realizata de oficiali. O parte nu este vizibila: promovarea pe plan local facuta politic sau facuta de unele companii de consultanta care isi recruteaza clienti amagindu-i cu niste castiguri rapide. Nu trebuie uitat nici cererea generata in randul celor care vor sa fraudeze statul roman, fiecare imbunatatire a conditiilor programului crescand riscul acesta.
 • Capacitatea ONRC-ului de a infiinta firme. Pe primele 3 luni ale anului ONRC a inregistrat un numar similar de firme cu perioada anului trecut. In ultimele saptamani numarul de firme a cresut usor, dar e suficient? Nu orice firma infiintata la ONRC poate sa aplice la program, pentru ca nu e suficient criteriul de eligibilitate al datei infiintarii. Trebuie sa fie firma cu actionari persoane fizice, acestia sa nu mai fi fost actionari intr-o firma in trecut cu acelasi cod caen cu care se doreste accesarea, multe firme sunt pe comert care nu au cheltuieli eligibile suficiente.  A mai ramas teoretic putin timp pana la deschiderea aplicatiilor. Cate firme poate ONRC sa deschida intr-o luna? O luna jumatate? 20.000? 50.000? 100.000?
 • Timpul ramas pana la inchiderea aplicatiilor. Este evident ca daca acest lucru se intampla in curand, numarul participantilor este mult mai mic decat daca inchiderea aplicatiilor s-ar face poate in vara. Pentru ca intre timp tot mai muti oameni afla de program si doresc sa aplice la el.
 • Capacitatea firmelor de consultanta sa realizeze proiecte. In Romania in medie anual probabil se depun undeva in jur de 5000 de proiecte. O cerere mult mai mare in acest sens, e posibil sa atinga limita de capacitate a firmelor de consultanta, care, in contextul unei oferte limitate si a unei cresteri de cerere, deja au inceput sa creasca preturile. Cum aproape 80% din cei care doresc sa aplice la program au sub 5000 de euro contributie proprie iar jumatate sub 40%, multi dintre ei nu vor mai aplica pentru ca nu isi vor mai permite consultanta. Si nu vor mai avea cum sa aplice la program, mai ales acum cand deja se stie modelul de plan de afaceri, care nu este foarte usor.

De asemenea, mai trebuie tinut cont de urmatoarele aspecte:

 • Un program cu o contributie proprie de 0% atrage foarte multi oameni, care de obicei sunt mai slab pregatiti. Iar asta inseamna ca rata de respingere poate ajunge si pana la 50%.
 • Incadrarea cu punctaj: la acelasi punctaj, se vor diferentia programele cel mai probabil in ordine in functie de fiecare criteriu de punctaj: domeniu de activitate, numar de angajati etc. Doar cand vor exista firme care vor avea toate aceste lucruri identice si doar daca in cadrul lor se va trage linia intre finantare si non-finantare, abia acolo momentul inscrierii va face diferenta. La acest aspect trebuie tinut cont si de urmatoarea oportunitate: daca totusi nu te grabesti sa te inscrii in primele zile, poti sa observi care este ritmul inscrierilor in primele zile si sa decizi daca poate nu e nevoie de 2 angajati si poate poti obtine finantare si cu 1 angajat de exemplu.
 • Conteaza si distributia pe domeniile de activitate. Odata estimata cererea de mai sus, aceasta se poate apoi sparge pe domenii de activitate, folosindu-se de exemplu informatiile din sondajele realizate de noi.
 • Definitia destul de neclara a unor aspecte din punctaj, de exemplu inovarea si echipamentele tehnologice duce la riscul respingerii multor proiecte. Daca evaluatorul va considera ca nu ai 50% minimum echipamente ( daca esti la limita cu de echipamente e suficient un singur echipament sa fie incadrat altfel sa pici sub 50%) sau ca proiectul nu este inovator, aplicatia este respinsa automat. Cum multi oameni vor incerca sa forteze punctajul (uneori inutil) si numarul celor respinsi va creste.

De asemenea, mai trebuie mentionat ca eventualele modificari in varianta finala a conditiilor de participare pot sa reduca cererea chiar si pana la 10% din cea actuala, doar prin introducerea decontarii sa dam doar un exemplu (adica sa trebuiasca sa ai tu banii inainte si abia apoi sa-ti returneze statul roman cheltuielile facute).

Ca sa punem un pic lucrurile in context, iata si cateva informatii care ar putea sa fie relevante:

 • Anul acesta pe submasura 6.2, unde se puteau inscrie companii din mediul rural (care puteau sa fie si mai vechi dar si startupuri) pentru pana la 70.000 de euro, fara contributie proprie, fara obligativitatea unor locuri de munca si cu o lista mai larga de cheltuieli eligibile, s-au inscris aproximativ 2800 de firme in perioada de inscriere de 5 zile. Vorbim de un program care se afla in al 3-lea an de implementare, deja cunoscut destul de bine si care are conditii financiare mai bune decat Romania Startup Nation. Si a generat doar 2800 de companii inscrise.
 • Anul trecut, la aceeasi submasura, evaluarea celor 2500 de firme inscrise anul trecut s-a facut in 6 luni, rezultatele fiind furnizate dupa aceasta perioada.
 • Deseori in Romania s-a promis ca un program se va lansa intr-o luna de zile ca aceasta sa fie lansat peste 6 luni de zile.
 • Normale se afla in varianta lor finala abia in momentul in care apar in monitorul oficial. In functie de modul de adoptare a acestora, dupa ce ele sunt finalizate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, trebuie sa ajunga la aprobare si pe la mai multe institutii precum Ministerul de Finante, Consiliul Concurentei, eventual Parlament, etc. Iar acest lucru uneori se intampla rapid, uneori dureaza si luni de zile. In plus, fiecare dintre aceste institutii poate sa aduca modificari normelor. Asta inseamna ca lansarea este conditionata de parcurgerea acestui traseu legislativ obligatoriu.
 • OTIMMC-urile din tara anul trecut au fost in greva din cauza conditiilor de lucru iar ingreunarea acestora (de exemplu promisiunea cu numar nelimitate de cereri de plata cu siguranta nu va face fericitii oamenii angajati responsabili sa le aprobe care vor fi efiectiv depasiti numeric) ar putea sa duca la reactii asemanatoare si anul acesta care sa conditioneze anumite aspecte ale ghidului solicitantului.
 • Zvonurile de o noua greva sau de probleme de infrastructura duc la o scadere a interesului in acest program.
 • Tot mai multi potentiali participanti au inceput sa-si dea seama ca au nevoie de bani ca sa implementeze acest program. Si mare parte din ei, care nu aveau bani, sa renunte sa mai aplice la acest program.

Asadar, precum se poate vedea, raspunsul la intrebarea de la inceputul articolui este greu de dat. Foarte greu. Situatia este extrem de complexa si determinata de foarte multi factori incat este greu de facut o estimare. Mai ales in conditiile in care mai toti acesti factori sunt necunoscuti sau la randul lor greu de estimat. Noi vom realiza o estimare de punctaj minim abia in momentul in care vom sti doua informatii: data oficiala de incepere a programului (anuntata oficial prin intermediul unui comunicat, nu prin niste promisiuni mai mult sau mai putin politice) si conditiile finale de participare (aparute in Monitorul Oficial). Pana atunci, in Romania orice se poate intampla.

Ca sa va ajutam totusi cu un exemplu concret, sa luam in considerare cazul ipotetic in care finantarea ar ajunge exact pentru orice punctaj. Pentru ca asa cum spuneam mai sus, vorbim de un numar de participanti aproximativi de 20.000. Pentru ca la genul acesta de fonduri, precum ziceam mai sus, cel putin jumatate din proiecte sunt respinse, raman 10.000 de aplicanti pe 10.000 de locuri. Deci finantare cu orice punctaj. Acum, cat de probabila e suma de 20.000 de participanti. Precum ziceam mai sus, la 6.2 am avut 2800 de aplicanti pe conditii mult mai bune de finantare. E adevarat, programul nu a avut parte de aceeasi promovare precum Startup Nation, dar se afla deja la al 3-a an, nu este complet necunoscut. Programul de minimis din 2014 a fost probabil programul destinat IMM-urilor cu cel mai mare numar de aplicanti din ultimii ani din Romania si acela a avut doar aproximativ 8000 de aplicanti, la el putandu-se inscrie firme oricat de vechi. Programul Romania Startup din 2014 a avut si el conditii mai bune, mai ales pe partea de angajati mentinuti si abia a strans 1000 de proiecte implementate. Asadar, ce sanse sunt sa vedem 20.0000 de aplicanti pentru a se obtine finantare cu orice punctaj? Noi am prezentat faptele, concluzia credem ca o puteti trage si singuri.

By | aprilie 4th, 2017|Planul de afaceri|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×