Peste 84% din participantii la Programul Romania Startup Nation vor sa obtina suma maxima

//Peste 84% din participantii la Programul Romania Startup Nation vor sa obtina suma maxima

Peste 84% din participantii la Programul Romania Startup Nation vor sa obtina suma maxima

Cilv Consulting a realizat prima statistica in randul celor care doresc sa participe la programul Romania Startup Nation iar rezultatele sunt cel putin interesante. Informatiile de mai jos sunt obtinute pe baza unui esantion de aproximativ 250 de respondenti din mediul online care au completat formularul urmator. Daca esti interesat de o consultanta de specialitate, poti completa si tu acest formular iar un consultant te va contacta in cel mai scurt timp.

Contrar strategiei sustinute de statul roman (care acorda punctaj suplimentar pentru productie si IT), se pare ca cererea din piata pentru finantari este majoritara in domeniul servicii, acolo unde doresc 42,2% dintre participantii la sondaj sa-si deschida o noua afacere.  Productia se afla pe locul 2, cu 27%, urmata de Comert si alte activitati cu 12,7%, industrii creative cu 9,3% si IT-ul pe ultimul loc cu 8,8% dintre raspunsuri.

84,3% dintre cei care au participat la sondaj doresc sa obtina suma maxima de 200.000 lei, prin care sunt obligati sa creeze minimum 2 locuri de munca. Optiunea cu 100.000 de lei este preferata de doar 15,7% din participanti. Avand in vedere proportia aceasta, este posibil ca bugetul alocat programului (in jur de 1,7 miliarde lei) sa ajunga unui numar in jur de 10.000 de companii.

Un aspect important este reprezentant insa de contributia proprie cu care beneficiarul este dispus sa vina in cadrul finantarii. Avand in vedere faptul ca programul a fost promovat ca fiind unul cu o contributie proprie zero, era de asteptat ca majoritatea aplicantilor sa se incadreze in categorie celor cu foarte putini bani alocati contributiei proprii. 39,7% dintre aplicanti au putini bani, pana in 1000 de euro alocati contributiei proprii la acest program. 36,3% pot veni cu o contributie intre 1000 si 5000 de euro iar 12,7% au intre 5000 si 10.000 de euro. Doar 4% au intre 10.000 si 20.000 de euro si alti 4% peste 20.000 de euro disponibili. Reamintim insa, in special celor cu pana in 5000 de euro contributie proprie ca si daca un program are contributie proprie 0, tot trebuie sa fie pregatiti cu o contributie proprie situata intre 10 si 30% din valoarea unui program de finantare. De ce? Am explicat mai bine aici.

Majoritatea celor care vor sa aplica in cadrul programlui inca nu au infiintat firma, asteptand cel mai probabil publicarea versiunii finale a conditiilor de participare. 11,3% din acestia deja si-au infiintat o firma, iar 12,3% au deja firme infiintate inainte de aprobarea OUG 10/2017.

 

Se pare ca cei interesati de programul Romania Startup Nation sunt insa oameni informati, peste 90% din acestia reusind sa se informeze si sa fie la curent cu ultimele noutati legate de program.

In final, 21,1% au declarat ca vor incepe afacerea si fara obtinerea finantarii, restul de 78,9% fiind dependenti de obtinerea acesteia pentru a putea sa initieze o activitate economica.

In final, rezultatele sunt interesante. Putem estima mai bine sansele de a obtine finantare stiind o proportie relativa intre principalele domenii de activitate. De asemenea, in momentul in care apar conditiile de finantare, tinand cont de necesarul aproximat de contributie proprie reala, putem estima si cati vor mai ramane interesati sa participe.

Pana la lansarea programului estimam insa ca vor mai aparea statistici asemanatoare, foarte utile pentru fiecare potential aplicant. Dar cel mai important beneficiar al unui asemenea sondaj ar fi chiar statul roman, care ar putea sa-si ajusteze conditiile de participare astfel incat sa optimizeze si eficientizeze banii cheltuiti in cadrul acestui program.

By | martie 28th, 2017|Planul de afaceri|6 Comments

About the Author:

6 Comments

  1. […] 2 saptamani de la realizarea primului sondaj, echipa Cilv Consulting revine cu noi rezultate, folosindu-se de doua esantioane. Primul dintre ele […]

  2. […] Conteaza si distributia pe domeniile de activitate. Odata estimata cererea de mai sus, aceasta se poate apoi sparge pe domenii de activitate, folosindu-se de exemplu informatiile din sondajele realizate de noi. […]

  3. […] aceasta am realizat un sondaj in randul potentialilor beneficiari in cadrul Programului Romania Startup Nation, iar rezultatele […]

  4. […] Cilv Consulting a realizat un studiu referitor la Programul Romania Startup Nation potrivit caruia contrar strategiei sustinute de statul roman (care acorda punctaj suplimentar pentru productie si IT), se pare ca cererea din piata pentru finantari este majoritara in domeniul servicii, acolo unde doresc 42,2% dintre participantii la sondaj sa-si deschida o noua afacere. […]

Leave A Comment

Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×