Episodul 3: Cine ma poate ajuta sa aplic la Romania Startup Nation 2018?

//Episodul 3: Cine ma poate ajuta sa aplic la Romania Startup Nation 2018?

Episodul 3: Cine ma poate ajuta sa aplic la Romania Startup Nation 2018?

Da, stim, serialul se numeste ”Cum sa aplic singur la Romania Startup Nation 2018?”, insa acesta are mai mult intelesul de cum sa aplici fara un consultant, decat sa aplici fara niciun ajutor din partea nimanui. Din contra, sfatul nostru este sa incerci sa obtii ajutorul de la cat mai multe persoane, pentru ca este mult mai eficient. Ceea ce alte persoane au invatat probabil in ani de experienta, iti pot transmite in doar o discutie. Si reusesti astfel sa inveti in cateva minute ce au invatat altii in ani de zile.

Va vom prezenta mai jos o serie de oameni/institutii cu care veti colabora pe parcursul vietii unei firme si cu care va recomandam sa va construiti o relatie cat mai eficienta.

Contabilul

Cea mai importanta persoana din afara firmei este in majoritatea cazurilor contabilul. Acesta se va asigura ca vei respecta legislatia in domeniu, te scapa de amenzi potentiale de la ANAF si iti poate da sfaturi legate de optimizarea fiscala. De asemenea, te poate ajuta si la realizarea planului de afaceri, putand incadra cheltuielile in clasele de amortizare. Poate sa te ajute si la realizarea previziunilor financiare, dar si sa te decizi daca vrei sa fii platitor de TVA sau nu. Daca nu vrei sa apelezi la un consultant, contabilul este a doua persoana cea mai potrivita care sa te ajute cu realizarea planului de afaceri. 

O sa observi ca am spus contabil si nu firma de contabilitate. Pentru startup-uri, recomandam sa gasesti un contabil. Nu o firma de contabilitate unde ti se desemneaza un contabil care e disponibil de la 9 la 18 de luni pana vineri si atat. Un contabil, care detine propria lui firma de contabilitate este mult mai flexibil si mai adaptat pe nevoile unui startup. Este disponibil aproape oricand, poti discuta cu el direct, te intelege mai bine. De altfel, ca o recomandare generala, credem ca ar trebui sa cautati furnizori cat mai mici, care gandesc asemenea voua si acolo unde operationalul este cunoscut foarte bine chiar de catre intreprinzator. Asa cum la finantarile in care exista contributie proprie intreprinzatorul e mai responsabil cu implementarea, asa si intr-o firma in care lucrezi cu cineva mai apropiat de actionariat (de preferat chiar intreprinzatorul) lucrurile se vor desfasura, in general, mai bine.

Consultantul 

Majoritatea consultantilor te ajuta gratuit cu verificarea eligibilitatii si stabilirea bugeteului initial. De asemenea, este o practica des intalnita ca aceastia sa ofere consultanta gratuita pentru a te castiga de client. Noi iti recomandam sa te documentezi tu inainte, sa iti faci o lista de intrebari si pe urma sa stabilesti cateva intalniri cu diversi consultanti carora sa le spui de la inceput intentia de a aplica de unul singur si dorinta de a fi ajutat totusi. E o modalitate buna prin care vei putea sa-ti triezi consultantii care vor sa ajute de cei care doar vor sa faca niste bani. Evident, nu trebuie sa abuzezi de bunatatea consultantului, asa cum nici pranzul nu vrei sa-l iei la standurile de gustari din supermarketuri. Am observat totusi ca pe termen lung, cei care abuzeaza de acest aspect si adopta o atitudine de genul win (eu castig informatii) – lose (consultantul si-a pierdut timpul cu mine si nu a castigat nimic) nu reusesc de cele mai multe ori sa puna pe picioare o afacere sustenabila. Deci atentie la mindset!

Alti participanti la program 

Cauta oameni care au implementat Romania Startup Nation in 2017. Ii poti gasi printre clientii consultantilor, prin grupurile online. Cilv Consulting are deja un grup cu peste 5000 de participanti in cadrul programului, pe care il poti vizita aici. Poti intra pe grup si pune intrebari. Dar iti recomandam cel mai mult o discutie 1 la 1 cu cineva care deja a implementat sau aproape a terminat. Desi la prima vedere participantii sunt teoretic obiectivi fata de tine si iti vor da informatii fara sa aiba un interes de la tine, ai grija ca acestia sunt foarte subiectivi fata de propria experienta si asteptarile pe care le aveau. Deci nu te rezuma la un singur participant, incearca sa vorbesti cu cat mai multi.

Avocatul 

Infiintarea unei firme o poti face si singur, vom avea si un articol dedicat in acest serial, dar daca vrei sa te misti mai repede, nu ai timp sau vrei doar sa fii sigur ca iti vor iesi actele din prima, poti apela la un avocat sau la o firma care se ocupa de infiintari firme. De asemenea, un avocat te poate ajuta cu modele de contract, iti poate verifica si contractul de finantare pentru a-ti atrage atentia asupra detaliilor importante, te poate ajuta la contractele cu furnizorii si nu in cele din urma, te poate ajuta si cu obtinerea autorizatiilor de functionare, acolo unde sunt necesare altele in plus fata de declaratia depusa la ONRC. De asemenea, pentru autorizatii ai putea sa intrebi si contabilul daca te poate ajuta.

Banca

Pentru ca programul Romania Startup Nation 2018 se va implementa printr-o entitate bancara, este nevoie sa iti deschizi un cont la o banca partenera. Nu esti obligat sa ai cont doar la o banca partenera, poti sa-ti deschizi un cont curent la o alta banca, din afara programului, prin care sa-ti desfasori toate activitatile si sa folosesti banca partenera doar pentru operatiunile aferente platilor din proiect. Tu decizi cum iti convine mai multe. Totusi, mai importanta decat banca este agentia/sucursala. Din pacate, practica in teren nu este consecventa nu doar intre banci, dar nici intre agentiile aceleiasi banci. De aceea, iti recomandam sa iti stabilesti prima oara banca si apoi sa mergi la mai multe agentii. Sfatul nostru este sa iti alegi o agentia care are deja o experienta de peste 10 proiecte in cadrul Romania Startup Nation. O sa preferi sa mergi in partea opusa a orasului de 2 ori doar decat sa mergi la agentia de la parterul blocului de 100 de ori. Iar experienta agentiei/omului din agentie o poti verifica usor cu intrebari legate de implemantare: cat a durat, ce acte au fost necesare, care a fost procedura. Cere-i sfaturi. O discutie de 20 de minute cu cateva intrebari te poate lamuri usor daca omul cu care vorbesti se pricepe.

AIMMAIPE

Agentiile pentru IMM, Atragere de Investitii si Promovare a Exportului reprezinta entitatile oficiale prin intermediul carora se implementeaza programul Romania Startup Nation. Din pacate si aici practica nu este foarte unitara, de aceea, iti recomandam sa suni doar la oficiul de care apartine firma ta pentru a cere sfaturi si pentru a pune intrebari legate de compania ta. De curand s-au efectuat si multe angajari iar noii angajatii, fiind la inceput, vor fi si mai precauti si mai rezervati in a-ti da raspunsuri la intrebari complicate. In masura in care puteti, conversatiile scrise sunt cele mai bune, ele putand fi probate ulterior in cazul in care actionati intr-un fel si la evaluare se intampla sa primiti o alta rezolvare. Avand in vedere gradul de munca ridicat si personalul putin, pentru raspunsuri rapide recomandam vizita directa la OTIMMC. Vezi aici o lista cu oficiile din tara, datele de contact si judetele arondate lor.

ONRC

Oficiul National Registrul Comertului te ajuta la inceput cu infiintarea firmei si apoi cu modificarile legale necesare privind modificarile activitatii, actionariatului etc. ONRC dispune de un birou de asistenta, care te poate ajuta, contra cost, la intocmirea actelor necesare infiintarii firmei. Dar din experienta noastra, daca vorbesti frumos cu persoanele de la receptie, te pot ajuta destul de mult astfel incat sa te poti descurca singur. De asemenea, de obicei, pe panourile de informare exista deja formulare completate drept model.

Furnizorii 

Furnizorii in cadrul programului trebuie sa fie in primul rand flexibili. Sa fie dispusi sa iti modifice diferite facturi, mai ales in ceea ce priveste denumirea produselor. Nu vorbim aici de lucruri ilegale, ci de faptul ca de multe ori, evaluatorii sunt foarte drastici si de la decontare vor dori ca pe factura sa apara numele Laptop, chiar daca in factura initiala scrie Dell XPS 13 inch. Desi pentru toata lumea e evident ca vorbim de un laptop, pentru unii reprezentati ai statului roman, uneori, nu este. Cauta furnizori care au mai avut clienti in programul Romania Startup Nation, discuta cu ei, pune-le intrebari, cere-le sfaturi.

Daca mai stii si alti oameni care ar putea sa te ajute, contribuie si tu cu detalii in comentariile acestui articol. Te asteptam si maine pentru un nou episod!

By | mai 23rd, 2018|Planul de afaceri|2 Comments

About the Author:

2 Comments

  1. […] Episodul 3: Cine ma poate ajuta sa aplic la Romania Startup Nation? […]

  2. […] ajutorul. Ti-am povestit ieri la ce persoane poti apela daca ai nevoie de ajutor. Contabilul ar fi potrivit pentru aceasta […]

Leave A Comment

Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×