Episodul 4: Bugetul, cel mai important pas!

//Episodul 4: Bugetul, cel mai important pas!

Episodul 4: Bugetul, cel mai important pas!

Dintre toate episoadele pe care le vom prezenta, acesta este cel mai important. Motivele sunt numeroase si le vom lua pe rand si le vom discuta. Daca vrei sa aplici singur la Romania Startup Nation, stabilirii bugetului trebuie sa ii aloci cel mai mult timp. Atentie insa, in acest episod vom vorbi despre stabilirea bugetului AFACERII, nu finantarii. Intai se realizeaza bugetul total al afacerii, urmand ca intr-un episod viitor sa discutam si cum alegem ce cheltuieli din acest buget total introducem si in bugetul finantarii, cazurile in care cele doua bugete ar coincide fiind practic inexistente.

Sume batute in cuie

Principala problema potentiala a bugetului este ca intre momentul in care il creezi si momentul in care implementezi este posibil sa treaca multe luni sau poate chiar un an. Multe se pot intampla in acest timp. Pot disparea produse, preturile pot varia foarte mult sau pot sa apara produse mult mai noi si mai performante. Mai mult decat atat, procedura nu permite modificarea bugetului pe care l-ai introdus in finantare, in avantajul tau, ulterior inscrierii online.

Exemplul 1: Treci in buget 2 laptopuri de  5000 lei fiecare plus o imprimanta de 3000 lei. Bugetul este aprobat. La momentul aprobarii vei avea insa urmatoarele preturi pentru produsele dorite: laptop 5200 lei si imprimanta 2300 lei. Statul iti va deconta 5000 lei pe fiecare laptop, pentru ca atat ai trecut in bugetul cu care te-ai inscris, iar diferenta de pana la 5200, de 200 lei, va trebui suportata din banii proprii. Din imprimanta, va deconta doar 2300 lei, diferenta ramasa de 700 lei fiind pierduta si neputand fi redirectionata catre alte cheltuieli din plan. Pe scurt, orice este peste buget, acoperi din banii proprii, orice este sub buget, se pierde si nu se poate redistribui.

Exemplul 2: Treci in buget 2 laptopuri de 5000 lei fiecare plus o imprimanta de 3000 lei. La implementare, iti dai seama ca ai nevoie doar de un singur laptop si de doua imprimante, pe care le gasesti la aceasi pret ca cel bugetat. Statul iti va deconta 5000 lei pentru primul laptop si 3000 lei pentru imprimanta. Banii aferenti celui de al doilea laptop vor fi pierduti, iar a doua imprimanta va fi cumparata integral din banii proprii.

Asadar, modificari asupra cheltuielilor nu prea se pot face, decat in dezavantajul tau, in sensul ca poti renunta total sau partial la anumite cheltuieli, insa banii alocati lor nu vor putea fi redistribuiti spre folosul tau. De aceea, este foarte important ca inca de la inceput sa faci o previzionare cat mai exacta a cheltuielilor.

Obiective de atins

Realizarea bugetului nu este necesara doar pentru a sti pentru ce vrei sa ceri bani. Un buget bine facut si un cash flow aferent iti permite sa estimezi momentul de break even. Si sa-ti stabilesti obiective in felul urmator: in luna x, voi avea y cheltuieli. Cate produse/servicii trebuie sa vand pentru a-mi acoperi cheltuielile? Si iti poti da seama daca nivelul acela de clienti este unul realist.

Contributia proprie

Despre contributia proprie vom discuta intr-un episod ulterior, dar trebuie mentionat faptul ca realizarea bugetului afacerii te ajuta de asemenea sa stabilesti si contributia proprie. Daca nu s-ar face bugetul total al afacerii si te-ai concentra doar pe ce iei din finantare, te-ai putea trezi la momentul implementarii ca, pe langa cheltuielile acoperite de finantare, vor exista multe alte cheltuieli, pe care nu le-ai gandit si care ar putea sa-ti conditioneze implementarea programului. Si nu vrei sa ajungi la implementare si sa-ti dai seama ca mai ai nevoie de 50.000 lei pentru a implementa, pe langa banii din finantare.

De asemenea, orice cheltuiala eligibila de care uiti cand te inscrii, devine neeligibila si trebuie suportata ulterior de tine.

 Cum faci bugetul?

Pentru ca este cea mai importanta etapa, am pregatit o serie de sfaturi de care sa tii cont atunci cand il creezi:

  • Ignora finantarea si orice stii despre ea. Vei fi tentat sa creezi bugetul limitandu-te la cheltuielile despre care ai auzit tu ca sunt eligibile si ignorandu-le pe care stii ca nu sunt eligibile
  • Fa bugetul scris! Nu mental. Pune-l pe hartie sau intr-un excel.  Nu exista afacere suficient de simpla la care sa poti tine minte toate cheltuielile.
  • Fa un buget pe minimum 12 luni, de preferat pe 24 luni.
  • Ia in considerare faptul ca din momentul in care infiintezi firma pana cand ajungi sa implementezi vor trece minimum 6 luni.
  • Lucreaza cu mai multe scenarii. Recomandam 3 scenarii: Scenariul 1 – Cum ti-ar placea sa pornesti afacerea la modul ideal? Care sunt cheltuielile pe care le-ai face? Scenariul 2: Cum ti-ar porni afacerea daca ai cei 40.000 de euro ar fi banii munciti de tine? Scenariul 3: Cum ti-ai porni afacerea daca nu ai apela la finantare? Care sunt cheltuielile minime necesare pentru a putea da drumul la activitate?
  • Noteaza-ti TOATE cheltuielile. Repet. TOATE. De la cel mai important echipament de care ai nevoie pana la agrafele cu care vei prinde contractele. Orice ban pe care trebuie sa-l platesti pentru companie. De la momentul rezervarii numelui firmei pana cand vei termina de implementat programul de finantare. De la contabil la consultant.
  • Daca ai cheltuieli variabile multe, estimeaza-le in functie de vanzarile care le determina.
  • Nu neglija cheltuielile mici, pentru ca ele sunt multe si cand se aduna reprezinta o suma importanta de bani.
  • Nu te grabi. Obtine oferte, intereseaza-te de preturi, incearca de pe acum sa te decizi ce echipament vrei si de la ce furnizor.
  • Nu lucra o singura zi la buget. Fa-l azi, revino peste cateva zile la el si poate iti vei aminti alte cheltuieli pe care le-ai trecut cu vederea.
  • Cere ajutorul. Ti-am povestit ieri la ce persoane poti apela daca ai nevoie de ajutor. Contabilul ar fi potrivit pentru aceasta etapa.
  • Foloseste un template precum cel pe care l-am atasat la finalul acestei pagini. Ai in el deja instructiuni de folosire.
  • Considera ca 10% din buget vor fi cheltuieli neprevazute.

Odata terminat bugetul, poti trece la urmatorul pas: citirea procedurii programului si verificarea eligibilitatii. Si o sa vezi ca acum, cand ai deja un buget facut, cand vei parcurge procedura vei putea mult mai usor sa determini ce o sa fie eligibil si ce nu in materie de cheltuieli. Daca mai ai si alte intrebari, ce de obicei, le asteptam in comentarii.

By | mai 24th, 2018|Planul de afaceri|4 Comments

About the Author:

4 Comments

  1. […] noastra este sa pleci de la lista de cheltuieli pe care ti-am recomandat sa o realizezi in episodul dedicat bugetului afacerii. Odata ce ai aceasta lista, iti va fi foarte usor sa iei fiecare cheltuiala si o sa asocieti cu una […]

  2. […] In primele episoade am stabilit deja cum sa realizezi bugetul aferent afacerii. Din acel buget, pe baza informatiilor din procedura, stabilesti care sunt cheltuielile eligibile. Odata ajuns la lista de cheltuieli eligibile, daca suma acestora depaseste valoarea finantarii, trebuie sa decizi care din acele cheltuieli le vei trece in planul de afaceri. Nu are sens sa treci cheltuieli eligibile mai mari decat valoarea finantarii, pentru ca dupa aceea acestea vor intra si ele sub incidenta finantarii (va trebui sa le efectuezi cu toata birocratia aferenta si doar dupa ce vei semna contractului de finantare). In alegerea cheltuielilor pe care le vei trece in finantare, tine cont de urmatoarele sfaturi: incerca sa ai cat mai putine cheltuieli trecute in finantare. De asemenea, evita sa treci cheltuieli mici, marunte si numeroase. Nu vrei sa faci dosar de achizitie pentru tacamuri. Sau fete de masa. Dar nu uita, avem deja un episod dedicat alegerii cheltuielilor, iti recomandam sa treci din nou prin el. […]

  3. […] realizat bugetul companiei pe primele 12-24 de luni si trecut prin procedura, esti in masura deja sa stabilesti, din tot […]

  4. […] Episodul 4: Bugetul cel mai important pas! […]

Leave A Comment

Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×