Episodul 6: Cum citesc procedura programului Romania Startup Nation?

//Episodul 6: Cum citesc procedura programului Romania Startup Nation?

Episodul 6: Cum citesc procedura programului Romania Startup Nation?

Am ajuns la inceputul celei de-a doua saptamani a serialului ”Cum sa aplic si singur la Romania Startup Nation” , la primul episod in care vom vorbi concret despre program. Si intram deja in miezul subiectului. Pentru a aplica la Romania Startup Nation, trebuie sa citesti si sa intelegi foarte bine normele de aplicare.

Fii la curent

Primul pas este sa fii la curent in continuu cu ultimele variante de documente oficiale. Acestea se regasesc pe site-ul ministerului, www.aippimm.ro, sectiunea Programe. Momentan, pentru 2018, nu exista gama intreaga de documente. A fost initial postata o propunere de procedura, care a fost scoasa de pe site, dar pe care inca o poti gasi pe pagina noastra aici, cu modificarile fata de anul trecut scoase in evidenta. Pana la aparitia intregului set de documente, care apare abia in momentul in care programul a intrat in linie dreapta si deja se stie data de lansare, poti sa te documentezi folosind documentele de anul trecut. Cu precizarea ca atunci cand vor aparea cele noi, ele trebuie citite la fel de bine, de multe ori, chiar si un cuvant schimbat putand insemna diferenta intre eligibil si neeligibil.

Citeste tot de mai multe ori

Nu te opri doar la cititul procedurii si/sau eventual al modelului de plan de afaceri. Descara toate documentele pentru a trece prin ele. Poti citi inclusiv acordul de finantare, pentru a sti ce contract vei semna pentru a lua finantare. Daca gasesti termeni pe care nu ii cunosti, apeleaza la un consultant, avocat sau contabil. Pune intrebari. Incearca sa fii atent la fiecare detaliu. Nu te astepta sa intelegi insa totul de la prima citire. Documentele sunt multe si stufoase, sunt sanse reduse sa le intelegi integral din prima parcurgere. Dar aminteste-ti bugetul pe care l-ai creat intr-un episod precedent si apoi incepe sa citesti. Prima oara procedura, apoi modelul de plan de afaceri, ulterior acordul de finantare si in continuare restul documentelor disponibile. In procedura vor exista trimiteri catre documente/anexe, le poti avea langa tine pentru a face conexiunile cu ele.

Eligibilitatea

Criteriile de eligibilitate sunt eliminatorii. Asta inseamna ca daca macar unul singur nu ai respectat, vei fi respins. De aceea, concentreaza-te pe eligibilitatea participantului (compania ta), actionariatului (asociatii persoane fizice, cele juridice nefiind acceptate in acest program) si cheltuielilor. In prima categorie am vazut des probleme legate de activitatea desfasurata, deci atentie mare la codul caen cu care aplicati si legatura acestuia cu descrierea pe care o faceti.

In ceea ce priveste actionatiatul, principala problema e aceea legata de respectarea criteriului ca actionarii sa nu mai fi fost actionari intr-o companie care a avut autorizat codul CAEN cu care se aplica si acum in program. ATENTIE! Am observat in practica intreprinzatorii nu acorda o atentie suficient de mare acestui aspect. Procedura corecta, in cazul in care ai mai fost/esti actionar intr-o alta firma este sa soliciti un certificat constator de la ONRC, cu istoric pentru fiecare firma in care ai fost actionar, in care sa verifici ca acel cod CAEN sa nu mai fi fost autorizat. Exista rubrica speciala de (istoric) coduri CAEN autorizate si acelea trebuie verificate. Daca nu ai fost actionar in alta firma deloc sau ai fost II/PFA, nu vei avea probleme la acest criteriu.

In ceea ce priveste eligibilitatea cheltuielilor, aici vorbim de doua categorii: cheltuieli total neeligibile (de exemplu materia prima, unele servicii externalizate, consumabilele) si cele eligibile, dar care nu sunt in concordanta cu activitatea pentru care se solicita finantare. Folosind exemplul dintr-un episod anterior, la o agentie de publicitate daca aplici cu serviciile de publicitate este posibil ca echipamentul de tiparit, desi eligibil, sa fie considerat ca nu se incadreaza in codul caen cu care ai aplicat, ci in altul si sa fie respins. Din pacate, in ceea ce priveste cheltuielile eligibile nu s-a mers pe principiul excluderii cheltuielilor neeligibile, ci pe mentionarea celor eligibile. Adica in loc de ”orice cheltuiala este eligibila atata timp cat nu este din categoriile x, y si z” avem ”cheltuielile eligibile sunt doar cele din categoriile x, y si z”. Asta inseamna ca daca nu o poti incadra exact in categoriile eligibile, cheltuiala este neeligibila.

Trecerea totusi prin lista cheltuielilor eligibile are doua avantaje insa: te poate ajuta sa-ti revizuiesti bugetul si sa mai adaugi cheltuieli de care poate ai uitat si de asemenea, sa-ti notezi, ce cheltuieli din buget vei putea sa le introduci in buget.

Documentele necesare

Atunci cand citesti conditiile de aplicare, fii atent la ce documente sunt necesare, atat initial in etapa de inscriere, cat si mai apoi in etapa de implementare. Fa-ti o lista cu ele, vezi care sunt cele care depind strict de tine, cele care sunt necesare sa le obtii de la o alta entitate si cele pe care le poti modifica si in ultima clipa. Tine minte ca ele sunt de asemenea obligatoriu de urcat in aplicatie, iar lipsa unuia iti poate aduce respingerea proiectului.

Fii atent, de asemenea, la bugetul programului, pentru a-ti da seama cate finantari se vor acorda, calculeaza-ti termenele de evaluare, implementare, pentru a sti cum sa-ti programezi bugetul (de preferat sa le mai adaugi 20-30% in plus pentru ca vor exista intarzieri).

Odata ce ai facut toate aceste lucruri, folosindu-te de documentele aferente anului trecut, cand vor aparea cele de anul aceasta iti va fi mult mai usor sa le parcurgi. O sa vezi si ce usor iti vor sari in ochi chiar si diferentele care vor aparea.

Procedura in sine este complexa, de aceea, daca mai ai si alte intrebari, le poti lasa in comentarii si iti vor raspunde cu placere.

By | mai 28th, 2018|Planul de afaceri|2 Comments

About the Author:

2 Comments

  1. […] de organizare permise la program, pe care le puteti afla din procedura asa cum v-am prezentat aici si sa aveti grija si de structura actionariatului si istoricul acestuia, informatii pe care din nou […]

  2. […] Episodul 6: Cum citesc procedura programului Romania Startup Nation? […]

Leave A Comment

Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×