Cum se vor lua banii pe Romania Startup Nation

//Cum se vor lua banii pe Romania Startup Nation

Cum se vor lua banii pe Romania Startup Nation

Procedura finala a programului Romania Startup Nation se afla transmisa spre publicare in Monitorul Oficial, avem o data de lansare a programului insa metodele prin care poti cheltui banii din finantare au ramas si pana acum un mister pentru multi potentiali beneficiari. O sa explicam in cele ce urmeaza, cat mai simplu, cum se pot lua banii din finantare.

In principiu, exista 3 scenarii principale prin care pot fi obtinuti banii:

 • Prima varianta este aceea in care intreprinzatorul are aproape deja toti banii aferenti proiectului, realizeaza cheltuielile din banii proprii si apoi depune una sau mai multe cereri de rambursare prin care isi recupereaza banii investiti. Esti obligat ca in prima tragere de bani sa cumperi toate echipamentele, deci in functie de tipul de afacere, e posibil sa ai nevoie inca de la inceput de intreaga suma aferenta programului. Evident, acest caz este rar intalnit in practica, start-up-urile care au deja 44.000 de euro la inceput fiind putine si de obicei nici nu au nevoie de finantare sau mai mult ii incurca.
 • A doua varianta o constituie cazul in care gasesti furnizori de echipamente care sunt dispusi sa iti emita factura, sa-ti livreze echipamentele la locatia de implementare, sa le puna in functiune, pentru ca mai apoi un reprezentat al OTIMMC/Banca sa vina sa le verifice ca sunt puse in functie, pentru ca in 30 de zile statul sa elibereze banii care pot fi mai apoi trimisi catre furnizor. In practica, furnizori care sa fie dispusi sa livreze echipamente fara niciun avans unui startup fara niciun istoric si garantie pe care nici macar nu-l pot executa in cazul unui contract incheiat, sunt foarte putini. Mai mult decat atat, daca afacerea pe langa echipamente are si cheltuieli cu chiria si salariile, ele oricum trebuie acoperite din banii intreprinzatorului sau gasiti angajati sau propreetari care sa fie dispusi sa astepte sa fie platiti la fiecare 4 luni. Daca angajatii pot fi reprezentati chiar de catre asociati, proprietari dispusi sa astepte 6 luni de chirie (2 de garantie si 4 de chirie) sunt putini. Iar ANAF-ul oricum iti cere banii pe contributiile aferente salariilor la fiecare 3 luni.
 • A treia varianta este aceea care vine cu cea mai mare speranta pentru beneficiarii care nu dispun de o suma mare de bani. Un credit punte. Oficialii de la Minister asteapta ca normele finale sa fie publicate in Monitorul Oficial pentru a putea demara o procedura de stabilire a unei banci partenere in proiect prin care sa se implementeze programul. Banca va trebui sa acorde un credit puncte, din care intreprinzatorul sa poata sa efectueze cheltuielile, ca mai apoi sa ceara de la statul roman banii care vor veni sa stinga creditul puncte. Problema cea mai mare in acest caz este ca la momentul deschiderii aplicatiei de inscriere nu se va cunoaste Banca partenera, fiind prea din scurt. Deci nu se vor cunoaste conditiile de creditare. Nu se stie ce suma va fi creditata, nu se cunosc dobanzile si comisioanele si nici sansele reale de a se obtine acel credit punte. Oficialii de la Minister au declarat ca vor sa aleaga o banca ce nu va cere garantii, contractul de finantare urmand sa fie suficient. Dar este greu de crezut ca o banca va acorda credite unui startup aflat la inceput, stiind ca returnarea creditului este conditionata de capacitatea beneficiarului de a depune cereri de trageri realizate corect si platite de statul roman.

Intr-un clasament al modalitatilor de obtinere a banilor, cele 3 variante de mai sus sunt la coada acestuia. Cererea de plata fara verificare (aceea prin care se depune doar factura, se primesc banii, sa plateste furnizorul, se primeste echipamentul) nu este disponibila si nici livrarea unui avans, chiar daca ele la fondurile europene sunt disponibile. Declaratia oficiala a fost ca pe fondurile din bugetul de stat Curtea de Conturi nu permite asemenea variante, deci am putea spune ca suntem mai stricti cu noi decat este Uniunea Europeana cu noi.

Pe langa cele 3 variante de plata se mai adauga un nou nivel de complexitate prin programarea cererilor de plata/rambursare. Mecanismul este in felul urmator. Se pot face MAXIMUM 3 trageri de bani in perioada de implementare care poate fi de MAXIMUM 12 luni. Tragerile de bani pot fi reprezentate de cereri de plata (atunci cand nu a fost facuta plata anterior cererii) sau cereri de rambursare  (atunci cand plata a fost facuta anterior cererii, din banii proprii sau din banii din credit). In planul de afaceri se solicita sa se precizeze pe 3 perioade, care vor fi banii solicitati si daca vor fi solicitati prin cerere de plata sau prin cerere de rambursare. Daca in plan s-a trecut cerere de plata, la implementare se poate face o cerere ca aceasta sa fie transformata in una de rambursare. Invers nu se poate.

Dar ca lucrurile sa fie si mai complicate, impartirea pe cele 3 perioade din planul de afaceri, nu coincide neaparat cu cererile de plata. Adica, daca in planul de afaceri ai o perioada de completat pentru 2017 si 2 pentru 2018, este posibil sa completezi doar varianta cu 2017, in care sa soliciti banii toti in 2017, dar in 2017 sa faci totusi 3 cereri diferite in interval de 3 zile de exemplu. Practic, impartirea pe cele 3 perioade are rolul de a ajuta ministerul sa-si bugeteze mai bine banii necesari de implementare, acesta dorind sa disperseze efortul bugetar pe toata perioada de implementare, nedorind sa isi asume inca din anul acesta tot bugetul prin efortul bugetar de anul aceasta.

Procedura inca nu este foarte clara in ceea ce priveste obligativitatea pastrarii calendarului de plati si ce se intampla daca acesta se decaleaza din motive independente de beneciar, de exemplu in cazul in care planurile de afaceri nu sunt evaluate la timp iar cheltuielile din 2017 sunt amanate pana in 2018.

Asadar, precum se poate vedea, nivelul de dificultate a modalitatii de obtinere a banilor din cadrul Romania Startup Nation creste cu cat intreprinzatorul are mai putini bani proprii de implementare. Deci cel mai dificil va fi pentru cei care au foarte putini bani.

De aceea, sfatul nostru este ca inainte sa aplicati, sa va documentati temenic si sa planificati cu mare grija toate tragerile de bani si mai ales cash-flow-ul afacerii, pentru a nu ajunge in situatia in care sa va blocati la implementare. Este ultimul scenariu pe care vi-l doriti.

By | iunie 8th, 2017|Planul de afaceri|10 Comments

About the Author:

10 Comments

 1. […] În ceea ce privește modalitatea de obținere a banilor, îți recomandăm să accesezi acest link, unde găsești descris mai pe larg […]

 2. Iulian 22 iunie 2017 at 0:07 - Reply

  Bună seara! As vrea sa aplic dar mai aștept puțin. Mi am făcut niște calcule și as vrea sa mi spuneți dacă sunt bune: dobânda la banca pe o luna la 170000 lei este cam 700 lei; mai văd acolo un comision pentru fondul de garantare de 3,8 adică vreo 500 lei ; ar mai fi cei doi angajați cu 1600 fiecare, deci 3200 lei.Chirie nu este nevoie.Ar mai fi mat prima și altele.Stiti ceva de vreo asigurare pentru echipamente? Deci intro luna mi ar trebui cam 5000 lei.Daca statul îmi da banii în 4 luni eu ar trebui sa am 20 000 lei?

 3. Iulian 19 iunie 2017 at 22:43 - Reply

  Bună seara! Am înțeles din răspunsurile dvs. ca nu pot folosi un spațiu de la o ruda? Eu vreau sa deschid un laborator de cofetărie la mine în curte. Nu pot face un contract de comodat intre mine și firma mea?

  • CILV Consulting 21 iunie 2017 at 19:16 - Reply

   Nu puteti folosi spatiu de la o ruda daca folositi banii din chiria ca sa-l platiti. Pe comodat merge.

 4. Stefy 19 iunie 2017 at 22:23 - Reply

  Am și eu o intrebare: Dacă se face un credit punte pe sa zicem 6 luni, iar statul intra în criza și mă întârzie sa zicem 1 an; sau nu are de unde săi -mi vireze banii.Ce va face banca? Executa silit firma? Sau îmi ia doar echipamentele achiziționate?

  • CILV Consulting 21 iunie 2017 at 19:15 - Reply

   Ambele. Sau negociati o perioada esalonata de plata.

 5. Marian 11 iunie 2017 at 0:09 - Reply

  As vrea sa-i raspund Sharp Andrew , dar e imposibil…..nu se deschide rubrica de raspuns. !?

 6. Mihai 10 iunie 2017 at 18:02 - Reply

  In primul rand felicitari pentru interes:)
  In al doilea rand am o intrebare. Pe cat de banala pe atat de pertinenta – zic eu.
  Toate activele achizitionate trebuie sa serveasca activitatilor codului caen pentru care se solicita finantare.
  Ex.pentru activitate de productie , nu e poate achizitiona un calculator departamentului de vanzari. Corect?
  Cum este cu locurile de munca nou create prin program ? Se poate crea un loc de munca pentru vanzari la activitatea de productie? 🙂

  Astept raspunsul dvs obiectiv.
  Multumesc.

  • CILV Consulting 10 iunie 2017 at 18:26 - Reply

   Activitatea de vanzare nu corespunde unui alt cod caen. Daca noi in consultanta printam unele proiecte pentru a fi depuse offline, nu inseamna ca prin asta facem activitate de tipografie.

 7. Marian 10 iunie 2017 at 0:46 - Reply

  Foarte util articolul.Felicitari pentru efortul si empatia de care dati dovada , si asta inca de la lansarea programului !
  Un sfat general care poate fi dedus de aici: apelati la consultanti care va vor intr-adevar binele, ,pentru a lua decizii optime/profitabile in afaceri, deci decizii corecte si in finantarea acestora !

Leave A Comment

Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×