Dupa ce ai aflat cand este momentul cel mai bun sa faci planul de afaceri, trecem direct la partea operationala. Realizarea planului de afaceri. Dar inainte de a trece efectiv la completarea lui, iti recomandam sa tii cont de cateva aspecte:
- Citeste modelul de plan de afaceri inainte. Poti folosi metoda pe care ti-am explicat-o pentru parcurgerea procedurii. Important este sa treci prin modelul de plan de afaceri inainte, ca sa ai o imagine de ansamblu a structurii rezultatului final.
- Pe masura ce parcurgi modelul aferente Romania Startup Nation, fii atent la posibilele corelatii. De exemplu, ti se cer obiective de profit sau cifra de afaceri, ai grija ca ulterior sa se regaseasca si in previziunile financiare.
- Chiar daca de obicei planul de afaceri este respins pe motive de eligibilitate, o calitate scazuta a acestuia poate de asemenea duce la respingere. Citam din procedura ”Dacă în urma analizei planului de afaceri integral completat se constată neconcordanţe sau că informaţiile declarate de solicitant în planul de afaceri on-line nu sunt corecte/reale/coerente, solicitantul va primi Scrisoare de înştiinţare a respingerii planului de afaceri.” Din pacate, acest singur pasaj, datorita gradului imens de subiectivitate, poate fi folosit ca scuza pentru a fi respins orice plan de afaceri, ducand in trecut la numeroase abuzuri din partea evaluatorilor. De aceea va recomandam sa acordati o atentie deosebita si calitatii realizarii planului de afaceri.
- Dimensiunea planului de afaceri. Un plan de afaceri bun reuseste sa transmita intr-un mesaj scurt informatiile esentiale. De aceea, va recomandam sa nu scrieti foarte mult (evaluatorii vor avea multe dosare de citit si devin irascibili daca trebuie sa citeasca ”romane”), dar nici atat de putin incat sa nu acoperiti in general campurile dedicate texturilor din aplicatia online.
- Daca vreti sa aplicati in prima zi, lucrati in modelul de plan de afaceri aferent programului. Mai jos aveti atasat si ultima varianta disponibila. Pentru o evidentiere imediata, puteti textul nou sa il treceti in document cu o alta culoare decat cel standard.
- Daca nu vreti sa aplicati in prima zi si sa lucrati la modelul de plan de afaceri dupa lansarea programului, puteti folosi aplicatia online ca spatiu de lucru.
- Atat modelul de plan de afaceri in format word, dar si aplicatia online vor avea instructiuni de completare. Urmariti-le cu atentie. Nu va grabiti.
- Diacriticile au creat probleme in trecut, deci varianta mai sigura este sa completati fara a folosi diacritice.
- Fiecare sectiune prezentata in urmatoarele episoade corespunde unei pagini din aplicatia online a planului de afaceri.
In randurile care urmeaza vom detalia si modul de completare a planului de afaceri. Vom incerca sa nu repetam mare parte din informatiile deja prezentate in planul de afaceri, ci doar sa oferim sfaturi legate de completare si instructiuni suplimentare care v-ar putea ajuta
Sectiunea 1:
- Numele firmei se trece fara SC.
- Codul unic de inregistrare se trece fara RO in fata (in cazul acela ar fi fost CIF, daca erati platitor de TVA).
- Forma juridica de constituire cel mai probabil va fi SRL.
- Numarul Registrul Comertului se refera la cel de forma Jxx/yyy/zz.ll.aaaa regasit pe certificatul de inregistrare.
- Activitatea principala a societatii este si ea prezenta pe acelasi certificat de inregistrare.
- CodulCAEN cu care aplicati la finantare poate fi diferit de cel principal si se completeaza in sectiunea urmatoare.
- Pentru incadrarea codului CAEN conform punctajului, puteti consulta lista de coduri CAEN afisata si ea la finalul acestui articol.
- Natura capitalului social se completeaza proportional cu procentul pe care il are fiecare asociat in firma.
- Valoarea capitalului social: De obicei este 200 lei, minimul cerut de lege, dar mai verificat inca o data in actul constitutiv al companiei.
- Adresa de contact, telefonul si emailul. Ai mare grija cand completezi, vor fi cele pe care vei fi contactat, informatiile gresite din aceasta categorie pot duce la imposibiltiatea de a fi contactat in situatii urgente, precum o clarificare ce trebuie rezolvata in 2 zile. Si poti ajunge sa fii respins pentru ca nu ai raspuns la timp. Foloseste o adresa de email pe care o folosesti zilnic si mai ales, care are filtre de spam performante, care nu iti vor ascunde un potential mesaj de la autoritatea de implementare.
- Persoana de contact: de preferat persoana care conduce afacerea.
- Tabelul se completeaza cu datele asociatilor persoane fizice. Nu pot participa la program companii care au actionari persoane juridice, deci ignorati campurile care fac referire la denumire/sediul societatii.
- La categoria IMM, cel mai probabil, mai ales daca esti la prima firma si unic asociat, vei fi microintreprindere. Discutia aici insa e un pic mai complicata si iti recomandam sa consulti un ghid specializat de incadrare. Te poti lamuri mai bine si dupa ce verifici Anexele 5 si 6.
- In cazul in care asociatii mai sunt actionari si in alte companii, le puteti enumera aici.
- In sectiunea de incarcare ai grija ca trebuie incarcate toate campurile obligatorii pentru a merge mai departe.
Anexele sunt destul de simplu de completat, insa daca aveti intrebari specifice, le puteti pune in comentarii si noi va vom raspunde. De maine, vom intra direct in planul de afaceri propriu-zis si iti povestim cum sa completezi urmatoarele 2 sectiuni ale acestuia.
[…] nostru despre cum sa aplici si singur la Romania Startup Nation cu un nou episod. Am trecut prin sectiunea 1 aferenta informatiilor de baza si sectiunea 2, unde am prezentat viziunea companiei. In episodul de […]
[…] prima sectiune din planul de afaceri a fost una mai mult formala, in care trebuie sa completezi in general informatii clasice, de identificare, incepand cu […]
buna ziua!
la planul de microindustrializare, care este anul N din cadrul proiectiei bilantului?
Cel curent.
[…] Episodul 13: Planul de afaceri – Sectiunea 1 si reguli de completare […]