Episodul 13: Planul de afaceri – Sectiunea 1 si reguli de completare

//Episodul 13: Planul de afaceri – Sectiunea 1 si reguli de completare

Episodul 13: Planul de afaceri – Sectiunea 1 si reguli de completare

Dupa ce ai aflat cand este momentul cel mai bun sa faci planul de afaceri, trecem direct la partea operationala. Realizarea planului de afaceri. Dar inainte de a trece efectiv la completarea lui, iti recomandam sa tii cont de cateva aspecte:

 • Citeste modelul de plan de afaceri inainte. Poti folosi metoda pe care ti-am explicat-o pentru parcurgerea procedurii. Important este sa treci prin modelul de plan de afaceri inainte, ca sa ai o imagine de ansamblu a structurii rezultatului final.
 • Pe masura ce parcurgi modelul aferente Romania Startup Nation, fii atent la posibilele corelatii. De exemplu, ti se cer obiective de profit sau cifra de afaceri, ai grija ca ulterior sa se regaseasca si in previziunile financiare.
 • Chiar daca de obicei planul de afaceri este respins pe motive de eligibilitate, o calitate scazuta a acestuia poate de asemenea duce la respingere. Citam din procedura ”Dacă în urma analizei planului de afaceri integral completat se constată neconcordanţe sau că informaţiile declarate de solicitant în planul de afaceri on-line nu sunt corecte/reale/coerente, solicitantul va primi Scrisoare de înştiinţare a respingerii planului de afaceri.” Din pacate, acest singur pasaj, datorita gradului imens de subiectivitate, poate fi folosit ca scuza pentru a fi respins orice plan de afaceri, ducand in trecut la numeroase abuzuri din partea evaluatorilor. De aceea va recomandam sa acordati o atentie deosebita si calitatii realizarii planului de afaceri.
 • Dimensiunea planului de afaceri. Un plan de afaceri bun reuseste sa transmita intr-un mesaj scurt informatiile esentiale. De aceea, va recomandam sa nu scrieti foarte mult (evaluatorii vor avea multe dosare de citit si devin irascibili daca trebuie sa citeasca ”romane”), dar nici atat de putin incat sa nu acoperiti in general campurile dedicate texturilor din aplicatia online.
 • Daca vreti sa aplicati in prima zi, lucrati in modelul de plan de afaceri aferent programului. Mai jos aveti atasat si ultima varianta disponibila. Pentru o evidentiere imediata, puteti textul nou sa il treceti in document cu o alta culoare decat cel standard.
 • Daca nu vreti sa aplicati in prima zi si sa lucrati la modelul de plan de afaceri dupa lansarea programului, puteti folosi aplicatia online ca spatiu de lucru.
 • Atat modelul de plan de afaceri in format word, dar si aplicatia online vor avea instructiuni de completare. Urmariti-le cu atentie. Nu va grabiti.
 • Diacriticile au creat probleme in trecut, deci varianta mai sigura este sa completati fara a folosi diacritice.
 • Fiecare sectiune prezentata in urmatoarele episoade corespunde unei pagini din aplicatia online a planului de afaceri.

In randurile care urmeaza vom detalia si modul de completare a planului de afaceri. Vom incerca sa nu repetam mare parte din informatiile deja prezentate in planul de afaceri, ci doar sa oferim sfaturi legate de completare si instructiuni suplimentare care v-ar putea ajuta

Sectiunea 1:

 1. Numele firmei se trece fara SC.
 2. Codul unic de inregistrare se trece fara RO in fata (in cazul acela ar fi fost CIF, daca erati platitor de TVA).
 3. Forma juridica de constituire cel mai probabil va fi SRL.
 4. Numarul Registrul Comertului se refera la cel de forma Jxx/yyy/zz.ll.aaaa regasit pe certificatul de inregistrare.
 5. Activitatea principala a societatii este si ea prezenta pe acelasi certificat de inregistrare.
 6. CodulCAEN cu care aplicati la finantare poate fi diferit de cel principal si se completeaza in sectiunea urmatoare.
 7. Pentru incadrarea codului CAEN conform punctajului, puteti consulta lista de coduri CAEN afisata si ea la finalul acestui articol.
 8. Natura capitalului social se completeaza proportional cu procentul pe care il are fiecare asociat in firma.
 9. Valoarea capitalului social: De obicei este 200 lei, minimul cerut de lege, dar mai verificat inca o data in actul constitutiv al companiei.
 10. Adresa de contact, telefonul si emailul. Ai mare grija cand completezi, vor fi cele pe care vei fi contactat, informatiile gresite din aceasta categorie pot duce la imposibiltiatea de a fi contactat in situatii urgente, precum o clarificare ce trebuie rezolvata in 2 zile. Si poti ajunge sa fii respins pentru ca nu ai raspuns la timp. Foloseste o adresa de email pe care o folosesti zilnic si mai ales, care are filtre de spam performante, care nu iti vor ascunde un potential mesaj de la autoritatea de implementare.
 11. Persoana de contact: de preferat persoana care conduce afacerea.
 12. Tabelul se completeaza cu datele asociatilor persoane fizice. Nu pot participa la program companii care au actionari persoane juridice, deci ignorati campurile care fac referire la denumire/sediul societatii.
 13. La categoria IMM, cel mai probabil, mai ales daca esti la prima firma si unic asociat, vei fi microintreprindere. Discutia aici insa e un pic mai complicata si iti recomandam sa consulti un ghid specializat de incadrare. Te poti lamuri mai bine si dupa ce verifici Anexele 5 si 6.
 14. In cazul in care asociatii mai sunt actionari si in alte companii, le puteti enumera aici.
 15. In sectiunea de incarcare ai grija ca trebuie incarcate toate campurile obligatorii pentru a merge mai departe.

Anexele sunt destul de simplu de completat, insa daca aveti intrebari specifice, le puteti pune in comentarii si noi va vom raspunde. De maine, vom intra direct in planul de afaceri propriu-zis si iti povestim cum sa completezi urmatoarele 2 sectiuni ale acestuia.

By | iunie 13th, 2018|Planul de afaceri|5 Comments

About the Author:

5 Comments

 1. […] nostru despre cum sa aplici si singur la Romania Startup Nation cu un nou episod. Am trecut prin sectiunea 1 aferenta informatiilor de baza si sectiunea 2, unde am prezentat viziunea companiei. In episodul de […]

 2. […] prima sectiune din planul de afaceri a fost una mai mult formala, in care trebuie sa completezi in general informatii clasice, de identificare, incepand cu […]

 3. mariana 8 august 2018 at 13:57 - Reply

  buna ziua!
  la planul de microindustrializare, care este anul N din cadrul proiectiei bilantului?

  • CILV Consulting 9 august 2018 at 12:13 - Reply

   Cel curent.

 4. […] Episodul 13: Planul de afaceri – Sectiunea 1 si reguli de completare  […]

Leave A Comment

Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×