Episodul 12: Planul de afaceri: Cand il faci si cand il depui?

//Episodul 12: Planul de afaceri: Cand il faci si cand il depui?

Episodul 12: Planul de afaceri: Cand il faci si cand il depui?

Acum ca ai si firma deja infiintata, iti mai lipseste doar planul de afaceri pentru a te putea inscrie online. Si documentele aferente solicitate, care insa le poti face pe loc odata ce detii deja o companie. In continuare, in episodul de azi vom trata doua atribute temporale ale planului de afaceri. In primul rand vom vorbi de momentul in care trebuie sa faci planul de afaceri.

De ce se cere un plan de afacere?

Am intalnit de multe ori intrebarea asta, mai ales in contextul in care nu se puncteaza aspectul calitativ al planului de afaceri si nu iti aduce un avantaj automat in obtinerea finantarii. Este adevarat, un plan de afaceri exceptional nu are niciun avantaj fata de un plan de afaceri mediu atunci cand aplici la finantare. Ba mai mult, daca tu ai un plan de afaceri exceptional si ai doar 95 de puncte din prisma activitatii, un plan de afaceri mai slab realizat, dar decent inca, ce are insa 100 de puncte, va lua finantare inaintea ta. Cuvantul cheie in propozitia anterioara este decent. Chiar daca nu se puncteaza suplimentar planurile de afaceri mai bune, cele proaste pot fi respinse. Vom explica mai multe in episodul viitor cand ne vom ocupa efectiv de modul in care se scrie planul de afaceri.

Insa planul de afaceri, asa cum am aratat mai sus, este solicitat totusi pentru a exista un filtru minim prin care sa poate sa fie eliminati solicitantii care nu pot duce la bun sfarsit un plan de afaceri relativ simplu. Interesul statului este ca banii pe care ii investeste sa fie intorsi in economie de companii sustenabile, care ajung sa se dezvolte. Se considera ca daca nu esti in stare sa duci la capat o sarcina simpla, precum realizarea unui plan de afaceri (fie singur, fie impreuna cu un consultant ), cel mai probabil nu vei fi capabil nici sa derulezi o afacere si atunci nu are sens ca statul sa-ti dea bani. Sigur, tot timpul exista si exceptii, dar avand in vedere si experienta noastra, acesta sunt insignifiante.

Cand facem planul de afacere?

Multe persoane asteapta sa apara conditiile finale de participare, sa vada exact normele, sa afle daca are sens sa aplice sau nu la finantare. Pentru a nu munci la un plan de afaceri si a afla ulterior ca munca lor a fost in zadar si nu mai pot oricum sa ia finantare.

Recomandarea noastra este sa incepi sa-l faci inca dupa ce termini de citit acest articol. De fapt, recomandarea noastra generala este ca inainte sa urmaresti template-ul folosit pentru finantare, sa incerci sa faci un plan de afacere cat mai cuprinzator, mai complex si mai util decat cel solicitat de statul roman.  Si pe urma din planul mare o sa vezi ca iti va fi foarte simplu sa-l scrii pe cel solicitat la finantare.

Chiar daca la momentul in care apar conditiile finale, iti dai seama ca nu mai poti aplica sau nu mai ai sanse, realizarea unui plan de afaceri reprezinta un exercitiu util pentru orice persoana care vrea sa deschida o afacere. Planul de afacere este un instrument care te ajuta sa-ti ordonezi ideile, sa-ti gasesti punctele slabe, sa vezi care sunt punctele forte, sa-ti gasesti punctele oarbe. Pe scurt, este un checklist foarte bun (daca ai structura potrivita), care te ajuta sa treci prin cele mai importante aspecte ale afacerii, astfel incat sa te asiguri ca nu ti-au scapat elemente importante.  Nu iti garanteaza succesul, dar te ajuta sa-si creste sansele de succes. Si nu este dificil de realizat.

De fapt, recomandarea noastra generala este ca inainte sa urmaresti template-ul folosit pentru finatare, sa incerci sa faci un plan de afacere cat mai cuprinzator, mai complex si mai util decat cel solicitat de statul roman. Si in final, cand apar normele si decizi sa aplici, sa-ti adaptezi planul existent la forma finala solicitata la finantare va fi  floare la ureche.

Cand depun planul de afaceri

Aici problema incepe sa fie complicata din doua motive simple: momentul inscrierii ajunge sa fie intr-un final criteriu de departajare (deci interesul tau este sa aplici cat mai devreme), insa pe masura ce observi numarul celor inscrisi, poti ajunge in situatia in care sa consideri ca e nevoie de mai multe locuri de munca nou create pentru a putea sa obtii finantare (te poti inscrie in prima zi cu 2 noi locuri de munca si sa vezi in ultima zi de inscrieri ca va fi nevoie de 3 angajati pentru a obtine finantare la ritmul inscrierilor de pana atunci, dar cum planul a fost deja inscris, nu mai poti face modificari).

Asadar, timpul se poate scurge si in avantajul tau, dar si in dezavantajul tau. Este greu de dat un sfat. Poti cadea in ambele extreme. Prima in care vezi ca se inscriu multi si tu deja ai sa spunem 100 de puncte si desi ai nevoie de doar 2 angajati, mai pui inca 2 doar ca sa fii sigur, pentru ca iti spui ca te angajezi si pe tine si inca o ruda. Si ajungi totusi 3 ani de zile sa platesti taxe la stat in plus pentru 2 angajati degeaba. Sunt peste 50.000 lei pe care ii scazi din beneficiul net al finantarii, de care am vorbit deja in articolul dedicat. Mai merita sa aplici? Si putem vorbi desigur si de cealalta extrema, in care oricum iti programezi inca 2 angajati in plus, dar nu vrei sa te legi la cap cu 4 angajati pentru ca ti se pare foarte riscant pe termen lung.

Vorbim de o situatie de incertitudine in care totusi trebuie sa iei o decizie. Multi factori variaza, iar tu trebuie sa te decizi. Din fericire, sau din pacate, antreprenoriatul va fi plin de asemenea situatii in care trebuie sa iei decizii fara sa ai multe informatii. Insa daca nu risiti, nu castigi. In final, tu trebuie sa pui in balanta ambele scenarii si sa vezi ce faci.

Iar daca e sa mai facem o recomandare, incearca sa nu-ti bazezi exclusiv finantarea afacerii pe Romania Startup Nation. Optiunile sunt numeroase in ziua de azi: parinti, prieteni, banci, crowdfunding, alte fonduri nerambursabile, credit furnizor, business angels, fonduri de investitii, concursuri si granturi de la multinationale, leasing, bootstrapping. Verifica-le pe toate si vezi daca nu cumva poti demara afacerea si altfel. Tot timpul este bine sa ai o solutie de rezerva.

 

By | iunie 5th, 2018|Planul de afaceri|2 Comments

About the Author:

2 Comments

  1. […] Episodul 12: Planul de afaceri – cand il faci si cand il depui?  […]

  2. […] ce ai aflat cand este momentul cel mai bun sa faci planul de afaceri, trecem direct la partea operationala. Realizarea planului de afaceri. Dar inainte de a trece […]

Leave A Comment

Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×