Episodul 2: Eu cu ce cod CAEN aplic?

//Episodul 2: Eu cu ce cod CAEN aplic?

Episodul 2: Eu cu ce cod CAEN aplic?

Daca in primul episod al serialului nostru ”Cum sa aplic singur la Romania Startup Nation 2018” am vorbit despre ideea de afacere, iata ca in episodul doi ne lovim de necesitatea alinierii cu birocratia specifica organizatiilor foarte mari, in cazul de fata, statul roman. Majoritatea finantarilor din Romania se acorda tinandu-se cont de acest cod CAEN. Daca sunteti la inceput si este prima oara cand auziti de acest acronim dar si daca sunteti familiarizat cu el dar aveti probleme in identificarea celui corect, articolul urmator va va ajuta sa indepartati orice indoiala din acest domeniu.

Ce este codul CAEN?

Clasificarea Activitatilor Economice Nationale, sau CAEN pe scurt, reprezinta modalitatea prin care statul roman doreste sa ordoneze toate activitatile economice din Romania. Practic, fiecarei activitati ii este atribuit un cod cu o descriere aferenta, rezultatul fiind un tabel masiv, impartit pe clase si grupe de coduri CAEN. Actualizarea CAEN are ca obiective, in principal, ordonarea informatiilor economice si sociale potrivit noului mod de organizare si functionare a societatii romanesti si a economiei nationale, precum si armonizarea la clarificarile utilizate pe plan european si international. Avand in vedere faptul ca vorbim de o clasificare realizata de catre un stat, de foarte multe ori aceasta este depasita de evolutia mediului privat, multe activitati economice noi, moderne, nemairegasindu-se in aceasta clasificare oarecum rigida. In Romania, clasificarea in vigoare a fost aprobata prin Ordinul Presedintelui Institutului National de Statistica nr 337/2007.

De ce este important codul CAEN?

In contextul unei finantari, codul CAEN este important pentru ca iti determina eligibilitatea. Finantarile in general nu sunt pentru orice activitate economica. Exista finantari specifice, pentru anumite domenii, in care evident trebuie sa te incadrezi si finantari generaliste, cu o gama larga de activitati acceptate, dar care au si ele activitati care nu sunt acceptate. In ambele cazuri, trebuie sa te asiguri ca activitatea ta, determinata sub forma de cod CAEN se regaseste in lista codurilor acceptate in acea finantare. Pentru ca daca nu se regaseste, proiectul va fi evident respins.

Un al doilea motiv este faptul ca descrierea afacerii tale, pe care o vei face in cererea de finantare/planul de afaceri sau documentatia necesara la inscrierea la o finantare, trebuie sa se potriveasca foarte bine cu acel cod CAEN. In caz contrar, proiectul este respins. Cazurile evidente, in care tu povesteti despre cum o sa vinzi gogosi in piata si alegi cod CAEN de productie prefabricate de beton, sunt foarte rare. Insa, mai des se intampla cand vinzi gogosi in piata dar ai de ales intre codul CAEN de productie sau de comert. Va oferim solutia la aceasta problema un pic mai jos.

Al treilea motiv este cel mai simplu: in functie de codul CAEN ales primesti un punctaj in planul de afaceri. Pentru ca, in general, programele de finantare sunt gandite strategic, cel putin la nivel declarativ, ele vin sa actioneze intr-o anumita directie: sa sprijine anumite sectoare economice, de exemplu. De aceea, sectorul productiv este de obicei avantajat, avand un punctaj mai bun. In functie de codul CAEN primesti asadar un punctaj si un functie de marimea acestuia, poti avea sanse sau nu. De exemplu, la Romania Startup Nation 2017 s-a obtinut finatare cu minimum 90 de puncte. Cu un cod CAEN de comert, pierdeai din start 15 puncte, ceea ce insemna ca si daca ai fi luat maximum de puncte la toate celelalte criterii, nu puteai trece de 85 de puncte, punctaj evident insuficient pentru a lua finantare.

Asadar, codul CAEN iti determina punctajul, implicit sansele de a lua finantare, dar este si verificat de evaluatori pentru a fi in concordanta cu descrierea afacerii. Iar odata ce ai codul CAEN stabilit pentru ceea ce vrei sa faci tu, la Romania Startup Nation ai deja o lista de coduri CAEN admise si deja incadrate in punctaj, astfel incat consultarea ei se face foarte simplu. Poti vedea lista valabila de anul trecut, pentru ca de anul aceasta inca nu a fost publicata, aici.

Cum aleg codul CAEN? 

In momentul in care ai ideea de afacere, poti descarca mai jos documentul cu codurile CAEN din Romania si sa vezi daca poti identifica unul care sa-ti descrie cat mai exact afacerea. Daca nu te descurci, poti realiza o cautare pe Google simpla, dupa cuvinte cheie precum ”cod caen ABC”, unde ABC este denumirea activitatii pe care vrei sa o faci. De obicei, o sa gasesti multe topicuri de discutii, mai ales pe forumuri, despre cum au rezolvat altii problema. Dar despre cine te mai poate ajuta pe parcursul aplicarii la finantare vom vorbi mai pe larg intr-un articol viitor. Daca ai avut o afacere simpla, existenta deja pe piata, pana acum ar trebui sa fi gasit codul CAEN aferent. Cu toate acestea, observam ca apar tot mai des cele doua probleme pe care le-am prezentat mai jos.

Problema 1: Activitatea mea este prea noua sau complicata

Rezolvare: Precum spuneam si mai sus, actul oficial care legifereaza codurile CAEN este unul emis acum mai bine de 11 ani. Si care si atunci era depasit de realitatea economica. Azi cu atat mai mult este greu sa incadrezi anumite activitati economice, mai ales din domeniul ITC. Minarea criptomenedelor, SAS-urile sau unele activitati de inteligenta artificiala sunt tot mai greu de incadrat intr-un cod CAEN existent. Daca veti face o incadrare in regim propriu si aplicati la finantare, evaluatorii pot sa considere ca activitatea nu este incadrata corespunzator si sa respinga proiectul. Iar in cele cateva zile pe care le aveti pentru a face o contestatie e posibil sa nu reusiti sa faceti rost de documentul necesar care sa va dea dreptate/ sau nu. Acest document de care vorbim este unul furnizat de catre Instititul National de Statistica. El se obtine intrand pe site-ul institutului si trimitand online sau si prin posta clasica, o cerere de incadrare intr-un cod CAEN a activitatii pe care doriti sa o efectuati. De preferat, descrierea activitatii din cerere sa fie cat mai apropiata de aceea pe care o veti scrie in planul de afaceri. In medie, in 2 saptamani veti obtine un raspuns de la INS, de aceea este bine sa-l solicitati inainte de aplica la finantare si pentru a-l avea pregatit in cazul in care un evaluator fara experienta ar putea sa va creeze probleme pe baza codului CAEN.

Problema 2: Eu desfasor mai multe activitati

Rezolvare: In urmatorul episod vom vorbi despre cum iti realizezi lista de cheltuieli/bugetul de cheltuieli necesar primului an de activitate. Pentru ca daca ai mai multe activitati, sa spunem ca esti o agentie de publicitate, faci si strategii de marketing, impementezi si campanii online, produci si materiale publicitare si intermediezi si servicii de publicitate, putem vorbi practic de posibil 4 coduri CAEN. Cu care aplici la finantare? Ghidul solicitantului spune ca toate cheltuielile trebuie sa fie in legatura directa cu activitatea pentru care aplici. Asadar, nu poti aplica la program cu codul CAEN aferent realizarii de campanii online si sa-ti cumperi utilaje de tiparire aferente productiei publicitare. Procedura pe care o recomandam este in felul urmator: realizeaza lista de cheltuieli (iti spunem in episodul de maine cum sa o faci), iar apoi realizeaza un tabel cu  un numar de coloane cate activitati ai. Si apoi, pe fiecare activitate incearca sa vezi cate poti introduce din lista de cheltuieli initiala astfel incat sa aiba legatura cu ea. Daca de exemplu ai nevoie de 2 laptopuri pentru cei doi angajati, ele pot fi justificate pentru toate activitatile din exemplu de mai sus. Echipamentul de tipar insa nu prea se potriveste la fiecare. Dupa ce ai realizat acest lucru, activitatea cu cele mai multe cheltuieli, o poti introduce la finantare. Daca ai mai multe activitati care au un buget ce depaseste finantarea, atunci evident, alegi activitatea ce primeste un punctaj mai mare. Atentie insa, este posibil ca activitatea cu cele mai mari cheltuieli sa nu aiba punctaj suficient de mare. Vei fi in situatia in care trebuie sa alegi intre a lua mai putini bani, dar cu riscul de a nu lua deloc finantare sau a lua mai putini bani cu sanse mai mari.

Pe scurt, trebuie sa fii atent la cati bani poti cere pe fiecare activitate si ce sanse iti ofera fiecare activitate in parte.

Daca mai ai alte intrebari legate de codul CAEN, poti comenta la acest articol. Si te asteptam si maine pentru a discuta despre cine te poate ajuta si mai apoi cum  iti crezi bugetul pentru program si cum decizi ce cheltuieli introduci in finantare.

By | mai 22nd, 2018|Planul de afaceri|10 Comments

About the Author:

10 Comments

  1. alex 3 ianuarie 2019 at 2:03 - Reply

    imi poate da si mie cineva un link unde pot solicita un cod CAEN?sau site-ul oficial INS?multumesc

    • CILV Consulting 4 ianuarie 2019 at 10:05 - Reply

      Google INS.

  2. mihaela 2 august 2018 at 12:12 - Reply

    Buna ziua,
    Anul trecut nu am obtinut finantare deoarece am avut 90 puncte. Anul acesta vreau sa aplic, dar pe un alt cod caen. ce se intampla cu vechiul cod ( autorizat)?

    • CILV Consulting 3 august 2018 at 14:06 - Reply

      Nimic. Nu va obliga in vreun fel sa faceti ceva.

  3. […] firmei insa, pe scurt, trebuie sa stiti deja ce coduri CAEN aveti nevoie, subiect tratat aici, sa stiti care sunt formele de organizare permise la program, pe care le puteti afla din procedura […]

  4. […] o verificare a activitatii, pe baza codului CAEN, despre care am invatat cum sa-l stabilim inca din articolul acesta. Verificarea se face foarte simplu, avand in vedere faptul ca exista o lista oficiala cu coduri […]

  5. Alina 25 mai 2018 at 19:54 - Reply

    Buna ziua,

    Caz concret: anul trecut, anterior deschiderii sesiunii RSUN, am infiintat un SRL cu intentia de a aplica la program. Primul pas pe care l-am facut a fost sa trimit o solicitare catre INS, prin care am descris activitatea in scopul incadrarii in codul CAEN potrivit. Am primit recomandarea de CAEN, am infiintat firma, am aplicat la program. Din pacate, cu 90 de puncte nu am reusit sa prind finantare (CAEN-ul recomandat putea face 100 de puncte, dar am pierdut la alte criterii),
    insa au prins alti „colegi”, cu activitati identice. Ca sa fie treaba buna, am constatat ca toate firmele castigatoare, avand aceeasi activitate cu cea vizata de mine, au alte CAEN-uri fata de cum mi s-a recomandat mie de catre INS.
    Intrebare: tinand cont ca anul acesta vreau sa aplic din nou la program, iar firma mea are ca si CAEN principal exact codul recomandat de INS, dar total diferit fata de cel al firmelor castigatoare de anul trecut, pe aceeasi activitate, ce imi recomandati sa fac? Sa merg pe acest cod principal, pentru care exista recomandare scrisa, sau sa aplic pe unul secundar, neautorizat inca, identic insa cu cel pe care au primit finantare anul trecut celelalte firme?

    • CILV Consulting 25 mai 2018 at 21:39 - Reply

      Aplicati cu cel furnizat de INS. Colegii care au obtinut finantare cu codul CAEN gresit, la un eventual control al Curtii de Conturi, daca cei de la Curtea de Conturi vor avea competentele necesare sa identifice problema, risca sa dea finantarea inapoi. In cazul in care evaluatorii vor considera ca e greseala dvs, le puteti livra imediat raspunsul INS iar evaluatorii vor fi obligati sa va accepte punctul de vedere.

      • Alina 26 mai 2018 at 17:47 - Reply

        Multumesc frumos!

  6. […] Episodul 2: Eu cu ce cod CAEN aplic?  […]

Leave A Comment

Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×