Episodul 10: Am sanse sa obtin finantare cu afacerea mea?

//Episodul 10: Am sanse sa obtin finantare cu afacerea mea?

Episodul 10: Am sanse sa obtin finantare cu afacerea mea?

Iata ca am ajuns cu episodul 10 sa raspundem la poate cea mai intalnita intrebare: Eu pot sa iau finantare cu afacerea mea la Romania Startup Nation? O sa vedeti in cele ce urmeaza ca raspunsul la aceasta intrebare nu este unul foarte simplu si va trebui sa revii asupra articolelor precedente daca pana acum le-ai tratat fara atentia cuvenita. De asemenea, noi credem ca intrebarea ar trebui sa fie transformata in ceva un pic mai cuprinzator: Am sanse sa creez o afacere sustenabila cu ajutorul Romania Startup Nation? De aceea, am prezentat mai jos aspectele de care sa tii cont daca vrei sa-ti raspunzi la intrebarea din titlul acestui articol.

Eligibilitatea

Primul pas este de verificare completa a eligibilitatii. Si ne referim aici la toate conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti obligatoriu, incalcarea oricareia dintre acesteia ducand la respingerea directa a proiectului. Incepem prima oara cu o verificare a activitatii, pe baza codului CAEN, despre care am invatat cum sa-l stabilim inca din articolul acesta. Verificarea se face foarte simplu, avand in vedere faptul ca exista o lista oficiala cu coduri CAEN eligibile, trebuie doar sa te asiguri ca te regasesti cu propriul CAEN in aceasta lista. Atentie insa, chiar daca la prima vedere lista poate parea sa fie ordonata, verifica pana la capat, este posibil ca la final sa fie adaugate si alte coduri CAEN ce nu se regasesc in ordinea initiala. Urmeaza verificarea eligibilitatii beneficiarului, referitoare la compania care aplica la program. Iar mai apoi se trece si la verificarea eligibilitatii cheltuielilor solicitate. Atentie insa, eligiblitatea unei activitati (identificata pe baza de cod CAEN) nu atrage dupa sine automat si eligibilitatea cheltuielilor aferente acelei activitati. In general, eligibilitatea se poate verifica foarte bine odata ce ai un plan realizat, ai trecut prin episoadele noastre precedente si mai treci inca o data prin procedura programului, asa cum am prezentat si in articolul de aici.

De asemenea, nu uita faptul ca sunt eligibile doar cheltuielile aferente unui singur cod CAEN si acestea trebuie sa fie in directa legatura cu acesta. De mentionat ca daca apar dificultati, de exemplu, la stabilirea eligibilitatii unor cheltuieli, recomandarea noastra este sa solicitati un raspuns scris din partea OTIMCC-urilor din tara pentru o confirmare oficiala. Practica neunitara a acestora din pacate nu face sigura fundamentarea unor cheltuieli pe baza experientei anterioare din alte oficii.

Sunt sanse sa fiu selectat?

Odata ce ai stabilit ca esti eligibil din toate punctele de vedere, ai facut primul pas in stabilirea sanselor. Poti participa. Acum trebuie sa vezi si daca vei avea sanse sa fii selectat. Ce inseamna acest lucru? Accesul la finantare se face pe baza de punctaj. La finalul inscrierilor, firmele sunt ordonate in functie de punctajul aferent, cu diverse criterii de diferentiere si apoi in ordine, incep sa se semneze contractele de finantare, pana la epuizarea bugetului alocat programului. O grila de punctaj pentru programul de anul trecut (plus criteriile de diferentiere la punctaje egale) puteti gasi aici, insa anul acesta grila de punctaj inca nu a fost publicata si e posibil sa fie modificata. Dar calcularea unui punctaj nu te ajuta daca nu stii contextul. De exemplu, anul trecut la Romania Startup Nation au fost aproximativ 19.000 de aplicanti, din care doar aproximativ 8600 au primit finantare, punctajul minim cu care s-a obtinut fiind de 90 de puncte. Practic, intrebarea la care vrei sa afli raspunsul este daca vei fi peste linia unde se semneaza ultimul contract sau sub ea.

Pentru a estima acest aspect trebuie sa tii cont ca locul acelei linii depinde de multi factori:

  • In primul rand de bugetul programului. Una este sa ai un buget suficient pentru 100 de companii, unde pot ajunge sa obtina finantare doar companiile cu 100 de puncte si probabil peste 10 locuri de munca nou create si alta este sa ai un buget pentru 50.000 de companii, cand poate programul nici nu isi va epuiza bugetul.
  • Atractivitatea programului. In functie de cat de atractiv e, el genereaza o cerere pe piata. Daca programul ar avea o contributie proprie de 50% si nu s-ar putea lua credit, probabil am avea doar 1000 de aplicanti la program pe un buget de 10.000 de firme, programul ar ramane cu bugetul neepuizat. Pe de alta parte, cand conditiile sunt atragatoare, concurenta ar creste si s-ar putea ajunge precum anul trecut, cand am avut 19.000 de companii care s-au batut pe 8600 de locuri.
  • Promovarea programului. Cat de multi oameni afla de el. Cat de active sunt firmele de consultanta in promovarea lui, cata promovare fac oficialii, care sunt semnalele din presa.
  • Strategia de partid. Fiind un program care are si o componenta electorala/politica, fara indoiala el poate fi promovat si in interiorul partidului de guvernare, ceea ce va duce evident la o crestere a numarului de aplicanti, deci o concurenta mai mare.
  • Experienta din trecut. Cum au evoluat lucrurile in anii anterior. Momentan avem doar un singur an.
  • Tendinta aplicantilor de a-si schimba ideea de afaceri doar pentru a aplica la finantare. Din pacate, cultura antreprenoriala in Romania este inca una la un nivel foarte redus. Si desi poate piata va cere o anumita proportie intre diferitele sectoare ale economiei, cand vine vorba de finantari, ”intreprinzatorii” romani sunt foarte dispusi sa-si aleaga afacerea in functie de sansele de a obtine finantare. Lucru total gresit, un criteriu mult mai eficient fiind cel de alegere al unei afaceri care sa aiba sanse de succes. Degeaba ti-ai deschis tu gogoserie pentru ca obtineai 100 de puncte, cand tu nu te pricepi la domeniul alimentar si mai esti si incepator in afaceri, falimentul urmand natural in doar 6 luni.

Am bani sa implementez?

Daca esti eligibil si ai si sanse si sa obtii finantare, deja parca vrei sa aplici la program, nu-i asa? Nu te grabi inca! Sa aplici la finantare, sa semnezi acordul de finantare dar mai apoi sa te blochezi la implementare poate sa fie foarte frustrant. Si mai ales neproductiv, si pentru tine si pentru consultantul tau daca decizi sa-ti iei unul. Tot procesul acesta de aplicare la program trebuie sa se finalizeze cu realizarea cheltuielilor si demararea activitatii. Dar daca la implementare te vei lovi de piedici financiare, vei putea ajunge in situatia in care sa iti fie imposibil sa implementezi. Si sa-ti pui proiectul la vanzare pe site-urile de anunturi, care sunt pline cu astfel de oferte deja. Ca sa fii sigur ca poti implementa, trebuie sa-ti realizezi foarte bine bugetul, sa vezi ce poti introduce in finantare si ce cheltuieli iti raman tie de acoperit. Si eventual sa faci si un cash-flow cu toate acestea, pentru a fi 100% sigur ca poti implementa. Nu uita, daca nu ai niciun ban iti este imposibil sa implementezi si daca ai foarte putini, sansele sa te blochezi sunt foarte mari. Repet, nu castiga nimeni daca aplici la finantare si te blochezi la implementare, ba mai mult, banii alocati tie in cadrul programului se vor intoarce in bugetul de stat in loc sa fie redistribuiti catre un alt intreprinzator care ar fi putut implementa cu succes, dar care nu a mai prins buget.

Merita?

In articolul despre beneficiul net am detaliat mai mult aspect si punctul poate cel mai important este cel legat de costul de oportunitate. Stim ca la prima vedere putem vorbi de 200.000 lei, dar asa cum am explicat si in articol, beneficiul net poate sa fie mai mic sau chiar sa fie negativ si sa ai alternative mult mai interesante. Stim ca tentatia banilor gratis este una foarte mare, mai ales dupa ce ai trecut prin pasii anteriori, in care ai vazut ca esti si eligibil si ai si sanse sa obtii finantare, insa aceasta nu ar trebui sa reprezinte un scop in sine, ci doar o modalitate prin care tu ai putea sa pui pe picioare o afacere sustenabila. Nu te ajuta cu nimic sa ajungi in situatia in care iei finantare, implementezi si dupa un an de zile ai dat faliment sau regreti ca nu ai demarat alta afacere.

Esti pregatit?

O afacere nu inseamna doar o finantare nerambursabila. Afacerea este o activitate de 10 ori mai complexa decat accesarea unei finantari, iar succesul nu este niciodata asigurat. Nu vei fi niciodata pregatit 100% si daca vei astepta pana vei fi, nu vei mai deschide niciodata o afacere. Insa trebuie sa ai grija sa nu pici nici in cealalta extrema, in care sa crezi ca nu e nevoie de pregatire si ca te poti descurca usor. Orice nivel de pregatire ai avea insa, iti recomandam ca daca aplici la finantare, tot timpul pe care il ai pana la momentul implementarii efective sa ti-l dedici dezvoltarii profesionale. Ba mai mult, daca ai ocazia, chiar inainte sa aplici la finantare, sa testezi ideea de afaceri, sa demarezi activitatea la un nivel foarte mic, te incurajam foarte mult sa o faci. Din experienta iti putem spune ca poti mari foarte mult eficienta unei finantari daca atunci cand aplici ajungi sa cunosti domeniul in care aplici. Si iti vei mari sansele ca dupa un an de la implementare, sa nu regreti in special cheltuielile pe care ti le-ai dorit in finantare.

In final, daca ai raspuns cu da la toate aceste intrebari, poti sa te gandesti la infiintarea companiei. In episodul viitor te vom invata cum sa-ti infiintezi si singur compania, dar mai ales cand sa o infiintezi.

 

 

By | iunie 1st, 2018|Planul de afaceri|2 Comments

About the Author:

2 Comments

  1. […] ai trecut prin toate episoadele si ai decis ca vrei totusi sa aplici la Romania Startup Nation 2018, primul pas ”birocratic” este sa-ti infiintezi firma. Procedura de infiintare a unei firma este […]

  2. […] Episodul 10: Am sanse sa obtin finantare cu afacerea mea?  […]

Leave A Comment

Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×