Episodul 5: Platitor de TVA sau nu?

//Episodul 5: Platitor de TVA sau nu?

Episodul 5: Platitor de TVA sau nu?

Tema episodului de azi am intalnit-o des dezbatuta in practica si de aceea am descis sa o dezvoltam rapid in serialul nostru despre cum sa aplici singur la Romania Startup Nation. Tot de aceea vom trece direct in subiect.

Ce este TVA?

TVA-ul sau Taxa pe Valoarea Adaugata este o taxa care se autodescrie in mare inca din numele ei. Statul roman taxeaza toate firmele cu 19% din plus valoarea pe care ele o aduc in economie. Incepem cu un exemplu simplificat. Esti intreprinzator, ai o firma de mobila si cumperi materie prima de 100 lei, creezi un birou si il vinzi cu 150 lei. Plus valoarea adaugata reprezinta diferenta dintre ceea ce ai vandut si ceea ce ai cumparat. Asadar, statul roman iti cere o taxa de 19% din plus valoarea adaugata.

In realitate, procesul este un pic mai complex. Si vom detalia cele 4 cazuri in care te poti regasi, folosindu-ne de exemplul mai sus:

Scenariul 1: Tu neplatitor de TVA, furnizorul neplatitor de TVA. Asta inseamna ca tu nu ai TVA in factura pe care o emiti, si nici furnizorul tau nu are. Asadar, TVA-ul nu intra in discutie. Este cazul cel mai simplu. Cumperi materia prima cu 100 lei, vinzi biroul cu 150 lei, profit 50 lei.

Scenariul 2: Tu neplatitor de TVA, furnizorul platitor de TVA. Asta inseamna ca tu nu ai TVA in factura pe care o emiti, furnizorul insa are TVA pe factura, iar tu vei plati factura integrala a furnizorului, inclusiv TVA-ul, care se numeste TVA nedeductibil. Cumperi materia prima cu 100 lei, vinzi biroul cu 150 lei, profit 50 lei.

Scenariul 3: Tu platitor de TVA, furnizorul platitor de TVA. Asta inseamna ca tu ai TVA in factura pe care o emiti, furnizorul are si el TVA pe factura pe care ti-o emite. Cum functioneaza in cazul acesta TVA-ul? Tu ai emis o factura de 150 lei pentru birou, compusa din pretul fara TVA de 126,05 lei si TVA-ul aferent, diferenta pana la 150 lei, adica 23,95 lei. Suma aceasta, de 23,95 lei, reprezinta TVA-ul de plata, pe care trebuie sa-l dai mai departe statului roman. In acelasi timp, factura de 100 lei de la furnizor pentru materia prima cuprinde pretul fara TVA de 84,05 lei plus TVA-ul, adica 15,95 lei. Acesta este TVA-ul pe care trebuie sa-l recuperezi de la statul roman. TVA-ul final pe care trebuie sa-l platesti la stat se calculeaza, scazand din TVA-ul regasit pe facturile EMISE DE tine, adica 23,95 lei, TVA-ul regasit pe facturile EMISE CATRE tine, in cazul de fata, 15,95. Si avem asadar, TVA de plata, 23,95-15,95=8 lei. In final, tu incasezi 150 lei, din care platesti 8 lei tva plus 100 lei furnizorul. Profit 42 de lei.

Scenariul 4: Tu platitor de TVA, furnizorul neplatitor de TVA. Asta inseamna ca tu ai TVA in factura pe care o emiti, furnizorul insa NU ARE TVA pe factura pe care ti-o emite. Similar cu exemplul de mai sus, ai emis o factura de 150 lei, compusa din pretul fara TVA de 126,05 lei si TVA-ul aferent, diferenta pana la 150 lei, adica 23,95 lei. Suma aceasta, de 23,95 lei, reprezinta TVA-ul de plata, pe care trebuie sa-l dai mai departe statului roman. In acelasi timp, factura de 100 lei de la furnizor nu cuprinde decat 100 lei si nicio componenta de TVA. TVA-ul final pe care trebuie sa-l platesti la stat se calculeaza, scazand din TVA-ul regasit pe facturile EMISE DE tine, adica 23,95 lei, TVA-ul regasit pe facturile EMISE CATRE tine, in cazul de fata, 0 lei. Si avem asadar, TVA de plata, 23,95-0=23,95 lei. In final, tu incasezi 150 lei, din care platesti 23,95 lei tva plus 100 lei furnizorul. Profit 26,05 lei.

Platitor de TVA sau nu? 

La prima vedere, la o analiza simpla a cazurilor de mai sus, este clar ca cel mai avantajos, din prisma profitului, este sa nu fii platitor de TVA. Si este si normal sa fie asa, TVA-ul fiind doar o taxa in plus pe care o platesti statului roman. TVA-ul iti erodeaza profitul si posibilitatile de dezvoltare si iti face viata mai grea mai ales daca esti un startup. Tocmai de aceea, statul roman a decis sa creeze o exceptie de la regula de mai sus, conform careia toate firmele sunt obligate sa plateasca TVA. Astfel, firmele cu o cifra de afaceri, de anul aceasta, de pana in 300.000 lei sunt exceptate de la plata TVA-ului.

De altfel, orice firma infiintata in Romania este initial neplatitoare de TVA. Poti deveni platitor de TVA in momentul in care atingi pragul de 300.000 de lei cifra de afaceri sau mai devreme, prin cerere, care trebuie aprobata, in urma unei analize facute de ANAF. Explicatia oficiala pentru care se intampla acest lucru este asociata cu fraudele comise prin operatiunile cu TVA, prea complicate insa pentru a le trata in acest articol

Pentru ca in practica insa, situatiile sunt un pic mai complexe si depind de mai multe factori, o sa incercam in cele ce urmeaza sa detaliem totusi cum sa procedezi in cele mai des intalnite situatii.

De ce sa raman neplatitor de TVA?

 • Din prisma programului Romania Startup Nation, statutul de neplatitor de TVA iti permite sa platesti TVA-ul aferent de pe facturile furnizorilor folosind banii din finantare. Atentie insa! Atunci cand in planul de afaceri te declari neplatitor de TVA, iti bugetezi o cheltuiala purtatoare de TVA iar la implementare gasesti un furnizor care este neplatitor de TVA, TVA-ul alocat initial in buget pentru acea cheltuiala se pierde. Exemplu: ai bugetat pentru realizare site 6000 lei plus TVA-ul aferent de 1140 lei. Total 7140 lei. Daca la momentul implementarii vei gasi un furnizor care NU ESTE platitor de TVA, vei putea folosi doar 6000 lei din finantare, nu toata suma de 7140. Diferenta de 1140 reprezinta cheltuiala dedicata tva-ul-ului cheltuielii bugetate, care daca nu se regaseste pe factura furnizorului, nu poate fi justificata. Deci in momentul in care iti creezi bugetul, trebuie sa stabilesti nu doar valoarea, ci si daca furnizorul va fi platitor sau nu de TVA.
 • Asa cum am zis si mai sus, in general, TVA-ul fiind o taxa in plus, iti erodeaza profitul, deci nu are sens sa o platesti si e de preferat sa nu ajungi sa o platesti.
 • In scenariul 4 de mai sus, precum se poate vedea, furnizorul neplatitor de TVA ii erodeaza foarte mult profitul cumparatorului de mai sus. Deci daca tu esti furnizor neplatitor de TVA pentru un cumparator care la randul lui e platitor de TVA, este posibil sa fii necompetitiv pentru aceasta. Daca insa vanzarile tale sunt preponderent catre persoane fizice (esti gogoserie, mic atelier de croitorie sau servicii de curatatorie), atunci nu este afectata de aceasta problema si poti fi neplatitor fara probleme.

De ce sa devin platitor de TVA? 

 • Poti porni cu o capacitate mai mare de lucru aplicand la Romania Startup Nation. Ce inseamna acest lucru? In cazul in care esti neplatitor de TVA, vei putea sa-ti cumperi 4 echipamente, care costa 40.000 lei plus TVA-ul de 19%, aproximativ inca 7.600 lei. Total 4x 47.600 =  aproape 200.000 lei, intreaga finantare. Daca vei fi platitor de TVA, atunci TVA-ul aferent achizitiilor nu este eligibil. Si inseamna ca iti vei putea cumpara 5 echipamente de 40.000 lei. TVA-ul aferent lor, de 38.000 lei, va trebui suportat din banii proprii initial, insa fiind TVA-ul de pe factura furnizorilor, se va scadea din TVA-ul de pe facturile emise de catre tine. Teoretic, vei putea sa-l recuperezi de la statul roman. Practic, mai degraba pana cand vei face cifra de afaceri de 238.000 lei, nu vei mai plati nimic la statul roman, compensandu-se sumele.
 • Cand esti furnizor catre multi clienti persoane juridice platitoare de TVA care cauta sa-si deduca TVA-ul. Multi clienti isi cauta furnizori platitori de TVA tocmai din motivul prezentat in scenariul 4. Si refuza sa lucreze cu unii care sunt neplatitori. Dar in practica situatia e un pic mai complexa. Conteaza foarte mult ce faci:
  • Daca activezi intr-un domeniu in care costurile tale contin TVA, de exemplu esti comerciant, cumperi de la un furnizor platitor de TVA si vinzi mai departe la un client care e si el platitor de TVA este important sa fii si tu platitor de TVA. Exemplu: cumperi materie prima de 100 lei cu TVA, vinzi biroul cu 150 lei, din care pretul fara TVA este de 126,05 lei. Precum am vazut mai sus, in scenariul 3, tu ai facut profit de 42 lei. Clientul tau, vinde si el mai departe biroul tau cu 200 lei. Face si el profit 42 lei. Daca insa tu esti neplatitor de TVA, faci profit de 50 lei, dar clientul tau va face profit de doar 26,05 lei in loc de 42. Ceea ce inseamna ca pentru el devii prea scump, daca poate gasi la concurentul tau, acelasi produs, la acelasi cost total final, dar din care isi poate deduce TVA-ul, se va duce la el. Poti ramane neplatitor de TVA, dar va trebui sa-ti reduci pretul sub nivelul pretului fara TVA al concurentului tau, astlfe incat clientul tau sa te aleaga pe tine si nu pe concurentul tau. Adica sa scazi sub 126 lei. Implicit, iti scade profitul de la 50 la 25 lei. Dar ce te faci daca marja ta de profit e mult mai mica, pentru ca ai o concurenta foarte puternica? Daca in loc sa vinzi biroul cu 150 lei, il vinzi cu 110 lei? Concurentul tau, platitor de TVA, isi ia materia prima cu 100 lei TVA inclus, vinde cu 110 TVA inclus, plateste 1,9 lei TVA la stat si ramane cu 8,1 lei profit. Mai poti sa scazi pretul la 110 lei fara tva? Poti vinde cu 92,4 lei daca tu platesti 100 lei pe materia prima? Deja esti in pierdere. Si atunci nu prea iti permiti sa fii neplatitor de TVA pentru ca nu mai esti competitiv.
  • Daca activezi intr-un domeniu in care costurile tale nu contin TVA sau contin TVA destul de putin, de exemplu esti o companie de consultanta in inginerie, atunci costurile tale principale vor fi cele salariale. In cazul acesta, nu mai exista riscul de mai sus, in care sa scazi pretul atat de mult incat sa ajungi in pierdere din cauza TVA-ului. In cazul acesta, daca ai un concurent care ofera un pret de 119 lei (19 lei TVA inclus), poti cobori pretul pana la 100 lei, pretul fara TVA al concurentului tau.

Precum se poate vedea, in practica, scenariile sunt multe si complexe. Am vazut ca decizia depinde nu doar de preferintele tale, dar si de tipul de furnizori, tipul de clienti, strategia de lansare. Si nici nu am intrat in particularitatile scenariilor de mai sus, sa vorbim despre limitarile preturilor de vanzare date de piata, de mix-ul de clienti si furnizori sau de achizitiile din afara tarii.

Sfatul nostru insa  este sa cititi de mai multe ori acest articol, sa va informati un pic mai bine pe tema TVA-ul, pe cum functioneaza, sa vorbiti inclusiv cu contabilul vostru, eventual sa faceti simulari de previziuni financiare pe urmatorii ani, pe cele doua scenarii, platitor sau nu de TVA si in final sa luati o decizie.

By | mai 25th, 2018|Planul de afaceri|7 Comments

About the Author:

7 Comments

 1. Vasile 19 iunie 2019 at 15:22 - Reply

  O microintreprindere infiintata in ianuarie 2019 a depus documentatia pentru start up nation(A OBTINUT 100 PUNCTE) , dar bugetul l-a facut ca si cum ar fi platitoare de tva. Acum, in febr. ,apare in vectorul fiscal ca neplatitoare de tva. Cand ar trebui sa depuna cererea pentru a deveni platitoare de tva prin optiune, doar dupa semnarea contractului de finantare sau inainte? Ce se intampla daca nu i de accepta sa devina platitoare de tva? Multumesc!

  • CILV Consulting 3 august 2019 at 9:25 - Reply

   Poate oricand pana la momentul realizarii cheltuielilor.

 2. benescu gheorghe 12 februarie 2019 at 16:38 - Reply

  daca am proiectul sa fac o brutarie patiserie etc si angajez 4 persoane asa am prins in proiect am sanse safiu aceptat la obtinerea proiectului

  • CILV Consulting 12 februarie 2019 at 21:10 - Reply

   Vedem in cateva zile.

 3. […] Platitor de TVA sau Neplatitor de TVA? Am abordat deja acest subiect in cadrul serialului, intra aici pentru a vedea tutorialul din episodul dedicat pentru a decide daca vrei sa fii platitor de tva sau […]

 4. […] Episodul 5: Platitor de TVA sau nu? […]

 5. […] daca in episodul precedent am vorbit de TVA, iti reamintim ca daca vei fi neplatitor de TVA vorbim de un buget disponibil de 200.000 lei format […]

Leave A Comment

Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×