De ce nu exista finantari nerambursabile cu contributie reala proprie zero?

//De ce nu exista finantari nerambursabile cu contributie reala proprie zero?

De ce nu exista finantari nerambursabile cu contributie reala proprie zero?

Foarte multi potentiali clienti ne suna si inca de la inceputul conversatiei sesizam ca se indreapta direct spre programele de finantare unde contributia proprie este cat mai mica. Ceea ce este si normal. Insa multi dintre ei, o fac in special pentru ca nu au contributie proprie deloc sau foarte mica.

Realitatea este insa ca programele cu contributie proprie REALA zero nu exista. Dintr-un motiv foarte simplu. Contributia proprie REALA este formata din doua componente:

Contributia proprie oficiala – este reprezentata de aportul beneficiarului, in mai toate cazurile cu CASH in cadrul proiectului si este de obicei calculata ca un procent din totalul valorii proiectului, format evident DOAR din categoriile de cheltuieli eligibile. Reprezinta contributia proprie care este prezentata oficial in descrierile programelor.

Contributia proprie neoficiala – despre aceasta nu se vorbeste in prezentarilor programelor si este reprezenta la randul ei de doua tipuri de cheltuieli:

1. Cheltuieli neeligibile. Fiecare program de finantare are doar un anumite set de cheltuieli eligibile, insa cazurile in care un beneficiar isi poate introduce toate cheltuielile de care are nevoie in programul de finantare sunt foarte rare. De exemplu, la multe programe TVA-ul nu este eligibil, care poate varia de la 0% daca esti platitor de TVA si faci achizitii intra comunitare si poate ajunge pana la 20% din valoarea proiectului daca nu esti platitor si toate cheltuielile din proiect vor contine TVA neeligibil. Salariile, chiria, materia prima sau cheltuielile operationale lunare pentru primele luni de implementare de multe ori nu sunt eligibile si pot ajunge usor la cateva zeci de procente din tot proiectul. Chiar daca unele proiecte au implementare cu cereri de plata, de multe ori, un furnizor de spatiu nu asteapta 1-2 luni pana cand vin banii de la stat pentru chirie si solicita plata in avans sau mai solicita si o garantie, care evident nu este cheltuiala eligibila.

2. Cheltuieli neprevazute. Acestea sunt inevitabile. Sunt cheltuieli care in momentul realizarii proiectului nu au putut fi prevazute dar vor aparea si de multe ori vor conditiona chiar succesul implementarii proiectului. Uneori sunt marunte dar multe, alteori pot fi si cheltuieli importante, insa aproape de fiecare data depasesc usor 10% din valoarea proiectului eligibil.

Asadar, chiar in cazul unui proiect cu contributie proprie mica de 0-10%, tot mai apar cheltuieli neeligibile de 0-30% sau neprevazute de inca 10%. Ba mai mult, unele programe de finantare sunt cu decontare, asta inseamna ca beneficiarul trebuie intai sa efectueze TOATE cheltuielile integral din banii proprii, adica 100% din proiect, plus 20% TVA plus 20% neeligibile plus 10% neprevazute pentru a ajunge la un necesar initial de 150% din valoarea proiecutlui, pentru ca mai apoi sa i se returneze 90%. Deci ceea ce la prima vedere pare doar o contributie proprie de 10% in realitate reprezinta peste 35%.

Toate aceste cheltuieli in plus, de cele mai multe ori conditioneaza implementarea cu succes, si chiar daca se poate obtine acordul de finantare, fara realizare lor, implementarea poate fi imposibila.

Evident, exista si cazuri in care, teoretic s-ar putea implementa un program fara niciun fel de contributie proprie, asa cum a fost de exemplu Romania Start-up anul trecut, cand contributia proprie initiala a fost zero, apoi urcata la 2-5%, insa puteai sa-ti platesti salariu din acei bani, iar din salariu sa acoperi restul cheltuielilor neeligibile, neprevazute. TVA-ul era eligibil, cheltuielile neprevazute le minimizai printr-o previziune foarte buna si ajungeai cu o planificare atenta sa implementezi fara o contributie proprie. Insa acest tip de program a fost o exceptie, fiind parte a programarii bugetare 2007-2013 si pana la final de 2015 trebuia epuizat bugetul, astfel incat s-a mers pe o serie de conditii extrem de avantajoase pentru a asigura cheltuirea bugetului. Insa in majoritatea cazurilor nu este la fel de usor.

Astfel ca mirajul contributiei proprii foarte mici sau zero, de cele mai multe ori ramane un miraj si atat. Iar cazul ideal de obtinere al unei finantari este cel in care oricum ai fi realizat aceleasi cheltuieli din banii tai iar finantarea vine doar ca un bonus care mai apoi te ajuta sa iti sustii activitatea.

By | februarie 3rd, 2016|Blog - Planul de afaceri|19 Comments

About the Author:

19 Comments

 1. […] nu ai niciun ban nu poți implementa niciun program de finanțare. Am explicat mai bine de ce în linkul acesta. Acum, spor la […]

 2. […] să știi că dacă nu ai niciun ban nu poți implementa niciun program de finanțare. Afli aici de […]

 3. Stan george 11 martie 2018 at 20:39 - Reply

  Buna seara, as dori sa.mi spuneti va rog daca as putea accesa fonduri prin programul Start Up Nation 2018, daca imi voi deschide un SRL cu activitate in domeniul constructiilor(mentionez ca voi avea 5 angajati),pt inceput, apoi daca totul va decurge bine, mi.as dori sa ma extind, sper ca m.am facut inteles si astept cu interes un raspuns din partea dvs, multumesc

 4. Magda Iacob 26 februarie 2018 at 13:32 - Reply

  Buna ziua,
  In legatura cu programul Startup Nation 2018:
  1. Comercializare (magazin) produse handmade si arta plastica (plus workshop-uri in domeniu) intra la categoria industrii creative sau comert?;
  2. Nu stiu daca am inteles bine dar ar cam trebui sa avem chiar si pana la suma totala necesara afacerii respective, putand astepta rambursarea si 6 luni – un an de zile?
  3. F important: o firma de consultanta – spre exemplu dvoastra 🙂 – percepe comision din bugetul acordat proiectului aprobat sau trebuie platit in avans din fonduri personale?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns

  • CILV Consulting 26 februarie 2018 at 23:28 - Reply

   Buna ziua! Ne puteti contacta pentru a putea discuta toate detaliile.

 5. Manea 14 ianuarie 2018 at 20:44 - Reply

  Buna ziua as vrea sa achitionez o presa de brichete!poate sa ma indrume si pe mine ce sa fac? Si ce conditii trebuie sa indeplinesc?

  • CILV Consulting 29 ianuarie 2018 at 18:33 - Reply

   Ne puteti contacta pentru a discuta mai pe larg.

 6. Dana 8 august 2017 at 15:45 - Reply

  Buna ziua. Detin un spatiu comercial in orasul Iasi, si as vrea sa deschid un after school. As avea sanse sa obtin finantare prin acest program? Multumesc.

  • CILV Consulting 10 august 2017 at 12:37 - Reply

   Care acest program? 🙂

 7. preda ioan 6 iulie 2017 at 17:57 - Reply

  O firma infintata in 2012 cu activitate principala de transport marfa poate acesa programul cu alt cod caen secundar si anume 5210 depozitare marfuri sortare si distributie cu mijloace propii ale aceasi firme infiintare minim 2 locuri de munca sau trebue alta firma infiintata cu cdul principal 5210 .Multumesc

  • CILV Consulting 7 iulie 2017 at 11:06 - Reply

   Depinde de programul unde vreti sa aplicati.

 8. Catalina 24 iunie 2017 at 11:44 - Reply

  Relativ la programul start up nation, daca am cod caen 8551 – activitati sportive pt copii si adulti (un anume tip de arte martiale, practic de 20 de ani, am performante si multe campionate castigate, in Bucuresti si Ilfov nu exista un club cu specificul acesta) cum calculez punctajul, va rog frumos ?
  Voi 3 angajati permanenti (inclusiv eu) colegi absolventi in 2013.
  Pt fiecare absolvent 2013 angajat se vor obtine cate 25p ??
  Multumesc foarte mult

  • CILV Consulting 25 iunie 2017 at 21:31 - Reply

   Puteti obtine maximum 100 de puncte. Daca ati avea 3 absolventi ati avea 75 de puncte doar din asta, deci nu asa se calculeaza.

 9. […] primul rand tot mai multi potentiali aplicanti si-au dat seama ca nu se poate implementa un asemenea program fara ca tu sa ai macar un 10% din valoarea proiectului. Iar din statisticile pe care noi le-am realizat pe site-ul nostru […]

 10. […] Nu în ultimul rand, trebuie să știi ca dacă nu ai niciun ban nu poți implementa niciun program de finanțare. De ce? Găsești explicații aici. […]

 11. […] Cilv Consulting reaminteste celor cu pana in 5000 de euro contributie proprie ca si daca un program are contributie proprie 0, tot trebuie sa fie pregatiti cu o contributie proprie situata intre 10 si 30% din valoarea unui program de finantare. De ce? Explicatiile Cilv Consulting, aici. […]

 12. […] proprie. Din pacate, nu exista program de finantare fara alte costuri. Am explicat mai bine aici de […]

 13. […] contributie proprie cu care poti veni in cadrul unei finatari. Despre aceasta am scris mai multe aici. Evident si in acest caz poate varia, pentru ca putem vorbi de banii cash disponibili lichizi in […]

 14. […] te vei trezi cu o groaza de obligatii pe cap si nu vei stii incotro sa o apuci. Informeaza-te! (acest articol mi s-a parut un bun punct de plecare, dar nu este o recomandare in sine a firmei, sunt zeci de […]

Leave A Comment

Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×