Statul roman trebuie sa realizeze un sondaj inainte sa lanseze Romania Startup Nation

//Statul roman trebuie sa realizeze un sondaj inainte sa lanseze Romania Startup Nation

Statul roman trebuie sa realizeze un sondaj inainte sa lanseze Romania Startup Nation

Saptamana aceasta am realizat un sondaj in randul potentialilor beneficiari in cadrul Programului Romania Startup Nation, iar rezultatele sunt interesante din mai multe puncte de vedere. Informatiile obtinute sunt utile atat pentru noi, din postura de consultanti, cat si pentru beneficiari, care pot sa aprecieze mai bine care este competetia lor in cadrul acestui program de finantare.

Insa mai mult decat atat, rezultatele sunt utile pentru statul roman. Aceste este un ”furnizor” de programe de finantare, implicit un creator de oferta. Ca si un business, pentru rezultate eficiente, este nevoie ca oferta sa fie cat mai compatibila cu cererea. De aceea, cunoastere cererii este foarte importanta si trebuie bine fundamentata, pentru a nu veni pe piata cu o oferta necorespunzatoare.

Potrivit datelor obtinute din sondaj, consideram ca statul roman ar trebui sa tina cont de cateva aspecte relevante:

  • Contributia proprie a beneficiarilor, precum se poate vedea, e foarte mica. Aproximativ 40% din beneficiarii potentiali au declarat ca au o contributie proprie sub 1000 de euro, ceea ce in practica inseamna un potential esec foarte mare. Implementarea cu succes a unei afaceri implica si acoperirea costurilor neeligibile, neprevazute sau a diferentelor de costuri intre ce e in plan si ce va fi in realitate. Chiar daca aceastea pot fi minimizate, daca banii din finantare pentru cheltuieli operationale sunt limitati la 6 luni, foarte putine firme se pot auto sustine dupa o perioada atat de scurta si fara bani contributie proprie se vor duce rapid spre faliment. Obiectivul statul roman ar fi sa puna pe picioare afaceri sustenabile, nu doar sa le dea bani si apoi sa nu il mai intereseze daca acestea mai sunt in viata dupa 1 an.
  • Interesul crescut poate duce la multe probleme potentiale: de la probleme cu inscrierea online pana la o suprainscriere, in care numarul celor inscrisi depaseste de mai multe ori bugetul cu rezultate nefericite: se vor lua finantari doar cu punctaje extrem de mari iar majoritatea intreprinzatorilor care vor aplica la finantare si nu o vor lua vor fi ramas cu firma infiintata si cu timp complet pierdut. Multi oameni care nu vor obtine finantare se vor considera nedreptatiti si vor face o publicitate negativa programului.
  • Capacitatea de procesare a proiectelor este foarte importanta. Calitatea programului este data de calitatea celei mai proaste parti din el. Degeaba sunt conditiile bune, inscrierea fluenta dar dupa aceea ai intarzieri de cateva luni la plata. Mai ales la un startup si mai ales la oameni care oricum nu au bani sa sustina activitatea pana cand vin banii.

Sigur, sondajul facut de noi este unul preliminar, insa inainte de lansarea si chiar crearea conditiilor de participare credem ca statul roman ar trebui sa realizeze un sondaj la nivel national sa determine cat mai bine cerere de pe piata. Altfel, ar putea veni cu un program care ar crea mai multe probleme decat solutii.

In final, noi am avea doua recomandari pe care am dori sa le facem:

  • Realizarea unor conditii de participare care sa duca la un echilibru intre cerere si oferta. Adica un program de finantare atat de atragator incat sa genereze suficienti participanti cat sa acopere 150% din buget, astfel incat dupa evaluarea proiectelor, sa se poata obtina finantare cu orice punctaj iar numarul celor care nu au obtinut finantare sa fie minim.
  • Introducerea unui punctaj suplimentar pentru contributia proprie. Realitatea este ca oricum ai nevoie de contributie proprie, am explicat mai sus de ce. Atunci, de ce sa nu o oficializam, marind in acelasi timp lista de cheltuieli eligibile? In felul acesta vor fi prioritizati cei care au capacitatea sa implementeze cu succes dar se atrage atentia si necesitatii unor bani proprii, care repet, sunt inevitabili. Iar prin crearea conditiilor de participare, asigurandu-se si ce am mentionat in primul punct, se va putea obtine si cu o contributie proprie foarte mica.

Cu aceste doua propuneri credem ca se va putea mari semnificativ eficienta cheltuirii banilor din programul de finantare, statul roman avand mult mai mult de castigat pe termen mediu si lung din programul de finantare. In acelasi timp se incurajeaza performanta, se minimeaza eforturile inutile si se micsoreaza costurile de derulare ale programului. Toata lumea are de castigat.

 

By | martie 29th, 2017|Planul de afaceri|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×