Episodul 16: Planul de afaceri – Sectiunea 4 Prezentarea proiectului si Bugetul

//Episodul 16: Planul de afaceri – Sectiunea 4 Prezentarea proiectului si Bugetul

Episodul 16: Planul de afaceri – Sectiunea 4 Prezentarea proiectului si Bugetul

Am ajuns la episodul 16 din serialul nostru despre cum sa aplici si singur la Romania Startup Nation. Iar acum vom trata poate cea mai importanta sectiune a planului de afaceri, aceea dedicata banilor. Pentru ca pana la urma pentru asta aplici la finantare, pentru a-ti deconta o serie de informatii. Iar acesta este episodul unde ne vom folosi cel mai mult de informatii stabilite si detaliate mai pe larg in multe episoade anterioare, deci iti recomandam sa treci din nou prin serial.

Sectiunea incepe cu o prezentare a proiectului. Scopul acesteia este de a convinge evaluatorul, prin prezentarea modului in care cheltuielile pentru care solicitati finantare se incadreaza in afacerea propriu-zisa, ca sunt necesare si fac sens. De aceea, daca solicitati echipamente, prezentati modul in care ele vor fi folosite, intr-un flux de productie de preferat. Practic, cum se porneste de la comanda unui client pana cand acestuia i se livreaza produsul/serviciul, folosindu-se in acest proces resursele a caror finantare este solicitata prin planul de afaceri. Sectiunea aceasta este foarte importanta pentru a putea justifica sumele solicitate, o descriere deficitara putand atrage dupa sine solicitare de clarificari sau chiar refuzarea finantarii unor elemente de cost. Nu este nevoie sa mentionati caracterisitici tehnice exacte, ci mai degraba sa mentionati intervale cu minimum si maximum, de exemplu: putere minima de 45 CP sau memorie ram minimum 8Gb.

Locatia proiectului este importanta, avand in vedere modificarile de anul acesta, referitoare la densitatea de IMM-uri din cadrul fiecarui judet, ce determina punctajul obtinut. Inca nu se cunosc exact normele finale ale programului, insa atunci cand ele apar, ele trebuie consultate cu mare atentie, pentru a nu completa abuziv aceasta sectiune, doar din dorinta de a lua punctaj si implicit finantare, pentru ca mai apoi sa ajungi in imposibilitatea de a implementa sau de a transforma afacerea intr-una eligibila. Daca afacerea ta este o cofetarie in Bucuresti, pentru ca aici ai vad comercial si vrei sa o muti in Giurgiu pentru ca tu consideri ca pe Bucuresti nu ai sanse, iti recomandam sa nu faci acest lucru fara o apreciere serioasa a sanselor de succes. Daca in Giurgiu nu ai vad comercial, nu are sens sa iei o finantare doar de dragul a o lua, daca afacerea nu ajunge sa realizeze profit.

Tipul societatii: Platitor de TVA sau Neplatitor de TVA? Am abordat deja acest subiect in cadrul serialului, intra aici pentru a vedea tutorialul din episodul dedicat pentru a decide daca vrei sa fii platitor de tva sau nu.

Dimensionarea valorii de investitie. Am ajuns la cea mai importanta sectiune din planul de afaceri. Cea prin care soliciti finantare.

O sa trecem in revista cateva aspecte foarte importante de care sa tii cont in completarea acestei sectiuni:

  • In primele episoade am stabilit deja cum sa realizezi bugetul aferent afacerii. Din acel buget, pe baza informatiilor din procedura, stabilesti care sunt cheltuielile eligibile. Odata ajuns la lista de cheltuieli eligibile, daca suma acestora depaseste valoarea finantarii, trebuie sa decizi care din acele cheltuieli le vei trece in planul de afaceri. Nu are sens sa treci cheltuieli eligibile mai mari decat valoarea finantarii, pentru ca dupa aceea acestea vor intra si ele sub incidenta finantarii (va trebui sa le efectuezi cu toata birocratia aferenta si doar dupa ce vei semna contractului de finantare). In alegerea cheltuielilor pe care le vei trece in finantare, tine cont de urmatoarele sfaturi: incerca sa ai cat mai putine cheltuieli trecute in finantare. De asemenea, evita sa treci cheltuieli mici, marunte si numeroase. Nu vrei sa faci dosar de achizitie pentru tacamuri. Sau fete de masa. Dar nu uita, avem deja un episod dedicat alegerii cheltuielilor, iti recomandam sa treci din nou prin el.
  • VALORILE TRECUTE SI TRIMISE NU MAI POT FI ULTERIOR MODIFICATE. De aceea, ideal este sa treci in tabel valorile cat mai apropiate de cele care vor fi in realitate. Daca estimezi ca unele cheltuieli se vor reduce in timp, atunci trece valoarea estimata a fi valabila la momentul implementarii si daca nu se reduce, vei acoperi tu din banii tai diferenta.
  • Nu completa denumiri exacte. In loc de „Laptop HP Model X446764” trece doar „Laptop”. Similar pentru orice alt echipament. Desi potrivit ultimelor modificari, vei putea sa modifici ulterior denumirea, incearca sa fii cat mai putin specific, pentru a avea o flexibilitate mai mare la implementare
  • Tine cont de perioada de implementare: daca ai 12 luni implementare si tu treci 12 luni de salarii, cel mai probabil nu vei putea angaja din ziua 1 si nici nu vei putea depune dosarul de decontare in ultima in care sa platesti salariul. Deci alege mai degraba sa soliciti bani pentru 10 luni de chirie/salarii, astfel incat sa ai un interval de timp in care sa te misti, pentru ca altfel risti sa pierzi cateva luni din finantarea aferenta.
  • TVA-ul din tabel NU ARE LEGATURA cu faptul ca tu esti platitor sau nu de TVA. TVA-ul din tabel se refera la calitatea de platitor de TVA a furnizorului. Deci, in momentul in care iti stabilesti cheltuielile pe care vrei sa le introduci in finantare, in mare, trebuie sa-ti dai seama si daca vrei sa cumperi de un platitor de TVA sau nu. Atunci cand cumperi bunuri, cel mai probabil furnizorul are rulaj mare, este platitor de TVA si atunci trebuie sa ai grija sa scoti asta in evidenta in momentul in care completezi tabelul. Atunci cand vei cumpara servicii de realizare site, unde poate vei avea un furnizor mic, neplatitor de TVA, mare atentie, daca site-ul va costa 5000 lei, acesta nu va contine TVA, deci costul trebuie compus din 5000 lei valoarea unitara fara TVA si TVA aferent 0. Daca vei trece 4200 lei valoare unitara si 800 lei valoarea TVA, iar la achizitie, vei avea un furnizor neplatitor de TVA, vei putea folosi din finantare doar 4200 lei pentru a acoperi costul, restul de 800 lei urmand sa fie pierduti.
  • In stabilirea codului de clasificare, poti folosi Catalogul de mijloace fixe 2018 si durate normale de functionare. Il poti gasi la o simpla cautarea in google. Va trebui ca fiecare cheltuiala sa o incadrezi intr-una din categoriile regasite in acest catalog. Iti recomandam sa lucrezi cu propriul contabil la incadrarea acestora. Unele cheltuieli pot sa nu se incadreze deloc in catalog si sa nu aiba cod de clasificare, caz in care in tabel se trece o singura liniuta sau se scrie „Nu e cazul”
  • Tine cont de faptul ca din momentul in care te inscrii, este posibil sa dureze 2-3 luni evaluarea, inca 1 luna pana semnezi contractul de finantare si inca 2-3 luni, poate chiar mai mult, pana cand semnezi contractul de credit, daca vei implementa cu o componenta de credit. Atunci, in estimarea cheltuielilor, in in calcul si aceste calendar. Intereseaza-te la furnizor, modelul pe care il doresti, ce sperenta de viata de raft are, cand va fi inlocuit de urmatoarea generatie, cum se schimba preturile cu noua generatie. Tine cont de ulterioarele modificari ale salariului minim pe economie, daca il folosesti la previzionarea salariilor.

In ultima sectiune sa calculeaza punctajul aferent echipamentelor tehnologice. ATENTIE! Daca evaluatorul considera ca unele cheltuieli se incadreaza in ale coduri de clasificare iar prin acest lucru se reduce procentul suficient cat sa se schimbe punctajul, proiectul este respins imediat. Deci trebuie acordata o mare atentie incadrarii in codurile de clarificare corecte.

In ceea ce priveste calitatea solicitantului de adminsitrator sau asociat unic intr-o societate comerciala care a fost declarata in insolventa sau absolvent, cu exceptia cazurilor in care acesta este la prima afacere, recomandam o verificare prealabila la ONRC.

Iar daca ai ajuns la finalul acestui articol, iti recomandam sa mai treci o data prin el. Pentru ca este foarte important. Pentru ca daca inainte de a-l citi, aveai un buget in care aveai trecute 12 luni de salarii si chirie, un site cu tva inclusiv pe care il vei face insa cu o firma mica, dupa parcurgerea articolului tocmai te-am ajutat sa nu pierzi in jur de 10.000 lei din fnatare. Cam cat costul aferent consultantei. Iar acestea sunt doar cateva exemple, un consultant bun putandu-te ajuta uneori, nu doar sa obtii finantare, dar mai important, sa nu o pierzi dupa ce ai cheltuit un credit de 200.000 de lei, asa cum din pacate am observat ca li s-a intamplat unor beneficiari care nu au stiut sa-ti aleaga un consultant bun.

Au mai ramas doar 4 episoade din serialul nostru, urmand ca in episodul 17 sa ne ocupam de sectiunea aferenta marketinului companiei. Daca aveti intre timp intrebari, nu ezitati sa ni le adresati.

By | noiembrie 26th, 2018|Planul de afaceri|8 Comments

About the Author:

8 Comments

  1. Clus Ovidiu 11 februarie 2019 at 14:02 - Reply

    Buna ziua. Inteleg din ce scrie aici ca se deconteaza doar cheltuielile cu salariile din perioada de implementare(max 12 luni), nu si cele din urmatorii doi ani(perioada de raportare)?

    Daca nu, inseamna ca agentia plateste anticipat salariile in ultima transa, pentru salariile ce vor fi incasate in perioada urmatoare?

    Multumesc.

    • CILV Consulting 11 februarie 2019 at 17:54 - Reply

      Nu se plateste nimic anticipat. Se deconteaza doar cheltuieli deja efectuate.

      • CLus Ovidiu 12 februarie 2019 at 17:49 - Reply

        Multumesc.
        Mai concret, daca am trecut in planul de afaceri salarii pentru 9 luni, pentru a puta beneficia de decontarea lor in totalitate, trebuie sa angajez personal cu cel putin 9 luni inainte de a face cererea de rambursare? Adica orice luna intarziere in angajarea personalului inseamna bani pierduti din finantare?

        • CILV Consulting 12 februarie 2019 at 21:10 - Reply

          Da

  2. […] episodul precedent, cel referitor la bugetul programului, a fost cel mai important din prisma finantarii, astazi vom discuta despre cel mai important aspect […]

  3. mihaela lupascu 3 decembrie 2018 at 23:13 - Reply

    Multumim pentru informatiile pe care ni le-ati transmis constant, legate de start-up!
    In legatura cu sectiunea 4.3 din proiect, cum considerati ca ar trebui completat ? Exemplu:
    -rand 1.1, se trec echipamentele tehnologice nominal, pe tipuri de echipamente (vom avea mai multe subranduri, in functie de cate tipuri de echipamente fac obiectul investitiei)
    -rand 1.2- TVA…se trece valoarea totala a TVA-ului, aferent totalului echipamentelor, sau se defalca in mai multe rânduri, aferent fiecarui element de echipament? Deasemeni, se inscrie TVA aferent fiecarei coloane: /valoare unitara/, /valoare totala/, /valoare eligibila/ ??
    Cu stima,
    M.

    • CILV Consulting 8 decembrie 2018 at 14:54 - Reply

      Puteti da un exemplu concret? In principiu echipamentele trebuie detaliate individual. O sa fie o sesiune de test pentru aplicatie si putem sa vedem atunci cum vor fi configurat ei aplicatia de inscriere, e mai greu sa spus acum cand nu stim cum o vor configura.

  4. […] Episodul 16: Planul de afaceri – Sectiunea 4 Prezentarea proiectului si Bugetul […]

Leave A Comment

Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×