Toate informatiile de care ai nevoie despre SRL-D

Update 2018: Desi SRL-D-ul inca mai poate fi infiintat, acesta si-a pierdut utilitatea principala: programul dedicat nu mai exista iar scutirea de la plata CAS-ului din partea angajatorului a disparut si ea ca urmare a trecerii contributiilor sociale de la angajator la angajat. 

Ce este un SRL-D?

Societatea cu Răspundere Limitată – Debutant este reglementată de către Ordonanţa de Urgenţă 6/2011 şi a fost realizată în vederea stimulării înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți. Ordonanţa este disponibilă spre download în partea de jos a acestei pagini.

Cine poate înfiinţa un SRL-D?

Un SRL-D poate fi înfiinţat de intreprinzător debutant, o persoană fizică majoră ce indeplineşte cumulativ, în principal, următoarele condiţii:

– Nu a mai fost acţionar în cadrul altor firme din spatiul economic european. Daca a avut un PFA sau un II, poate sa-si înfiinţeze un SRL-D. Important e să nu fi fost acţionar într-un SRL(-D) sau SA.

SRL-D-ul poate să aibă până la 5 asociaţi, însă toţi trebuie să respecte cele două condiţii de mai sus. De asemenea, compania  trebuie să fie administrată de cel puţin unul dintre ei, ori de asociatul unic.

La infiinţarea SRL-D-ului, se pot alege maximum 5 grupe (cele cu 3 cifre) de activitate pentru obiectul de activitate, fiind excluse o serie de coduri CAEN specifice, ce pot fi regăsite în Normele de aplicare, ataşate ca document la finalul acestei pagini.

De asemenea, puteţi accesa pagina dedicată Înfiinţării unei firme de tip SRL-D, unde veţi putea regăsi atât paşii ce trebuie urmaţi, cât şi template-uri de contract de comodat şi act constitutiv.

Care sunt avantajele SRL-D?

În vederea  sprijinirii tinerilor şi încurajarea acestora spre deschiderea unor noi afaceri, SRL-D-ul vine cu o serie de avantaje faţă de un SRL normal sau un PFA:

– Înfiinţarea este gratuită. Veţi avea nevoie totuşi de un timbru de 4 lei la Registrul Comerţului şi de capitalul social minim de 200 de lei, ce se poate ulterior retrage.

– Poate să aplice pentru obţinerea unui ajutor financiar nerambursabil de 10.000 de euro. Mai multe detalii despre program puteti găsi aici.

– Garanţii acordate de Fondul National de Garantare a creditelor pentru IMM-uri, până la 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 de euro.

– Scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale (pensia, 15,8% din brut) datorate de angajatori pentru 4 angajaţi în limita salariului mediu brut pe economie din anul anterior.

Care sunt obligaţiile specifice SRL-D?

Pe lângă obligaţiile specifice oricărei societăţi cu răspundere limitată, SRL-D-ul are o serie de obligaţii tipice:

– În termen de cel mult 30 zile lucrătoare de la inregistrare, SRL-D-ul trebuie să înştiinţeze oficiul teritorial pentru intreprinderi mici şi mijlocii şi cooperaţie al AIPPIMM în a cărui rază de competenţă îşi are sediul social.

– Să angajeze cel puţin 2 salariaţi în momentul în care face prima tragere din cadrul AFN-ului de 10.000 de euro si sau beneficiază de creditul contragarantat.

– Să reinvestească anual cel puţin 50% din profitul realizat în anul anterior.

– Să depună la AIPPIMM situaţiile financiare semestriale şi anuale.

Cât timp deţii statutul de SRL-D?

Calitatea de microîntreprindere aparţinând întreprinzătorului debutand se pierde prin efectul legii:

– La data de 31 decembrie a anului când se indeplinesc 3 ani de la data înregistrării

– La implinirea a 45 de zile lucrătoare de la data scadenţei unei obligaţii fiscale neîndeplinite

– La data depunerii situaţiei financiare semestriale sau anuale, dacă cifra de afaceri a atins echivalentul in lei a 500.000 de euro