Programul Romania Startup Nation in pericol sa ramana cu bugetul neepuizat

//Programul Romania Startup Nation in pericol sa ramana cu bugetul neepuizat

Programul Romania Startup Nation in pericol sa ramana cu bugetul neepuizat

Aparut ca o promisiune electorala foarte atractiva (200.000 lei nerambursabili, contributie zero, evaluare intr-o zi) Programul Romania Startup Nation se apropie cu pasi repezi de lansare dar si de situatia in care va fi un program pentru care nu vor exista suficienti candidati pentru a epuiza bugetul total.

Stiu ca la prima vedere poate parea incredibil acest lucru, avand in vedere promovarea intensa a programului. Insa interesul initial a fost creat pe baza unor asteptari foarte mari, care in practica ajung sa nu mai fie indeplinite. In ultima luna, desi interesul oficialilor de la minister s-a indreptat catre largirea gamei de cheltuieli eligibile, usurinta in implementare a fost complet ignorata, ba din contra, serios diminuata.

  • In primul rand tot mai multi potentiali aplicanti si-au dat seama ca nu se poate implementa un asemenea program fara ca tu sa ai macar un 10% din valoarea proiectului. Iar din statisticile pe care noi le-am realizat pe site-ul nostru Planul-de-afaceri.ro, peste 80% din doritorii potentiali au o contributie proprie de sub 10% din proiect, aflandu-se astfel in imposibilitatea de a implementa.
  • De asemenea, s-a introdus un numar limitat de cereri de trageri de bani, doar 3, pe o perioada de un an, ceea ce inseamna ca un intreprinzator trebuie sa suporte mare parte din cheltuieli timp de 4 luni. De exemplu, trebuie sa acopere el singur primele 4 luni de chirie plus 2 de garantie pana cand va primi vreun ban de la stat pe acest capitol. Care ne aduce in discutia din punctul anterior.
  • Modalitatile de plata, complicate dar si care nu iti permit sa primesti banii din ajutor fara ca echipamentele sa fie deja puse in functiune la locatia de implementare au descurajat foarte multi oameni. Nu intelegem de ce nu s-a putut implementa sistemul de plata folosit in programul SRLD pana in anul 2014, atunci cand era suficient sa ai factura fiscala, ti se eliberau banii, plateai furnizorul si mai apoi primeai si echipamentele.
  • Schimbarile dese la program, chiar daca ele s-au intamplat in perioada de dezbatere publica au alungat numerosi doritori.
  • Confuziile si neclaritatile inca existente referitoare la sursa de finantare: bugetul de stat, fonduri europene au contribuit de asemenea la scaderea increderii in program.
  • In online, pe paginile oficialilor ministerului de resort au aparut tot mai multe plangeri/critici, oameni care declara ca au renuntat sa mai participe la program si ca programul se tranforma intr-unul cu o atractivitate foarte scazuta.
  • Gradul ridicat de dificultate al planului de afaceri, din nou, in opozitie fata de promisiunile initiale ale unui plan de afaceri simplist, mai reduce si el mai ales din randul doritorilor care voiau sa aplice fara sa apeleze de exemplu la o firma de consultanta.
  • In sesiunea de informari de azi de la minister majoritatea participantilor erau inca nedumeriti, multe intrebari au ramas neraspunse iar entuziasmul de acum 1-2 luni lipsea.
  • Nu in ultimul rand, pe site-ul nostru, traficul zilnic s-a redus aproape la jumatate fata de acum o luna, cand inca nu erau in vigoare toate aceste probleme de pana acum.

Daca la toate aceste lucruri mai adaugam si faptul ca au existat in anii trecuti programe mai atragatoare din punct de vedere al conditiilor de participare, precum Romania Startup sau submasura 6.2 (primul a avut 1600 de locuri disponibile cu doar aproape 1000 de proiecte implementate cu succes; al doilea a atras abia 5500 de aplicanti in 2 ani de inscrieri) ajungem in situatia in care 20.000 de aplicanti pentru Romania Startup Nation (acesta e numarul necesar de inscrisi pentru a se epuiza bugetul pentru ca de obicei 50% din participanti sunt respinsi) pare un numar putin probabil.  De fapt am discutat mai pe larg acest subiect si aici. Si atunci sunt sanse mari ca programul sa ramana cu buget neconsumat. Iar in cel mai rau caz se va transforma asa cum a fost programul SRLD, dintr-un program atragator, functional, cum era pana in 2014 intr-un program care in 2015 si 2016 a avut buget neconsumat si s-a ajuns sa se renunte complet la el in 2017.

Succesul unui program de finantare nu este dat doar de valoarea contributiei proprii sau de tipurile de cheltuieli eligibile. Cel mai important aspect la un program de finantare il reprezinta capacitatea de implementare, atat a beneficiarilor cat si a oficialitatilor romane. Ele determina eficienta programului si atractivitatea pe termen lung. Atata timp cat aceste aspecte sunt neglijate in dauna unor elemente de interes initial (eligibilitatea primara), programul va ramane un produs cu un continut care nu va putea sa se ridice la nivelul ambalajului.

In final, singura intrebare pe care mai o punem e una simpla: oficialii de la minister isi doresc ca la program sa participe cat mai putini beneficiari si actioneaza in consecinta intentionat in acest sens (pentru a nu pune presiune prea mare pe buget si pe resursele umane limitate din teritoriu) sau pur si simplu nu isi dau seama ca au creat un program la care nu vor aplica suficienti beneficiari?

Silviu Draganescu

Cilv Consulting

By | mai 31st, 2017|Planul de afaceri|1 Comment

About the Author:

One Comment

Leave A Comment

Informatii necesare

Ce activitate faceti sau doriti sa intreprindeti? Daca se poate cat mai specific, eventual cu furnizarea unui cod CAEN (acesta din urma este in final elementul cheie care determina daca o activitate e eligibila sau nu).

Unde doriti sa implementati proiectul?

Pentru ce aveti nevoie de bani? Care sunt cheltuielile la care v-ati ganditi, cel putin in mare? Ne intereseaza cat de cat detaliate si cu valori numerice, de preferat in LEI fara TVA. Acestea e al doilea cel mai important criteriu de eligibilitate, care determina daca puteti obtine finantare sau nu. Mai mult, daca ne furnizati o lista de cheltuieli detaliata, noi putem sa identificam si alte surse de finantare pentru dumneavoastra, poate chiar mai bune decat cele pe care le-ati gasit dumneavoastra.

Care este contributia proprie cu care sunteti dispus sa veniti in implementarea proiectului. Atentie insa, chiar si in proiectele in care contributia proprie este zero, tot este nevoie de bani pentru cheltuieli neeligibile, neprevazute sau eventual de acoperit TVA-ul. Asadar, de cati bani dispuneti ca sa implementati proiectul?

Cand doriti sa implementati proiectul? Peste o luna? Peste 6 luni? Peste 1 an?

– Ce numar de telefon aveti? De cele mai multe ori, discutia despre o finantare, cel putin preliminara, este una destul de complexa si interactiva, astfel incat, telefonul este cea mai rapida si eficienta metoda pentru a lamuri aspectele initiale.

– Nu in cele din urma, ati citit informatiile existe pe site deja? Acesta e gandit sa ofere oamenilor interesati raspunsul la cele mai importante intrebari. Lucram din greu sa oferim pe el cele mai noi si importante informatii, iar lectura lui va ofera nu doar raspunsul la intrebarile pe care le aveti, dar si la intrebarile pe care inca nu stiati ca le aveti.

Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol.

×
Reguli privind comentariile

Noi cei de la planul-de-afaceri.ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site-ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. Site-ul este gandit sa ofere un acces facil la acestea, pentru ca dorim sa nu le pierdem timpul vizitatorilor. Reciproca e valabila insa, asa ca, inainte de a posta un comentariu, asigura-te de urmatoarele lucruri:

Raspunsul la intrebarea ta nu se afla deja pe site. Daca pui o intrebare la care s-a mai raspuns deja, cel mai probabil nu ti se va raspunde. Site-ul este unul usor de citit si intr-o ora probabil poti sa-l parcurgi pe tot. Consideram ca nu este o investitie de timp foarte mare, mai ales comparativ cu zecile, poate sutele de ore pe care noi le petrecem sa intretinem acest site.

Fii specific atunci cand pui intrebarile. Daca sunt prea generale, nu putem sa dam un raspuns exact.

Asigura-te ca ai postat la articolul corespunzator. De asemenea, daca pui o intrebare care nu are legatura cu articolul, nu ti se va raspunde.

– Daca vrei sa obtii finantare si ai nevoie de consultanta, cel mai rapid insa este sa ne suni direct folosind numerele de telefon de la contact.

Am introdus aceste reguli, de bun simt o mare parte din ele, pentru ca incercam sa mentinem acest site usor de parcurs si o sursa importanta de informatii (gratuite) pentru cei interesati de deschiderea sau dezvoltarea unei afaceri. Daca am aproba si raspunde la toate comentariile, nu doar ca ne-ar consuma o mare parte din timp, dar ar face si site-ul foarte greu de parcurs, mai ales pentru cei care sunt cu adevarat interesati si carora le-am pierde timpul cand vor parcurge acelasi intrebari puse de zeci de ori.

×